2006 FIFA World Cup Germany

  12:00
Fotbalové mistrovství světa se blíží, a tak je nejvyšší čas přeleštit kopačky. Vedle verze pro Xbox 360 jsme se podívali i na verzi pro PS2, která nás dost mile překvapila.

2006 FIFA World Cup Germany To, že u příležitosti fotbalového mistrovství světa vydávají Electronic Arts novou fotbalovou hru, dnes již nikoho nemůže překvapit, spíše bychom se udivili k smrti v případě, že by žádný takovýto titul nevydávali. No, a tak tu tedy máme další interaktivní světový šampionát, který sice nijak extrémně nevybočuje z trendu fotbalových her od EA posledních let, ale na druhou stranu nás tato hra v několika směrech dost příjemně překvapila.

Formality nechť jsou odbyty hned v úvodu: přes dvě stovky národních týmů s licencovanými hráči, dresy i kopačkami, oficiální míč nadcházejícího šampionátu, vizuálně odpovídající zpracování skutečných stadionů, sponzoři jsou rovněž na svých místech, tráva je zelená, lajny bílé a na každé straně hřiště je jedna brána. Asi netřeba zdůrazňovat že nic méně ani nelze od EA v případě jejich sportovních her očekávat. Překvapivé ovšem je, že se fotbal od EA po delší době skutečně dobře hraje. Respektive hraje se příjemně.

2006 FIFA World Cup Germany

Trochu více bychom ovšem čekali od fyziky míče.

Není to zase až tak dávno, co platilo, že Pro Evo Soccer je totální simulací fotbalu, zatímco konkurenční FIFA je spíše jeho akčnějším zpracováním. Poté ale někdo v EA vymyslel, že je potřeba PES dohnat a předehnat a několik posledních dílů FIFY tak přicházelo s tu více, onde méně povedenými experimenty, které ovšem ve výsledku více než cokoli jiného celé sérii tak říkajíc do značné míry sebrala tvář. Změny většinou měly za následek to, že se řadě věrných příznivců nelíbila, zatímco oddaní fanoušci PESu se nadále jen chechtali. Nyní se ovšem zdá, že se na všechny tyto „zlepšováky“ tvůrci konečně již vykašlali a stvořili to, co jim jde nejlépe - nijak zvlášť náročný příjemný fotbálek.

Hratelnost Germany 2006 je skutečně veskrze příjemná a pohodová. Podrobnějším rozborem bychom sice našli spoustu 2006 FIFA World Cup Germany věcí, které má konkurenční PES na mnohem vyšší úrovni, ovšem jako celek tato hra působí dost slušně. Dá se hrát bez větších problémů, není potřeba se dlouho učit všemožné finty a vychytávky, zkrátka když máte chuť na jeden dva fotbalové zápasy, tak chytnete ovladač do ruky a hrajete. Po několika prvních zápasech se s touto hrou v pohodě sžijete a víc už vás trápit nemusí.

Přestože je ale hratelnost oproti PESu řekněme jednodušší, rozhodně se nadá říci, že by se jednalo o vyloženě arkádový fotbal. Řešení jednotlivých situací, které na hřišti vznikají sice evidentně není propracováno s hřebíkovským důrazem na milimetrové vymezení sektorů jednotlivých hráčů, ovšem i tak se tato hra tváří poměrně fotbalově a při pohledu na ni máte dojem, že jde opravdu o fotbal a ne jen o pobíhání dvaadvaceti panáčků po trávníku. Umělá inteligence počítačem ovládaných hráčů má samozřejmě rovněž své mezery, ale nejedná se o nic fatálního a i přes tyto mezery se dají vypracovat pohledné fotbalové situace, co se týče útoku, a v obraně vám beci soupeře rovněž nedají nic vyloženě zadarmo. Příjemnou skutečností je fakt, že góly se dají střílet víceméně po jakékoliv akci, přičemž žádná z nich není nijak výrazně zvýhodněna, takže se, v kostce řečeno, krásně dá 2006 FIFA World Cup Germany skórovat jak po průniku středem, tak i po centru z křídelních prostor či třeba po střele zpoza vápna.

Na vynikající úrovni je technické zpracování této hry.

Když už jsme u těch střel, nelze nezmínit opět velmi příjemný systém střelby, kdy lze poměrně rychle docílit toho, abyste své střely umisťovali přesně tam, kam chcete, přičemž ovšem rozhodně neplatí, že každá ze střel míří do brány. Naopak, díky zdejšímu systému střelby není žádným problémem vystřelit třeba několik metrů vedle, ovšem důležité je to, že z takovéto situace rozhodně nemáte pocit, že by míč šel vedle jen proto, že hra se tak zrovna rozhodla, ale proto, že jste to zkrátka s mířením přehnali, a míč tedy šel mimo bránu. Jedinou výtku bychom v tomto směru měli snad jen k tomu, že se nám dařilo až nápadně často trefovat tyče, přičemž míč se většinou odrazil tak, že jej obránci odehráli do bezpečí, nicméně i tak zde čas od času dojde na povedené dorážky ve skluzu a podobné fotbalistovy radosti.

2006 FIFA World Cup Germany Pochválit musíme i velmi slušně zpracované zahrávání standardních situací, které je jak velmi jednoduché a nezahlcuje hráče prakticky žádnými složitými ukazateli či „metery“, tak zároveň i uživatelsky velmi příjemné a ve výsledku i vcelku účinné. Volný přímý kop z necelých dvaceti metrů tak je pro brankáře a bránící mužstvo skutečnou hrozbou, protože podobně jako ve skutečném fotbale z něj může padnou gól, aniž byste museli předtím přímáky desítky hodin trénovat. Podobné je to i se zahráváním rohů, kdy je při pohledu shora jen lehce naznačena výseč, kam zhruba míč půjde, přičemž pokud ji nastavíte rozumně, poletí míč skutečně rozumně a ne nikam do Tramtárie, což opět zvyšuje šance na skórování přímo hlavou nebo samozřejmě i po následném zmatku před bránou.

Bodový systém

Dnes působí již poměrně úsměvně historky o tom, že za totalitních dob dostávali naši nejlepší sportovci za olympijské medaile odměny ve výši cca 520 Kčs, ovšem Germany 2006 je na tom do jisté míry podobně. Za zdejší výkony totiž dostáváte body. Funguje to podobně jako ve World Tour Soccer pro PSP, akorát že se bodového shrnutí dočkáte vždy až po zápase a neboduje se vyloženě každá klička či individuální chyba, ale spíše projev mužstva jako celku. Kladné body tak získáváte za vstřelené góly či rozdíl ve skóre, záporné naopak za fauly či ofsajdy. Za celkově naspořené body si pak nakupujete klasický bonusový obsah jako třeba nové míče, kopačky či dresy legendárních mužstev.

2006 FIFA World Cup Germany Trochu více bychom ovšem čekali od fyziky míče, která sice je vcelku v normě, ale pouze co se týče odrazů při kopech či zpracování. Ne zcela v pořádku se nám ovšem zdá jeho tendence se poměrně rychle zastavovat v případech, kdy se kutálí po trávníku. Ve většině případů to v podstatě ani nepostřehnete, ale pokud se třeba umáčknete a pošlete míč nechtěně do míst, kde nikdo není a balón tak má možnost kutálet se déle či na delší vzdálenost, vypadá to, jako by se daný zápas hrál na silně podmáčeném terénu. Míč prostě nemá tendenci se moc svižně kutálet sám o sobě dál.

Na vynikající úrovni je ale naopak technické zpracování této hry. Měli jsme možnost zahrát si vedle verze pro Xbox 360 i verzi pro PS2 a u ní to platí obzvláště. To že bude hra na novém systému vypadat skvěle se dá samozřejmě očekávat, ale že bude na dosluhující PS2 vypadat tak, jak vypadá, to bychom ani moc nečekali. Nejen že hráči jsou si samozřejmě dost podobní, ale v rámci možností jsou perfektně ztvárněny i stadiony, textura trávníku i různé efekty. Bere si to sice daň v podobě občasného

Klady a zápory

Plus Překvapivě svižná a příjemná hratelnost.
Plus Výborná grafika
Plus Celkově slušné zpracování
Plus působivé ozvučení

Mínus Nic pro fanoušky PESu
Mínus Umělá inteligence občas zaskřípe
Mínus Grafika občas zacuká

zaškubání, ale jedná se většinou o situace, v nichž to nemá zásadnější dopad na hratelnost. Lehce úsměvný je pak ovšem fakt, že k takovémuto zacukání dochází i ve verzi pro Xbox 360. Pokud bychom ovšem při hodnocení grafiky brali ohled na stáří a výkonnost jednotlivých systémů, možná že by vítězně vyšla i verze pro starou dobrou PS2.

Na rozumné úrovni jsou i zvuky, stadiony hučí jako skutečné kotle, komentátoři sice nejsou ideální, ale hru vám neznechutí a pomyslnou třešničkou jsou poměrně velmi vkusně pojaté hymny jednotlivých států. Ve výsledku je tedy Germany 2006 až překvapivě příjemnou fotbalovou hrou, která se jako doplněk mezi zápasy skutečného mistrovství hodí téměř ideálně. Zvláště pokud se vás sejde více, jelikož po několika málo zápasech se do této hry dostane skutečně každý. Škoda jen, že vedle možnosti hrát MS přímo nebo i s kvalifikací je zde víceméně již jen režim s různými fotbalovými úkoly (typicky otočit zápas ve druhém poločase atd.). Na druhou stranu, víc toho od hry vydávané u příležitosti světového šampionátu snad čekat ani nejde.

Hru k recenzi zapůjčila firma PlayCentrum.

2006 FIFA World Cup Germany
Výrobce/Vydavatel EA Sports/EA
Platforma Xbox 360, PlayStation 2, Xbox, GameCube
Multiplayer: ano
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 1,2 MB
Verdikt: Žádné zbytečné složitosti, jen veskrze příjemný fotbálek.
Hodnocení: 75% (info)

  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...