Alfa, Beta... Omega

  12:00
Šíření nelegálních a hlavně nehotových verzí her se poslední dobou hodně rozmáhá. Můžete si zahrát Half-Life 2, Doom 3 nebo třeba World of Warcraft, ale má to své nevýhody. Problematice se věnujeme v tomto článku.

Half-Life 2 Poslední dobou vešlo v platnost jedno nepříjemné pravidlo, a to, že takřka ke každé očekávanější hře nějakým, často velice diskutabilním způsobem, unikne její předčasná verze, ať už je to alfa, která představuje první jakž takž hratelnou fázi hry, avšak s mnoha chybami nebo betaverze, což je prakticky hotová hra, jen není dostatečně otestována, což může často hodně zkazit zážitek z hraní. Pokud byste rádi okusili hry jako Doom 3, Half-Life 2 či třeba World of Warcraft, není problém, taková možnost zde existuje a naneštěstí se i hojně využívá, jelikož zmíněné tituly jsou zcela volně přístupné ke stažení na internetu - v ilegální verzi samozřejmě. Tato obrovská nepříjemnost nepostihuje jen tvůrce akčních her či vůbec všech netrpělivě očekávaných titulů, jak by si někdo mohl myslet, ale ani u méně sledovaných titulů tomu není nijak a ke stáhnutí se nabízí stejně jako jejich slavnější kolegové. Případy těch největších ryb, které uvízly v sítích pirátů a hackerů jsou jen mnohem lépe a více medializované a nezřídka se pokládají za obří skandály, čímž pádem skoro každý věci alespoň trošku znalý hráč cítí nutkání se k dané problematice vyjádřit. Časopisy či herní weby již tak žhavou polívčičku samozřejmě jen přihřívají, často se tak o jednom případu mluví celé týdny a ostatní zprávy ustupují do pozadí. Half-Life

Prvním výrazněji rozpitvávaným případem novodobé historie se v roce 2002 stal netrpělivě očekávaný Unreal 2, jehož nečekaně solidně hratelná alfaverze unikla na světlo světa. Nejednalo se však o nic moc vážného, jelikož ukradená verze toho zrovna příliš neobsahovala, dala však hráčům přičichnout ke svým kvalitám, které ale ve chvíli vydání kompletní hry příliš neprokázala, což už je ale jiná historie. Tato kauza stojí za zmínku především proto, že asi jako jediná hře v celkovém důsledku spíše pomohla a vytvořila docela příjemnou reklamu, i když se takovému vyjádření autoři bránili. Nedlouho poté následoval třeba Doom 3, Half-life 2, Painkiller, Stalker, CS: Condition Zero, World of Warcraft či třeba opěvovaný Far Cry. Každý případ je pak něčím specifický a i když se nějaké podobají, stojí za to si je probrat podrobněji.

Případ první, největší a také nejvážnější- Half-Life 2

Je jasné, že únik pečlivě vyvíjeného titulu pro vývojářské studio znamená neštěstí, v některýchHalf-Life 2 případech takřka katastrofu. Zářným případem toho, jaký dopad má záležitost na vývojářskou firmu a pověst samotné hry dokonale dokládá případ Hlaf-Life 2, asi vůbec nejznámější kauzy tohoto druhu. Pokračování hitu Half-Life patřilo od E3 2003 k naprosté špičce nejočekávanějších her a úspěch slavila takřka ve všech disciplínách a to o se o ní zase až tak moc nevědělo. Všichni brali za samozřejmost, že se hra zjeví již 30. září, tedy nějaké čtyři měsíce potom, co byla ohlášena. Celá hráčská obec jakoby zapomněla na možné odklady, jež slavné hry tak rády provází. „Valve přeci nemůže lhát, HL2 si zapaříme co nevidět“, znělo z valné většiny úst. Časem se sice začalo mluvit o mírných odkladech v řádu několika měsíců, což si všichni odůvodnili potřebným otestováním produktu, aby na svět nevylezla nedodělávka. Od 19. září je ale všechno jinak! Přesně ten den se Gabe Newell v diskuzních fórech podělil o mnohými přehlíženou zprávu, že byl ukraden zdrojový kód nejočekávanější hry. Nic moc důležitého, řeknete si možná, ale přidáme-li, že o pár dní později následovala jen s malými obtížemi hratelná alfaverze, jistě již zpozorníte.

Ač se to Valve a vydavatelem Vivendi snažilo do jisté míry ututlat,Half-Life 2 ukradeno bylo prakticky vše, co do této chvíle měli autoři k dispozici a ne jen jedna třetina víceméně nepotřebných a zastaralých souborů, které se dají spustit jen s velkými obtížemi, jak se nám oficiální prohlášení snažila vnutit. Na tomto stanovisku se shodlo množství expertů a dá se tedy brát takřka se stoprocentní jistotou. Vzhledem k tomu, že v ukradené verzi Half-Lifu 2 toho, přestože se údajně dá s úspěchem hrát, mnoho chybělo, vyšlo najevo, že nás ve Valve s termínem vydání tahali nehorázně za nos a museli si toho být vědomi, jelikož nedokončené práce je tam ještě více než dost. Situace je o to nepříjemnější, že součástí byl a samozřejmě pořád je i samotný Source engine, což je dnes možná nejmocnější nástroj na rozpohybování všemožných her a Valve ho licencuje za milionové sumy. První licence již padly, získala je Troika Games, kteří na něm staví Vampire: Bloodlines, dalším šťastlivcem se pak stali zaměstnanci Arkane Studios s dosud neohlášeným projektem. Firmy, které nemají peníze na zaplacení Source enginu si nyní ze zdrojového kódu mohou alespoň „vzít příklad“ a výrazně si tak usnadnit práci na interním nástroji, jenž by rozpohyboval jejich gamesu. Solidní společnosti se k takovému kroku samozřejmě neodhodlají a těžko si představit hlavního konkurenta iD Software v čele s Johnem Carmackem, jak opisuje kódy do svého enginu, ale není zcela vyloučené, že si i titoHalf-Life 2 zcizené informace prohlédnou a prohlásí: „Aha, tak tady to mají kluci z Valve zajímavě řešené, tomu se naše rutiny rovnat nemohou, musíme je přepracovat na mnohem lepší úroveň“. Half-Life 2 tak dost možná ztratí jakousi „exluzivitu“ založenou na geniálnosti jeho designérů a je rozhodně pravděpodobné, že se mnohé věci předělají ještě do mnohem vyšší roviny.

A jak se něco takového vůbec může stát? Stručně řečeno je celá kauza způsobena nedostatečným, takřka až diletantským zabezpečením firemních počítačů, takže si za to tvůrci mohou z velké části sami, jelikož kdyby dávali trochu větší pozor, nemuselo by k nepříjemné situaci vůbec dojít. Jistý díl zodpovědnosti je však také nutné připsat Microsoftu a jeho dírám v operačních systémech. Jenže zde je odpovědnost minimální, protože v té době již byl k dispozici patch, jenž známé díry, mezi nimiž nechyběla ani ta, jež se stala Valve osudnou, opravoval. Pro útočícího hackera se údajně jednalo až o primitivně jednoduché sousto, stačilo použít jen prográmek Key-Logger, jenž dokáže zjistit hesla do systémů. Poté hacker musel použít jen několik dobřeDOOM 3 známých triků a zdrojový kód byl s trochou nadsázky jeho. Samozřejmě, že to bylo o něco těžší, ale není naším cílem zde zveřejňovat nějaký návod, aby si příště každý „svého Half-lifa 2 ukradl sám“. Pro člověka kovaného v počítačových útocích se však nejednalo o sebemenší problém. Kuriózní je, že vše bylo ukradeno rovnou od šéfa společnosti - Gaba Newella, který v Microsoftu léta pracoval, tudíž by se od něj čekala jistá obezřetnost, zvláště když pracuje na takto očekávaném projektu. Asi byl tak zabrán do samotného vývoje, že mu bylo celkem jedno, zda mu někdo čórne dílo za miliony dolarů. Sice si prý stěžoval, že se jeho počítač chová přinejmenším podivně, ovšem nepodnikl žádné konkrétní kroky a o své nepozornosti se dozvěděl až když po síti vesele kolovala pětiletá práce jeho dozajista talentovaného týmu. Toto stanovisko pochází přímo od Newella a jeho mluvčích, ovšem v kuloárech se šušká cosi ještě o primitivnějším získání kódu, které by zvládlo vykonat dítě s připojením k internetu. V takovém případě bych si nebyl docela jist, zda brečet či se hlasitě smát. Chce se říci, že kdyby technici či samotní pohlaváři firmy věnovali alespoň několik minut stáhnutí potřebných oprav k systému, mohli si ušetřit velké množství finančních prostředků i měsíců, možná let (kdo ví?) práce, kterou budou muset vynaložit na vylepšování aDOOM 3 obměňování okoukaného systému, k němuž dojít sice nemusí, ale vzhledem k nejnovějším zprávám o odložení až na pozdní léto tohoto roku je to více než pravděpodobné. Osobně bych si však vsadil, že Half-Life 2 spatříme až v roce 2005.

Zajímavé je, že do sítě Valve Software pronikli asi rovnou dva hackeři a crackeři, kteří se mohli, ale také nemuseli znát. První údajně ukradl afaverzi a druhý zdrojový kód. Zloděj hratelné alfaverze se zpočátku zdál být solventním, jelikož ji sice zcizil, ale dlouhou dobu nepustil na internet. K tomu se rozhoupal až tehdy, když se zde objevil zdrojový kód od druhého hackera. Je pravdou, že v té chvíli už skladování alfy nemělo žádnou cenu, protože by k jejímu sestavení dříve či později stejně posloužil a tento první útočník si chtěl alespoň trochu slávy uzmout pro sebe, tudíž od 7. října koluje ve vodách sítě sítí tato verze, která se rázem až neskutečně rozšířila, přestože obsahuje velké množství chyb a od dalšího hraní spíše odrazuje. Minulý měsíc obletěly svět obrázky jakési „originální“ verze Half-life 2“. Jedná se však jen a pouze o tuto ranou verzi, jíž se rozhodli využít jistí ukrajinští vykukové. Trošku jí uhladili, přidali instalační program, hodili do pohledné škatulky a šup s ní do kamenných obchodů veDOOM 3 východní Evropě či Asii. Nikoho to příliš nevzrušilo, jelikož je jasné, že zákrok proti tamním obchodníkům je jako boj s větrnými mlýny, možná ještě horší. Zajímavá je cena, za níž je HL 2 k mání, tato nepřesahuje totiž pět dolarů. Ve stejných lokalitách se prodává i Counter Strike: Condition Zero, jehož betaverze byla rovněž zcizeno v sérii útoků. Je však jasné, že vzhledem k údajné kvalitě hry se nejedná o velkou ztrátu a pro hráče, kteří si betaverzi zahráli to spíše znamená varování, že si nemají plnou verzi vůbec kupovat. Na závěr této kauzy bych rád předeslal, že nijak hackerům, kteří se o útok postarali nenadržuji a jejich čin považuji přinejmenším za hnusný, ale do jisté míry pochopitelný – chtěli si prostě něco dokázat a vzhledem k jejich mentalitě to jistě zkusí znovu. Takovým statutem již ale nemůžu označit nepozornost a nepřipravenost Valve, kteří mohou nadávat skutečně jen sobě, protože podobná akce se vzhledem k současné situaci dala předpokládat. Zároveň však nechtěně upozornili, že je třeba si své duševní vlastnictví střežit jako oko v hlavě a doufejme, že už si příště dají všichni pozor, jelikož nyní vidí, co všechno může naoko nevinná krádež způsobit. Valve si připsalo ne zrovna chvályhodný primát největší krádeže v tomto směru vůbec. Podobné případy se příliš nevidí a jak si povíme za chvíli, povětšinou se nejedná o vinu autorů, ale o okolnosti, jimž se jen těžko dalo v dané situaci zabránit. World of Warcraft

V současné době pořád probíhá vyšetřování FBI, kdo za krádeží Half-Lifu 2 stojí. Žalobu podalo Valve bryskně a docela si hlídá, aby došlo k oprávněnému potrestání viníka, k jehož hledání byli Gabem Newellem pozváni i civilisté, tedy hráči. Vyšetřování se však údajně příliš nedaří a většinou ústí v nepříjemné domovní prohlídky u lidí, kteří vůbec netuší o co se jedná. Momentálně už snad tyto prohlídky skončily a analyzují se uzmuté vzorky, jejichž výsledky však v době psaní tohoto článku k dispozici nebyly.

Doom 3 bylo možné vyzkoušet již před dvěma léty

Ano, je tomu tak, již před tak dlouhou dobou unikla hratelná alfaverze rovněž jednoho z nejočekávanějších a nejrevolučnějších titulů vůbec. Stalo se tomu tam, kde by to jen málokdo čekal, a sice na výstavě E3 2002, kde byl třetí díl Dooma prezentován na kartách s čipem Ati. Právě tato společnost obstarala celé testovací sestavy, na nichž se očekávaný hit prezentoval. Jistým pochybením pracovníka této firmy se však dostala hratelná verze ven a od té doby patří k evergreenům této ilegální scény. Pořád ještě se dá zaznamenat sháňka po této verzi a je to pochopitelnéWorld of Warcraft, jelikož právě Doom 3 zřejmě nahradí Half-Life 2 v tomto roce a po jisté době útlumu se opět dostává do kurzu a mnohde na první místo popularity, k čemuž mu dopomohl i pád největšího konkurenta. Všem ale můžeme doporučit, aby alfu této hry a ostatně ani žádné jiné vůbec nezkoušeli, jelikož nejenže je nelegální, ale je i značně nepovedená, což štve i samotného Johna Carmacka, který se vyjádřil v tom smyslu, že by byl nerad, aby si hráči o pokračování Dooma udělali nepěkný obrázek z verze, která měla sloužit jen jako prezentace určitých efektů. Na nic jiného, a už vůbec ne na hraní, určena nebyla. Podobným způsobem, tedy přes nějakou třetí stranu se do světa dostala i jeden a půl roku stará verze S.T.A.L.K.E.R.a, která obsahuje tři nepříliš dobře hratelné levely a jen jeden z nich obsahuje skutečné nepřátele. Přesto se opět ujala velice dobře a to především mezi příznivci benchmarků, kde se čile používá. Sice nevím, jakou může mít při takovém stáří vypovídací hodnotu, ale jedná se o fakt.

World of Sandcraft

Ani Blizzard neunikl pozornosti zlodějů nejrůznějších betaverzí. Tentokrát pochází inkriminovaná osoba z okruhuPainkiller externích betatesterů, kteří byli v poměrně hojném počtu k testování pozváni. Jeden či více z nich to jednoduše nevydrželi a hru bez skrupulí ukradli, což Blizzard rozezlilo na tu nejvyšší možnou míru, jelikož právě na takovéto úniky je tento suverénní subjekt hodně alergický. Žaloba na sebe nenechala dlouho čekat a zlodějíčci by se měli začít pomalu třást, protože nejenže WoW ukradli, ale navíc zprovoznili takzvané Sandbox servery, na nichž mohou v klidu hrát. Ten klid je však relevantní, jelikož podle IP adresy se tito výtečníci dají bezproblémově vypozorovat.

Podobně se do světa dostalo i Far Cry, tedy přes široký betatest, u nichž se podobnému efektu jednoduše zabránit nedá. Pokud se nad tím chvíli zamyslíme, jistě nám dojde, že v případě takového chování se uzavřené betatesty pro širší okruh lidí budou konat čím dál tím méně, jelikož tvůrci nemají za potřebí se zaobírat jejich úniky a raději najmou více testujících hráčů na plný úvazek, na něž se sice také nedá zcela spolehnout, ale riziko se výrazně eliminuje. Ani Painkiller se nechtěné slávě nevyhnul, tentokrát se jednalo dokonce o novináře, jimž jsou čas od času z dobré vůle vydavatelů zasílány betaverze, aby mohli napsat své dojmy. I my jsme se o ně s vámi nedávno podělili. Některý ze žurnalistů ale asi účelFar Cry této verze nepochopil a pustil ji nekompromisně do oběhu. Naštěstí ale nedošlo k prozrazení žádných tajemství, jednalo se jen o omezené testovací demo.

Závěr

Jak se zdá, na internetu je spousta a dost možná bude ještě více nelegálních verzí her, což může mrzet jak jejich tvůrce, že jejich práce mnohdy přijde nazmar, což je především případ Half-life 2, tak také hráče, jelikož v takových případech dochází k velkým prodlevám v datech vydání, ztrátě důvěry při uzavřených betatestech či v novináře, kteří pak nebudou moci přinášet žádné dojmy a budou odkázáni pouze na oficiálně vydané materiály. Krádeže raných her, tak definitivně škodí hernímu průmyslu a to ještě více než samotné pirátství. Mnoho lidí se k afaverzím dostane třeba v domnění, že se jedná o ukázku plné verze a tuto si již vzhledem k předváděným kvalitám nepořídí. A to jsme se vůbec nezmínili, že i jejich hraním porušujete zákon, což většinou v rozhodování nehraje zas tak velkou roli, ale vyplatí se vědět, že se můžete dostat až za katr. Pokud se přístup hráčů ke kradeným verzím her nezmění, bude to znamenat velký problém pro herní průmysl jako celek, na to se vyplatí brát zřetel. Nechť si každý následky přebere sám.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...