Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mýty a pověry kolem Xboxu

  12:00
Poté, co se na světlo světa dostalo velké množství informací o připravovaných hrách na Xbox, je nadevše jasné, že scénu počítačových her čekají převratné změny. Co můžeme od nástupu Xboxu očekávat a jaké naděje asi Xbox nesplní? Na obou stranách barikády je toho spousta – stačí si jen vybrat.

Xbox

Po (podle některých čtenářů) kontroverzním doporučení oddálit koupi GeForce 3 alespoň o půl roku, které jsme doporučili minulou sobotu, je na čase zabrousit do zatím stále ještě poklidných vod herních konzolí. Zde se spokojeně vyhřívá na výsluní slávy Sony (zvláště poté, co Sega pomalu ale jistě končí s Dreamcasty), ale již brzy se dočkáme pořádné bouře, která rozhodně zčeří ony stojaté hladiny s japonským gigantem pokojně se slunícím na nafukovacím lehátku s logem Playstationu – Xbox přijde co nevidět a nástup Game Cube také není daleko. Ponechejme teď stranou spekulace o Game Cube (na ty je stále příliš brzo) věnujme se právě Xboxu. Nečekejte však žádný odborný text – jde spíš o volné zamyšlení nad pár větami, které v médiích doprovázejí příchod Xboxu.

Tvrzení první: Xbox přinese novou generaci her
Odpověd: ne tak docela

Při pohledu na první screenshoty z chystaných Xboxových her se tají dech snad všem hráčů her, ať již konzolistům či PCčkářům. Takhle detailní a propracovaná grafika doposud nebyla nikde k vidění. Znamená to však, že s sebou přinese Xbox s NV25 a UMA velkou herní revoluci? Nejspíše ne – podobně totiž vypadají tituly využívající předností grafické karty GeForce 3 (NV20), které by se měly na PC objevit ještě do konce roku. Troufám si tvrdit, že tou dobou bude ve většině civilizovaného světa stále ještě dostupnější PC s GeForce 3, než Xbox – stačí se podívat na problémy s nedostatečným zásobováním, které provázely nástup PS2. Fantastická vizuální kvalita nových her tak není dílem samotného „zázračného“ Xboxu, ale spíše technického pokroku platformy PC (přesněji řečeno GeForce 3 a jejích „kolegů“). Hry v roce 2002 by vypadaly podobně, i kdyby se žádný Xbox nekonal – takhle se jenom vývoj o pár měsíců urychlil.

Tvrzení druhé: Xbox přinese konec herní hegemonii PC
Odpověd: bezesporu, ale ne sám

Skalním fanouškům platformy PC (i já sám jsem k nim donedávna patřil) se teď jistě začne vařit krev v žilách. Bohužel chladné ekonomické úvahy osob samostatně výdělečně činných, leč stále herně pozitivních, jsou jednoznačné – rychlý Thunderbird s GeForce 3 a odpovídajícím vybavením přijde na nějakých sedmdesát tisíc korun, Xbox či PS2 se i s hrami dají pořídit pod dvacet tisíc. V potaz musíme ale vzít i univerzálnost použití běžné stolní stanice PC, které se Xbox ani PS2 (byť s připojením na internet) rovnat nemohou. No jo, jenže kdybych na svém PC nechtěl hrát hry, ale spokojil bych se s obyčejnými „kancelářskými“ funkcemi, možností serfovat po internetu a občasným střihem videa, stačí mi stanice za cenu ne sedmdesáti, ale třiceti, čtyřiceti tisíc a mám na dva roky vystaráno.

Pro PC zatím hrál jeden důležitý fakt – mnohem vyšší kvalita her, které se dají zahrát i na „průměrném“ hardwaru. Když se však podíváme na obrázky z MGS2, Halo, Gothamu nebo nového Oddworldu, přestává to s tím náskokem PC být tak žhavé. Pokud se výrobcům konzolí navíc povede rozumně zvládnout i fenomén on-line hraní a pokud uznají obyčejnou myš jako plnohodnotný ovládací prvek, nebrání už nic konzolové konverzi téměř jakékoli PC hry, těmi akčními počínaje. V tu chvíli začnou mít konzolové hry definitivně navrch a spousta majitelů rychlých herních PC se po nich začne při nejbližším upgradu závistivě poohlížet. Ono takové rozhodnutí, zda vypláznout dvacet tisíc za nový procesor a grafickou kartu, nebo raději investovat do konzole, bude čím dál častěji vyznívat v neprospěch PC. Samotný Xbox to nedokáže, ale společná síla Xboxu, PS2 a Game Cube nejspíš ano. A co na to Microsoft? Tomu to vadit nebude – Windows a Office se budou prodávat pořád stejně dobře – k práci jsou potřeba a na konzolích Word nespustíte.

Tvrzení třetí: Xbox přinese Microsoftu miliardové ztráty
Odpověd: ano i ne

Nedávno se objevila zajímavá studie prestižní analytické firmy Merrill Lynch, ve které se praví, že výroba a prodej konzole Xbox přinese Microsoftu v krátko až střednědobém výhledu ztráty kolem dvou miliard amerických dolarů (cca 80 miliard korun). Je to celkem logické – při předpokládané prodejní ceně 250 USD a výrobní ceně 375 USD činí přímá ztráta na kusu 125 USD . Do konce roku 2004 se počítá s prodejem více než 10 milionů kusů Xboxu, přičemž výrobní cena bude nadále klesat, takže se nakonec střetne s cenou prodejní a výrobce bude na nule (k výsledné ztrátě je nutné připočíst i půl miliardy na marketing). Až potud se to zdá být logické, avšak studie přiznává, že se zaměřila pouze na nutné dotace prodej hardwaru a nikoliv na zisky z her – a to je ten problém.

Výroba a prodej nové generace konzolí se dá přirovnat k provozování mobilní sítě GSM. I tady platí, že se nevydělává na prodeji „železa“, nýbrž na službách (poplatcích za telefonování a SMS). Stejně jako se prodávají dotované mobilní telefony, i nové konzole jdou na trh s cenou hluboko pod skutečnými výrobními náklady. Cíl výrobců je jasný – majitel konzole si nutně bude muset koupit několik dalších her a jejich licenční poplatky půjdou do kapsy výrobce (narozdíl od her na PC tvoří značnou část ceny konzolových her licenční poplatek výrobci konzole, který de facto nabízí vydavateli svůj ohromný trh). Prodej „dotovaného“ Xboxu je tak srovnatelný s nabídkou operátora, který prodává dotovanou Nokii. Jediný rozdíl je v tom, že Xbox nejde narozdíl od Nokie odblokovat pro použití u jiného „operátora“ (jisté pokusy sice byly s hraním her z PS na DC, avšak brzy se od nich upustilo). Pokud se podaří vyrobit na Xbox kvalitní a prodejné hry, skončí celý projekt s VELMI aktivní bilancí.

Smyslem tohoto článku není vynášení kategorických soudů nad tím, zda bude Xbox takový nebo makový – Xbox prostě jednoho dne přijde, my si ho buďto koupíme a budeme na něm hrát hry, nebo nekoupíme a budeme hrát na něčem jiném (ať již na PC, PS2, či Game Cube). Jedno je však jisté již dnes – máme se opravdu na co těšit...

Autor:
Témata: Microsoft, Sony, Xbox, Zisk
  • Nejčtenější

Co dělají simíci, když se nikdo nedívá? Pořádají sexuální orgie i fetují

Kdo nikdy v prvních simících neodstranil žebřík z bazénu, nechť první hodí kuličkou z myši. Moc...

Vydělala miliony prodejem vody, ve které se koupala. PayPal je odmítal vyplatit

Streamerka Belle Delphine, která na internetu vystupuje i pod přezdívkou Gamer Girl, se před lety...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Změní mi to život, raduje se vývojář poté, co prodal 200 tisíc kopií své hry

Nezávislá strategie Rusty’s Retirement těží z velmi jednoduchých pravidel a minimálních nároků na...

Stahujte zdarma vynikající „fantasy Civilizaci“, čas máte jen do středy

Na Steamu je aktuálně zdarma vynikající tahová strategie Endless Legend. Hráči v ní mají za úkol...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dohrál slavnou skákačku bez stisknutí tlačítka pro skok. Trvalo to 86 hodin

Po osmadvaceti letech od vydání a desítkách tisíc hodin marných pokusů se komunitě kolem legendární...

Vydělala miliony prodejem vody, ve které se koupala. PayPal je odmítal vyplatit

Streamerka Belle Delphine, která na internetu vystupuje i pod přezdívkou Gamer Girl, se před lety...

Česká realistická akce Gray Zone Warfare se hraje skvěle, optimalizace vázne

Ambiciózní český projekt vstoupil do předběžného přístupu na Steamu. Trhá rekordy, ale je to...

Letošní díl Call of Duty bude návratem série Black Ops

Ani letos hráči nepřijdou o další díl střílečky Call of Duty. Po restartované trilogii Modern...

Střílečka XDefiant nalákala tři hodiny po spuštění přes milion hráčů

Ačkoli to s free 2 play střílečkou XDefiant od Ubisoftu vypadalo v posledních měsících všelijak,...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...