První Xbox je už i v České republice

  12:00
Amerika si ve čtvrtek 15. listopadu prožila další velké herní šílenství, Microsoft totiž uvedl do obchodů svou konzoli nové generace Xbox. Do Čech jsme první konzoli dovezli my v neděli krátce po poledni. Jak to souvisí s americkým launchem, jak ten vlastně vypadal a co všechno mu předcházelo?

Co všechno jsme koupili: Xbox, 15 různých her, paměťová karta, nějaké redukce a druhý gamepad

Ve čtvrtek 15. listopadu se v USA začalo prodávat herní zařízení nové generace Xbox od Microsoftu. Tři dny poté se první kousek dostal i do České republiky, ze Spojených států jsme si jej totiž po úmorné snaze při shánění a trpělivosti při vysvětlování bezpečnostním pracovníkům amerických letišť, že opravdu nejde o teroristický prostředek, ale herní platformu, přivezli za účelem detailního rozboru dosud vydaných her i konzole samotné právě my. Učinili jsme tak s několikaměsíčním předstihem předtím, než se začne v ČR oficiálně prodávat, což je dostatečně dlouho na to, abychom se s ním důkladně seznámili, zjistili všechna jeho pro a proti a stihli zrecenzovat dostatečné množství her, z nichž si budete moci při uvedení Xboxu na trh vybírat.

První oficiálně prodávané kousky Xboxu by se totiž měly v Čechách objevit na jaře příštího roku při příležitosti vypuštění této platformy v Evropě, ať již oficiálně prostřednictvím Microsoftu, či neoficiálně v obchodech přiživujících se prodejců, kteří se vydají na velké nákupy konzolí do zahraničí a budou je zde nabízet českým hráčům za nekřesťanskou cenu. O tom zde ale psát nebudu, v dnešním článku se dozvíte, jak vypadala situace v USA ve čtvrtek 15. listopadu, tedy v den uvedení Xboxu do prodeje, a také, co všechno jsme pro jeho získání a dopravení do ČR museli podstoupit my.

15. listopad 2001, USA = 30. listopad 2000, Česká republika
Situace, kterou jsme zaregistrovali v Americe ve čtvrtek 15. listopadu, tedy v den uvedení Xboxu do prodeje, se nápadně blížila téměř rok staré události v České republice, kdy zde do obchodů pustilo Sony pár set kousků své, pro Čechy tehdy nové, konzole PlayStation 2. Microsoft sice na americké trhy uvedl konzolí několikanásobně více, konkrétní čísla hovoří o třech stovkách tisících, i přesto se na něj stály dlouhé fronty a lidé věděli proč - na mnohé se nedostalo.

Expozice Xboxu na nejvýznamnějším IT veletrhu Comdex Fall 2001 v Las Vegas

Již odpoledne středoevropského času informovaly agentury o ranním zahájení prodeje v New Yorku, konkrétně na místním náměstí Times Square, kam přijel podpořit prodej sám zakladatel Microsoftu Bill Gates. Korzoval mezi čekajícími pařany dychtícími po nové konzoli, podepisoval jim hry či sešitky, klábosil s nimi, či si jen tak potřásali rukou. Dvacetiletý Eduard Glucksman, který na Times Square čekal celých sedmnáct hodin, aby si mohl Xbox koupit, pak mohl být nejšťastnější ze všech - jeho konzoli mu osobně prodal právě zakladatel Microsoftu Bill Gates. Šlo totiž o první oficiálně prodaný Xbox na světě.

V jiných státech USA se sice situace lišila lokalitu od lokality, nicméně se dá předpokládat, že ve většině případů byla stejná, jakou popisovaly agentury v New Yorku či jakou jsme zaznamenali na opačné straně USA v Las Vegas, kde jsme uvedení Xboxu do prodeje sledovali my. Ta situace byla taková, že na každý jednotlivý obchod velkých řetězců, v nichž se dá Xbox sehnat (jejich seznam naleznete na www.xbox.com), se dostalo zhruba deset až dvacet kousků, které byly v mžiku pryč ať již kvůli tomu, že byly dlouho dopředu předobjednány či vzhledem k tomu, že poptávka výrazně převýšila nabídku. A to i přesto, že si jednotlivé obchodní řetězce zvyšovaly oficiální cenu 299 USD dle libosti a narazit na Xbox za 399 USD nebyl problém. I za tyto peníze šel však Xbox na dračky natolik, že se nám jej ani v takto hamounsky se chovajících shopech (řetězec Best & Buy) sehnat nepodařilo.

Reklamní masírka Microsoftu, aneb cpěme Xbox horem i dolem
Microsoft to ale musel vědět, musel to minimálně očekávat. Spousty hodin reklamy odvysílané na amerických televizních stanicích, miliardy bannerů protočených na internetu, Duchovní otec Xboxu Seamus Blackley (vlevo) předvádí konzoli a hry Billovi Gatesovi desítky tiskových zpráv, stovky tisíc reklamních materiálů či tuny stránek tištěné reklamy, to všechno je marketingová podpora, která se vešla do desítek milionů dolarů, které Microsoft ještě před uvedením Xboxu na trh investoval do jeho propagace.

Ta se však neomezila jen na klasickou reklamu, její součástí byla možnost zahrát si hry v předem vybraných prodejnách pár dní předem, v Las Vegas jste si je navíc mohli vyzkoušet v rámci nejvýznamnějšího světového IT veletrhu Comdex Fall 2001. Zde byl ostatně Xbox prezentován již v neděli v rámci tradičního úvodního projevu Billa Gatese den před zahájením samotného veletrhu, přičemž prezentace nové microsoftí konzole se zhostil její duchovní otec Seamus Blackley (vlevo na snímku s Billem Gatesem).

Kromě show se dalo na Comdexu také pařit, k vyzkoušení byly připraveny závodní Project Gotham, očekávaná akce Halo, sportovní snowboardový Amped, logická směska Fuzion Frenzy, americký fotbal NFL Fever 2002 a karatistická Dead or Alive 3.

Z těch nejmasivnějších propagačních prostředků se Microsoft neomezil jen na reklamy, show a předváděčky, ale dohodl se s americkým potravinovým řetězcem Taco Bell nabízejícím ve svých fast-foodech mexickou kuchyni na spolupráci, díky níž jste mohli vyhrát Xbox klidně při obědě. Stačilo k tomu jediné - zakoupit si speciální menu (které mě osobně nezasytilo ani mi nechutnalo), sejmout z kelímku s nápojem stírací los a ten následně zbavit ochranné vrstvy. Ti nejšťastnější zde našli či ještě nějaký ten čas budou moci najít informaci o tom, že vyhrávají Xbox. My jsme pochopitelně nevyhráli. :o)

Výherní Xbox menu u Taco Bell

Haló, taxi… jedeme do obchodů pro Xbox
Protože všechny možnosti jak Xbox získat bezplatně jsme již vyčerpali, rozhodli jsme se v pátek odpoledne místního času (sobota nad ránem středoevropského času), tedy jen pár hodin před naším odletem zpět do Čech (sobota ráno amerického času), naskočit do taxíků a objíždět prodejny řetězců, které měly Xbox v nabídce. Jako první jsme zavítali do známého herního řetězce Electronic Boutique (známého též pod názvem EB Games), kde jsme slavili úspěch jen částečný. V prodejně sice konzole měli, ale byly předobjednány, takže ani se slibem, že koupíme všechny hry, které jsou v současnosti pro Xbox na trhu, k nim přibereme nějaké memory karty, ovladače a další prkotinky, jsme neobstáli a prodavače na prodej neukecali. Snažil se nám ale pomoci a zavolal do všech dalších obchodů tohoto řetězce v Las Vegas, aby zjistil, nemají-li volné Xboxy tam. Marně, všechno bylo beznadějně vyprodáno. Naštěstí se nás prodavači zželelo a učinil ústupek - nabídl nám, že pokud si objednavatel nepřijde pro Xbox do půl deváté večer (v té době byly tři hodiny odpoledne) a my se v tu dobu objevíme, dostaneme jej.

Poděkovali jsme a vyrazili objíždět obchodní zóny za městem. Další z velkých obchodních řetězců, který jsme si vyhlídli, byl Sears. Čtvrt hodinka jízdy taxíkem, deset dolarů v kapse řidiče a obrovský obchodní komplex se vším od špendlíku přes oblečení a parfémy až po elektroniku byl před námi. Žel bohu, přítomnost Xboxu na pultech dokazovala jen prázdnota police polepené nápisem Xbox, pár herních periferií k této konzoli a několik her. „Zkuste se zeptat někdy před Vánocemi, možná jich ještě pár kusů do té doby dostaneme,“ navrhl nám prodavač. „Dostali jsme jich jen sedmnáct a ty byly okamžitě pryč,“ dodal na vysvětlenou. Poděkovali jsme a odešli shánět dál. Bolely nás nohy, po celém dni bez jídla jsme měli hlad, První dva Xboxy pro ČR + hry + příslušenství. Fotka nese pracovní označení: Vreco - Buddha ale touha po Xboxu zvítězila. „Když už jsme tady, nemůžeme přece odjet bez Xboxu,“ říkal jsem si.

Kolega Ondra Juřík z Technetu jen mrzutě poznamenal pár nelichotivých poznámek na mou adresu a vyrazili jsme na další štreku vedoucí tentokráte do Best & Buy. Na ceník Xboxu jsme narazili okamžitě: konzole 399 USD, software na ni 59.99 USD, periferie dle druhu. Ačkoliv bylo všechno předražené (konzole o 100 USD, hry průměrně o 10 USD), ani zde jsme na černou krabici se zeleným nápisem Xbox nenarazili. I tady je vyprodali během prvních pár hodin prodeje - většinu z těch několika málo obdržených kousků si totiž koupili sami zaměstnanci.

Bylo po sedmé hodině večer. Bezradně jsme stáli v obchodní zóně na okraji Las Vegas a hádali se. Já chtěl pokračovat ve shánění Xboxu dál, Ondra Juřík nikoliv. Dohodli jsme se tedy na kompromisu - vyrazili jsme do hotelu odložit si věci nasbírané na Comdexu, čtvrt hodinky si odpočinout a pak jsme se opět vydali na cestu do Electronic Boutique zjistit, jestli je ještě konzole v krámě nebo ne. Byla a protože do půl deváté zbývalo ještě dvacet minut, rozhodli jsme se je strávit pařbou na vystaveném Xboxu a PlayStation 2. Nakonec jsme se takto bavili téměř třičtvrtě hodiny, prodavač totiž čekal až téměř do deváté, kdy zavíral, nakonec nám ale oba kusy Xboxu, které jsme chtěli, prodal. Odměnou mu byl fakt, že jsme k nim nakoupili dvacítku her, další gamepady, memory kartu, nějaké redukce a já už nevím co všechno ještě, jen vím, že prodavač si mohl mnout ruce - za deset minut nošení všech těch krabic a krabiček na hromadu mi z kreditky odečetl skoro dva tisíce dolarů a ani v herních prodejnách v Americe nejsou takové nákupy obvyklé (cena her pro konzole se pohybuje kolem 50 USD, PC hry stojí o 5 USD méně, sběratelské edice zde zakoupíte za obvyklých 65 USD).

Jak dostat Xbox do České republiky
Vybaveni třemi velkými igelitkami jsme tedy vyrazili zpět do hotelu Prezentace Xboxu na Comdexu, aneb jak to vidí Microsoft a mé pocity by se daly vyjádřit asi otřepanou frází „šťastnej jako blecha“. Už cestou jsem si ale začal klást otázku, jak oba Xboxy, všechny ty periferie a hromadu her dopravit do České republiky. Kapacita mých zavazadel byla značně omezená, Ondřej odmítl cokoliv vzít, protože hry ho nezajímají a já tak mohl začít pařit logickou hru: jak poskládat batoh tak, aby se do něj všechno vešlo a nic nezničilo. Už v úvodu totiž bylo jasné, že krabice od Xboxu budou muset zůstat v USA, protože se do batohu vzhledem ke své velikosti ani náhodou nevešly. Nakonec se mi to všechno nějakým způsobem podařilo zabalit a obložit oblečením, aby se konzolím při „šetrném“ zacházení se zavazadly zaměstnanců na letištích nic nestalo.

Upřímně řečeno, celé tohle pečlivé skládání batohu trvající zhruba dvacet minut mi bylo vcelku na nic. Na letišti jsem byl označen zaměstnancem u přepážky za „divného“, ačkoliv jsme zpět letěl bez Ondřeje, a tak jsem musel na security prohlídku, neskutečně vopruzoidní buzeraci, při které vám pracovník bezpečnostní agentury prohlédne bokem od přepážky (ale stále v blízkosti všech lidí čekajících na let) veškerá zavazadla. V případě mého pečlivě sbaleného batohu to dopadlo tak, že byl vysypán na stůl, mistr ochranář se vším důkladně prohrabal, důkladně si zkontroloval i konzole, aby si ověřil, že nejde o nějakou teroristickou zbraň a já jsem pak mohl všechno balit znova. Už jsem na to ale neměl dvacet minut, ale zhruba tři, takže tak pečlivě a precizně sbalený ten batoh nebyl a já si mohl maximálně ulevit nadáváním security pracovníkovi do očí a usmívat se na něj, což mě alespoň trošku zbavilo deprese. Ta však opět přišla poté, co se mě po sbalení batohu ochranář zeptal, jestli je všechno OK. Měl jsem po té vší buzeraci, kdy si ani nezkontroloval dvě menší kapsičky batohu, kde mohla být v klidu ukrytá plastická trhavina či cokoliv jiného, Každý večer po skončení Comdexu se stánek Xboxu zaplnil zaměstnanci Microsoftu, kteří ze propařili dlouhé hodiny co by detektor kovu neodhalil, chuť dát mu ránu pěstí, pochopitelně jsem se ale ovládl a vyrazil do letadla.

Cesta už pak probíhala poměrně klidně. Do letadla jsem sebou konzoli netahal, což bylo dobře, neboť v souvislosti s přísnými bezpečnostními podmínkami před vstupem na palubu ochranáři vždy kontrolovali příruční zavazadlo a detektorem kovu i všechny cestující. Ani v Praze už nenastal žádný problém, zavazadlo se v pořádku objevilo na pásu, bylo jen důkladně zašpiněné, jako by se pro něm procházeli zaměstnanci některého z letišť, či jako by jej někdo vymáchal v kaluži, což bych viděl jako reálnější poté, co jsem měl možnost sledovat nakládání našich zavazadel do letadla v Amsterodamu. Bez problémů skončila i celní kontrola a koneckonců i cesta domů, což znamená, že po sérii článků o Xboxu plánované na tento týden se počátkem toho příštího dočkáte i prvních recenzí na hry pro Xbox. Snad vás zaujmou a utvrdí tak naše rozhodnutí investovat peníze a čas nákupu věnovaný.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...