Vánoce a hry, jak to jde dohromady?

  12:00
Počítačové hry se pod vánočním stromečkem objevují stále častěji. Jak bude vypadat letošní vánoční trh, jaké hry mu budou dominovat, které se vyplatí koupit, na co všechno se vyplatí zaměřit, případně pár dní počkat a jak to sehnat co nejlevněji, případně zdarma? Trendy vám nastíní a s nákupem poradí tento článek.

Codename: Outbreak Počítačové hry coby jedna ze součástí elektronické zábavy, která nás v současné době obklopuje doslova na každém kroku, se už dávno nevyskytují pod vánočním stromečkem nahodile a sporadicky, ba právě naopak. Ruku v ruce s růstem trhu jde totiž také prodejnost her, otevírání nových prodejen, rozšíření sortimentu zboží v hypermarketech právě ve prospěch her a tomuto trendu odpovídá i stále rostoucí četnost jejich výskytu mezi vánočními dárky.

Hry už dnes totiž nejsou jen záležitostí osobních počítačů, stále častěji se na trhu objevují herní konzole, které se až na výjimky připojují k televizi a slouží výhradně ke hraní her. Patří mezi ně třeba PlayStation 2 či Xbox, které kromě hraní her umožňují navíc sledování DVD filmů. A zatímco právě v Americe budou tyto konzole v čele s nedávno uvedeným Xboxem od Microsoftu a GameCube od Nintenda kralovat vánočnímu trhu (také sledujete ty stále směšnější tiskové zprávy obou společností o tom, kdo prodává víc a kterou konzoli američané považují za nejlepší? :o)), dá se očekávat, že v České republice budou kralovat stále počítačové hry, v případě mladší hráčské generace pak GameBoy. Ten se dočkal masivního rozšíření v poslední čtvrtině loňského roku spolu s Pokémonní horečkou (viz. www.bonusweb.cz/pokemon/), která by už ale neměla o letošních Vánocích trh příliš Evil Twin: Cyprien's Chronicles ovlivňovat.

Typickým tahákem letošních Vánoc pro běžného hráče budou tedy počítačové hry, zejména pak tituly kompletně přeložené do češtiny, a to díky tomu, že jsou přístupné doslova každému, navíc jsou mnohdy vzhledem k nutnosti licencování titulu u zahraničního publishera o něco levnější než anglické originály. Takových her však není mnoho, aby se jejich licencování a lokalizace českému distributorovi vyplatilo, musí totiž od každého titulu prodat řádově tisíce kusů, což se na pirátstvím zdevastovaném českém trhu daří jen stěží. Obecně tedy platí, že čím více legálních her se bude v České republice prodávat, tím rychleji se budou na zdejší trh dostávat a při překonání určité hranice bychom se mohli dočkat také ne nezajímavého zlevnění (řádově o několik stokorun), a to v případě, že by se zdejším distributorům vyplatilo hru licencovat.

Cena totiž hraje asi nejvýznamnější roli při rozhodování se, jakou hru si koupit. I na letošním vánočním trhu se dá předpokládat, že největší příjmy prodejcům přinesou levnější hry v ceně do 600 korun. Ty většinou nepatří mezi nejžhavější novinky, na druhou stranu se dá očekávat, že budou fungovat i na starších počítačích, což je po nízké ceně dalším pozitivem. The Longest Journey Výjimkou jsou v tomto případě tituly od ostravské společnosti Top Distributor, jejíž cenová politika trošičku připomíná kamikadze, aneb japonské hazardéry se životem. Top Distributor se totiž snaží licencovat vybrané áčkové tituly, tyto následně lokalizuje do češtiny a nabízí i novinky (hry cca 3 měsíce po vydání ve světě) za cenu 499,- Kč. Příkladem budiž vychytaná akce Codename: Outbreak či závodní Rally Championship Extreme, které by se měly na trhu objevit za výše uvedenou cenu kompletně v češtině poslední týden před Vánoci.

Pokud bychom se měli zaměřit na žánry, dá se předpokládat, že v adventurách bude kralovat The Longest Journey, na poutavém a rozvíjejícím se příběhu založená hra, která se stala nejoblíbenějším titulem svého žánru v roce 2000 a u nás vyšla kompletně v češtině za cenu 999,- Kč (koupit online). Dalším titulem oceněným zejména pro jeho originalitu je žánrově podobná hra Evil Twin: Cyprien’s Chronicles. Ta u nás vychází v angličtině s českým manuálem, vžíváte se v ní do role desetiletého chlapce, sirotka, jemuž zemřeli oba rodiče v den jeho narozenin. Na jejich oslavě o pár let později navíc zmizeli i všichni jeho kamarádi a Cyprien se tedy s bystrým mozkem a prakem v kapse vydává na dlouhou pouť, která končí rozuzlením celého příběhu. Úspěch hry se očekává zejména díky její originalitě a výborné hratelnosti, příznivá je i cena 999,- Kč (koupit online) a fakt, že by se na www.cestiny.cz měl NHL 2002 v dohledné době objevit i český překlad.

Kromě těchto, na příběhu založených, her můžeme na základě zkušeností z předchozích let očekávat dobrou prodejnost sportovních her. Do těch úspěšných a prodávaných titulů můžeme směle zařadit hokejový simulátor NHL 2002 (koupit online) od Electronic Arts, stejně tak i jeho fotbalového bratříčka FIFA 2002 (koupit online). Na PC by kromě toho měla slavit úspěch také závodní Grand Prix 3, která se i s datadiskem prodává na GameStore.cz za skvělých 1199,- Kč (koupit online). Pro strategičtěji zaměřené hráče pak budou výbornou volbou do češtiny kompletně lokalizované The Nations (koupit online) se spoustou pěkných Amazonek v hlavní roli či starší Settlers IV (koupit online).

Zapomenout nemůžeme ani na příznivce akcí, na něž pamatovali také vývojáři, a nabídli jim poměrně zajímavé tituly, jako například několik let netrpělivě očekávaného Maxe Paynea (koupit online) či nedávno vydaného, skvělého a prodejnostně úspěšného agenta Blazkowitze v Return to Castle Wolfenstein (koupit online). Cenově zajímavým se pak jeví také starší, avšak po hratelné stránce povedený Half-Life (koupit online) za příznivých 499,- Kč (alespoň u nás na GameStore).

FIFA 2002 A co konzole? Zřejmě jim opět bude kralovat GameBoy a jeho Pokémoni. Ačkoliv se z Pokémonní horečky, kterou trpěla většina dětí i rodičů koncem loňského roku, již většina lidí vyléčila, české zastoupení Nintenda i letos očekává, že jedním z vánočních hitů budou opět Pokémoni, konkrétně jejich nové verze Gold (koupit online), Silver (koupit online) a Crystal. Z dalších kvalitních titulů se očekává prodejní úspěch DooMu, gameboyové předělávky dokonalé staré akce od id Software, stranou zájmu jistě nezůstane ani logická chodička Zelda či zábavná arkáda Rayman Advance.

Na PlayStation 2 od Sony, první z řady konzolí nové generace běžně prodejné i v České republice za dnes již dvakrát sníženou cenu 12 990,- Kč, pak mezi favority figurují hry nenáročné na čas a ideální pro odreagování se. Ze sportovních to je fotbalová hra This Is Football, v automobilech jednoznačně kraluje graficky výborné Gran Turismo 3 (koupit online), akční hry mixované s automobilovými honičkami zastupuje Grand Theft Auto 3 (koupit online) a poslední, hráči hojně vyhledávaný konzolový žánr, bojové hry, má favorita v podobě Tekken Tag Tournament.

Max Payne Několik rad pro bezproblémové nakupování
Pokud chcete někoho obdarovat počítačovou hrou, je potřeba, abyste znali jeho vkus. Milovník sportu jen stěží ocení taktickou válečnou strategii, zatímco příznivce logických her zase nebude úplně nejšťastnější, najde-li pod stromečkem krvavou akční střílečku, byť půjde o nejlepší titul svého žánru. Pozdější reklamace pak není pochopitelně možná, nebo alespoň nebyl zaznamenán případ, kdy by prodejce přijal hru jen proto, že její majitel není milovníkem daného žánru. Hodnota hry pak rychle klesá a tato se objevuje na bazarech, třeba na bazar.bonusweb.cz (ten je tu právě z tohoto důvodu a nikoliv pro zveřejňování nabídek na pirátské hry, které akorát přidělávají práci redaktorům s neustálou kontrolou a mazáním podobných inzerátů), je proto lepší ušetřit peníze sobě a starosti obdarovanému a s jeho herním zaměřením se předem seznámit.

Podobně důležité je dbát na konfiguraci počítače člověka, jemuž chcete počítačovou hru darovat. V tomto případě platí přímá úměra a čím novější a technicky dokonalejší příslušná hra je, tím má také vyšší nároky na výkonnost PC. Neplatí to pochopitelně u všech titulů stejně, například tahové strategie, logické hry či adventury spustíte i na relativně slabých počítačích, 3D akce, 3D realtimové strategie či RPG hry zase obvykle vyžadují silnější herní Return to Castle Wolfenstein mašinku. Opět platí výše uvedené – pokud v obchodě příslušnou počítačovou hru bez problémů nainstalují a spustí a vám nefunguje proto, že máte příliš slabý počítač, na vrácení peněz v reklamačním řízení nemáte nárok.

Když už jsme u těch reklamací, je potřeba mít na paměti, že i na počítačové hry se vztahuje záruka a i ony mohou mít vady (poškozené CD, absence sériového čísla nutného pro instalaci či spuštění hry (častý problém poslední doby)), proto se doporučuje nakupovat hry v prodejnách, u nichž budete mít jistotu, že nepocházejí z neoficiálních zdrojů, a které vám garantují veškerá práva zákazníka včetně reklamace. Protože jste připojeni k internetu, mohu vám doporučit námi provozovaný internetový obchod www.gamestore.cz, u nějž je zaručen jak zdroj (všechny významné české distribuční společnosti), tak i práva zákazníka a v souvislosti se zajímavými cenami také atraktivita pro vás coby potenciálního zákazníka.

Ať už se nakonec rozhodnete pro kteroukoliv hru a ať už ji nakoupíte kdekoliv, pamatujte si, že tato je zde zejména a především pro zábavu a odreagování, ať již vašeho či kohokoliv jiného. Byla by tedy škoda, kdybyste o tuto radost přišli či připravili obdarovaného ať již nevhodným výběrem titulu (žánrově, náročností na konfiguraci počítače), či prodejny.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...