Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Disney & Sony Press tour, Paříž - report

  12:00aktualizováno  26. března 3:14
V pátek 11. ledna se ve francouzské Paříži uskutečnila Press tour společností Disney Interactive a Sony Computer Entertainment Europe, které zde prezentovaly své připravované herní trháky pro letošní rok. My jsme samozřejmě nemohli chybět, jak to vše probíhalo a do čeho obě firmy vkládají své naděje, se dočtete v této reportáži.

Hračky nás v zasedačce Disney Interactive provázely doslova na každém kroku

Jako blesk z čistého nebe dorazila v pondělí do redakce od české pobočky Sony pozvánka na tiskový den Disney Interactive & Sony Computer Entertainment Europe do Disneyho centrály ve francouzské Paříži. Slovo dalo slovo a v pátek v brzkých ranních hodinách už letadlo společnosti Air France do Paříže stoupalo z pražského ruzyňského letiště s cestujícími, mezi nimiž jste mohli najít mě, Honzu Modráka z PlayStation a PS2 magazínu a Kateřinu Kušiakovou ze Sony. Cíl cesty byl jasný - získat co možná nejvíce informací o připravovaných dětských titulech od Disney Interactive, v nichž má právě tato firma výrazný kvalitativní i kvantitativní rozdíl oproti konkurenci.

Do francouzské metropole jsme dorazili s mírným zpožděním kvůli počasí krátce po deváté hodině, o hodinu a půl později jsme pak zevlovali v evropské centrále Disney Interactive, v majestátně vyhlížející budově v centru Paříže, hodinu svižné jízdy od pařížského letiště. Jen pro představu, budova Disney Interactive sídlí v jedné z postranních uliček od hlavní třídy Champs-Elysées, kromě toho je zhruba přesně v půli cesty mezi Vítězným obloukem a Eifellovou věží. Po krátkém obhlédnutí terénu jsme tedy vpluli dovnitř a čekali, až se nás ujme početný tým organizátorů od Disneyeho a zavede nás od obrovské plochy Mickey Mouse do rozsáhlého podzemního komplexu zvaného zasedací, či chcete-li pro tyto účely spíše prezentační místnost.

Mark Hardy prezentuje připravovanou hru Peter Pan 2: Return to Never Land

Ačkoliv jsme dorazili přesně dle harmonogramu na začátek prezentace, byl tento výrazně posunut a nám tak nezbývalo, než studovat přichystané tiskové materiály a nepohrdnout bohatým občerstvením skládajícím se z výtečného francouzského sladkého pečiva několika druhů a nějakého toho pití. Po půl hodince zevlování se naštěstí slova ujal product manažer Disneyho pro Evropu Mark Hardy a víceprezident Disney Interactive Dan Winters a prezentace začala.

Oba pánové nám vtipnou formou slovně, textově i vizuálně představili hlavní tituly Disney Interactive pro následující rok: do obchodů se blížící pohádkovou arkádu Monsters od vývojářů z Pixaru, známých například titulem Toy Story, druhým trhákem pro letošní rok by pak měla být hra obsazená v hlavní roli známým pohádkovým hrdinou Peter Panem. Informace o obou těchto titulech včetně prvních dojmů z hraní vám přineseme v průběhu příštího týdne v samostatném článku.

Protože i lidé z Disney jsou si vědomi toho, že herní žurnalisté jsou stejně jako děti hraví a nemají rádi dlouhé povídání, přišlo po první části prezentace na řadu testování jimi vyvíjených titulů na přistavených konzolích PlayStation a PlayStation 2, vybrat jsme si navíc mohli z několika jazykových verzí standardní angličtinou počínaje, přes domácí francouzštinu, sousední němčinu, španělštinu či dokonce finštinu, jen čeština nám v nabídce tak nějak chyběla. Pokouším se pochopit dětskou arkádu Monsters a prokousat se jednou z jejích úrovní Museli jsme ji však oželet, stejně jako ji budou muset oželet české děti - lokalizace se totiž podle vyjádření zástupců českého Sony nepřipravuje. Číst texty v Disneyem připravovaných hrách ostatně stejně není zapotřebí, hra vás navádí sama, je lineární a poměrně snadná, proto jen zamrzí, že přítomná angličtina malého hráče jen zbytečně zmate.

Když jsme zjistili dostatek informací o prvních dvou hrách připravených na pořadu dne a sami jsme je také dostatečně zapařili, nabídli nám Francouzi lahodný oběd o několika chodech. Kdo z vás už Francii a tamní zvyklosti zná, jistě ví, že jejich oběd se většinou skládá z malých, avšak rozmanitých porcí, takže jako předkrm jsme si mohli vybrat z malých rohlíčků plněných několika druhy masa (losos, kuřecí, paštika, etc.), dále byly připraveny malé dózičky s masem a něčím, co se podobalo rýži, nejrůznější závitky, dary moře a spousta zajímavě vypadajících a ještě zajímavěji chutnajících zeleninových salátů. Pro labužníky pak šéfkuchař připravil jednohubkový zákusek v podobě opékaného krabího klepítka a věřte nebo ne, byla to opravdu lahoda.

Zmoženi bohatým obědem se všichni novináři opět sešli v zasedačce, kam jim Dan Winters nechal donést kávu, prý aby po takové porci jídla nevynesli spaní při prezentaci dalších her - arkádoidní Lilo and Stitch a klasické adventury Treasure Planet :o). V některých případech jistě dobře udělal, já osobně kafe nepiju, ale nějaký povzbuzovák se hodil, neboť po nedostatečném spánku, únavné cestě, dopoledni a obědě jsem měl při promítání trailerů a ukázek ze hry opravdu na kahánku. Bdělý jsem naštěstí vydržel až do konce přednášky, neboť se vedle naší české výpravy na odpolední část usadili někteří lidé z vedení evropského Disney a usnout u nich by byl přinejmenším trapas. A koneckonců bychom vám pak nemohli ani přinést vyčerpávající informace o konzolových Disneyovkách, které se připravují na letošní rok.

Krátce poté odpolední prezentace a tím pádem i celá páteční press-tour v evropské centrále interaktivního studia Walta Disneye skončila. A protože nám do odletu letadla zbývalo ještě pár chvil, Crazy Taxi In-Real, aneb večerní jízda na letiště pařížským taxíkem. V pozadí je osvícený Vítězný oblouk šli jsme naživo skouknout do mlhy zahalenou Eifellovku, prošli jsme se po asi nejznámější pařížské třídě Champs-Elysées, minout jsme nemohli ani Vítězný oblouk, zašli jsme si nakoupit francouzské sýry, poseděli v tamní kavárně a já nakoupil eura.

V šest hodin jsme vyrazili taxíkem z centra na letiště a kdo z vás nejel ve Francii taxíkem, pak si jen stěží dokáže představit, jak podobná je tato cesta se hrou Crazy Taxi, známou z Dreamcastu či PS2. Fakt, že Kateřina hrůzou vykvikla při honění se taxikáře s řidičem z FedExu a vzájemnému předjíždění na totálně ucpané dálnici s centimetrovými mezerami po všech stranách auta, při kterém tuhla krev v žilách i nám, otrlým řidičům, svědčí za vše :o). Ačkoliv řidičova slova „To je v pohodě,“ nikoho z nás příliš neuklidnila a my se hodinu tetelili v autě strachy (já navíc na sedadle smrti), na letiště jsme dorazili v pořádku, počkali si na letadlo i na odlet a krátce před půlnocí jsme úspěšně dorazili domů - ospalí a unavení, ale plni zážitků i nových informací.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Take-Two v únoru řekli, že nebudou propouštět. Teď propouští 5 % zaměstnanců

Společnost Take-Two je dalším gigantem videoherního průmyslu, který se odhodlal k masivnímu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...