Týden na Plných hrách: nečekané změny

  12:00
S novým týdnem na Plných hrách jako by se všechny zákonitosti světa obrátily o 180 stupňů - z chudáčků králíčků se stala štvaná zvěř, z taxikářů piráti silnic a z pomocníka lidstva zbraň zákeřných teroristů. Jak se s tím vypořádáte vy, hybatelé a lídři světa za skleněnou plochou svých monitorů?
Crazy Taxi - šílený taxikář
Crazy Taxi Kdo si doteď myslel, že profese taxikáře je tím vůbec nejjednodušším, co člověk může ve svém nicotném životě dělat, zřejmě po zahrání hry Crazy Taxi přinejmenším změní názor. Zmíněná hra vám totiž umožňuje virtuálně se převtělit v "přepravce" doručujícího poměrně netypickým způsobem platící zákazníky z jednoho místa malého městečka do jimi vybrané destinace v místě druhém. Nespatřujete-li na takovém úkolu nic složitého ba ani neuskutečnitelného, doporučuji vám na chvíli si ježdění s jedním ze čtyřech vybraných charakterů za volantem žlutého taxiku zkusit - zcela jistě dříve či později změníte názor. Ježdění s "tryskáčem", který má akceleraci vyšší než nejnovější Boeing a reaguje rychleji než vaše nové optické myšítko, totiž není žádnou procházkou růžovým sadem, nýbrž tvrdou makačkou. Stihnete za šedesát sekund "doručit" víc než 10 osob?:)

Dave Gnukem - klasika trochu jinak
Dave Gnukem To by ani člověk neřekl, kolik drbů se dá vyhrabat ve virtuálním světě za skleněnou plochou našich monitorů... skoro se mi zdá podivné, že se o soukromí takové Lary Croft či animovaného Raymana nezajímá Halina Pawlowská a její všudypřítomný bodyguard Šťastný Jim. Tentokrát ji trumfnul náš dvorní paparazzi Ondra Doubrava, kterému se podařilo zjistit, že známý akční hrdina Duke Nukem dosud tajil svého bratrance - Dava Gnukema. Duke se od Dava prý distancuje hlavně proto, že jeho bratránek je evidentně mírně retardovaný a ve všem se snaží svůj vzor, dvojrozměrného Duka kopírovat. Náš zpravodaj ovšem při svém pátrání objevil poněkud odlišná fakta - dle jeho slov je Dave mnohem vynelézavější a dokonce svým hráčům umožňuje vymýšlení vlastních, jedinečných úrovní. Údajně je, a to se podržte, open-source. Doufejme, že se náš zdroj alespoň v něčem mýlí, protože TOTO by byla opravdová zpráva dne všeho bulvárního tisku.

Redemptor - vesmír opět v ohrožení
Redemptor Nevíte někdo, proč si tvůrci počítačových her pořád myslí, že jeden jediný človíček (a navíc takový, který většinu svého volného času tráví mlácením do klávesnice) má schopnosti, dovednosti a odvahu k tomu, aby spasil vesmír a zbavil ho veškerého přebytečného emzáckého šmejdu? Já tedy rozhodně ne - ale co, freewarové arkády stejně nikdo nikdy nebral moc vážně, takže proč si na chvíli nezahrát takového poletujícího Arnolda Schwarzennegera a nandat to těm slizáckým mamlasům, kteří nechápou, že i když jich je stopadesát desítek tisíc milionů, tak vy, jakožto jejich protivníci, nad nimi vždy za pomoci pomyslného kouzelného tlačítka "play again" vždy vyhrajete. Chudáčci, ale přesto ne tak nevinní, jako by se mohlo zdát - chtějí totiž narušit svatou rovnováhu našeho vesmíru a zbavit se jednoho národu á la neblahé paměti Přemyslovci, když se jim ke konci desátého století zdály české země příliš přelidněné. Co když ti mimozemštani ale ve skutečnosti nejsou tak zákeřní, jak si je představujeme?

Fiend - super horor na monitoru
Fiend Bojíte se rádi? Čtete si na dobrou noc místo veselých příběhů pejska a kočičky Hitchkockovy sebrané spisy a nad postelí máte místo plakátu veselé snědé slečny zkrvavěnou zombii? Je-li tomu tak, pak jste nejspíše nejen ztracenými případy, ale také cílovou skupinou freewarového hororu Fiend, který pro nás vytvořila společnost Gripdesing. A protože jde o hru do jisté míry inspirovanou díly kultovního spisovatele H.P. Lovecrafta, jistě bude o zábavu, ehm strach a zoufalství postaráno. V roli Nica Canea, zástupce společnosti pro vyhledávání nerostných nalezišť, budete v malém těžebním městečku pátrat po důvodu, proč se všichni jeho obyvatelé bojí o dole skoro i mluvit a jaká tajemství legendami obestřený důlní komplex skrývá. Do toho všeho vám bude pobrukovat správná hororová muzika a strach nahánět všudypřítomné nepříjemné šero. Rozhodně nedoporučuji tento freewarový děsivý dezert konzumovat po dvaadvacáté hodině.

Meteor - nastal čas jednat
Meteor Protože se nám kvalitní strategie nerodí nijak často a hry, které lze spokojeně hrát i mnoho hodit, ještě méně, všechny nás - virtuální generály, myslitele a hybatele - jistojistě potěšil páteční freewarový přírůstek jménem Meteor. Nemá sice kdovíjak převratný příběh a ani za celou ideu točící se kolem jakéhosi zařízení na odpalování malých planetek a meteoritů mířících na zem by zřejmě tvůrci moc od hráčů odměněni nebyli - co však na Meteoru upoutá pravděpodobně vše je míra propracovanosti s jakou byl programován. Vše počínaje grafikou a ovládáním až po variabilnost a hratelnost v něm totiž připomíná spíš komerční hru za velké peníze než freewarovku, na níž její tvůrce ve výsledku netrhne ani haléř (leda že by se někomu jeho hra tak líbila, že by se stal jeho mecenášem :-). K výčtu kvalit této kombinace akce a strategie patří stoprocentně také skvělá muzika a editor misí, v němž můžete pro změnu potrápit svůj kreativní mozeček.

Fuckstory: Pátek - humorem sršící textovka
Fuckstory: Pátek Textovka Fuckstory je hrou, které by se (a to myslím bez legrace) měli vyhnout všichni svědomití rodičové, naivní profesoři a nepoučitelní "šprťáci" - existuje totiž nebezpečí, že by je hraní této hry mohlo přivést do psychického chaosu (profesoři), do blázince (rodiče) nebo k pětkám a čtyřkám na vysvědčení (ten zbytek :). Pro nás ostatní, kteří z trochu nestandardního známkového ohodnocení nemáme nadpřirozený strach a víme, že v případě lehce přestřeleného průměru nakukáme rodičům, že "na velikosti nezáleží", je Fuckstory tím správným odreagováním třeba na páteční večery. A protože je celý její příběh brán s vtipně ironickým nadhledem, nejen že se dozvíte pár (pro puberťáka ve vrcholném stádiu vývinu) důležitých informací, ale několikrát se i neodvázaně zásmějete, což bývá zvlášť u freewarovek věc vcelku ojedinělá. Pro ty nechápavé bych ještě rád dodal, že Fuckstory je opravdu textovka, tj. neobsahuje žádný byť sebemenší náznak jakékoli grafiky.

Kill Em All - pravá vesmírná střílečka
Kill Em All A když jsme tak hezky začali - nelze než příjemně naši pouť uplynulým týdnem na serveru PlnéHry.cz i ukončit. A pokud vás stále ještě nepustila ona militaristická nálada, kterou alespoň já osobně většinou po chvíli strávené surfováním českým Internetem na sobě zcela zřetelně pociťuji, oceníte naše nedělní freewarové překvapení dvojnásob. Ve hře Kill 'em All totiž ztvárníte nekomprmisního vrahouna hodných a milých králíčků, který se musí postarat o to, aby žádný z těch krásných chomáčů chlupů nedopadl i se svým padákem pohodlně na zem - vezme tedy svůj kanón a půjde to světu zvířat pořádně nandat. Pokud to ovšem svět zvířat hned nato neudělá jemu. To ale přece spolehlivý lovec nedá dopustit - ani když si musí co chvíli shánět neustále nedostatkové střelivo a trefovat čím dál vyšší počet padajících králíčků. A přestože číslo zastřelených králíčků zrovna nepatří k věcem, kterými bych se chlubil na veřejnosti, pokoření dosavadního rekordu jistě nebude na škodu.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...