Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom – spásný herní videotelefon?

  12:00
Společnost Eidos se rozhodla pustit GameCube k vodě. || Firma Take Two se ocitla před soudem kvůli vraždě. Je to ale její vina? || Nintendo přichází s novinkou – herním videotelefonem. Proč?

Eidos posílá Nintendo k vodě, alespoň prozatím – pondělí 8. září 2003
Nabídka her pro konzoli GameCube se v blízké budoucnosti ještě ztenčí. Po několika významných distributorech (naposledy to byl Acclaim v červnu tohoto roku) totiž oznámila i společnost Eidos Interactive, že nemá o větší spolupráci s Nintendem v tomto směru zájem.
Ve svém prohlášení se ovšem snaží nezaujímat žádná kategorická stanoviska. Neříká tedy „s GameCube už nikdy více“, nýbrž jen „naše klíčové tituly plánované pro rok 2004 se na GameCube neobjeví“. Tiskové oddělení Eidosu přitom popírá, že by se jednalo o oficiální ukončení podpory této konzole. Nebylo by to přitom nic divného – všechny letošní multiplatformové tituly se prodávaly mnohem lépe na PC, PS2 a Xboxu, než na GC. Rozdíly přitom byly markantní. Je tedy jen logické, že Eidos nemá v plánu vyhazovat peníze za projekty, z nichž mu nepoplyne přiměřený zisk.
Proč se k věci ale nepostaví čelem a neřekne, že nechce mít s Nintendem nic společného? Protože si jej nechce znepřátelit víc, než je nutné. Blíží se totiž doba, kdy všichni tři hlavní výrobci herních konzolí přijdou s novými verzemi svých výrobků a kdo ví, jak bude vypadat situace potom? Nintendo už dalo najevo, že svou novou konzoli nechce zaměřovat výhradně na nejmladší věkovou kategorii, takže je možné, že se „GameCube 2“ bude prodávat o poznání lépe, než jeho současná generace. A pak by si Eidos možná rval vlasy zoufalstvím, že si k této platformě zavřel dveře. A jestliže se ukáže, že ani nástupce současné konzole od Nintenda není žádný prodejní trhák, udělá Eidos to samé, co nyní. Prostě hry pro něj produkovat nebude. Což je ostatně věc, na kterou bychom si my osobně vsadili.
Zdroj: GamesIndustry

Take Two před soudem – úterý 9. září 2003
Počátkem září jsme vás informovali o tom, jak dva nezvedení nezletilci vzali pušku, lehli si k silnici a stříleli po kolemjedoucích automobilech. Výsledek – jeden mrtvý, jedna těžce zraněná. U soudu tito výrostci - William (16) a Joshua (14) Bucknerovi vypověděli, že se prostě nudili, a tak se vydali napodobovat svou oblíbenou hru Grand Theft Auto. Pochopitelně došlo k tomu, co se dalo očekávat: rodina zavražděného podala žalobu na společnost Take Two Interactive, jež tento titul vydává.
„Herní průmysl musí zaplatit za bolest způsobenou obětem a jejich rodinám,“ prohlásil Jack Thompson, právní zástupce žalující strany. „Akcionáři musejí poznat, co jejich hry dělají s dětmi a jejich rodinami. Musejí přestat cpát mládeži hry určené pro dospělé.“ Kdyby to tu všechno nebylo už tolikrát, nevěřícně bychom kroutili hlavami. Jenže tento alibistický přístup je pro podobné spory naprosto běžný. Svalme vinu na herní průmysl – a ani se nezabývejme zjišťováním, jestli chlapci opravdu chtěli napodobit herního hrdinu, nebo jestli se jim to nehodilo jen jako „výmluva“. Svalme vinu na herní průmysl – a pusťme z hlavy skutečnost, že rodiče nechali své ratolesti sedět u titulu, který je jasně označen jako pro dospělé. A co je nejpraštěnější: svalme vinu na herní průmysl a s klidným svědomím přejděme skutečnost, že rodiče umožnily dětem přístup ke smrtící zbrani.
Neděláme si iluze o kvalitách našeho právního systému, ale pevně věříme, že pokud by se podobná věc stala u nás a někdo by byl potrestán, tak rodiče těchto malých zabijáků.
Zdroj: GameSpot, GamesIndustry

Převratná novinka, nebo předsmrtná křeč? – pátek 12. září 2003
Tak nevíme. Buď se u Nintenda blýská na lepší časy, nebo je jeho konec za rohem. Těmito dvěma způsoby lze prezentovat skutečnost, že hodlá ze svého handheldu Game Boy Advance udělat videotelefon.
Na první pohled se to může zdát jako převratná novinka, která společnosti zajistí nárůst tržního podílu. Každý přece bude chtít renomovanou přenosnou konzoli kombinovanou s takovouto úchvatnou technologickou novinkou! No, nejsme si tím tak jisti. Je pravda, že vylepšený přístroj by se měl zatím prodávat jen v Japonsku, a tam jdou na dračku i šílenější věci (například robotický pes Aibo), ale vy byste chtěli, aby vám člověk, se kterým telefonujete, viděl do tváře? My tedy ne.
Za příchodem nové přídavné periferie ke GBA spíš vidíme něco jiného. Problémy Nintenda s konzolí GameCube jsou notoricky známé – přístroj se neprodává a dostal se do klesající spirály zaviněné nižší podporou vývojářů a vydavatelů, jež o spolupráci nemají zájem kvůli nízkým prodejům, jež jsou zapříčiněny... a tak dále. Nad vodou tedy firmu drží právě především Game Boy. Jenže Nokia přišla se svým N-Gage, který sice jako telefon nestojí za moc, ale jakožto handheld by mohl být slušnou konkurencí, o hry se začíná zajímat i Sony Ericsson a zapomenou pochopitelně nemůžeme na blížící se příchod přenosného PlayStationu od Sony – PSP. Vypadá to tedy spíš tak, že Nintendo chce předběhnout konkurenci dřív, než se ocitne v úzkých. Moc ale nevěříme tomu, že by k tomu mohl herní videotelefon přispět.
Zdroj: AP

Střípky a zajímavosti:
- O něco výše jsme vás informovali o poněkud podivné žalobě na společnost Take Two Interactive. Není to ale jediný soudní spor, do kterého se minulý týden kvůli hře Grand Theft Auto 3 dostala. Jistý Christopher Ellis podal žalobu na její pobočku Rockstar Games, že použila bez povolení jeho graffiti nazvané Daze. Nevíme to jistě, ale řekli bychom, že pokud se jednalo o nějaké graffiti nasprejované někde na zdi, bude Ellis asi jen těžko prokazovat, že je jeho autorem právě on. Ale možná to je jinak a Take Two bude muset zaplatit.
- Podobně jako nedávno Eidos, i společnost Ubi Soft si změnila logo. Dokonce si i změnila jméno – z Ubi Soft na Ubisoft. Jak markantní změna...
- Minule jsme vám podali zprávu o tom, že britské vývojářské sdružení Kaboom Studios se hroutí. Byla sice ještě jakás takás naděje na oživení, ta už je ale pryč. Účetní a poradenská firma Ernst & Young totiž převzala výkonnou moc a má z úkol provést „poslední zúčtování“ včetně prodeje studia Pivotal Games, tedy jediné součásti Kaboom Studios, která byla více méně v pořádku.
- Prestižní magazín Business 2.0 umístil do svého žebříčku sta nejrychleji rostoucích technologických společností hned dvě herní vydavatelství mezi prvních deset – Electronic Arts a Take Two Interactive. A pak že herní trh stagnuje... No, to možná ano, ale i tak na něm evidentně lze dobře vydělat.
- Začínají se objevovat spekulace, že vydavatelství Activision hodlá navázat užší spolupráci s britským vývojářským studiem Free Radical – získat práva na jeho tituly a možná i vstoupit do této společnosti jako strategický partner. Vývojáři, kteří se ze všeho nejvíce proslavili sérií TimeSplitters, do této doby kooperovali s Eidosem, nedávno se s ním však rozešli.
Zdroj: GameSpot, GamesPress, Business 2.0, MCV

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Škoda představila závodní elektroauto, objeví se ve hře Gran Turismo

Poprvé ve víc než čtvrt století dlouhé historii závodní série Gran Turismo dostanou její hráči...

Autoři prvních The Elder Scrolls chystají novou hru. Má být zase obrovská

Dvojice herních vývojářů, která stála u zrodu dodnes oblíbené série The Elder Scrolls, představila...

85 %

RECENZE: Stellar Blade je poctivá řežba, která se nebojí násilí ani erotiky

Měla to být jen klasická výplňovka vydavatelského plánu ve slabším období roku, nakonec se však...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...