Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

GameEkonom – vytvořte mod za 11 milionů

  12:00
Americký federální soud se postavil proti zákazu prodeje násilných her. || Nintedo vstoupilo do dalšího kola boje proti šedému dovozu. || Tvůrci amatérských modů mohou za svá díla vyhrát miliony.

Se zákazem násilných her to není tak horké – úterý 2. června 2003
Ačkoliv v USA sílí hlasy volající po zákazu prodeje násilných her mládeži – příkladem může být nedávno schválený zákon ve státě Washington – justice stojí v tomto případě za zábavním průmyslem. Důkazem je rozhodnutí amerického federálního soudu, který prohlásil za neústavní vyhlášku okresu St. Louis, která podmiňuje veškerý přístup mládeže k titulům zobrazujícím násilí výslovným souhlasem rodičů – ať již se jedná o obchody, půjčovny nebo herny. Radní okresu St. Louis tento předpis schválili v říjnu roku 2003, ale nikdy nevstoupila v platnost, protože různé zájmové skupiny proti ní okamžitě podali stížnost k ústavnímu soudu. Trojice soudců pověřená posouzením tohoto případu nakonec došla k názoru, že počítačové hry jsou chráněny všemocným Prvním dodatkem zajišťující svobodu slova a projevu a jako takové nemohou být regulovány státem. V závěrečném stanovisku mimo jiné stojí: „Pokud je První dodatek natolik univerzální, že zaštiťuje obrazy Jacksona Pollacka, hudbu Arnolda Schoenberga nebo ‘žvahlavovské’ verše Lewise Carrolla, nevidíte jediný důvod, proč by se podobná ochrana neměla vztahovat na obrázky, grafický design, náčrtky, zvuky hudbu, příběhy a podobný obsah prezentovaný v počítačových hrách.“ Nemluvě o tom, že vyhláška prý byla bezpředmětná, neboť se snažila suplovat roli rodičovské výchovy, aniž by brala na vědomí, že podle průzkumů 83 procent veškerých her kupují svým ratolestem právě dospělí.
Organizace IDSA, která v USA zaštiťuje herní průmysl, tak dostala do rukou obrovský trumf pro další spory – nezapomeňme, že americká justice pracuje na základě precedentů. Vypadá to, že washingtonský zákon asi dlouhého trvání mít nebude, nemluvě o snahách zakázat prodej násilných titulů dětem na celém území USA, které teď moc nadějí na schválení asi mít nebudou. Ředitel IDSA Douglas Lowenstein považuje rozhodnutí ústavního soudu za obrovský úspěch – ačkoliv nic nenamítá proti tomu, když se samotné řetězce rozhodnou neprodávat dětem „hry pro dospělé“, jakoukoliv cenzuru připouští za nepřípustnou.
Zdroj: GameSpot, AP, GamesIndustry

Nintendo opět vystoupilo proti šedému dovozu – pátek 6. června 2003
Japonská společnost Nintendo si vyšlápla na evropské prodejce, kteří „načerno“ prodávali její hry a hardware, jež sama na Starém kontinentu ještě nepředstavila. Nejen, že požaduje okamžité ukončení těchto operací, ale ještě navíc požaduje všechny skladové výpisy a informace o dodavatelích – s největší pravděpodobností proto, aby mohla potrestat i je.
Tento krok je mírně zarážející. Nintendo jako takové totiž o žádné peníze nepřijde, protože se nejedná o pašované zboží, ale řádně nakoupené, dovezené a proclené produkty, které navíc mateřská firma v Evropě vůbec neprodává – a bůhví, jestli vůbec někdy bude. Smysl by tento tah měl pouze v případě, že by Nintendo v Evropě nasadit vyšší cenu než v jiných regionech, ale to si již nedovolí – není to tak dávno, co kvůli podobným praktikám muselo zaplatit tučnou pokutu.
Nintendo je jediným výrobcem herních konzolí, který bojuje proti importu zboží, které v daném regionu samo neprodává. Firmy Sony i Microsoft již mnohokrát daly jasně najevo, že proti němu nemají nejmenší chuť zakročovat – příkladem může být například prodej Xboxu na našem území. Oficiálně se sem ještě nedostal (přesný termín stále ještě není oznámen), ale přesto ani česká pobočka Microsoftu, ani americké vedení nevidí jediný důvod, proč by měly obchodníky nějak omezovat.
Zdroj: MCV

Miliardy za amatérské mody do UT – pátek 6. června 2003
Společnosti Epic Games, Digital Extremes, nVidia a Atari koncem minulého týdne odstartovaly zajímavou akci nazvanou „nVidia Make Something Unreal“. Ze samotného jména je jasné, že se jedná o svéráznou reklamní kampaň, ale posuďte sami, jestli to nestojí za to. Jedná se totiž o soutěž, ve které si tvůrci modů pro Unreal Tournament 2003 a blížící se Unreal Tournament 2004 rozdělí celkem milion dolarů, z toho 400 tisíc dolarů (tedy něco kolem 11 milionů korun) připadne vítězi. Viceprezident studia Epic Games nezastírá, že cílem celé akce není jen propagace nového Unreal Tournamentu (v jehož vzniku vidí spousta lidí pokus o překonání rekordu ve ždímání zákazníků o nejvíce peněz v co nejkratším čase) a zainteresovaných společností, ale i snahou podchytit talentované amatérské vývojáře, kterým by bylo možné nabídnout práci na plný úvazek a svěřit jim vývoj nějakého titulu.
Soutěž je rozdělena do celkem třinácti kategorií, mezi nimiž najdete třeba Nejlepší mod, Nejlepší využití 3D zvuku a nejlepší neinteraktivní animace renderovaná v reálném čase. Vývojáři dokonce natočili celkem 100 hodin instruktážních videí, aby cestu k soutěži otevřeli i těm hráčům, kteří to ještě s editory pro Unreal Tournament nezkusili.
Zdroj: GameSpot

Střípky a zajímavosti:
- Společnost Acclaim má nového ředitele. Minulé pondělí se jím stal Rodney Cousens, který již dříve ve firmě zastával několik vysokých postů. Cousens v ředitelském křesle nahrazuje jednoho ze zakladatelů firmy, Gregoryho Fishbacha, jenž vedl Acclaim od jeho vzniku v roce 1987.
- Mírné zemětřesení proběhlo i v americké pobočce společnosti Sega – opustil ji Charles Bellfield, který zastával pozici viceprezidenta zodpovědného za strategické plánování a vnitropodnikové záležitosti. Místo jeho nového působiště ještě není známo, ale spekuluje se o jeho brzkém nástupu do Microsoftu, kam před několika měsíci nastoupil jeho bývalý šéf ze Segy – Peter Moore.
- A jak se říká, do třetice všeho dobrého (i když v případě opouštění společností to může vyznívat trošku cynicky). Generální ředitel britské pobočky Nintenda Andy Williams oznámil, že na podzim tohoto roku odejde a nastoupí na obdobný post v britské odnoži MGM Home Entertainment.
- A aby toho nebylo málo, tak k menší změně došlo i ve vývojářském studiu Maxis. Tam však nikdo neodešel, jen na místo finančního ředitele nastoupí Rossana Rashidiová, kde nahradí Jamese Broadieho. Ke změně však dojde až v lednu 2004, protože tehdy vyprší Broadiemu smlouva. Rashidiová nemá v herní branži žádné zkušenosti, do Maxisu přichází z bankovního sektoru. V práci by jí to ovšem nemělo nijak překážet, protože bude zodpovědná za finanční operace společnosti, ne za vývoj dalšího dílu Civilization.
Zdroj: GamesPress, GamesIndustry, MCV, Utusan Online

Autor:
  • Nejčtenější

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

Nová sexy herní hrdinka prý není dostatečně odhalená. Vznikla i petice

Aktuální korejský herní hit Stellar Blade s hrdinkou ve velmi vyzývavých oblecích byl údajně krátce...

Herní obchody slaví svátek Star Wars velkými slevami

V sobotu 4. května slaví miliony fanoušků sci-fi takzvaný Star Wars den. Digitální obchody Steam,...

Take-Two zavře studia, která vytvořila OlliOlli a Kerbal Space Program 2

Ačkoli Take-Two ještě v únoru tvrdilo, že propouštět nebude, opak je pravdou. Zásah se týká zejména...

Ambiciózní střílečka XDefiant od Ubisoftu vyjde v květnu

Zdá se, že Ubisoft je po mnoha odkladech připraven vypustit ven svou free 2 play multiplayerovou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...