Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GameEkonom – za Reign of Fire před soud

  12:00
Společnost 3DO se řítí do propasti, z níž nejspíš není návratu. || Uspořená libra – dobrá libra. Ale škudlit by se nemělo na všem. || „Nevraždil vrah, ale počítačové hry!“ || Argonaut klesá ke dnu.

Nad 3DO se zavírá hladina – středa 28. května 2003
Ani tučné dotace ze strany vlastního ředitele nezachránily vydavatelskou společnost 3DO od pádu. Ve středu zažádala o ochranu před věřiteli, aby měla lepší vyjednávací pozici při vyrovnávání závazků. Převedeno do srozumitelné řeči – 3DO zbankrotovalo a teď jen potřebuje splatit dluhy. Pokud se mu to však nepodaří, nemusí věšet hlavu: o nic už nepřijde. Není o co.
Přípravy k vyhlášení bankrotu začaly již před letošním veletrhem E3 v Los Angeles. Tehdy se zdálo, že 3DO nepodnikne tak drastické kroky a že spíš bude hledat záchranu ve shánění hotovosti všude možně – především prodejem práv na zavedené série. Vedení se však nakonec zřejmě rozhodlo hodit flintu do žita a nyní se snaží prodat firmu jako celek a začlenit ji tak do nějakého většího vydavatelství. Otázkou je, jestli bude mít někdo zájem. Seznam připravovaných titulů není moc lákavý – až na pár čestných výjimek v něm nejsou ani špičkové tituly, ani kasovní trháky, ani sázky na jistotu v podobě oblíbených titulů pro masový trh. Dle našich informací ale vývoj většiny rozpracovaných projektů stále pokračuje, takže je možné, že nějaký ten kupec na obzoru přeci jenom je.
Zdroj: NewsWire, GamesIndustry

BAM se dostává před soud – čtvrtek 29. května 2003
Před několika lety si vydavatelská společnost BAM Entertainment radostí mnula ruce. Od filmařů ze Spyglass Entertainment totiž dostala možnost podívat se na materiály k filmu Reign of Fire ještě předtím, než se vůbec začal natáčet. Herní vydavatel si tento naprosto bezprecedentní krok vymohl s tím, že jen za splnění této podmínky může vytvořit stejnojmennou hru, která by zájem o film podpořila.
Dnes už ve firmě takové nadšení nepamatuje. Lidé ze Spyglass Entertainment se totiž začali divit, proč navzdory poskytnutí tak nevídané podpory nedostali ještě ani cent na licenčních poplatcích. Vzhledem k tomu, že tržby za hru Reign of Fire údajně dosáhly výše 5,21 milionu dolarů (137,2 milionu korun), měla by společnost BAM Entertainment zaplatit zhruba 260 tisíc dolarů (téměř 7 milionů korun). A protože filmařům již došla trpělivost, dali vydavatele hry rovnou k soudu.
Průběh procesu asi nebude nijak zajímavý – BAM mělo zaplatit, ale nezaplatilo. Tak to dostane příkazem. Jenže pak teprve začne veselo. BAM se totiž nachází v poněkud napjaté finanční situaci a ještě navíc hrozí, že budou jeho akcie staženy z prestižního indexu NASDAQ. Tučná pokuta jej bude v lepším případě hodně bolet, v tom horším může dokonce vést ke krachu.
Zdroj: GamesIndustry

Za vraždu prý můžou hry – čtvrtek 29. května 2003
V listopadu loňského roku se na americké Floridě udála tragédie: sedmnáctiletá JoLynn Mishneová pozvala do domu svých rodičů svého kamaráda, o rok mladšího Dustina Lynche. Prý se jednalo o tichého, plachého hocha, kterého silně přitahovaly počítačové hry. Oba byli v domě sami. Když se otec JoLynn vrátil z práce, našel dívku ve svém pokoji mrtvou – měla proraženou lebku a po těle spoustu bodných ran. Vrahem byl Dustin, kterého policie chytila o několik hodin později v dívčině ukradeném autě. Vzhledem k tomu, že jeho případ není posuzován s ohledem na jeho věk, hrozí mu až doživotní vězení.
Jakkoliv je tento případ smutný, co má společného s herním průmyslem? Dlouhou dobu zde nebylo pojítko žádné. Pak ale na scénu vystoupil právník Jack Thompson, který požádal Lynchovu rodinu, aby se mohl ujmout jeho obhajoby. Je přesvědčen, že může dokázat jeho nevinu. „Cokoliv se stalo v případě smrti JoLynn, nebyla to vražda,“ tvrdí Thompson. „Vina musí padnout na hlavu amerického herního průmyslu.“ Dustinovi rodiče jeho pomoc vítají, ovšem zůstává otázkou, zda je Thompson schopný své tvrzení obhájit před soudem. Netřeba zdůrazňovat, že pokud by mu dala porota za pravdu, byl by tento precedens velice nebezpečný. Každý hráč by se mohl procházet po ulici a vraždit kohokoliv na potkání s odůvodněním „to ne já, za to můžou hry“.
A když už jsme u toho, co s Lynchovými rodiči? Neměli by i oni nést svůj díl zodpovědnosti, pokud byla na vině počítačová zábava? Byli to přece oni, kdo synovi dovolil trávit před monitorem zacákaným virtuální krví tolik času – a to navzdory ratingu, který je před potenciálně závadným obsahem her varuje. Možná by pro ně bylo nakonec lepší, kdyby Thompsonovu pomoc odmítli…
Zdroj: Ohio.com

Argonaut se potápí – pátek 30. května 2003
Britské vývojářské studio Argonaut začíná mít nepříjemné problémy. Nejdřív přišla společnost Vivendi Universal Games s tím, že přehodnotila své priority a že o chystaný titul Malice nemá – po létech vývoje, přepracování a oddalování – už nadále zájem. Práva vrátila vývojářům, poděkovala za spolupráci a rozloučila se. Argonauti tak musejí hledat někoho nového, což nebude zrovna jednoduché.
Další rána přišla ve chvíli, kdy vydavatel Namco Hometek zrušil vývoj hry Orchid z důvodu předpokládaných slabých prodejů. No a poslední Jobovou zprávou byly prodejní výsledky hry Kung Fu Chaos, od které si vývojáři hodně slibovali a doufali, že budou moci pracovat na pokračování. Jenže hráči o titul zájem neprojevili, takže nic takového nepřipadá v úvahu.
Sice nehrozí, že by kvůli těmto pohromám společnost Argonaut zanikla, ale nepříjemně jí to zamává s finančními výsledky za letošní rok. Nesplní totiž plán, kvůli čemuž klesne cena jejích akcí – a to není nikdy příjemné. Ale co my víme, třeba se situace ještě změní. Do prosince je ještě daleko.
Zdroj: GamesIndustry

Střípky a zajímavosti:
- Nový ředitel společnosti Sega Hisao Oguči potvrdil, že jeho firma jedná s Electronic Arts o spolupráci při vydávání her na území Severní Ameriky. Cílem je zajistit, aby se titulům od Segy dostalo na americkém kontinentě takové pozornosti, jakou si zaslouží.
- Ředitel společnosti Square Enix Jigoči Wada prohlásil, že během následujících tří až čtyř let hodlá navýšit tržbu své firmy na dvojnásobek. Smělý plán, uvidíme, nakolik reálný.
Zdroj: GamesIndustry, Reuters

Autor:
  • Nejčtenější

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

Ještě devět let po vydání objevují fanoušci Zaklínače skryté vtípky

I když od vydání kultovního Zaklínače 3 utekla skoro celá dekáda a hráči ho mají prochozený skrz...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

Šest nejočekávanějších her, které vycházejí v květnu

V květnu nás čeká skvělé dobrodružství z papíru, boj samurajů s Mongoly, utkáme se s Drákulovými...

Sedm letošních komiksových filmů a seriálů, které by měly stát za to

Premium Videoherní a komiksový svět jsou svým způsobem bratranci a není výjimečné, že lidé, kteří milují...

Nový herní seriál od tvůrců Life is Strange nás vrátí do devadesátek

Tvůrci milované série Life is Strange se ve své příští hře Lost Records: Bloom & Rage vrátí k...

80 %

RECENZE: Endless Ocean Luminous je chytlavá podmořská meditace

V Endless Ocean Luminous se stanete potápěčem, na jehož bedrech leží záchrana jednoho velmi...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...