Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

GameEkonom: Smrt, Život a Sláva

  12:00
Hraní zabíjí děti *** Novinky o Sony PSP: nejspíš více RAM *** Hry bodují i v Číně: čtvrt miliardy dolarů a vlastní veletrh *** 30 let hraní: Ježek populárnější než Lara Croft *** Horizons: zmatek kolem vydání

Hraní zabíjí děti
Pomalu, ale jistě. Hraní počítačových her podporuje sedavý způsob života už u malých dětí, což se výrazně projevuje na jejich zdravotním stavu. A zdravotní poruchy způsobené sedavým životním stylem jsou častou příčinou smrti v pozdějším věku. S tvrzeními o zdravotním vlivu videoher na dětské hráče přišla organizace National Institute on Media and the Family ve své osmé výroční zprávě o vlivu her na děti.
Podle zjištění výše uvedené organizace poklesla fyzická aktivita dětí a mládeže ve srovnání s rokem 1990 o 13 %, zatímco čas strávený u počítačové obrazovky stoupl o 33 %. Výsledkem je akcelerace epidemie obezity, která ovšem neohrožuje pouze americké vypasence, ale zuby (nikoliv hladově) vyceňuje i u nás. Další znepokojující zjištění se týká her, které děti hrají. Ačkoliv jsem nedávno bouřil proti idiotskému nápadu omezit výrazným způsobem distribuci her s ratingem 18+ zejména násilných s odkazem na rodičovskou péči, vypadá to, že rodiče na děti nějak nestačí. Děti hrají hry pro dospělé a hrají je více, než ty ostatní, a ve většině případů bez vědomí rodičů. Podle odborníků National Institute on Media and the Family tento fakt přispívá ke zhoršování vztahů mezi dětmi a nárůstu násilí v témže prostředí. Děti jsou hloupé a neví, co je dobré. Nakopat tedy nezaslouží zákonodárci, ale rodiče, kteří nyní děti odkládají k počítači. Není na škodu mít na počítači operační systém, který omezuje vybraným uživatelům práva instalovat nové aplikace. Nebo rovnou zkusit Linux, na kterém moc násilných her není nebo nejsou tak snadno dostupné. Na Linuxu prostě tolik warez nejede.
A pro jistotu to ještě jednou zopakuji: pokud máte děti, hlídejte je, co na počítači dělají, snad na tom ještě nejsou tak špatně, aby si s vámi povídali s nožem v ruce. Pro výběr vhodných her pro potomka můžete využít rádce společnosti Gigex na www.gigex.com/family. A o víkendu vyrazte na procházku, udělá to dobře i vašemu vlastnímu, počítači ubitému tělu.
Zdroj: Businesswire

Novinky o Sony PSP
Sony poskytla vývojářům více informací o fungování nového chystaného herního přístroje do ruky, který má konkurovat Nintendu i zatím průšvihové N-Gage. Zajímavě vypadá informace, že Sony zvažuje zvýšení kapacity operační paměti přístroje po připomínkách ze strany vývojářů. PSP sice i při minimální velikosti papírově disponuje poměrně slušným výpočetním výkonem srovnatelným s "dospělou" Sony Playstation 2, téměř dvougigabajtovým Universal Media Disc, ale pouze osmi megabajty operační paměti, což vývojářům trochu kazí radost z nové hračky. Podle některých vývojářů lze omezení velikostí RAM různými způsoby obejít, ale i pár "mega" navíc by prý výrazně pomohlo.
O možnosti změny svědčí i fakt, že ani velké společnosti vyvíjející už nyní první hry pro chystaný herní přístroj nemají k dispozici hardwarový prototyp, ale pracují s emulátorem na PC. Sony zatím ani žádné datum pro zpřístupnění hardwarových vývojářských kitů neuvedlo, ví se pouze, že první veřejné předvedení prototypu PSP je plánováno na květen 2004 na veletrh E3 v Los Angeles.
Více než třicetistránkovou prezentaci najdete zde ve formátu PDF.
Zdroj: Games Industry

Hry bodují i v Číně: čtvrt miliardy dolarů a vlastní veletrh
Online hry v Číně? Jestli si myslíte, že jde o protimluv, mýlíte se. Je to sice překvapivé, že v zemi, ve které zavírají lidi za používání internetu, funguje trh pro online hry, ale je to tak. Možná ve stylu, kdo si hraje, nezlobí. Každopádně 250 milionů amerických dolarů jako obrat v zemi, který se k internetovému hraní teprve probouzí je více než slibné. Ono 78 milionů uživatelů internetu, kteří jsou Číně připisováni, nějaký ten Yuan asi pustí. A v asijské nátuře je hraní online her snad geneticky zakódováno, takže 40 milionů hráčů mezi 78 miliony uživatelů internetu není tak velkým překvapením. Co je ovšem šokující, je existence oficiální státní podpory hernímu průmyslu pravděpodobně v cestě za lepšími zítřky, alespoň virtuálními. Nadále ovšem zůstává v platnosti přísný zákaz přístupu k pornografii a sázení.
V rozvoji čínského herního průmyslu má pomoci kromě herního oboru na Sečuánské univerzitě také vlastní herní veletrh ChinaJoy, který se má konat v lednu v Pekingu. Součástí veletrhu budou také přednášky ve spolupráci s úspěšnými vydavateli a vývojáři her z Koreje a Japonska. Počítá se i s účastí zástupců Sony a Nintenda, jejichž společnosti začínají v prosinci v Číně distribuovat svoje přístroje.
Zdroj: Games Industry

Ježek populárnější než Lara Croft
ELSPA ve spolupráci s webzinem s dlouhým názvem ComputerAndVideogames.com a přemírou reklam vyhlásili anketu o třicet nejpopulárnějších her za třicetiletou existenci herního průmyslu. Pětici nejpopulárnějších her všech dob vede ježek Sonic následovaný další legendou, dokonce s velkým L – Legend of Zelda: Ocarina of Time. Na třetím místě je všežravec Pac-Man následovaný Tomb Raiderem a další klasikou Space Invaders.
Ve vyhlášené třicítce je překvapivě velké množství opravdu starých her. To jen potvrzuje, že současné hry s fotorealistickou grafikou a potoky krve nenesou tak silný emocionální náboj jako hry staršího data. Překvapením je Doom, který se nedostal ani do první desítky, i když jen o jeden post. Mezi desítkou nejlepších však reprezentuje 3D střílečky jiná téměř legenda – Half-Life, jehož popularita je podporována modifikacemi jako je Day of Defeat a Counter-Strike. Apropo, Tetris je na šťastném třináctém místě.
Zdroj: ELSPA

Horizons: zmatek kolem vydání
Oběť vlastního úspěchu. Tak by se dalo charakterizovat spuštění dlouho očekávané online hry Horizons: Empire of Istaria (koupit online), která je založena na čistě hráčské ekonomice a slibuje místo stále stejných potvor na stejných místech dynamické prostředí s masivními útoky nemrtvých na města živoucích ras. Hra má ale od začátku problémy, zejména s distribucí. Oficiální datum spuštění hry bylo pro Evropu 5. 12. 2003. V tento den ale byla hra k dostání pouze v několika zemích, Německu, Rakousku a Holandsku. Britové, Francouci, Italové, Španělé, Seveřané i my musíme čekat. Aby toho nebylo málo, dokázali už během prvního víkendu Němci totálně zaplnit jeden ze tří evropských serverů, další hráče už nepřijímal. Zbylé servery těžko postačí náporu hráčů ze všech dalších evropských zemí. Navíc evropský distributor vynechal server zaměřený výhradně na RP, což se velké části hráčů nelíbí. Dalším problémem je rozdělení serverů na evropské a americké. To by se dalo i pochopit, horší je to s pochopením speciálního měsíčního poplatku, který Evropanům umožní hrát na amerických serverech a naopak. Čas ukáže, jak to celé dopadne, ale jedno je jisté - tři servery pro celou Evropu nebudou zdaleka stačit.
Zdroj: Tazoon.com

Autor:
  • Nejčtenější

Je mi ho líto, říká „Ciri“ o novém představiteli seriálového Zaklínače

Herečka Freya Allen, která v netflixovském seriálu Zaklínač hraje postavu Ciri, se nechala slyšet,...

Vývojářům nešlo opravit chybu, tak z procházení zdmi udělali součást příběhu

Skoro třicet let stará střílečka The Terminator: Future Shock vstoupila do historie jako vůbec...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojíte se hororů? Skutečnost je často ještě divnější a děsivější

Věta „inspirováno skutečností“ se za léta nadužívání stala jen prázdnou marketingovou frází. Ne,...

Slavný streamer byl šokován, když zjistil, kolik utratil za hry na Steamu

Populární streamer Felix Lengyel, známý fanouškům pod přezdívkou xQc, prozradil, kolik už utratil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Shrot je česká kopírka Duny 2, ve které bojujeme o chmel. K dispozici je demo

Autor povedené retro střílečky Hrot ukázal svůj další projekt. Shrot bude real-time strategie ze...

Nabídku PS Plus Extra brzy rozšíří Red Dead Redemption 2 i český propadák

Knihovna her pro předplatitele vyšších úrovní služby PS Plus se dočká významného rozšíření....

Trilogie Marathon vyšla na Steamu. Doom pro „jablíčkáře“ je tam zdarma

Zatímco hráči na PC měli počátkem devadesátých let svého Dooma, majitelé Macintoshů od Applu si...

Ubisoft zrušil střílečku The Division Heartland

Hřbitov zrušených projektů od Ubisoftu se v relativně krátké době rozrostl o další hrob. Tentokrát...

KVÍZ: Jak dobře znáte postapokalyptický svět Falloutu?

Také díky povedené seriálové adaptaci patří Fallout i po více než čtvrt století od svého vzniku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...