Hry pro odvážné a hry pro sraby

Stačí pár korun, připojení k internetu a odvaha zkusit něco trochu jiného – hry, které mají nápad a kvalitu prověřenou časem.

Před dvěma měsíci jsme se na Bonuswebu věnovali fenoménu recyklace starších počítačových her a jejich prodeji za poměrně nízké částky. K takovému textu nás vyprovokoval polský CD Projekt, který tehdy představil myšlenku nabízet za šest nebo deset dolarů starší hry ke stažení bez jakékoliv ochrany proti pirátství. Po dvou měsících už portál Good Old Games funguje. Sice v testovacím režimu, ale už jsme ho zvládli vyzkoušet. A i když máme zatím poměrně dobré zkušenosti, máme i pochybnosti. Co když je to celé jen součást reklamní kampaně před zahájením prodeje Falloutu 3?

No dobře, Fallout 3 a obvinění z reklamní kampaně necháme chvíli spát, ale po týdnu používání služby GOG je zřejmé, že největším tahákem nového herního serveru je právě série Fallout. První díl je jednoznačně nejprodávanější hrou, druhý následuje v zápětí. Fallout tactics, třetí hra z postkatastrofického světa, je v tabulce bestsellerů na pátém místě. Fallout má také nejživější diskusi a samozřejmě i výborná hodnocení.

Ono je to logické i bez toho podezření z reklamní kampaně, vydání třetího dílu je za dveřmi, a tak je pochopitelné, že si ostřílení válečníci chtějí osvěžit paměť a nováčci zase chtějí pochopit, proč by ten Fallout měl být tak úžasný, jak veteráni tvrdí. I všechny ostatní hry, které zatím v katalogu GOG jsou, patří k opravdovým klasikám, i když o nich hráči mladší dvaceti let nemuseli vůbec slyšet. Takový Shattered Steel, Freespace nebo Descent byly ve své době pojmy. A co víc, za 105 nebo 175 korun (před dvěma měsíci to bohužel vycházelo o nějakých 10 % lépe) si i zatvrzelý pirát hru dokáže koupit. Zvlášť, když bude mít jistotu, že funguje i v jeho krásně ukradených Windos XP nebo Vistách.

Mimochodem, hru můžete hrát bez jakýchkoliv omezení, pokud vám tedy nebudou bránit rodiče nebo partnerka.Kopírování instalačního souboru nic nebrání, pravost hry nikdo nekontroluje, CD Projekt sází na čest svých zákazníků a obecně zastává názor, že na zákazníky se nemá koukat jako na zloděje, ale naopak, že se jim má podstrojovat. To v případě GOG znamená manuály, hudbu z her ve formátu MP3 a další drobnosti, třeba tapety ve vysokém rozlišení.

Fallout 3Tolik samozřejmě teorie. V praxi vyzkoušený GOG tak opravdu funguje, Fallout 1 stál 5,99 dolaru, což je podle GameEkonomovy banky přibližně 105 korun. Pak už stačilo stáhnout necelých 600 MB rychlostí dvou megabitů za sekundu, spustit stažený soubor a chvilku počkat. Samotná hra se spustila v podstatě bez problémů i se zvukem bez jakéhokoliv nastavování. Jediný zádrhel představoval konflikt mezi rozlišením hry (640x480) a rozlišením LCD monitoru (1680x1050). Tenhle estetický nedostatek bylo relativně snadné vyřešit díky diskusnímu fóru přímo na GOG.

Pak už následovalo jen několik hodin hraní, které mělo hodně daleko k tomu, na co jsou hráči dneska zvyklí. Na začátku trochu pocit bezradnosti, pak radost z pochopení herního systému (ano, stačilo by přečíst stažený manuál) a nakonec chuť roztřískat počítač ve chvíli, kdy supové začali ohlodávat kosti GameEkonomovy postavy. Staré hry na hrdiny totiž nutně nemusejí obsahovat funkci automatického ukládání pozice a smrt tak má dost definitivní podobu.

A je to dobře. Staré hry prostě nejsou pro sraby. Chtějí od hráče trochu větší investici, nemusí ho tolik vodit za ručičku, ale zase nabízejí úplně jinou atmosféru. A taky cenu, pro kterou se dá absence vysokého rozlišení a grafického pozlátka docela dobře omluvit. Ale to asi nechcete slyšet. Chcete kritiku, co? Inu… problémy s GOG by tu byly. Internet už je leckde rychlejší než ty dva megabity. Ne každý chce nebo může platit po internetu kartou. Ale to jsou jen prkotiny.

Hlavní problém je v tom, že CD Projekt nabízí na svém GOG webu jen hry dvou vydavatelů, necelých třicet kousků. Přibývat mají další, ale nikdo neví, jestli se dočkáme takových pecek, jako byl Crusader: No Remorse, Dungeon Master, Mortal Kombat nebo simulátory ze světa Hvězdných válek. Vzhledem k tomu, kdo dnes vlastní práva, to není zrovna pravděpodobné.

EA a Take-Two v koncích
Ani jedna z obou velkých vydavatelských firem nekrachuje, ale jejich jednání o převzetí T2 ze strany Electronic Arts jsou definitivně u ledu. Podle analytiků obě strany hrály vyšší hru, než na jakou měly. Investoři krach jednání nesou s nelibostí, hodnota akcií obou firem poklesla. Důvodem má být nikoliv pesimistická nálada burziánů, ale jejich přesvědčení, že spojení obou firem by z pohledu zisku bylo výhodné. Vedení EA si celou věc rozmyslelo poté, co Take Two pořád žádala více peněz, než odpovídá budoucímu potenciálu firmy – dobré výdělky po vydání GTA IV podle analytiků nestačí.

GTA IVTake-Two se v závěsu po oznámení EA sice pochlubili, že o odprodeji jednají i s dalšími zájemci, ale na další potenciální kupce nemusí dobře působit krach jednání s EA ani skutečnost, že z firmy po dokončení GTA IV mohou odejít klíčoví zaměstnanci, v lednu jim vyprší smlouva. Být akcionářem Take-Two, tak se zlobím, v únoru, kdy Electronic Arts oficiálně oznámili pokus o převzetí Take Two, nabízeli za jednu akcii o 50 % více, než byla její aktuální cena na burze.

Wii nepřeje nezávislým
A zase ti finanční analytici… Podle jednoho z nich (Doug Creutz ze společnosti Cowen and Company) je Wii  pro nezávislé vydavatele nepřátelským územím. Hrám, které vytvoří někdo jiný než Nintendo se prostě nedaří. Creutz na to přišel prostým srovnáním prodejních výsledků her různých vývojářů na různých platformách. V srpnu si všiml, že mezi deseti nejprodávanějšími hrami v USA byly tři tituly od Nintenda (Wii Play se v první desítce drží už 19 měsíců). Z ostatních vydavatelů se do seznamu nejprodávanějších her dostala jen jedna další Wii hra - Madden NFL 09 pro Wii.

Madden NFL 08: SuperBowl 2008 - New England Patriots vs. New York GiantsVerze stejné hry pro Xbox 360, PlayStation 3 a PlayStation 2 se přitom podělily o první tři příčky. Verze pro Wii se prodávala o 79 % méně než varianta pro PlayStation 3 a o 87 % hůře než verze pro Xbox 360. V reálných číslech se na microsoftí konzolu prodal milion Maddenů, pro Wii 116 tisíc. Ale zase – nepotřebujeme analytiky, abychom si všimli, že s hrami pro Wii to není žádná sláva a to se všemi. V poměru k prodaným zařízením se na Wii prodává jednoznačně nejméně her ze všech herních zařízení na trhu, a určitě to není kvůli pirátství.

Japonci míří na západ
Japonský vydavatel Capcom občas přiváděl evropské hráče k šílenství tím, že některé své tituly nabízel pouze na domácím japonském trhu. To se má změnit. Capcom oznámil, že chce až 80 % svých příjmů získat ze západních zemí, ještě v březnu přitom 53 % jeho příjmů pramenilo z japonských obchodů s hrami.Vydavatel herních sérií Resident Evil a Devil May Cry plánuje nejen aktivnější prodej svých her v USA a Evropě, ale také akvizice v těchto zemích. Dojde také ke změně v nabídce her.

Devil May Cry (PC)Větší prostor dostanou po úspěchu Moto GP 07 a We Love Golf! sportovní tituly, ve hře jsou také hry pro mobilní telefony. Velké prodeje nicméně Capsom očekává od ověřených herních sérií. Resident Evil 5 by mělo získat přes dva miliony zákazníků, Street Fighter IV přes milion a půl, podobně jako předělávka akční hry Bionic Commando, kterou vyvíjí švédské studio Grin.
.
 


 

Autoři:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...