Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matrix Revolutions

  12:00
Je tu všemi očekávané finále, v němž se Neo ocitá ještě blíže pravdě na cestě poznání skutečného světa. Válka strojů a lidí vstupuje do závěrečné fáze a k tomu tu je zbloudilý agent Smith, který se vymkl kontrole Matrixu.

Rychlá navigace na jednotlivé části podrobné recenze filmu Matrix: Revolutions
- Názor: Zdeněk "Vreco" Polách
- Názor: Ondřej "Vrah" Zach
- Názor: Martin "Killer" Kaller
- Názor: Petr "Sleepless" Poláček
  - Představení hlavního hrdiny Keanu "Neo" Reevese
- Představení herců vedlejších rolí: Trinity, Morpheus, agent Smith
- Info o autorech filmu: režie, hudba, kamera, bojová choreografie
- Názor odborné kritičky Mirky Spáčilové

Matrix Revolutions

V roce 1999 bratři Wachovští a producent Joel Silver odhalili Matrix, vizionářské spojení elegantní akce a bohatého a chytrého příběhu. Tvůrci ohromili diváky nejenom odvážnými vizuálními novinkami, ale především vytvořili provokativní akční snímek, který se zaobírá otázkami podstaty skutečnosti a identity. Wachovští si od začátku představovali Matrix jako trilogii a přistupovali k produkci druhého a třetího dílu jako k jednomu filmu, který pak rozdělí na dvě části.

K dnešku utržil Matrix Reloaded celosvětově přes 734 milionů dolarů a stal se finančně nejúspěšnějším filmem roku 2003 a finančně nejúspěšnějším snímkem kategorie „přístupno od 15-ti let“ v celé historii a to jak v Americe, tak celosvětově. Také trhl rekord v tržbách za první týden s výsledkem 158.2 milionu dolarů, přičemž dosáhl hranice 150-ti milionů dolarů za rekordních šest dnů. Celosvětově se stal desátým finančně nejúspěšnějším filmem všech dob a jako první v historii překročil hranici 100 milionů dolarů na tržbách za prodloužený víkend.

Pro ve filmové historii ojedinělý trénink herců v bojových uměních najali tvůrci mistra svého oboru, žijící legendu Yuen Wo Pinga a celý jeho tým na pět měsíců. Trénink se odehrával v letištním hangáru v Santa Monice. „Trénink pro Reloaded a Revolutions byl asi třikrát náročnější, než v případě prvního filmu,“ zdůrazňuje Reeves. Během tréninku Matrix Revolutions a natáčení se musel zotavit ze zranění krku, které omezovalo jeho pohyby a tak byl Wo Ping donucen poněkud uzpůsobit bojovou choreografii. Reeves tak používal při soubojích více ruce než nohy, aby nenamáhal tolik páteř. „Chtěli toho po mně čím dál víc. Když jsem jeden den zvládl jeden prvek, druhý den se mně zeptali, jestli zvládnu dva. Když jsme to natočili zazněla otázka, zda-li zvládnu sedm prvků! Bylo to hodně zábavné, ale taky hrozně náročné. A bolestné – led se stal mým přítelem.“ Reeves byl známý během natáčení svými koupelemi ve vaně plné ledu. „Nikdo jiný tak těžce nedřel jako Keanu“, poznamenává Moss. „Byly momenty, kdy jsem se nemohla dívat z obav, že zachází příliš daleko. Myslím, že se žádný americký herec nikdy nedostal v tréninku na takovou fyzickou úroveň jako Keanu“.
Keanu je výjimečný,“ chválí Wo Ping. „Je maximální perfekcionista, vždy nespokojen se svým výkonem, přestože je to podle mne výborné!

Zdeněk Polách (Vreco): Od Matrix: Revolutions si každý sliboval hodně. Aby ne, po skvělém prvním dílu a nemastné neslané dvojce, což je jediný film, u kterého se mi v kině podařilo usnout, každý čekal ve finále vrcholné filmařské dílo vtahující diváka do děje skvělými triky i rozuzlením mnoha hádanek. Já taky, ale už před vstupem do sálu jsem si řekl: nejdeš na třetí Matrix, jdeš na úplně normální film. Možná právě proto mě Neo nijak neznechutil, odreagoval jsem se u něj a pobavil zároveň. Matrix: Revolutions byl z mého pohledu dějově lehce nadprůměrný film, od všeho obsahoval trochu (love-story, sci-fi prvky, příběh, souboje) a nadto nabídl povedené bojové scény, triky a efekty, ať už při válce o město či v závěrečném souboji Nea proti agentu Smithovi. Tentokrát jsem u něj neusnul, ani jsem se nenudil. Prostě se mi líbil.

Hodnocení: 80%

KEANU REEVES (Thomas "Neo" Anderson) je divákům známý především díky akčnímu trháku Nebezpečná rychlost. Objevil se ale i v naprosto odlišné poloze v přepisu Shakespearovy hry - Mnoho povyku pro nic.
Matrix Revolutions Je synem anglické tanečnice a havajsko-čínského geologa. Po rozvodu rodičů vyrůstal s matkou v Torontu. Tady také vystupoval v několika divadelních hrách a televizních filmech (např. Msta), aby se nakonec za kariérou přestěhoval do Los Angeles. Upozornil na sebe především po boku proslulejších kolegů Glenn Closeové, Johna Malkoviche a Michelle Pfeifferové ve Frearsových Nebezpečných známostech. Hlavně mladé publikum si pak získal bláznivou teenee komedií Bill & Ted's Excellent Adventure a jejím pokračováním Neskutečná cesta Billa a Teda. Jeho první větší romantickou rolí byl part v Julii a jejích milencích, poté následovala pro změnu role akčního hrdiny v thrilleru Bod zlomu. Na kritiku pak zapůsobil rolí pouličního prostituta v černé komedii Mé soukromé Idaho. Následovaly úspěchy v takových filmech jako Dracula, Malý Buddha a nakonec ve výše zmíněném megahitu Nebezpečná rychlost. Na romantickou strunu opět udeřil Procházkou v oblacích, aby tuto polohu vyvážil kyberpunkovým sci-fi podle kultovní předlohy Johnny Mnemonic. V prvním dílu sci-fi trilogie Matrix pak důstojně oslavil svůj akční návrat.

Ondra Zach (Vrah): Třetí díl, respektive dokončení druhého dílu coby celku, přináší několik změn a konečně i očekávané rozuzlení, jak to všechno dopadne. Očividně méně prostoru dostávají souboje a přestřelky muž proti muži, Matrix Revolutions všechno totiž směřuje k velkolepé bitvě o město lidí a samozřejmě finálnímu duelu Neo vs. Smith. Závěr pak, bohužel, nechává dveře otevřené různým spekulacím, poněvadž všechno zdaleka nevysvětluje - tím nejmenším překvapením pak zůstávají jasné náznaky pro možný další díl (přesto trojka přináší onen logický konec). Konec sám o sobě překvapí více a to, ve světle neuvěřitelných teorií fanoušků, svojí jednoduchostí. A výsledek? Kdo viděl druhý díl, asi je zvědavý, jak to dopadne. Komu se dvojka líbila, bude zřejmě spokojen, vím ale, že komu se dvojka nelíbila, s trojkou spokojen rozhodně nebude. A kdo dvojku neviděl, nemá pro něj trojka cenu. Z mého pohledu mohl být závěr z hlediska děje rozhodně lepší (rozuměj: zatraceně propracovanější), avšak po stránce efektů si nemám nač stěžovat.

Hodnocení: 70%

LAURENCE FISHBURNE (Morpheus) patří k nejúspěšnějším černým hercům dnešního Hollywoodu. Byl nominován na Oscara za svou roli Ika Turnera v biografickém snímku o slavné zpěvačce Tina Turner. Vyrůstal v newyorském Brooklynu a hrál už od svých deseti let. Ve filmu na sebe upozornil rolí jednoho z vojáků, kteří doprovázejí na jeho misi mladého důstojníka (Martin Sheen) pověřeného zlikvidovat postavu Marlona Branda ve válečném dramatu Apokalypsa. Za důležitý v jeho filmografii je také považován film o sociálních problémech černošské komunity Chlapci ze sousedství Johna Singletona. Matrix Revolutions Laurence Fishburne hrál dále ve filmech Přání smrti II, Cotton Club, Purpurová barva, Noční můra v Elm Street 3: Soupeři ze snu, Zahrady z kamene, Král New Yorku, Causa Wardových, Vražedné alibi, Gangster a dalších. Za své role v televizních filmech získal několik nominací na cenu Emmy a Zlatý glóbus. Naposledy za snímek o rasové diskriminaci za druhé světové války Letci z Tuskegee.

CARRIE-ANNE MOSSOVÁ (Trinity) se narodila v kanadském Vancouveru. Jako modelka pracovala v Evropě, Japonsku a Španělsku. Tam také získala pravidelnou roli v televizním seriálu Temná spravedlnost. My jsme ji mohli vidět v kanadském seriálu Směr jih, za který byla nominována na Gemini Award. Celkem hrála ve více než šedesáti hodinách televizních seriálů. Mezi její filmové úspěchy patří akční film s Marcem Dacascosem Sabotáž nebo drama The Secret Life of Algernon.

HUGO WEAVING (agent Smith) se narodil v Austrálii. Proslavil se především třemi rolemi. Transvestitou Mitzi v Priscille, královně pouště, agentem Smithem v prvním díle Matrixu a elfem Elrondem v trilogii Pán prstenů.
The Australian Film Institute (AFI) jej nominoval za Priscillu, královnu pouště na cenu pro nejlepšího herce. Na festivalu v Montrealu získal cenu za mužský herecký výkon ve snímku The Interview. Za svoji úlohu slepého fotografa ve filmu Proof, který vyvolal vlnu zájmu na festivalu v Cannes 1991, pak získal hlavní cenu Australian Film Award.
Matrix Revolutions Pro televizi natočil snímky jako Seven Deadly Sins, Bangkok Hilton nebo Dirtwater Dynasty. Na plátnech kin se objevil v titulech jako The Right Hand Man a Podvodníci.

Martin Kaller (Killer): Úvodem možná netakticky vyzradím, že pro mě se v tomto případě žádná revoluce nekoná. Do značné míry to pramení z mého velkého zklamání, jakým pro mne osobně třetí díl téměř kultovní sci-fi je, resp. byl. První Matrix byl úchvatnou a svým způsobem originální akční podívanou se skvěle prezentovaným příběhem. Loňský Reloaded sice představoval ještě o něco lepší akci, ale v oblasti příběhového scénáře už byly mezery a nelogičnosti, jež nicméně mohl a také měl uvést na pravou míru Revolutions. A výsledek? Eufemisticky řečeno hrůza. Spekulace na našem diskusním fóru vyhlížejí daleko zajímavěji než to, s čím přišli ve finále Wachovští, nechávající si nota bene prostor pro další pokračování. S jejich pohledem na věc by mohlo jít klidně o další sérii…
Revolutions nejenom, že nemá odpovědi na řadu otázek naznačených v Reloaded, ale ještě dále pokračuje v navozování nesrozumitelna. Pro ty, kdož si v budoucnu budou chtít zakoupit speciální DVD pack obsahující všechny díly Matrixu, by Wachovští měli dát do kupy stejně speciální knižní podobu se zohledněním pravidel Matrixu (něco na způsob AD&D) a to ve všech edicích, neboť pravidla se díl od dílu mění. Je totiž legrační sledovat, jak tu tvůrci žonglují se zákonitostmi jednou danými takhle, podruhé zase onak a divák je zmaten. Tím více, že namísto odpovědí přicházejí nyní už definitivně prázdné fráze, Matrix Revolutions kterým pravděpodobně rozumí jenom ti, co prošli náročnými IQ testy spol. Mensa… Hádanky mám sice rád, ale stokrát nic umoří i většího osla, než jsem já!
Vlastně s ohledem na fakt, že si tu nejste ničím jisti a do poslední chvíle nevíte, na čem si stojíte (potažmo KDE), může být pro vás film napínavý až do svého supermanovsky koncipovaného finále. Jenomže to budete muset vstřebat otřepaná klišé (neuvěřitelné, co sem tvůrci dokázali vecpat), nudné rozhovory (skutečnost, že je dialogů poskrovnu, je v tomto kontextu možná i ku prospěchu věci), a v neposlední řadě mnohem menší stopáž s Keanu Reavesem na pozici hlavního hrdiny. Do popředí zájmu filmařů se dostal spektakulární boj mezi stroji a poslední baštou lidského odporu Zionem, přičemž jeho obrana se rekrutuje z řad gigantických mechů, svádějících předem ztracený boj s hejny Sentinelů.
Odhlédnu-li od hodně špatně koncipované story, musím říci, že speciální efekty nejsou marné, i když hodně desítek minut trvající obléhání Zionu mi chvílemi přišlo trochu nudné. Tvůrci nicméně přidali pár opravdu skvělých nápadů, dalších pět minut slávy záhadného chlapíka jménem Merovingian, který ani tady nezklamal a pasáž, kdy se jej Trinity a spol. vydají navštívit osobně považuji za skoro nejlepší moment v celém filmu. Zmíněné intermezzo pak podtrhuje kratičký výstup Monicy Bellucci jako Persephony, která předvedla opravdu náročný herecký výkon s cílem prezentovat svá ňadra dmoucí.
Jak to nakonec shrnout? Příběh s neskutečně zabitým potenciálem, navíc plný podivností a hluchých dialogů. Speciální efekty a nápady už to nemohou zachránit, Matrix Revolutions resp. stačí to na vytažení do položky průměr. Matrix Revolutions je bez diskuse nejhorším dílem celé řady a Wachovští mají do budoucna hodně co napravovat, aby si po tomhle fiasku (tím větším, oč vyšší byla očekávání) napravili reputaci!

Hodnocení: 55%

LARRY a ANDY WACHOWŠTÍ (scénář a režie) spolupracují už přes třicet let. Jako scenáristé jsou podepsáni pod dynamickým thrillerem Nájemní vrazi, ve kterém proti sobě postavili Sylvestera Stallona a Antonia Banderase. Společně pak natočili gangsterku Past, v níž Gina Gershonová spolu s Jennifer Tillyovou obelstí milence jedné z nich. Film zaujal napínavým příběhem i propracovaným vizuálním stylem.

BILL POPE (kamera) má za sebou filmy jako Darkman, Armáda temnot, Oheň na obloze nebo Bezmocná. S bratry Wachowskými spolupracoval na snímku Past. Mimo to hraje také kovbojské písničky na piáno a jednou viděl grizzlyho :o)

DON DAVIS (hudba) - dokud nepotkal bratry Wachovské, pracoval výhradně pro televizi. Například na TV seriálu Star Trek: Next Generation, Seaquest, aj. Šanci u filmu mu dali až Wachowští svým temným eroticky laděným thrillerem Past.

YUEN WO PING (bojová choreografie) vystudoval pekingskou operu a mistrem mu byl Yuen Siu Tin, který se podílel i na výchově mladého Jackieho Chana. Pracoval na sérii Wong Fei Hung, Matrix Revolutions aby se prosadil filmem Mad Killer režiséra Ng See Yuena. Pracoval s ním pak na jeho dalších počinech jako Bloody Fists a Secret Rivals 2. Režijně debutoval super úspěšnou a pro vývoj žánru kung-fu nesmírně důležitou komedií Jackieho Chana Škola hada, na kterou navázal neméně přelomovým Opilým mistrem. Wo Ping také pracoval pro jednu z největších filmových společností v Hongkongu Golden Harvest. Režíroval oba dva díly Tygří klece, dále Red Force 4, má na triku bojové sekvence slavného opusu Tsuie Harka Once Upon A Time in China či v epickém kung-fu Tai Chi Master. Roku 1993 režíroval jeden ze svých nejlepších snímku Iron Monkey, aby potom pracoval na choreografii soubojů snímku Fist of Legend. Díky tomu si jej všimli bratři Wachowští.

Petr Poláček (Sleepless): Matrix byl výborný film, Matrix: Reloaded byl špatný film a Matrix Revolutions se zdráhám filmem vůbec nazvat. Spíše jde o přehlídku efektních a velmi dobře provedených speciálních efektů, průměrných a po většinou ničím nezajímavých bojových scén a srdce (i bránice) rvoucích dialogů plných směšného a prázdného patosu. Vezměte si jakýkoli typicky béčkový sci-fi/cyberpunk nízkorozpočtový snímek, porovnejte jej s Matrix Revolutions, jehož rozpočet se pohyboval v astronomických výšinách a garantuji, že do pěti minut necháte Matrix Matrixem a raději se znuděně dodíváte na ten druhý film. Jakkoli byl Matrix Reloaded nudný, se spoustou šíleně splácaných dialogů, tak je na tom stále lépe než Revolutions. Stejné je to i v případě soubojových scén, které byly snad jediným světlým bodem v Reloaded. V Revolutions jsou o několik řádů horší, zejména po stránce Matrix Revolutions choreografické. Poté, co jsem viděl skvělé přirozené soubojové scény v Kill Bill, mě už zkrátka Matrixovský styl akce plný digitálních triků a herců létajících na provázcích nezajímá.
Ani se nechce věřit, že oba dva díly vznikaly téměř současně. Až na výjimky hovoří všechny postavy vážným a naprosto stejně zastřeným hlasem, všichni mají kamenný výraz ve tváři a všichni do jednoho jsou k popukání směšní ve své jednotnosti. Nerad bych se kohokoli dotknul, ale to, co postavy říkají a hlavně, jak to říkají, jim snad nemohou uvěřit ani ti největší fanoušci všeho, co se týká Matrixu. Stačí si představit masky na tvářích hlavních představitelů a rázem se z Matrixu stává antická komedie, v níž nechybí ani klasické "srdceryvné" scény. Díky Matrix Revolutions již prostě není ani zhola možné brát celou sérii ani na chvilku vážně. Podíl na tom má i zápletka sama. Pokud jste čekali nějaká šokující odhalení, o nichž komunita fanoušků tak nadšeně spekuluje - máte smůlu. Nic, co by vás uzemnilo, se nedozvíte. Tvůrci jen dále mlží a bez koncepce na sebe plácají jeden motiv za druhým. Tím definitivně potvrdili moji osobní domněnku, že Matrix původně NEMĚL být trilogií. Natočili prostě vynikající první díl s mírně otevřeným koncem a až po jeho úspěchu se rozhodli natočit další dva. Zde už ani nečekali, jestli budou úspěšné a na konci Revolutions si nechali rovnou - s prominutím - otevřená vrata. Nic tak nebrání tomu, aby po pečlivém studiu diskusních fór a vybrání těch nejlepších fanouškovských fikcí (což měli udělat už dávno a uchránit se trapasu) vytvořili nekonečnou řadu dalších pokračování. Kdo ví, možná se jednou dočkáme i Matrix seriálu, který poběží každý den na TV Nov@ místo jihoamerických telenovel. Mnohem pravděpodobnější však je, že vzhledem ke komediálnímu potenciálu vznikne sitcom ve stylu Červeného trpaslíka (kterému samozřejmě nebude sahat ani po kotníky). Možnosti jsou neomezené a tvůrci se jistě nebudou zdráhat je využít – peněz totiž není nikdy dost. Opravdu se nechci dotknout fanoušků Matrixu a v žádném případě jim nehodlám vyvracet jejich názor na Matrix, ale Matrix Revolutions je zkrátka brak, naprosté béčko, které od nižšího hodnocení zachraňují pouze speciální efekty.

Hodnocení: 30% (30% za efekty, 0% za film)

Autor:
Témata: milenka, Osel
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Take-Two v únoru řekli, že nebudou propouštět. Teď propouští 5 % zaměstnanců

Společnost Take-Two je dalším gigantem videoherního průmyslu, který se odhodlal k masivnímu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...