Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy se u nás uživí profesionální hráči?

  12:00aktualizováno  12:17
Velké a hojně dotované turnaje v počítačových hrách rostou jako houby po dešti. Nejinak je tomu i v České republice, kde se objevují také první herní klany, jejichž členové na výhrách vydělávají stovky tisíc korun. Kdy se tedy v Čechách objeví první lidé, kteří se budou živit e.sportem - profesionálním hraním počítačových her?

Tretry, oštěp a šťastný dres, to je výbava světového rekordmana v hodu oštěpem Jana Železného. Počítačová myš, klávesnice s vysokým zdvihem, dřevěná žirafa na monitoru a cyklistický šátek na hlavě, tak svádí souboje na mezinárodních turnajích či v kvalifikaci na olympiádu jeden z nejlepších českých e-sportovců Ondřej Pistulka. Ondřej Pistulka zvaný Ona.sYs Jeho doménou však není lehká atletika ani jí podobné sporty, barvy České republiky a svého týmu Neophyte hájí v počítačových hrách.

Ke hraní se Pistulka dostal již v sedmi letech na předchůdci dnešního počítače ZX Spectrum. Hry pro více hráčů, které jsou dnes v mnoha zemích považovány za regulérní sportovní odvětví, pak objevil o několik let později a doslova ho uchvátily. „Když jsem si před téměř třemi lety pořídil internet a zkusil jsem akční hru Unreal Tournament, zaujala mě natolik, že jsem celý čtvrtý ročník na střední škole seděl u monitoru osm hodin denně, možná i víc,“ vzpomíná Pistulka.

U této týmové hry, v níž proti sobě soupeří dvě skupiny hráčů mající za úkol splnit předem stanovené cíle, vydržel až dodnes a byť je mu teprve jednadvacet let, patří mezi ty nejlepší. S týmem Neophyte obsadili v červenci na mezinárodním turnaji PG Challenge v Praze druhé místo za nejlepším evropským klanem Ocrana, před měsícem se na mnohem větší italské NGI.LAN umístili na stupínku nejvyšším.

„Je to tvrdým tréninkem. Pravidelně hrajeme zhruba pět zápasů týdně, před turnajem se ale toto číslo vyšplhá klidně ke čtyřicítce,“ popisuje Pistulka. Stejný zápřah mají borci z Neophyte i v těchto dnech, příští týden se totiž na Invexu utkají o titul mistra České republiky a jednotlivci budou bojovat v kvalifikaci na World Cyber Games, což je herní obdoba olympijských her. Té se zúčastní hráči z celého světa, zejména pak zemí, v nichž je rozšířen rychlý přístup k internetu.

Mekkou e-sportu, neboli kompetitivního hraní počítačových her, je Jižní Korea, v níž se tímto způsobem živí nejvíce hráčů z celého světa. Ti trénují a stále zdokonalují své schopnosti ve vybraných hrách, zúčastňují se turnajů a žijí z peněz, které vyhrají. A nutno podotknout, že se hraje o takové částky, jimiž mnohdy nedisponují ani významné atletické turnaje. „Je to dáno zejména skladbou sponzorů, jimiž jsou nadnárodní společnosti vyrábějící spotřební elektroniku, vyspělou počítačovou technologii, programy a v neposlední řadě elektronické hry,“ vysvětluje manažer týmu Neophyte Viktor Wanli, který se problematice e-sportu věnuje již několik let.

Ondřej Pistulka zvaný Ona.sYs

Podle něj čeká podobná budoucnost i Českou republiku. „Čeští hráči se stále více prosazují na mezinárodní scéně. Je to zejména díky tomu, že se začali sdružovat do takzvaných multiherních klanů, které lze například přirovnat ke klasickým fotbalovým klubům a které jsou schopny hráčům poskytnout kvalitní zázemí pro jejich další rozvoj,“ říká Wanli. O jeho slovech svědčí fakt, že Neophyte pravidelně nasazuje své hráče na největších mezinárodních turnajích, startovné a veškeré náklady hradí sponzoři a výhry si tak mezi sebe rozdělují sportovci - hráči.

Ve světě je dnes naprosto běžné, že existují lidé, kteří hrají počítačové hry profesionálně a tento „sport“ je jejich obživou. Kdy se tento trend dostane i do České republiky lze zatím jen matně odhadovat, v nejbližších letech to ale zřejmě nebude. „Jestli to půjde jako dosud, bude to horizont dvou až tří let,“ prorokuje Wanli. Patrik Pavelka z ProGamers, firmy zabývající se organizováním herních turnajů a online lig, pak tipuje tři až čtyři roky. Uvidíme. Jisté však je, že příjemně přivydělat si hraním počítačových her můžete už dnes.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...