Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nintendo DSi v 15 bodech: zaměřeno na multimédia

  0:01
Dnes se u nás začíná prodávat nová verze populárního handheldu DS. Hodnotíme jeho silné a slabé stránky.

Nintendo DSi

Aktualizace 12:30 - bod DSi shop

DSiZákladní představení: DSi je v pořadí již třetím modelem stejné generace veleúspěšného přenosného herního zařízení od Nintenda. Zatímco předchůdce DS Lite nabídl oproti základnímu modelu viditelně kompaktnější rozměry, uhlazenější design, podstatným způsobem vylepšil podsvícení displeje a prodloužil provozní dobu, nové DSi se více zaměřuje na multimediální stránku.

Změny které přináší, ale nemají takový dopad jako uvedení DS Lite. Hlavní devizu vidíme zejména v on-line napojení na obchod s bezmála tisícovým archivem titulů. Především hravější povahy pak ocení integrovaný fotoaparát, zábavné úpravy fotek, diktafon a přehrávání hudby.

DS (2004)  DS Lite (2006)  DSi (2009)
Nintendo DS Nintendo DS Lite Nintendo DSi

Bod Nepřehrává hudbu v mp3
Pokud máte svou hudební sbírku uloženou ve formátu mp3 a z nějakého důvodu toužíte po tom si ji přehrávat i na DSi, budete ji muset překonvertovat do některého z podporovaných formátů: m4a, mp4 a 3gp. (Bitrate: 16 kbps – 320 kbps, Sampling rate: 32kHZ – 48 kHz)

Bod Chybí slot na GameBoy cartridge
To znamená, že si nezahrajete nejenom staré GameBoy Advance hry, ale i například rytmickou akci Guitar Hero, jejíž "kytarový" nástavec využíval právě GBA slotu. Bez GBA slotu nespustíte ani samostatně prodávaný a notně předražený hudení přehrávač nevalné kvality a internetový prohlížeč. Obě aplikace ale DSi obsahuje v základu (respektive prohlížeč si můžete zdarma stáhnout).

Bod Nový slot pro SD kartu
Na SD kartě do přístroje dostanete vlastní hudbu a lze na ní ukládat i fotografie pořízené integrovaným fotoaparátem. DSi si poradí i s vysokokapacitními SD kartami (SDHC).

Bod Opět nový konektor pro nabíječku
DSiJe to tak. Zatímco první verze DS i DS Lite mají stejný konektor, DSi přichází s jiným formátem. Za tento přístup od nás plusové body Ninendo rozhodně nezíská.

Bod Větší displej
Rozlišení displeje zůstává stejné, pouze úhlopříčka je o něco větší. Zhoršení v kvalitě zobrazení jsme neznamenali.

Bod Nekvalitní kamerky
DSiDSi obsahuje dvě kamerky. Svoji (ne)kvalitou (0,3 Mpix) ale připomínají ty v mobilních telefonech pár let zpátky. Na druhou stranu inženýry z Nintenda trochu chápeme. Filozofií firmy nikdy nebyl výkon, ale zábava, čili uživatel jednoduše stiskne tlačítko, objeví se fotka a tu může hned editovat. Na displeji to vypadá dobře, v počítači nic moc.

Pokud by se v DS objevil například 3 Mpix fotoaparát, trvalo by uložení a editace fota, i vzhledem k nízkému výkonu konzole, neúměrně dlouho. Kamerky mají ještě jednu funkci, některé nové stahovatelné hříčky je využijí jako snímač pohybu.

DSi DSi 

Bod Úprava fotek
Pořízené fotografie lze ještě bohatě editovat. Přidávání vtipných bublin, značek, to už je vesměs klasika. Mnohem zábavnější je editace obličejů, pro tento případ ale musíte fotku pořídit tak, aby program dokázal obličej rozeznat. Pokud se mu tak podaří, můžete na nebohého figuranta přilepit třeba brýle, prasečí rypák nebo jen knírek. Tisíce slov ale přebijí ukázky níže, naše pozvání přijali Kate Winslet a Jean-Claude Van Damme.

Nintendo DSi - možnosti editace Nintendo DSi - možnosti editace Nintendo DSi - možnosti editace

Nintendo DSi - možnosti editace Nintendo DSi - možnosti editace Nintendo DSi - možnosti editace

Nintendo DSi - možnosti editace Nintendo DSi - možnosti editace Nintendo DSi - možnosti editace

Nintendo DSi - možnosti editace  Nintendo DSi - možnosti editace Nintendo DSi - možnosti editace

Nintendo DSi - možnosti editace

Bod Diktafon přibalen
DSi dokáže zaznamenat váš hlas a to zřejmě z jediného důvodu: pořízený záznam lze různě modifikovat a vylepšovat. Po editaci tak na vás místo vašeho hlasu může mluvit robot. Třeba. Zrychlování a zpomalování pokládáme za samozřejmost.

Bod Hudba v retro stylu
DSiPři přehrávání hudby můžete využít jednoho ze čtyř filtrů (Radio, Instrumental, Echo, 8-bit Game). U nás v redakci jsme si oblíbili ten, kdy hudba zní jako stará videohra. No jo, stárneme.

Bod Vizualizace
Přehrávání hudby doprovází jedna ze čtrnácti celkem povedených vizualizací. Do rytmu hudby se například líhnou kuřátka z vajec či skáče instalatér Mário a sbírá mince ve fiktivní hře.

DSi

Bod Třídění fotek
Pořízené fotky lze označit třemi štítky, konkrétně srdíčkem, hvězdou a zeleným trojlístkem. Ty označené hvězdou se vám navíc budou na střídačku zobrazovat na vrchním displeji.

Bod Nezobrazí jiné fotky
A máme tu další drobné omezení. Na displeji nového DSi si prohlédnete pouze fotky, které pořídíte pomocí integrovaného fotoaparátu. Obrázky nahrané na SD kartu, třeba z počítače, bude systém ignorovat.

Bod Výdrž baterie
Provozní době je čistě závislá na stupni podsvícení (1-5), zapnutém wi-fi a používání fotoaparátu. Čistě subjektivně toho DSi při běžném používání vydrží o něco méně než DS Lite; tedy rozhodně pod deset hodin.

Bod Cena v ČR a barvy
Koncová cena byla stanovena na 5 390 Kč, pokud ale porovnáte nabídku různých herních obchodů, najdete cenu o něco nižší. Barevné varianty jsou černá a bílá.

Bod DSi shop
DSi shopDnes také byla zprovozněna služba DSi shop pro Evropu. Po odsouhlasení licenčního ujednání se vám stáhne poslední aktualizace a můžete se směle pustit do nakupování. Jako bonus získáte 1000 bodíků zdarma (časově omezená akce).

Startovní nabídka je poměrně chudá. Kromě prohlížeče Opera, který si můžete stáhnout zdarma, tu zatím jsou jen dvě puzzle hry (500 bodů), hříčky Paper Plane (200), Pyoro (200) a WarioWare: Snapped (500). Upřímně, čekali jsme víc. Navigace v obchodě je snadno pochopitelná, nechybí ani on-line nápověda. Jako indikátor stahování obsahu posloužily známé postavičky z Nintendo světa, které po kapkách plní nádobu vodou. Až je naplněná, můžete hrát.

Internetový prohlížeč mi přijde pomalejší, navíc si neporadí se všemi českými znaky. Čistě subjektivně, pokud komfort prohlížení porovnám s iPhone, Nintendo prohrává minimálně o třídu. Pokud jde o hry, WarioWare: Snapped!, která využívá kamerky jako pohybového senzoru, mě vůbec nezaujala. Naopak takové Pyoro, v němž hlavní hrdina jazykem chytá padající fazole může být dobrá návykovka (klasické hraní na co nejvyšší score). To samé se dá říci i Paper Plane. Uvidíme, jakým tempem se na DSi shopu budou objevovat aplikace a kdy dosáhnou slibovaných zhruba 850 titulů, přesto v redakci máme pocit hraničící s jistotou, že japonské nabídce se ta západní nevyrovná nikdy.

DSiVerdikt: Multimediální funkce nás nepřesvědčily o tom, abychom DS Lite odložili do skříně a koupili DSi. Zatímco DS Lite bylo jasným krokem vpřed, DSi je spíše odbočka, jehož hlavní devizou je možnost online nakupování.

Pokud je nakupování, případně jednoduché hříčky využívající kamerky něco, bez čehož nemůžete žít, klidně si DSi pořiďte. A to platí i pro ty, kteří uvažují o pořízení svého prvního DS; DSi je špičkový herní handheld. Jen pro majitele DS Lite se jedná o zbytečnou investici.


Nintendu DSi jsme se nedávno věnovali i v našem pořadu Loading (od 6:40).

Autor:
Témata: Robot
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...