Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online světy ve znamení klanových válek

Zatímco Guild Wars, LOTRO a City of Heroes slaví narozeniny, tak Shadowbane končí.

Guild Wars: Eye of the North

Guild Wars
Duben je měsíc plný událostí. Naštěstí mezi nimi převazují ty příjemné. Tak zcela jistě můžeme označit hned dvoje herní narozeniny – Pána prstenů online a Guild Wars. První gratulaci si samozřejmě zaslouží starší a úspěšnější titul, Guild Wars spatřily světlo světa 28. dubna 2005. NCsoftu se s Guild Wars podařilo změnit zavedené vnímání MMO her v západním světě. Svou hru totiž nabídli za cenu obyčejné singleplayerovky a upustili od vybírání poplatků. Jejich absence nalákala v průběhu času více než šest milionů hráčů.

Guild Wars: Eye of the NorthDaní za nulové měsíční výdaje byl úplně jiný herní systém, než na jaký jsme byli zvyklí. Důraz na masivní multiplayer totiž nahradily převážně sólové příběhové mise zaměřené na vývoj postavy a hledání vybavení, zatímco většinu herního času tráví majitelé Guild Wars lehce multiplayerovými bitvami mezi sebou navzájem, v týmech o čtyřech, osmi či dvanácti lidech. A právě tenhle aspekt hry spolu s unikátní možností vytvořit si postavu pouze pro PVP rovnou na nejvyšším levelu dělá z Guild Wars jednu z nejúspěšnějších onlinovek vůbec.

Za čtyři roky své existence se Guild Wars dočkaly dvou samostatných kampaní, které fungují jako plnohodnotná hra, a jednoho rozšíření, které vyžaduje některou z předchozích verzí hry. Za čtyři roky NCsoft pro GuildWars vytvořil spoustu oprav a vylepšení, které ve výsledku dávají neuvěřitelné číslo – 27 500 verzí hry, to vše financované z prodejů krabicových verzí hry. Poslední přídavek Eye of the North, který vyšel v srpnu 2007 už s sebou nesl poselství připravovaného druhého dílu, Guild Wars 2, který ale zatím nemá přesné datum vydání, i když to se může rychle změnit, třeba v rámci oslav čtvrtých narozenin.

Guild Wars 2Samotné oslavy už ve hře začaly 23. dubna, skončí ale už dnes v poledne. Lidé, kteří hrají od prvního dne, ve svých kapsičkách našli dárek k už čtvrtým narozeninám – další miniaturu – malou postavičku, která se sice nedá použít v boji, ale zato roztomile vypadá. Ostatní hráči se dočkají také, až jejich postavám budou také čtyři roky, nováčci se mohou těšit už za rok hraní na svou první odměnu.

V rámci oslav mohou hráči získat také speciální předměty, mezi kterými je třeba pochoutkový créme brulée, narozeninový muffin, rýžové víno nebo rachejtle. Velkou radost hráčům dělá i nabídka bezplatného rozšíření úložné kapacity postav, za které se jinak platí 10 dolarů.  Na oslavence samozřejmě čekají i tradiční minihry Rollerbeetle race a Boardwalk.

Kromě veselice NCsoft hráčům nabízí další aktualizaci hry, která přináší nové batohy, jedno místo na batoh navíc pro každou postavu, vylepšení vitríny (Hall of Monuments), která nyní nabídne na jednom místě přehled úspěchů všech postav spojených s konkrétním účtem. Nový obsah představuje zvěřinec Zaishen, která hráčům nabízí nová „zviřátka“. Pokud by pro někoho bylo odemknutí nových petů náročné, může si za dalších 10 dolarů koupit přístup ke všem běžným zviřátkům, která tajemní mniši cvičí pro své klienty.

Pokud Guild Wars nevlastníte, nemusíte si je hned kupovat, k dispozici je i bezplatná zkušební verze, nutná je pouze registrace na webových stránkách NCsoftu. Stáří hry se nebojte, grafika je jednodušší, ale má svůj čitelný styl a navíc si GW zahrajete i na starších počítačích a levných noteboocích. 
 
Guild WarsPokud si chcete Guild Wars koupit, máte spoustu možností. Guild Wars možná najdete v některém kamenném obchodě, určitě si vyberete mezi přehršlí online obchodů. Novinkou potom je dostupnost MMORPG z dílny korejsko-amerického vydavatele na službě Steam. Zatím si hráči mohou koupit právě Guild Wars, Lineage a City of Heroes. Trochu chudou nabídku má rozšířit i očekávaný Aion, až dojde k jeho vydání. Díky zapojení do Steamu mohou hráči očekávat i cenové akce, ale zatím jsme zaznamenali jen jeden a půl eurovou slevu u Guild Wars GOTY, která vyjde na 13,49 eura.

LOTRO – Malý velký LOTR oslavil druhé narozeniny přesně 24. dubna, oslavy budou pokračovat až do 30. června, alespoň v Americe. Američané jsou v případě LOTRO štědřejší než evropský provozovatel Codemasters, který nabízí koupi základní verze hry za pouhých pět britských liber. Američané z Turbine chtějí za tu samou verzi hry 10 dolarů, ale to hlavní se skrývá jinde. Hráči (i ti stávající) totiž budou za měsíční hraní platit jen 10 dolarů, a to je při několika letech hraní slušná úleva pro rodinný rozpočet.

LotroVšichni hráči také dostanou dvacetiprocentní slevu na služby stájníků, což znamená výrazně levnější cestování. Součástí oslav jsou i speciální předměty, které náhodně padají ze zabitých nepřátel. Do budoucnosti se pak hráči mohou těšit na systém nájemných NPC, které bude možné vzít s sebou do míst, kde je jinak potřeba skupina hráčů. Tuto možnost mají hráči sesterského MMORPG Dungeons & Dragons Online a dnes již oslavovaných Guild Wars.

City of Heroes – superhrdinská MMORPG od NCsoftu ve stínu Guild Wars také slaví. Dokonce páté narozeniny má CoH dnes už za sebou, hráči si samozřejmě mohou stále užívat oslavy v městě Paragon. Kromě obrovského chaosu a zopakování některých herních eventů se hráči mohou těšit na speciální odznak veteránů nebo na reaktivaci všech opuštěných herních účtů, včetně těch zkušebních. Týden návratu probíhá od včerejška do neděle 3. května. A pokud jste to propásli, ve hře na vás čekají tisíce nových herních misí vytvořených samotnými hráči, to je nejvýraznější přídavek do hry za poslední dobu a hráči si to prý extrémně užívají.

Shadowbane – Nakonec jedna smutná zpráva, dalších narozenin se už nedožije brutální MMORPG Shadowbane. Současný provozovatel, společnost Ubisoft, rozhodla o definitivním vypnutí serverů k prvnímu květnu. Shadowbane tak zvládla tři roky komerčního a tři roky bezplatného provozu. RIP.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...