Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž z herní olympiády WCG 2003

  12:00aktualizováno  21. října 6:05
V jihokorejském Soulu právě vrcholí olympijské hry v počítačových hrách World Cyber Games 2003. Náš zpravodaj přímo na místě nemůže chybět. Po aktuálních vstupech vám nabízíme také komplexní souhrnnou reportáž.

WGC 2003: olympijský svatostánek v Soulu Olympijská vesnice v jihokorejském Soulu. Před patnácti lety v ní o celé sady medailí bojovali nejlepší sportovci světa. Pak se z ní na dlouhá léta stalo vyhledávané odpočinkové místo pro obyvatele jedenáctimilionové asijské metropole. Slavnostní náměstí se změnilo v in-line park, po cestách spojujících jednotlivé objekty se prohánějí cyklisté, v lesoparku zdokonalují svou fyzičku běžci.

V uplynulém týdnu olympijský areál opět ožil vrcholovým sportem, který se však na běžných hrách nevyskytuje. Sváteční atmosféru bojů o medaile mu vrátil třetí ročník World Cyber Games (WCG), olympiády v počítačových hrách. Té se účastní více než 600 hráčů z 55 zemí světa. Nechyběla ani desetičlenná výprava České republiky a osmičlenný tábor Slovenska.

Hry zahájil jihokorejský prezident
Slavnostní zahájení WCG se nijak nelišilo od ceremonie předcházející loňskému mistrovství světa ve fotbale či regulérních olympijských her. Před tisíce diváků nastoupila jednotlivá mužstva se svou vlajkou, zástupci WGC 2003: fotografie české výpravy pronesli proslovy o férové hře. Nechyběly ani celebrity.

Přímo na místě požehnal hrám ministr kultury a turistiky Chang-Dong Lee a starosta jedenáctimilionového Soulu Myung-Bak Lee. Prostřednictvím videokonference přednesl svůj proslov jihokorejský prezident Moo-Hyun Roh. Slavnostní ceremonii uzavřel velkolepý ohňostroj, který rozzářil oblohu nad městem. Celou exhibici sledoval z čestné lóže slovenský Charge d’Affair v Jižní Koreji Jan Chládek, který pozval slovenské hráče na oficiální přijetí.

Herní událost roku
Rozpočet herní olympiády přesahuje půl miliardy korun. Nejlepší počítačoví hráči si odnesou přes 15 milionů v hotovosti a hromadu věcných cen. Ve světě se za počítačovou zábavu ročně utratí miliardy dolarů a podobné hry jsou pro sponzory vynikající příležitostí být na očích.

Čeští a slovenští hráči měli letos z osmi her své želízko ohni v šesti: Counter-Strike, Unreal Tournament 2003, Starcraft: Broodwar, Age of Mythology, Warcraft 3 a FIFA 2003. „Svátek. Nejlepší týden mého života.“ Tak komentuje WCG většina jeho účastníků. „Pro mnohé z nich je účast v Soulu splněný sen. Ničeho víc WGC 2003: nástup při slavnostním zahájení nemohou dosáhnout, neexistuje prestižnější turnaj,“ vysvětluje šéf české olympijské reprezentace Viktor Wanli.

„Všechno je tady dokonale zoragnizované. Výborná strava, program i pro hráče, kteří již vypadli z turnaje, řada poznávacích výletů, dostatek volně přístupných počítačů. Nikdo se nenudí, každý se baví tak, jak chce, komunikuje s těmi nejlepšími z celého světa, zlepšuje své zkušenosti,“ doplňuje.

Všichni z těch, kteří bojují o olympijské medaile, obětovali World Cyber Games spoustu času a obrovské úsilí. „Před olympiádou jsem trénoval až pět hodin denně,“ prozradil nejúspěšnější člen české výpravy Filip Nechanský alias Drátek. „Obvykle hráči trénují zhruba dvě hodiny denně a trvá jim i několik let, než se vypracují na tu úroveň, aby se mohli herní olympiády zúčastnit,“ říká šéf slovenské reprezentace Pavel Dlhoš.

Český úspěch
Čeští hráči nejsou na turnajích podobného formátu žádnými nováčky. „Vloni zde tým nEophyte vybojoval v Counter-Strike turnaji skvělé páté místo,“ vzpomíná Viktor Wanli. I letos patřili nEophyte k favoritům. Nevyšel WGC 2003: nejlepší český hráč, účastník Age of Mythology turnaje Drátek_cz jim ovšem los, který je začlenil do nejtěžší základní skupiny turnaje. Z ní se třemi výhrami a jednou prohrou nepostoupili kvůli horšímu skóre. A to i přesto, že porazili favority turnaje, americký tým 3D, který si v sobotu zahraje ve finále.

Nevedlo se ani dalšímu českému favoritovi. Marek Hradil alias Destroyer byl jedním želízkem v ohni ve strategické hře Starcraft: Broodwar. Na evropském šampionátu před dvěma týdny skončil druhý, v olympiádě však nepostoupil ani ze základní skupiny. „Měl jsem smůlu při losu i špatný den. Bohužel se obojí potkalo v nevhodnou chvíli,“ uvedl.

Největší český úspěch vybojoval ve strategické hře Age of Mythology Filip Nechanský hrající pod přezdívkou Drátek. Z těžké skupiny dokázal postoupit do dalších bojů a v pavouku turnaje pak postoupil mezi osm nejlepších hráčů světa. „Je to obrovský úspěch,“ pochválil Wanli.

WGC 2003: německá dvojčata, která si zahrají finále FIFA turnaje

Bratrské finále
I bez české účasti však budou sobotní finále mimořádně zajímavá. „Dobrý los i výborná kondice svedla proti sobě ve fotbalovém FIFA turnaji německá dvojčata Dennise a Daniela Schellhaseovy,“ láká ve svých upoutávkách jihokorejská televize, která bude finálová utkání vysílat v přímém přenosu.

Další Němec Fredrik Keitel si zahraje proti korejskému Yong-Bum Leeovi strategii Starcraft: Broodwar, která je nejoblíbenější hrou v Jižní Koreji. „Finále akčního Counter-Strike svede proti sobě dva dlouhodobě nejlepší týmy na světě, americké 3D a švédské Schroett Kommando,“ uzavírá Wanli.

Autor:
  • Nejčtenější

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šest nejočekávanějších her, které vycházejí v květnu

V květnu nás čeká skvělé dobrodružství z papíru, boj samurajů s Mongoly, utkáme se s Drákulovými...

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

Šest nejočekávanějších her, které vycházejí v květnu

V květnu nás čeká skvělé dobrodružství z papíru, boj samurajů s Mongoly, utkáme se s Drákulovými...

Sedm letošních komiksových filmů a seriálů, které by měly stát za to

Premium Videoherní a komiksový svět jsou svým způsobem bratranci a není výjimečné, že lidé, kteří milují...

Nový herní seriál od tvůrců Life is Strange nás vrátí do devadesátek

Tvůrci milované série Life is Strange se ve své příští hře Lost Records: Bloom & Rage vrátí k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...