Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týden na PH – ve znamení českých her

  12:00
Tento týden jsme naší nabídkou her potěšili pravděpodobně příznivce českých her, neboť jsme vám přinesli hned tři domácí tituly. Ale vedle nich jsme tu měli další výtečné hry, které by vám neměly uniknout.

Tento týden jsme naší nabídkou her potěšili pravděpodobně příznivce českých her, neboť jsme vám přinesli hned tři domácí tituly. Ale vedle nich jsme tu měli další výtečné hry, které by vám neměly uniknout.

Cookie - umíte uvařit?
CookieV pondělní plné hře jste si mohli vyzkoušet, jakou mají všichni kuchaři, hospodyňky a obecně lidé pracující v pohostinství řeholi, kterou nemůže vykonávat každý člověk, protože jejich práce je extrémně náročná. Vaším úkolem bylo připravit jídlo z předem daných surovin, které vylétávaly z šuplíků a vaším úkolem bylo je odpálit na patřičné předtím stanovené místo. V průběhu hry a vašeho postupu do dalších levelů roste i obtížnost a skladba surovin se mění. Občas na vás vylétnou věci, které do jídla nepatří (šrouby aj.), a těm je třeba se vyhýbat, neboť by vás to mohlo stát jeden z vašich životů, jichž není mnoho. Na zpracování hry se sice již značně podepsal zub času, ale i přesto si myslím, že hratelnost je na vcelku vysoké úrovni a hra by vás tak mohla bavit.

Wettmelken – podojte kravičky
WettmelkenStačí jeden pohled na titulek úterní hry a všem z vás asi bude jasné, o čem byla tato plná hra a co v ní bylo vaším úkolem. Pod vaše velení se tu dostanou dva kraví dojiči, které musíte správně instruovat a navádět k tomu, ke které kravičce se mají přesunout a podojit ji. Každá z několika kravek bude chtít podojit v jiný okamžik a vy se tak máte co ohánět, abyste splnili přání každé z nich a podojili ji ve správný okamžik, jinak by vám zemřela bolestí a její tělo by musel odklidit buldozer, za což by se vám odečetly body. Na hru máte 90 sekund a za tento časový úsek se musíte pokusit nasbírat co největší bodový obnos, který spolu se svým jménem můžete zaslat do výsledkové listiny na stránku autorů. Grafická stránka je trošku jednotvárná a hudby a zvuků není mnoho, což je docela škoda.

Genesis – válka s bohy
GenesisSledujete-li alespoň trošku freeware hry, jistě mi dáte za pravdu, že jedním z nedostatkových žánrů jsou strategie. Celkově jich vzniká málo a ty kvalitní by se daly spočítat na prstech jedné ruky. A těch, které pocházejí z Česka, je ještě méně. Proto mě potěšil tento nový český strategický přírůstek jménem Genesis, který pochází od Petra Vadlejcha alias Apofise. Vaším úkolem tu bude přivést k rozkvětu novou civilizaci, které jste pánem. Stavět můžete všemožné budovy, k dispozici budete mít mnoho poddaných, kteří vám budou bezmezně sloužit, ale také poznáte vašeho jediného úhlavního nepřítele – boha Daemonise. Ten na vaši civilizaci sesílá různé živelné pohromy a blesky a snaží se vás všemožně zničit. Ovšem to nesmíte dopustit a musíte odolat všem jeho útokům. Myslíte, že uspějete?

Kima – hopsající míček
KimaAsijské hry se vždycky hodně odlišují od těch evropských či amerických a v případě hry jménem Kima se nejedná o žádnou výjimku. Ovládáte tu jakýsi malý skákající míček a vaším úkolem je ho dopravit na co možná nejmenší počet pokusů do jamky. V cestě se vám však často objeví různé překážky, které se vám snaží znesnadnit hru. Principově se dá tedy Kima přirovnat k minigolfu, protože je to skoro o tom samém – musíte správně odhadnout dráhu míčku, úhel odpalu a jeho výslednou rychlost. Autor pro vás připravil celkem šest různých světů, z nichž každý obsahuje několik dalších levelů, jež musíte zdolat, abyste mohli postoupit dále. Na adresu zpracování této hříčky třeba pět pouze chválu, neboť, pokud vezmete v potaz její velikost, je opravdu nadprůměrné a velmi pěkné, což se u mnoha dnešních her často nevidí.

IQ Marathon – ziskuchtivé krávy
IQ MarathonV pátek jsme na Plných hrách měli další hru, ve které můžete narazit na kravičky. A shodou okolností IQ Marathon pochází od stejných autorů jako úterní hra Wettmelken. Zde je váš úkol velice prostý –musíte nastavit vaší kravičce-závodnici pomocí omezeného počtu směrových šipek trať tak, aby co nejrychleji doběhla pro zlatý pohár a přitom se vyhnula všem nástrahám, jež na ní po cestě všude číhají. Napsané to tady zní asi vskutku jednoduše, ale zkuste si hru stáhnout a uvidíte, jak budete muset často namáhat mozkové závity, abyste vůbec dokončili daný level. Zpracování je vzhledem k velikosti úměrné, celá hra je tvořena ve Flashi. Každopádně tuto milou logickou hru můžeme doporučit všem z vás, kteří si rádi trápí svůj mozeček při řešení různých logických problémů, protože se u ní zaručeně budete bavit.

Pišqorky – kdo s koho?
PišqorkyKlasické piškvorky zná asi každé malé dítě, protože skoro každý z nás je někdy hrál – ať už doma, když neměl co dělat, nebo ve škole při hodině tolik nudné fyziky, kdy je jakékoli rozptýlení vítané. Pišqorky jsou vlastně „jen“ další převedení této známé hry do počítačové podoby, nic víc, nic míň. Hrát můžete sami proti počítači nebo se můžete utkat s nějakým svým kamarádem či sourozencem. Hrajete-li sami, je průběh vaší hry bodově hodnocen a na konci se můžete při dostatečně vysokém skóre zapsat Síně slávy. Možná by hře neškodilo více variability, kdy by si bylo možné nastavit výšku obtížnosti nebo třeba za jaký symbol chcete hrát. Ale to jsou vážně jen malé detaily, které nijak neovlivňují celkový dojem ze hry. Od hry nečekejte žádné zázraky, ale možná jí budete příjemně překvapeni.

Star Shooter III – hvězdné souboje
PišqorkyNedělní hra pocházela od týmu Hippo Games, kteří jsou svými hrami dostatečně již mezi hráči známí. Star Shooter III není žádný nový akční hit z jejich dílny, ale jde o víceméně průměrnou akční hru pro jednoho či dva hráče. Na jedné obrazovce tu dostanete pod kontrolu vesmírný koráb, s nímž se snažíte zničit soupeře dříve, než to učiní on vám. Pokud mohu doporučit, zábavnější je hra ve dvou lidech, protože se při ní užije mnohem větší zábava, než když se utkáte s počítačem. Z grafické stránky je hra, podle mého názoru, lehce podprůměrná, protože její grafika byla hodně jednotvárná a rozhodně by neškodilo více invence. Ale hledáte-li správnou akci pro dva hráče, je pro vás Star Shooter III jako dělaný.

Autor:
  • Nejčtenější

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

Herní obchody slaví svátek Star Wars velkými slevami

V sobotu 4. května slaví miliony fanoušků sci-fi takzvaný Star Wars den. Digitální obchody Steam,...

Take-Two zavře studia, která vytvořila OlliOlli a Kerbal Space Program 2

Ačkoli Take-Two ještě v únoru tvrdilo, že propouštět nebude, opak je pravdou. Zásah se týká zejména...

Ambiciózní střílečka XDefiant od Ubisoftu vyjde v květnu

Zdá se, že Ubisoft je po mnoha odkladech připraven vypustit ven svou free 2 play multiplayerovou...

Vydělali balík na Angry Birds, začátky měli krušné. Poznáte tyto hry?

Ještě před tím, než zbohatlo na sérii her Angry Birds, vyrábělo finské studio Rovio celou řadu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...