Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH – záplava českých her

  12:00
Veselé Velikonoce – jedna kulka a smrt *** Warr – zábavná 2D akce *** GLX – zábavné hrátky s gravitací *** Insults of Monkey Island – souboje na ostří jazyka *** 5 Days A Stranger – temná adventure *** Secret in the Cave – akční RPG

Veselé Velikonoce – jedna kulka a smrt
Veselé velikonoceVánoce jsou daleko a Velikonoce ještě dál, ale proč si nekrátit čekání na jeden z těchto svátků nějakou tou zajímavou hříčkou? Pokud opravdu nevíte, co hrát a máte hluboko do kapsy, mohli byste si zkusit hru s názvem Veselé Velikonoce. Je to zajímavý pokus o variaci na téma Bulánci, ale ve výsledku bohužel (či spíše bohudík?) nesahá zmiňované hře ani po kotníky. Na svůj vzor ztrácí hlavně po grafické stránce, hratelnost není zase tak špatná, ale ještě má co dohánět. No, jak jsem říkal, jedná se o hru na ukrácení dlouhé chvíle, která vás zabaví maximálně na pět minut. Stáhnete si ji, jednou dvakrát zahrajete, poté ji odložíte a zakrátko si na ni ani nevzpomenete.

Warr – zábavná 2D akce
WarrJedním z poměrně nových  týmů na české scéně je i Stick Soft. Ten je nechvalně znám tím, že většina jeho her vzniká v nizozemském programu GameMaker, který zažívá na české poměry hodně velký boom a používá jej stále více a více lidí. Warr potom není nic jiného, než další pouhý „překlad“ jedné z tutoriálových her již zmiňovaného programu, do něhož autoři vložili minimum své invence a umu. Svým stylem se jedná o hru podobnou výše zmiňovaným Veselým Velikonocům. S tím rozdílem, že zde je hra rozdělena na jednotlivé mise a vaším úkolem je bude všechny postupně splnit. Bylo by to i jakž takž zábavné, ale opět – to zpracování! Nevím, ale řekl bych, že na naše poměry již nějakou dobu není problém najít slušného grafika, který by udělal hru alespoň trošku koukatelnou. Nicméně hru si zkuste, třeba právě vám se bude líbit.

GLX – zábavné hrátky s gravitací
GLXTým PodVlivem Software je myslím našim čtenářům dostatečně známý, neboť se jedná o autory několika jednoduchých, leč zábavných gamesek. Nyní jedna jeho polovina – programátor Josh – spojila své síly s grafikem Upírem a vytvořila opravdu zajímavý titul, který by neměl uniknout vaší pozornosti. Sice se nejedná o nic originálního a jde „jen“ o další remake, ale tento opravdu stojí za to, což ostatně poznáte, pokud si hru vyzkoušíte na vlastní kůži. Vaším úkolem stručně řečeno tady je navádět malou raketku skrze několik levelů a transportovat tu mezi několika plošinkami náklad a přitom nenarazit do okolních stěn. Na hře potěší výtečná hratelnost, nevšední zpracování a hlavně výborná muzika, o kterou se postarala tuchlovická neopunková partička Selfish. Velikost hry je sice trošku větší, ale věřte nebo ne, zcela určitě to stojí za to, stahujte!

Insults of Monkey Island – souboje na ostří jazyka
Insults of Monkey IslandCopak, říkáte si, že těch parodií na legendární Monkey Island od LucasArts již bylo dost? Možná ano, vždyť není tomu tak dávno, co jsme tu publikovali hned několik povedených parodií na uvedenou hru. Pokud se ale děsíte toho, že tu je další, budete mile překvapeni, neboť Insults of Monkey Island není adventura, ale jakýsi mix logické a bojové hry. Říkáte si, co mohou mít dva na první pohled nestejnorodé žánry společného? Hned vám to osvětlím. Vaším úkolem je tu totiž napadat – světe div se – slovně vašeho nepřítele a způsobit mu tak co největší újmu na zdraví. Že to zní to šíleně a neotřele? Máte taky pravdu. Sice by se mohlo zdát, že hra bude trošku nudná, díky absenci nějaké větší akce, ale opak je pravdou a pokud jste hráli původní Monkey Island, bude pro vás tato hra opravdu lahůdka, protože v ní jsou použity různé slovní výpady pocházející z jejího vzoru.

5 Day A Stranger – temná adventure
5 Days A StrangerPokud byste se domnívali, že jsme uplynulý týden zapomněli na milovníky adventur, těžce byste se mýlili. Předcházející hra má sice s adventurou trošku společného, ale co si budeme nalhávat, je toho opravdu minimum, a tak by každý správný adventure-pozitivní jedinec měl sáhnout po této hře. Kdyby tak neučinil, připravil by se o opravdový skvost, neboť 5 Day A Stranger je jednou z nejlepších „chodiček“ poslední doby, které lze zadarmo na internetu stáhnout. S příběhem vás zatěžovat moc nebudu, protože vás s ním seznámí kolega Tomus ve své recenzi. Nejedná se o nějakou lacinou frašku nebo parodii, neboť tato hra je skutečně hodně vážná a má výborný detektivní nádech a zápletku. Sice nepatří mezi nejjednodušší a její projití není rozhodně procházka růžovým sadem, ale i tak se vám bude líbit pro svou nebývalou epičnost. Technické zpracování je na tom vcelku bídně, ale toto je obecně problém většiny volně šiřitelných adventur. Víc vám prozrazovat nebudu. Zcela určitě si hru zkuste stáhnout, uvidíte, bude se vám líbit.

Secret in the Cave – pěkné akční RPG
Secret in the CaveJiž několikrát jsem na tomto místě zmiňoval, jak moc jsou hry žánru RPG na freeware scéně nedostatkovým zbožím. Ve světě vzniká těchto her minimum, u nás ještě méně. Proto mi dovolte vám představit nový český titul s názvem Secret in the Cave od Calimero Industries. Svým vzezřením asi příliš nezaujme, ale jak jistě víte, nezanedbatelná je i hratelnost, která je (alespoň zpočátku) na velmi slušné úrovni, takže několik prvních minut se budete výtečně bavit. Po chvíli se avšak dostaví sterotyp a hra brzy omrzí, i přesto, že je hodně variabilní a stále se v ní něco děje. Bohužel, další český zástupce z rodu RPG nijak neohromil, ani nijak moc nezklamal. Jedná se tedy o takovou průměrnou hru, s níž strávíte několik chvilek, ale na nějaké dlouhé hraní to asi nebude.

Autor:
  • Nejčtenější

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šest nejočekávanějších her, které vycházejí v květnu

V květnu nás čeká skvělé dobrodružství z papíru, boj samurajů s Mongoly, utkáme se s Drákulovými...

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

Šest nejočekávanějších her, které vycházejí v květnu

V květnu nás čeká skvělé dobrodružství z papíru, boj samurajů s Mongoly, utkáme se s Drákulovými...

Sedm letošních komiksových filmů a seriálů, které by měly stát za to

Premium Videoherní a komiksový svět jsou svým způsobem bratranci a není výjimečné, že lidé, kteří milují...

Nový herní seriál od tvůrců Life is Strange nás vrátí do devadesátek

Tvůrci milované série Life is Strange se ve své příští hře Lost Records: Bloom & Rage vrátí k...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...