Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týden na PH - český Quake na našich pc?

  12:00
Další týden je zase za námi a my vám přinášíme shrnutí uplynulých sedmi dní na serveru PlneHry.cz. Pokud máte rádi hru Quake 3: Arena, neměl by vám tento souhrn uniknout, neboť jsme tu měli českou hru, která vychází ze...

Mimo sedmi her, které vám naše redakce přináší úplně ZDARMA jsme samozřejmě nezapomněli uvést další příspěvky do rubriky magazín a žurnál. V magazínu vám zprostředkovala redaktorka Iva Urbánková rozhovor s jedním z nejdůležitějších osobností české freeware scény - s Tatkem. Určitě si interview přečtěte, protože se každopádně dozvíte něco nového o českých free-hrách. Mimo to během týdne vyšlo několik bleskových zpráv z oblasti vývoje nových gamesek v rubrice žurnál, která také určitě stojí za vaše přečtení. V následujících řádcích se dočtete něco málo o plných hrách, které jsme na server přidali v uplynulém týdnu.

Schafjagd - je libo skopové?
SchafjagdPrvní ze sedmice her, které vyšly na PH minulý týden byl Schafjagd. Jedná se o hru z dílny německého autora Tobiase Rundeho. Ten je na poli freeware gamesek  dobře znám svými mnohými úspěšnými počiny a myslím, že i ten poslední stojí za stažení. Po downloadu asi 6 MB souboru se vám otevře svět pastvin, luhů a hájů, na kterých se pohybují vaše vytyčené cíle, ovce. Vy máte v ruce účinnou zbraň. Tím jsem zřejmě dost naznačil, o jaký typ hry půjde. Hra velmi blízce připomíná veleslavný Moorhuhn. Vy jakožto lovec máte za úkol na pastvině sestřelovat ovečky. Za jejich skolení se vám připisují body a přidávají se cenné vteřinky, které tak oddalují neúprosný „countdown“. Máte samozřejmě možnost kromě ovcí sestřelit i pobíhající indiány, ale doporučuji vám tak učinit až při jejich zpáteční cestě, protože…No, přečtěte si recenzi a uvidíte. Nebo ještě lépe - stáhněte hru a přijdete na to záhy. Myslím, že uděláte velmi, velmi dobře!

Giddy 3 - Pan Vajíčko se vrací
Giddy 3Ke staré známé a velmi kvalitní klasice jsme se vrátili vydáním hry Giddy3, která pokračuje v sérii her Dizzy. Řada z vás určitě tuto hru pamatuje ještě ze svých stařičkých 486. Hlavní roli obou těchto sérií dokonale ztvárňuje vajíčko, kterému autoři přidali (kromě standardní výbavy - žloutku a bílku) navíc obličej a končetiny aby nám „nezatuhl“ na místě nebo třeba neskončil jako „Kolumbovo vejce“. To by se mu asi moc nehodilo - ve hře má totiž opravdu zásadní funkci. Jako každý arkádový hrdina musí čelit nástrahám a nepřátelům, které mu autoři do cesty nachystali. Mimo to má za úkol řešit kromě problému zručnosti i neméně jednoduché logické „zádrhely“. Těch je ve hře opravdu požehnaně a musím uznat, že při řešení některých z nich jsem se opravdu zapotil. Někdy více než u dnešních komerčních adventur. Hra je hratelnostně na velmi vysoké úrovni a celkový dojem výborně doplňuje milý vzhled. Pokud chcete znovu okusit herní klasiku, tak směle do toho.

Little Plane - proleťte se jeskyní
Little PlaneTaké o převratné a revoluční hry nebyla nouze - i když na první pohled nic závratného Little Plane nepřináší, ve světě freeware her je to zcela jistě revoluce v ovládání. Pravda, lidové povstání z toho nebude, ale jistě je to vítaná změna. Nebo vy už jste snad někdy hráli hru, kde celou úlohu ovládání zvládlo jediné tlačítko? Řeknete si - no jistě - třeba nedávno uvedený Elf Bowling 3. Ale pozor, zde jste sice ovládali celou hru jediným tlačítkem, ale museli jste jej doplnit pohybem myši. V této gamesce vám postačí klidně jednotlačítková myš přibitá ke stolu. Budete pilotem malého letadla, které prolétává jeskyní mezi krápníky a podobnými nástrahami. Letadlo samovolně letí stále kupředu a vy ovládáte jeho stoupání a klesání držením popř. uvolněním levého tlačítka. A to je vlastně vše! Až na to, že jakkoliv hra připadá jednoduše a banálně, je naprosto skvělá a docela náročná. Osobní posouzení je zcela ve vašich rukou…

Box - český Sokoban ve Flashi
BoxEmulace a předělávky jsou určitě jeden z nejvděčnějších zdrojů pro tvorbu nových free i komerčních her. Pokud někdo v historii vytvořil kvalitní základ, můžete na něm stavět v podstatě do nekonečna. Co se týče komerčních her - nejlepším příkladem bude asi matka strategie Dune II. Kdybychom porovnali dnešní strategie s touto původní předlohou, tak se radikálně změnila snad jen grafika. Stejně to funguje i u freewarovek. Určitě si pamatujete Sokobana - jednu z prvních logických her, která se na našich počítačích objevila. Tenkrát ještě v grafice EGA - snad pouze ve 4 barvách. Úkolem celé hry bylo dopravit bedny rozmístěné po skladišti na jedno vyznačené místo. Zprvu jednoduchá záležitost, ale situaci ztížila skutečnost, že jste bedny mohli pouze tlačit před sebou a to vždy jen jednu. V podstatě stejnou hrou je Box. Je ale českých autorů, je zpracován ve flashi a přítomen je level editor. Určitě ho vyzkoušejte, protože stáhnou 330kB je i na modemu chvilička.

AntiNeph - Quake 3: Arena trochu jinak
AntiNephTento týden se nám na serveru PH objevily hned dva klony moorhuhnu. První jsem avizoval o pár řádků výše. Hra antineph je zpracována v Quake 3 Arena looku ale namá s ním v herní podstatě nic společného. Podobnost je zde ovšem v tom, že místo slepic zde střílíte (railgunem) členy českého progamingového klanu Neophyte. Takže pokud patříte k jejich odpůrcům, tak se vám hra bude asi zamlouvat. Navíc hra přináší několik obměn, čímž se liší od ostatních klonovaných bratrů. O těchto rozdílech se můžete dočíst v recenzi, kde je určitě více informací, než vám mohu nabídnout já na těchto místech. V každém případě musím uznat, že Antineph patří k málu kvalitních napodobenin Moorhuhnu. Vzniklo jich už opravdu mnoho, ale obvykle pouze tupě kopírují svou geniální předlohu. Navíc jsou mnohokrát zpracovány opravdu úděsně a nenabízejí nic než střílení po pohyblivých cílech. Mezi ně se ale tato hra určitě neřadí. Tak ji zkuste!

Manotou - japonský Mario
ManotouA máme tu dalšího arkádového hrdinu z rodu nekonečně se opakujících, nakopírovaných Máriů. Tentokrát ale pochází z Japonska. Je až neuvěřitelné kolik různých her může vzniknout na jedno, stále stejné téma. A ještě nepochopitelnější je, že my hráči to stále hrajeme. Další arkáda, další stahování, další hraní. Zajímalo by mě, co si o tom říkají psychiatři. Na druhou stranu je mi to vcelku jedno. Prostě, dokud mě to bude bavit, budu hrát. Až mě to omrzí, pustím se do něčeho normálního a přínosného. Třeba do bungee-jumpingu J. Manotou je normální arkádovka s malinko pozměněnými standardy. Jste časově omezeni na 6 minut, za které musíte projít celý level. Ten se zakončí posbíráním všech mincí. Nemusíte se bát o ztrátu životů, protože tu žádné nejsou. Pokud vám cestu někdo nebo něco zkazí začínáte ve stejném levelu. Hru budete mít za chviličku dohrátou, protože je velmi krátká, ale určitě vás pobaví.

Neku Garu POP! - souboj s míčky!
Neku Garu PopPoslední hra, která vyšla v sobotu s sebou z Japonska přinesla hlavně velmi originální nápad. Pravdou je, že onen dobrý nápad znamená u většiny her i velmi dobrou hratelnost. Tato hra sice přinesla opravdu originální námět, to ovšem bohužel neznamená, že musí být nějak úžasná. Originální totiž neznamená kvalitní. Ve hře si zahrajete malou blondýnku, která se brání před padajícími balónky tím, že je při pádu na svou hlavu musí bleskurychle propíchnout. Na výběr máte dva levely, ale vesměs v nich není zásadní rozdíl. Hra slavila své úspěchy hlavně na dnes už zastaralém ZX Spectru. I když na pohled mi připomínala spíš gameboyové hry. Jedná se tedy o emulaci. Svého času byla velmi oblíbená a uznávaná. Nepodařilo se nám ovšem zjistit proč. Není to vyloženě špatná nebo hloupá hra, ale že by to byla nějaká revoluční věc se také říci nedá. Řekl bych průměr, takže nechápu, kde vzala tenkrát tu slávu. No…třeba na to přijdete vy.

Autor:
  • Nejčtenější

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

Vydělali balík na Angry Birds, začátky měli krušné. Poznáte tyto hry?

Ještě před tím, než zbohatlo na sérii her Angry Birds, vyrábělo finské studio Rovio celou řadu...

VIDEO: Figurky Funko se chystají dobýt i svět videoher

Roztomilé plastové figurky známých popkulturních postaviček s disproporčně velkými hlavami na vás...

Česká střílečka Gray Zone Warfare je terčem kritiky, ale prodává se skvěle

Vojenská střílečka Gray Zone Warfare od brněnského studia Madfinger zažila úspěšný start. Celkem si...

Předplatitelé PS Plus dostanou v květnu fotbal i kyberpunkovou akci

Nabídka pro předplatitele služby PS Plus je tento měsíc mimořádně pestrá. Hlavním tahákem je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...