Týden ve světě ProGamingu #49

  • 36
Kteří hráči NHL pojedou do USA? *** Giacomo opět drtí veškerou konkurenci *** Uspějí Češi na turnaji v Řecku? *** Kdo je nejlepším evropským hráčem StarCraftu? *** Kniha o WarCraftu v prodeji

Herní klan NecroRaisers (NR) je prvním týmem v České republice, který posunul vnímání progamingu na pozici klasického zaměstnání. S hráči podepsal smlouvy, dává jim plat, trenéra, počítače, hernu, byt a další výhody. Detailní informace o tom jsme vám nabídli v tomto článku. Progamingová scéna však žila i jinak. Současné NR je totiž z větší části tvořen bývalými Neophyte a ex-členové NR mají svůj vlastní klan. Veškeré přestupy se neodehrály ve dvakrát přátelské atmosféře a potyčka byla na světě - spousta vzájemných intrik, vylučování ze soutěží, mediální válka, nepravdivé tiskové zprávy. Vrecův komentář celé situace je k dispozici zde na E-Sports.

LAN turnaje

Finále české kvalifikace na MS v NHL 2004
Minulý čtvrtek se česká elita ve hře NHL 2004 sešla v pražském Bontonland megastoru, kde se pod dohledem diváků utkala o dvě letenky do USA na NHL Global Championship, který se bude konat v únoru příštího roku. Celou akci zahájil předseda Českomoravského svazu progamingu Daniel Mikšovský a mnoho štěstí hráčům popřál i manažer českého zastoupení Electronic Arts Otto Jerman, oba oblečení ve stylových dresech české hokejové reprezentace.
A pak už se mohlo začít bojovat. Na 20 počítačích se nejdříve odehrály zápasy ve skupinách, přičemž z každé čtyřčlenné skupiny do play-off postupovali nejlepší dva. O kvalitě startovního pole vypovídá i to, že loňský vítěz kvalifikace a druhý hráč světa [IK]agent měl problémy postoupit do play-off a v něm vypadl hned v prvním kole. Nejdůležitější zápasy ale měly teprve přijít. V semifinále se už hrálo o to, kdo pojede do Ameriky a kdo se bude muset spokojit s výhrou v podobě originální hry od pořadatelů. Napínavé zápasy mohli přítomní diváci sledovat na plátně a rozhodně se nenudili, když jedno z utkání skončilo celkově 17:15 a druhé 10:9. Oba vítězové už pak měli zajištěny letenky, ale na závěr programu se ještě utkali o konzoli Sony Playstation 2. Celkovým vítězem české kvalifikace se stal po výhře 11:9 [IK[JunEAu, ale ani ostatní účastníci semifinále nepřišli zkrátka, když získali hry od EA Sports.

1. místo: [IK]JunEAu – cesta na MS do USA, konzole Sony Playstation 2
2. místo: Mario – cesta na MS do USA
3. místo: A1EX – originální hra FIFA 2004

Uvidíme, jak si naši reprezentanti povedou v únoru v americkém Minneapolis, kde se na rozdíl od evropských kvalifikací bude hrát na konzolích. Oběma hráčům byla zapůjčena konzole Sony Playstation 2, na které by měli trénovat až do samotného finále. Dá se tak předpokládat, že minimálně zopakují loňský stříbrný úspěch české hokejové školy.


ČMSP W3 turnaj #2
Již podruhé se čeští (i slovenští) hráči WarCraftu III sešli v PG herně Prodigy, aby změřili síly v turnaji ČMSP. Ve hře byla kromě 100 bodů do ČMSP klasifikace i Nokia 3330 a trička ProGamers. Do Prahy si pro některou z věcných cen přijel Mistr ČR v počítačových hrách nEph.Giacomo, jehož největšími soupeři měli být slovenští účastníci CPL Frído a TLaLoc. Základní skupiny vyhráli bez potíží Giacomo i Frído, ale rozhodovat se mělo až v play-off. V ní opět (pokolikáté už) kraloval Giacomo, když porazil všechny svoje konkurenty a získal onu zmiňovanou Nokii. Druhé místo vybojoval BTeam|Lord.Chick, který v boji o bronz porazil Frída, jeden z favoritů TLaLoc vypadl už v prvním kole play-off.

1. místo: nEph.Giacomo (40 ČMSP bodů + Nokia 3330)
2. místo: BTeam|Lord.Chick (25 ČMSP bodů + 500 Kč + PG tričko)
3. místo: Frído (15 ČMSP bodů + 300 Kč + PG tričko)


Kvalifikace Cyber X Gaming - Řecko
Během příštího víkendu se v řeckých Aténách uskuteční druhá (a poslední) evropská kvalifikace na turnaj Cyber X Gaming, který se bude konat v lednu v Las Vegas. I to je dostatečně zajímavá informace, ale možná ještě o něco zajímavější je fakt, že do Řecka se chystá i zbrusu nový CS tým klanu nEophyte, který nejspíš znáte pod jejich dřívějším jménem professionals. Spolu s CSkaři do Atén pojedou i dva hráči WarCraftu III - nEph.Giacomo a SGC|Tiger, kteří budou mít největší soupeře zejména v bulharských i rumunských hráčích. Do Counter-Strike turnaje se přihlásili kromě domácích řeckých klanů Dánové z The Titans, ruští ForZe či Rumuni z týmu TeG. Uvidíme, jak si povedou nováčci na mezinárodní scéně ve tvrdé konkurenci, ale případný postup na finále do USA jistě pomůže hráče pořádně namotivovat.


Online soutěže

StarCraft: BroodWar European Championship
Již v neděli 14. prosince odstartuje nový online turnaj ve StarCraftu, který se bude snažit o nalezení toho nejlepšího hráče z celé Evropy. Aby nebyl Battle Net přesycen zájemci o tento titul, je omezen počet hráčů z jednotlivých zemí. Česká republika se spolu se Slovenskem dostala do prostřední skupiny a bude mít v turnaji dva zástupce (vítěz WCG kvalifikace nEph.Destroyer a BaB[MG], jenž vyhrál speciální turnaj). Slovenské barvy budou rovněž hájit známí hráči - nEph.Comon a Da)Pitro[inor]. Uvidíme, kteří špičkovi hráči budou jejich soupeři, ale minimálně Destroyer bude po zářijovém úspěchu na ECG určitě patřit k širšímu okruhu favoritů.

Stránku pořadatelů, na které se snad časem objeví i vylosované skupiny, najdete zde.


Zajímavosti

Která hra přibude na CPL? - 2. díl
Minulý týden jsem vás informoval o tom, že světová progamingová organizace CPL hodlá přidat mezi podporované hry některou další. Z původních 2 anket postoupily do finální pětice tyto gamesy:

Nabízené hry:
StarCraft: BroodWar, Wolfenstein: Enemy Territory, Day of Defeat, War Craft III: Frozen Throne a Battlefield 1942

Máte mezi pěticí svého favorita? Není nic jednoduššího než zahlasovat na fóru a přičinit se to, aby se vaše hra hrála na jednom z nejprestižnějších světových turnajů. Ale zase to moc nepřehánějte, autoři slíbili, že pokud bude pro některou hru opakovaně hlasováno z jednoho IP, budou jí tyto hlasy odebrány.


WarCraft - Den Draka
Nebojte se, nevyšel nový díl ze série WarCraftu, alespoň ne jako počítačová hra. V knize s názvem Den Draka budete sledovat osudy mága Rhonina, který byl vyslán mocnými kouzelníky z Dalaranu do zemí ovládnutých rasou orků. Román z fantasy prostředí od autora Richarda A. Knaaka vydaný u nás nakladatelstvím Fantom Print si můžete koupit v knihkupectví za lidových 249 Kč.