Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - česká adventura roku

  12:00aktualizováno  27. března 3:15
Několik let jsme čekali na adventuru Pět kouzelných amuletů. Minulý týden konečně vyšla a bez dlouhého rozmýšlení se stala nejlákavějším titulem poslední doby. Zda je také tím nejkvalitnějším se dozvíte až uvnitř tohoto souhrnu.

Češi adventury umí a tento týden nás o tom opět přesvědčil dlouho očekávaný titul Pět kouzelných amuletů. Obsáhlá hra si dokonce vysloužila recenzi přímo na Bonuswebu, ale pokud jste navštívili minulý týden Plné hry, jistě jste nepřišli zkrátka. Tedy trochu ano, protože jsme vyjímečně vydali méně her, neboť téměř polovina redakce byla o víkendu na Game Developers Session, ze které se brzy dočkáte reportáže. Amulety však nebyly jediným zajímavým titulem. Pokud vás nebaví sáhodlouhé rozhovory a sbírání předmětů, sáhněte po pušce a vydejte se na lov slepic - tedy vlastně kormoránů. Fischer vom Bodensee však k slepicím  v Moorhuhnu nemá tak daleko a jde mezi jeho klony o nadprůměrný počin. Pokud však patříte do třetí skupiny lidí, jež nemá ráda ani hluk výstřelů, ani pachtění lesem, zahrajte si Meditation: poklidnou a přemýšlivou freewarovku. Posledním tipem pro tento týden je Prší, remake známé karetní hry. V magazínu najdete rozhovor s týmem A Studio, jenž pracuje na pokračování adventury World War 1990. 

  StreamBolt - futuristická akceStreamBolt - futuristická akce
Frenetické akce bez výraznějšího a nějakým způsobem potřebného příběhu mají pro spoustu hráčů své nezaměnitelné kouzlo. Není u nich totiž potřeba ani trochu přemýšlet, stačí jen pevně zmáčknou klávesu pro střelbu a kosit vše, co se na obrazovce jen objeví či pohne. Po řadě podobných klonů Space Invaders a jím podobných her se o slovo hlásí také na první pohled velice zajímavý Streambolt, který se bude pokoušet nadchnout svou chytlavou, leč trochu obtížnou hratelností. Hlavním hrdinou je drobný robot, který je vcelku nedobrovolně vysazen na nepřátelské planetě, obývané početnou hordou protivníků, kteří jsou zpravidla pořádně rychlí a šikovní, ovšem spíše než svou inteligencí vás převyšují počtem. Ačkoliv se to však zpočátku nemusí zdát, i takovouto přesilu lze StreamBoltzvládat. Pochopitelně však ne tak, že byste se pokoušeli pobít každého nepřítele zvlášť. S takovouto strategií se totiž těžko prokoušete i na konec prvního levelu.

 Akiko and Minami - dvě půvabné sestry se vracíAkiko and Minami - dvě půvabné sestry se vrací
Kdysi existovala mimo jiné také platforma Commodore 64 a pro ni vznikla kultovní hra, jejíž PC remake vám chci dnes představit. Ta gameska nesla název Giana Sisters, byla to plošinovka a ve své době si získala milióny příznivců po celém světě a to i přesto, že se nápadně podobala jiné hře - Super Mario Bros, která existovala v té době i ve verzi pro C64. Ve hře jste se vžili (pokud jste hráli v multi-playeru) do role dvou dívek, sester - Gianny a Marie, které museli hledat diamanty po celém světě. Skákačka Giana Sisters vznikla v roce 1987. Pod hlavičkou týmu Time Warp na ni pracovalo asi pět lidí a nutno říci, že se jim povedla. I když je dnes po technické stránce tato pařba zastaralá, po hratelnostní stránce má pořád ještě co nabídnout a pokud si stáhnete emulátor C64 nebo Amigy (pro kterou byla později Giana Sisters také konvertována), můžete si zahrát i původní gamesu. 

Lander Reloaded – pilotem Apolla na vlastí kůži Lander Reloaded – pilotem Apolla na vlastí kůži
Je, nebo není to remake? Na tuto otázku nelze najít jednoznačnou odpověď. Princip přistávání na Měsíci sice má kořeny kdesi v osmibitových dobách, ale to je asi tak vše, co ve hře zbylo. Jediná další připomínka minulosti vás vyděsí hned na začátku v intru. Zjeví se černá obloha, bílá země, ozve se infantilní melodie a přiletí podivně vypadající karikatura Apolla. Naštěstí takto vypadá opravdu jen úvod. Po malé chvílí totiž krajina získá barvu (pokud lze něco takového říct o měsíčním povrchu) a místo starého, rozhrkaného stroje přiletí moderní raketa. Po tomto povedeném začátku již přichází menu. Nabízí nastavení, editor levelů a samozřejmě volbu nové hry. Lander Reloaded Na výběr máte ze tří různých her. Rychlá hra je dobrá jako úvod do problematiky létání. Dostanete vcelku výkonnou raketku a prolétnout máte náhodný level.

Meditation - logický expres Meditation - logický expres
Her není nikdy dost, co se týče her logických, u těch to platí obzvláště. Proto jistě i vy uvítáte dnešní titul, který mě nadchnul už poprvé, co jsem se s ním setkal. Hra je totiž velice jednoduchá, avšak zapeklitá. Tudíž pochopit ji netrvá příliš dlouho, avšak udělat kvalitní časový rekord, už zas tak jednoduché nebude. A tak to budete zkoušet znovu a znovu, až se z vás stane génius, s téměř dokonalou pamětí a vysokou inteligencí :). Ne nadarmo se říká, že logické hry rozvíjí schopnosti. Jak jsem řekl, princip hry je velmi jednoduchý. Na hrací ploše naleznete několik koulí, dvou různých barev. Počet kuliček je dán vámi zvolenou obtížností hry. Nejjednodušší je pole 4 × 4, nejtěžší pak rozměr 24 × 24. Vaším úkolem je dostat na jednu polovinu kuličky barvy jedné, kdežto na polovině druhé zůstávají ostatní koule. Jak na to? Můžete posunovat koule v řádcích i sloupcích. 

Reflexion - míček a záludné přepážky Reflexion - míček a záludné přepážky
U velké většiny her spadajících do kategorie logické se setkáváme s remaky nějakých těch starších a vpravdě geniálních her, které jsou obohaceny o nějaké ty moderní grafické prvky a někdy dokonce i o špetku nových mechanismů. Často se tak podaří vzít kousek z hned několika her a smíchat do jednoho velice chutného celku, který znamená několik desítek minut intenzivní zábavy. A právě takový je zdánlivě jednoduchý Reflexion, který však skrývá až netušené možnosti. Základem tohoto nenápadného titulu je jednoduchý princip ve spojení s pořádnou porcí levelů. Hra je totiž rozčleněna do tří sekcí, v nichž je postupně odstupňována obtížnost. Po dokončení tutoriálového kola se vám otevře první dvanáctka levelů, které si budete moci Reflexionvychutnávat v libovolném pořadí. Do další dvanáctky již podstatně složitějších levelů budete vpuštěni až ve chvíli, kdy se vám podaří všechny předešlé dokončit, což bude otázkou ne-příliš dlouhé chvíle a to zejména v případě první skupiny, kde spíše než logiky bude zapotřebí štěstí. 

Prší - a přitom nemusíte mít deštník Prší - a přitom nemusíte mít deštník
Mnou dnes představovaná hra nese název "Prší". Jedná se o předělávku karetní hry do počítačového aranžmá. Nejde rozhodně o první český remake, bylo jich více - jmenujme například dosovské Prší od Pavla Káše jr. z roku 1993 nebo Prší! od Martina Filipa, Prší pro Windows od Marka Schmidta, od Paroubka či remake od Q-Softu pro ZX Spectrum nebo třeba Prší, které bylo obsaženo ve hře Polda III. Prší, které představuji v tomto článku je také, jak lze pochopit z názvu, českého původu a jeho autorem je Honza "LLaarryy" Štěpánek. Předpokládám, že každý někdy tuto karetní gamesu hrál, ale pro jistotu to ještě zrekapituluji. Prší Účastní se dva a více hráčů, jsou jim rozdány karty, ale část karet je nutné nechat na tzv. lízání. 

Der Fischer vom Bodensee – střílejte kormorány! Der Fischer vom Bodensee – střílejte kormorány!
Jestliže Vás zaujal nadpis článku svou zdánlivou nelogičností, pak vězte že se nejedná o chybu. Přestože název této hry zní „Rybář od Bodamského jezera“, budete zde sbírat body za střílení kormoránů. Možná trochu nezvyklé, ale rozhodně ne nelogické. Kormoráni a rybáři jsou totiž zarytí nepřátelé. Oba si totiž brousí zuby (ehm, zobáky) na stejnou kořist – na ryby. Není proto divu, že se vzájemně nesnáší a tak se jednoho dne rybáři naštvali a ke svému obvyklému náčiní přibalili i pušku. Tím se dostáváme k jádru věci, tedy k samotné hře. Princip je opravdu jednoduchý, ale jak už ukázala série Moorhuhn, právě takovýto přístup mnohdy přináší ovoce. Vaším hlavním cílem je postřílet co nejvíce nenažraných kormoránů a stihnout to ve velice krátkém časovém limitu. Časový limit zde představuje rybka, která se postupně mění na kostru a jakmile z ní nezbude Fischer vom Bodamsee nic než holé kosti, hra končí. 

Blondes Xonix - odhalte okouzlující blondýnky Blondes Xonix - odhalte okouzlující blondýnky
Ačkoliv typických Xonixů máme na Plných hrách už spoustu, a mnohem kvalitnějších než je dnešní titul (za všechny jmenujme třeba český Erix), i ten dnešní stojí za to. Jako v každém jiném klonu tohoto typu, i zde je vaší snahou odkrajovat části herního pole, tak abyste dosáhli požadované velikosti. V tom vám pochopitelně brání kuličky, pohybující se v neodkryté části pole a navíc i mrchy, které se pohybují právě v odhalené části pole, kde po srážce s vaším jezdcem přijdete o život. Těch Blondes Xonix však není nikdy nazbyt a tak je třeba se těmto momentům vyvarovat, jinak pro vás hra skončí. Jako tomu bývá i v jiných hrách, i zde se level od levelu zvyšuje obtížnost hry. Kolo od kola totiž přibývají jak kuličky, tak se zmenšuje časová prodleva mezi jednotlivým vystřelením další mrchy, která vám bude znepříjemňovat život. Bude tedy záležet - jako obvykle na vaší šikovnosti. Tak i tak ale jednou hra skončí a vy vezmete zavděk tabulce nejlepších skóre, kde si můžete porovnat výsledky své, popřípadě i jiných hráčů.

 ChuChu Rocket - myšky na pochoduChuChu Rocket - myšky na pochodu
Pokud jste si mysleli, že na šachovnici se dají hrát jen šachy, dáma a podobné hry, ChuChu Rocket vás vyvede z omylu. Tentokrát budou po šachovnici pobíhat stovky myší a desítky koček. Ano. Pobíhat. Nebudou stát a čekat až přijde jejich tah. Budou se pohybovat najednou, naprosto zmateně a velmi rychle. Myši i kočky běhají podle zdí, které se nachází na okraji, i uprostřed herní plochy, a přitom právě myši se musí dostat do rakety, která jim pomůže s evakuací. Jediné co je může nějak nasměrovat jsou šipky které vy, jako nějaký kočkomyší bůh pokládáte na jednotlivá políčka. Když nějaká myš šlápne na šipku, okamžitě se vydá určeným směrem. To samé platí pro kočky. To by zas tak nevadilo. Prostě by běželi po stejné trase. Problém je, že myši jsou rychlejší. A tak kočku doběhnou a ta je sní. Myší i koček je buď pevný počet, nebo stále vylézají ze speciálních míst.

Wana X2 - ať žijí duchové! Wana X2 - ať žijí duchové!
Budeme brzo zpátky,“ ozvalo se současně se zaklapnutím dveří a otočením klíčů v zámku. Rodiče šli do divadla a nechali svou malou dcerku samotnou doma. Za okny se stmívá a stíny jsou delší a delší. „Nebudeme to prodlužovat, jde se strašit,“ zavelel nedočkavý modrý duch a vklouzl skulinou v parketách do místnosti… Tak nějak bychom mohli uvést dnešní japonskou akční hru Wana X2. Vaše hrdinka je malá holčička, kterou neustále nahání strašidla a duchové. I když by se mohlo zdát, že malá holčička nejspíš zemře hrůzou, ve skutečnosti to nebudou mít záporňáci vůbec jednoduché, neboť hlavní hrdinka disponuje nekonečnou zásobou magických pastí, jež jsou pro duchy osudné, neboť při styku s nimi se rozpustí jako pověstný obláček páry.

Penguin Run – mix úspěšných arkád 80. let Penguin Run – mix úspěšných arkád 80. let
Recenzentský život většinou bývá dostatečně zábavný a rozmanitý. Akce střídá večírek, večírek si zase podává ruku s diskuzí intelektuální úrovně v restauračních zařízeních třetí cenové skupiny. Monotónnost se zkrátka, až na ojedinělé případy nedostává ke slovu. Přesto řadu věcí během dne vykonáváme jaksi mimochodem a automaticky. Co takové přecházení silnice? Přecházíte během dne alespoň jednou přes silnici? Určitě ano a jako nějaké velké vzrušení vám to jistě nepřijde. Hlavnímu hrdinovi hry Penguin Run se tato na první pohled běžná praxe stala celoživotním osudem. Nevykonává ji ovšem jen tak pro nic za nic. Jeho cílem je záchrana svých černobílých bratrů ve fraku z pod rotujících kol projíždějících aut. A že to není úkol jednoduchý, o tom vás přesvědčí právě tento výtvor.

5 kouzelných amuletů Pět kouzelných amuletů - ZDARMA
Pohádková adventura Pět kouzelných amuletů vznikla v dílnách nadšenců OFF studia. Jedná se o klasickou 2D point and click adventuru, kde hlavní postavou je mladá slečna Linda žijící ve smyšleném světě Nyron. Jak už to v pohádkových hrách či knihách bývá, i zde by mělo dobro zvítězit nad zlem, ale je jen na Vás, zda-li se Vám to povede. Sami tvůrci hru přirovnávají ke hrám jako Kyrandie či sérii King's Quest. Technickou stránku hry zajišťuje pokročilý engine WME, který se skvěle pro vývoj adventur hodí. Autoři pro Vás připravili 72 ručně malovaných prostředí, 50 herních postav a více než 100 předmětů, které budete potřebovat a používat. Hra je samozřejmě komplet v češtině, ale autoři neváhali a sestavili rovněž anglickou verzi. Právem byla hra na několika známých serverech označena za nejočekávanější free hru tohoto roku. Nyní se ale pojďme podívat jak to celé vypadá.

Super Mario Bros Classic - Mário klasicky Super Mario Bros Classic - Mário klasicky
Že Nintendo těží ze slávy svých nejlepších her dodnes, to je jasná věc. A toto počínání je logické zvláště v posledních letech, kdy musí Nintendo pracně bojovat o své postavení na přehlceném softwarovém i hardwarovém trhu. Proč nevyužít toho, co se kdysi dobře prodávalo? Přicházejí nové a nové generace hráčů, a tak je pořád komu prodávat. Jako má Sega svého ježka Sonica, tak má Nintendo svého Maria a toho představila už v tolika hrách, že je to až k neuvěření. I já jsem byl na Mariovi závislý. Nejznámější hrou, ve které tato sympatická postavička a celosvětová legenda plošinovek vystupovala, je hra Mario Bros. Ta vznikla v roce 1985 pro platformu Nintendo Entertainment System (NES). Ve stejném roce vznikla i populární plošinovka Super Mario Bros. Nintendo vytvořilo však i řadu dalších her s Mariem v hlavní roli - jmenujme například Super Mario World (1990), Super Mario Kart (1992), Super Mario 64 (1996), Mario Paint nebo konverzi hry Super Mario Bros pro platformu Super Nintendo Entertainment System (SNES), která se prodávala pod názvem "Super Mario All Stars". Nintendo vytvořilo ještě mnoho dalších neméně známých her s Mariem, Yoshim a Luigim, ale pojďme dále.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

World of Warcraft: Dragonflight se rozloučí remixem Mists of Pandaria

Zatímco separátní battle royale režim Plunderstorm se pomalu blíží ke konci, tvůrci během května...

V nové hře podle Pána prstenů se nebude bojovat, ale stavět Hobitín

Chystaná hra Tales of the Shire nás zavede do světa Pána prstenů, tentokrát však nebudeme bojovat...

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

Nezávislá hra ukazuje, jak to vypadá, když se ze stormtrooperů stanou zombie

Nezávislý vývojář Stefano Cagnani ve své hře Deathtroopers zkombinoval dva popkulturní fenomény. Co...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...