Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden na PH - sportovec Yeti se vrací

  12:02
V uplynulém týdnu se na PH vrátil populární Yeti. V osmém díle se s ním podíváme do jihoamerického pralesa, kde si tentokrát zacvičíte na liánách. Mezi dalšími hrami stojí za pozornost humorná adventura Two of Kind nebo fanouškovská hra S.T.A.L.K.E.R Survivor.

 One Girl Army - Sonic na dovolenéOne Girl Army - Sonic na dovolené
Ježek Sonic, Tails a Knuckles si berou dlouhou dovolenou. Lepší způsob, než se zbavit otravné Amy, by hledali asi těžko. Toho se ihned chopí hlavní nepřítel našich kamarádů, zlotřilý Robotnik, a po dobu absence ochránců dobra začne hromadně mutovat běžná zvířátka. Dokáže si samotinká Amy poradit? To už záleží na vás... One Girl Army se sice odehrává ve světě ježka Sonica, přesto jde hlavně o mlátičku a arkádové prvky jsou menšinovým pojítkem. Ve většině levelů se budete postupně prokousávat hromadami nepřátel jako u klasickým mlátiček, nechybí však ani odlišné mezihry, kdy třeba osedláte ptáka, na němž podstoupíte vzdušné souboje, seskoky padákem či honička s Robotnikem. To vše přidává hře na akčnosti a chytlavosti. Jakmile se do ní zakousnete, dostaví se nutkání hrát stále dál. Moc možností ani nemáte, protože soupeři jsou dotěrní a neustále doráží.

rRootage – stylový klon Galaxianu rRootage – stylový klon Galaxianu
Různé variace Galaxiana chrlí freeware scéna denně po miliónech terabajtů. Jistěže přeháním, nelze však popřít, že by spolu s arkanoidem a hadem nepatřil k nejčastěji předělávaným hrám. Ve všem tom nánosu může být vcelku obtížné zabodovat zrovna se svým dílem, přesto existují dva ověřené postupy, s nimiž ražba tunelu do hráčského povědomí nebývá toliko obtížná. Ten první a úctyhodnější z nich je přínos originálního prvku, jenž hru obohatí a posune. Zmíněný přístup však bývá většinou herních vývojářů zcela opomíjen, a tak častěji natrefíte na metodu druhou - bombastické vizuální zpracování. rRootage Této varianty se poněkud přízemně drží i dnešní hra rRootage. Výsledek vyzní však natolik impresivně, že ani nemám chuť autorovi nějak zvlášť vyčiňovat. 

Eggy boy - hopsající vaječný klučina Eggy boy - hopsající vaječný klučina
Hlavní hrdina dnešní hopsačky je Eggy Boy, tedy v překladu něco jako Vaječný hošík. Takovou postavu nepotkáte na ulici každý den, a tak není ani divu, že náš Eggy Boy je vyhnancem, jenž se snaží najít krajinu svých předků, kde mu nebude hrozit nebezpečí a kde stráví zbytek života v klidu a míru. Na první pohled hezká zápletka však záhy začne pokulhávat a hráč se po pár vteřinách začne ptát, proč Eggy boy vypadá spíše jako zkažené vejce a proč jeho životní náplní je sběr třešní, jablk a rajčat. Člověk si zvykne na ledasco, ale ovocefilní vejce je trochu moc. A přitom by zabralo několik minut přemýšlení a změna hrdiny na zelenou vegetariánskou potvůrku a vše by vám připadlo logické a přirozené. Ne nadarmo se říká, že bez designéra je hra poloviční. Eggy BoyEggy boy je čistokrevná hopsačka, jednotlivé plošinky zdoláváte skákáním, lezením po žebřících nebo na pojízdných plošinkách.

Two of a Kind - humor nadevše Two of a Kind - humor nadevše
Dave Gilbert je pro členy komunity shlukující se okolo programu Adventure Games Studio velice známé jméno. A to rozhodně zaslouženě. Za sebou totiž má hned několik zdařených adventurních dílek, k nimž patří kupříkladu Postman dies only once, Bestowers of Eternity a další, které se vyznačovaly především propracovaným příběhem, který dokázal skutečně zaujmout, což je u adventury pro většinu hráčů to vůbec nejdůležitější. Také zpočátku možná nevýrazné dílko Two of a kind nedělá ostatním hrám Dave Gilberta ani v nejmenším ostudu, ba právě naopak. Je podáváno osobitě, stylově a především s pořádnou dávkou humoru, na němž celá hra staví. Ústřední postavy zde budou hned dvě – a to dvojčata, která si založila detektivní kancelář Walters & Walter a první případ na sebe pochopitelně nenechá dlouho čekat.

Route 960 - přeskoč kopec, dojeď do cíle Route 960 - přeskoč kopec, dojeď do cíle
V jednoduchosti je síla. Toto velice staré přísloví zná takřka každý, ovšem již ne všichni mu přikládají patřičnou váhu. Jak jsme se totiž mohli také na freeware scéně mnohokrát přesvědčit, jednoduché a nekomplikované tituly vyhrávaly na celé čáře před komplexními a po všech stránkách propracovanými adventurami či třeba také RPG. Proč o tom mluvím? Route 960 se totiž mezi ty nejprimitivnější projekty řadí a ačkoliv může jeho jednoduchost mnohé odradit, jedná se o vcelku povedené dílko, které věřím že spoustu hráčů alespoň na malou chvíli zabaví. Jak je tedy patrné z úvodního či kteréhokoliv z okolních obrázků, v této hře se ujmete ovládání malého čtyřkolového vozítka, na čemž však není nic neobyčejného. Ona originalita titulu spočívá především v tom, že se nRoute 960ebudeme prohánět po klasických přeplněných silnicích plných nedočkavě troubících řidičů.

S.T.A.L.K.E.R Survivor - zkraťte si čekání S.T.A.L.K.E.R Survivor - zkraťte si čekání
Zatímco si ostatní nervózně pouští dokola uveřejněné trailery, chopil se fanoušek Peter Sjöberg klávesnice a myši a vytvořil flashovou hru Stalker Survivor ve stylu moorhuhnovek, která má čekání na datum vydání zkrátit. A když zkrátit, tak pořádně. Tuto hru totiž můžete hrát donekonečna. Najdete v ní jednu scenérii a na rozdíl od Moorhuhnu nejste nijak limitováni časem a skončíte až v okamžiku, kdy vám dojdou náboje. Ty se vám Stalker Survivor navíc s každým zastřeleným protivníkem doplňují. Získané body zde nehrají žádnou roli, protože výsledky nelze posílat přes internet. To je možná škoda, neboť bodové zisky by notně dokládaly zoufalství nedočkavých hráčů a snad by tvůrce trochu nakoply. Jedním z hlavních poutačů, kvůli kterému byste si mohli S.T.A.L.K.E.R Survivor zahrát, jsou potvory, jež najdete i v komerční hře.

Hero of Infamous Kingdoms - poutavá a bláznivá adventura Hero of Infamous Kingdoms - poutavá a bláznivá adventura
Poohlédneme-li se trošku zpátky, po našich nejznámějších adventurách, a zamyslíme-li se, budete jistě souhlasit, že téměř každá adventura má velmi nepravděpodobný příběh. A tak se není čemu divit, že se objevují čím dál více bizardnější dějové linie, které lze v adventurách najít. Už jsme si zvykli na cestování časem (Polda4), i na neskutečný příběh vidláka proti vědátorovi (Nukleární Karel), ale to co tu máme dnes, to jsem jak se lidově říká, ještě nežral. Příběh hra a tudíž i váš úkol je tak originální, že by v žádném případě nenapadnul nikoho z vás. Ve hře si hned na začátku budete muset vybrat, zda budete hrát za bojovníka, kouzelníka či zloděje. Rozhodujte se pečlivě, výběr postavy totiž nemá ve hře žádný vliv. Poté shlédnete intro, ve kterém se dozvíte od stařičkého člověka neznámého Hero of Infamous Kingdoms původu, že kečupového království přišlo záhadným způsobem o svá rajčata. 

 War of the Worlds – 3. světová s mimozemskou technologiíWar of the Worlds – 3. světová s mimozemskou technologií
„Je rok 2250. Poté co se lidstvu podařilo úspěšně okopírovat mimozemskou technologii z emzáckého raketoplánu (Alien Space Shuttle - A.S.S) a implementovat jí do vlastního stroje, začala 3. světová válka. Ty jsi nejlepší americký pilot a musíš chránit svou zemi před těmi *********** mimozemšťany. Bojuješ ve vesmíru.“ Intro jako vystřižené z filmu Den nezávislosti. Na druhou stranu docela přesně vystihuje charakter hry. S vojensky zelenou stíhačkou letíte vesmírem, střílíte a sestřelujete nepřátelské letouny a občas jste sami sestřelováni. Nesmíte čekat nic převratného, jinak budete zklamáni. Hned po spuštění se hra tváří suše. Zjeví se menu kreslené pravděpodobně v malování a fungující na principu „stiskni klávesu pro...“ Voleb není mnoho. Všehovšudy tři. Nejprve doporučuji stisknout klávesu F1 pro menší nápovědu ohledně ovládání a pro zobrazení výše citovaného intra. A pak, když již víte vše potřebné, můžete se pustit do hry.

Yetisports 8 - Jungle Swing Yetisports 8 - Jungle Swing
Lehce zavalitého a krásně bílého sněžného muže myslím nyní již netřeba většině hráčů freeware her představovat. Již pěkně dlouhý čas uběhl od chvíle, kdy se na internetu objevil historicky první díl této zajímavé flashovky, který odstartoval doslova hvězdnou kariéru. Od doby první myšlenky, která vzešla z hlavy autora Chrise Gilberta, uběhlo již spoustu času, což mimojiné znamená rovných sedm dalších dílů, úspěchy na poli mobilních her a také jednu dosti pochybnou komerční hru, kterou však lze jen stěží označit za cokoliv jiného, než sprosté tahání peněz z kapes milovníků této svěží zábavy. Nejsou to totiž neotřelé nápady či přehnaná komplexnost, co tuto sérii doslova vyneslo do nebes. Je to především příjemná hratelnost, kombinovaná se svěžími, leč jednoduchými nápady, což vytváří směs, kterou si bezpochyby zamilujete. 

Medieval Clash - středověká bitva Medieval Clash - středověká bitva
Středověk sice táhne mnohé historiky, rozhodně však nepatřil k obdobím, které byly ty nejveselejší. Četné bitky, hádky a mnoho dalších konfliktů prostě k této dosti zaostalé době patřily. Nešlo však pouze o záporné jevy, své místo zde měli také všemožní chrabří hrdinové a další nezapomenutelné bytosti. Medieval Clash na konfliktech středověku doslova staví, což ostatně napovídá také samotný název. Na počátku všeho tedy bylo jedno údolí, které mnozí nazývali jakožto údolí peněz a to rozhodně právoplatně. Žádné zlaté doly se zde kupodivu nenachází. To co po mnoho staletí přináší bohatství místním osadníkům je především zdejší půda a příznivé podmínky, které mají za následek až nepředstavitelně rychlý růst dřevin. A dokážete-li toto zboží rychle prodat, jedná se skutečně o zlatý důl. Není tedy divu že se na okrajích zdejšího údolí osídlili hned dva kmeny, které pochopitelně nemohou žít v přátelském rozpoložením neboť je jejich cílem těžba totožných surovin.

Othello - boj černých a bílých kamenů Othello - boj černých a bílých kamenů
Můj děda vesměs videohrám nefandil. Tvrdil, že to jsou všechno nesmysly plné brutality, ničení strojů a bezduchého zabíjení všeho, co se hýbe na obrazovce. Jen jedna jediná gamesa ho tehdy na videohrách upoutala. Jednalo se o předělávku deskové gamesy Othello určené pro dva hráče a nesoucí jasný a výstižný název - Othello. Kdo by to byl čekal? Tato hříčka se dědovi líbila proto, že se u ní muselo přemýšlet a on rád přemýšlel. Pořád luštil křížovky a nebo hrál sám se sebou šachy. Kvůli Othellu se dokonce naučil používat gamepad a během několika hodin dokázal porazit všechny z rodiny a tak s ním nikdo nechtěl hrát. Nezbylo mu tedy nic jiného, než pařit Othello proti procesoru našich videoher. Ty byly sice mnohem těžším protivníkem než já s bráchou, ale i tohoto soupeře se děda naučil porazit. A tak jednoho dne znuděně odložil gamepad a k hraní Othella se už nevrátil.

Light Cycle 3D - závody světelných motorek Light Cycle 3D - závody světelných motorek
Stejně jako kultovní série Matrix ovlivnila svět komerčních her svým bullet-time efektem, zapsal se nesmazatelným písmem do freewarové tvorby Disneyho SCI-FI snímek z osmdesátých let Tron. Jeden muž je nešťastnou náhodou rozporcován na malé kousíčky a uvězněn v počítači. Aby přežil, musí hrát neustále počítačové hry. Jednou z efektů hýřících her pro něj byl Light Cycle. A právě jeho klony se to mezi hrami zdarma jenom hemží. I dnešní Light Cycle 3D mezi „trony“ patří. Na svědomí jej mají autoři předělávky Super Kario a i zde použili na jeho tvorbu vývojářský nástroj Dark Basic. Princip Tronu je jednoduchý jak příslovečná facka. Ocitáte se ve velké aréně, ve které jezdíte na motorce, které za sebou zanechávají světelnou čáru. Stejnou arénou si to trandí i vaši barevně odlišení soupeři. Light Cycle 3DPokud protnete svůj nebo cizí paprsek, přicházíte o jeden životů. Kdo vydrží prohánět se a kličkovat nejdéle, vyhrává.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

BlizzCon 2024 nebude

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Simulátor offroadového ježdění MudRunner vyjde i pro virtuální realitu

V MudRunnerovi se sice jezdí daleko pomaleji, než ve většině ostatních automobilových simulátorů,...

OBRAZEM: Paper Mario: The Thousand-Year Door je další příkladný remake

Paper Mario: The Thousand-Year Door je remake akčního RPG s tahovými souboji, které původně vyšlo v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...