Týden na PH - akce z 2. světové války

  12:01aktualizováno  12:09
Hrajte zdarma: WW2 Rescue - akce z 2. světové války na Quake 3 enginu *** Typestriker - rychlých psaním proti vesmírné invazi *** Game with a Kitty - hrátky kocoura s myší *** Cytoplasm - mikroskopické bitvy uvnitř buňky.

3d Code Breaker - uhádnete správnou kombinaci? 3d Code Breaker - uhádnete správnou kombinaci?
Když se mi do rukou dostalo dílko 3D Code Breaker, nemohla jsem se ubránit vzpomínkám na dobu, kdy sem také já držela v rukou podobnou hru, ovšem pochopitelně ne v počítačovém vydání a spolu s přáteli si nad ní lámala hlavu. Roky a s nimi i technika však jde nezadržitelně kupředu a ona lehce zaprášená stolní verze této hry by si dnes jen stěží nacházela takové řady vděčných fanoušků jako tomu bylo před několika málo lety. Pojďme se tedy společně podívat, cože se vlastně ze samotné staré skořápky předěláním na monitory počítačů vytratilo. To, v čem se tato hra nemůže ani v nejmenším srovnávat s onou stolní podobnou je nejspíše ona atmosféra. Ne že by hrací plocha vypadala nějak přeplácaně, prostě jen se musíte rozloučit s přátelským kláním a podobnými „bitvami“ s některým z přátel. 3D Code Breaker je totiž ryze singleplayer hra, místo do očí kamaráda tedy budete muset sledovat pouze stále stejnou obrazovku vašeho počítače.

Mystic Balloon - japonská Harryně Potterová Mystic Balloon - japonská Harryně Potterová
S každou novou knížkou nebo filmem zachvátí celý svět infekční Potteromanie. Brýlatý kouzelnický učeň Harry zvládá slušnou řádku kouzel, inu škola v Bradavicích je asi hodně prestižní. Hrdinkou dnešní hry je také malá čarodějnice, ovšem protože se ve své kouzelnické škole učí podle jiných osnov, zvládá jen několik základních triků, nad kterými by mávl rukou i kdejaký amatér ovládající karetní triky. Navíc ve zdejší škole panují středověké praktiky a uvězněná učnice má dvě možnosti: využít své malé znalosti a projevit geniální logické myšlení nebo zahynout ve spletitém bludišti. Pomůžete jí z této šlamastyky? V každém kole musíte Miss Tiu dopravit do portálu označeného hvězdou. Jednoduché? Omyl! Na každém kroku vás čeká v lepším případě nějaká překážka, v horším rovnou past, z níž vám pomůže jedině restart.

Cytoplasm - co se děje uvnitř buňky? Cytoplasm - co se děje uvnitř buňky?
Z produkce stejného vývojářského týmu jaký má na svědomí inovativní hru Darwin Hill přichází rovněž zajímavá hříčka Cytoplasm, která za výše zmiňovaným titulem ani v nejmenším nezaostává. Experimental Gameplay, jak si tito hoši říkají, mají ostatně na kontě samé takovéto netypické hříčky, nad nimiž může mnohý zůstávat rozum stát. Nicméne je to rozhodně příjemná změna a to zejména v dnešní době, kdy se tvůrci spíše než k tvorbě nového dílka obrátí k předělávce nějakého toho starého, leč dobrého nápadu. Ona v podstatě Cytoplasm není ničím až tak přelomovým, ačkoliv jisté prvky dobrého nápadu se zde rozhodně najdou. Vždyť uznejte sami v kolika hrách jste již dostali možnost podívat se do samotného nitra buňky?

Destruction Carnival - arénovým bojovníkem a hezky zhurta Destruction Carnival - arénovým bojovníkem a hezky zhurta
Na horké červencové večery je skoro nutné sehnat si nějakou povedenou gamesu a s její pomocí tak naplňovat čas, kdy se zpravidla žádnému člověku nechce nijak těžce pracovat. Většinou pro tento účel nejlépe poslouží hry, které nejsou nijak náročné na to, aby se do nich uživatel dokázal ihned vpravit a rychle si zvyknout na herní prostředí. Přesto takové hříčky nemusí být žádné jednoduché záležitosti, které pro nás programátor připravil za dva večery. Ba naopak to častěji bývají až překvapivě do detailu propracované aplikace, které musely jejich tvůrci dát jistě velkou práci. Přesně takovou pařbu vám dnes chci představit a nabídnout vám ji jako prostředek ke krácení dlouhých dosud nenaplněných dnů. Hra Destruction Carneval vás vpraví do nemilosrdného světa super-agenta D.S. Troye, jenž má za úkol překazit zlotřilé plány válečníka Amadeuse, který kdesi v daleké galaxii na planetě Dronas znepříjemňuje život tamnímu obyvatelstvu.

Worker - bedny čekají na vaše urovnání Worker - bedny čekají na vaše urovnání
Poslední dobou česká a slovenská nezávislá scéna jak se zdá, stagnuje. Nových zajímavých projektů, jež by byly čerstvě v přípravě je málo, a těch, které by se blížily k dokončení snad ještě víc. Dodržet předpokládané datum vydání není nic jednoduchého a to rovněž platí v těchto letních měsících, kdy si i spousta vývojářů dopřává svůj zasloužený odpočinek. O to vřeleji je tedy bezpochyby vítán každý zajímavý projekt, který se na nezávislé scéně vyrojí. Jeden takový pochází z HudySoftu od našich východních sousedů ze Slovenska. Nutno hned na začátek podotknout, že se nejedná ani zdaleka o nic přehnaně složitého, u čehož bysWorker te strávili desítky minut snahou pochopit základní principy. Pánové z Hudysoftu vsadili spíše na jednoduchost a s ní spojenou chytlavost tetrisu. 

Raira - hopsačka ve stylu Dyna Blaster Raira - hopsačka ve stylu Dyna Blaster
O slovo se hlásí další originální japonská hopsačka, ve které najdeme nápady hned z několika legendárních her jako Dyna Blaster nebo Bubble Bobbles. Hrdinou je tentokrát jakýsi veselý žlutý ovocný plod s mohutným zeleným hlavovým porostem. Vyjímečně se nevrhneme rovnou na hodnocení hry, ale zastavíme se u zajímavé položky v menu s názvem Concert. Je to zabudovaný jukebox, který vám umožňuje přehrávat si jednotlivé písničky ze hry, přičemž vám na pozadí běží animace. Pokud se vám tedy hudba ve hře líbí, můžete si ji spustit i při jakékoliv jiné činnosti. Raira je členěna na levely a obvykle po třech vás čeká bonusový level s hlavním bossem. Každá tato série má přitom odlišnou grafiku a soupeře, nejprve narazíte na muchomůrky, poté na kaktusy, medůzky a tak podobně.

 A Game with a Kitty – Lion hearth říznutý MetroidemA Game with a Kitty – Lion hearth říznutý Metroidem
Preciznost a profesionální game design. Těchto přídomků, bych dozajista užil, žádal-li by mne někdo o stručné shrnutí mých dojmů z kýženého titulu. Při postupu hrou mě v jednom kuse jímal úžas a já si stále dokola pokládal otázku: ,,Je možné, aby někdo svou první hru prostě takto vyšvih’?” Nejspíš ano. V roli poněkud „pomalejšího“ kocoura jste po jednomyslném usnesení rady města vysláni prozkoumat Věž, jež se záhadně objevila na jihu ostrova. Tato lehce samoúčelná zápletka vás bez okolků vrhá do reje plného skákání a paralyzování nepřátel, jenž ovšem nabízí mnohem více vybití, než jsem v předchozí větě zmínil. Už tak primitivní prvek, jakým je zakomponování peněz padajících z nepřátel, či se jen tak povalujících po lokacích, hra nabyla jakéhosi pseudo-RPG rozměru a nebývale akcelerovala svou zábavnost.

Space Chicken - superakce na vesmírné dálnici Space Chicken - superakce na vesmírné dálnici
Nevím, jaké produkty prodává společnost G-Total, která si objednala výrobu této reklamní hry. Možná dělají slepičí fašírku, proto to kuře v názvu. Pravdou ovšem je, že mimo několika slepičích pazvuků na počátku a bonusů ve formě vajec s nimi nic společného nemají. Druhou pravdou, je, že ať už vyrábí cokoliv, co je stejně dobré jako dnešní hra, pak je to jistě skvělý produkt. Je sice obvyklé, že hry na zakázku se pyšní minimálně výbornou grafikou, ale u té to dnes nekončí a Space Chicken přináší svěží vánek (ba přímo vichr) do zkostnatělého žánru vesmírných stříleček. A to už stojí za ignoraci několika reklamních nápisů. Po spuštění hry vás nejprve praští do očí výborná grafika a zajímavá herní plocha. I když jde o klasickou skrolovací vesmírnou střílečku, vše je vyvedeno ve 3D a vesmír je zde představován jakousi nekonečnou dálnicí, po které se pohybuje váš koráb.

Type Striker – upište je k smrti! Type Striker – upište je k smrti!
TypeStriker je ten typ hry, kde se můžete něco nového naučit, nebo alespoň procvičit či zlepšit své schopnosti. Jde tady hlavně o to, umět dobře a rychle psát. Takže pokud patříte ke zdatným pisatelům, nebudete mít v dnešní hře nejmenší problém. Na druhou stranu, pokud na klávesnici hledáte každé písmenko, budete rychle donuceni své schopnosti zlepšit, jinak Vaše pouť vesmírem rychle skončí. K tomu aby jste zvítězili a dostali se přes všechny nepřátele až na konec každého levelu bude totiž nutné je zlikvidovat co nejdříve, aby Vaše vesmírné plavidlo utrpělo co nejmenší škody. Hned jakmile se objeví větší nepřítel a nad ním patřičný text, musíte co nejrychleji tento text napsat a potvrdit stiskem klávesy Enter. Jestliže jste neudělali žádnou chybu, vystřelená naváděná střela nepřítele rychle zlikviduje. V opačném případě se ozve varovný zvuk, který oznamuje, že to musíte zkusit znovu.

WW2 Rescue – 2. světová na vašem monitoru WW2 Rescue – 2. světová na vašem monitoru
„Freeware hra provedená v Quake 3 enginu? Tak to už tedy musí být něco.“: říkal jsem si při spouštění WWII Rescue. Moje nadšení vzrostlo i poté, co jsem zjistil, že celá hra se odehrává během druhé světové války, což je sice jedna z nejkrvavějších etap historie, ale zároveň i jedna z nejzajímavějších. Ocitáte se v kůži anonymního bojovníka a vaším hlavním úkolem je najít a osvobodit své kamarády ze spárů nacistů. Sami jistě uznáte, že příběh není nic moc, ale to bych klidně i překousl – zápletka zde není to hlavní. Celá hra běží na Quake 3 enginu, což samo o sobě mluví za vše. Grafika je na poměry free her jednoduše nádherná. Skoro bych se nebál říct, že se dokonce přibližuje některým komerčním hrám.

Pendulumania – arkádní raritka Pendulumania – arkádní raritka
Znáte ty automaty, do kterých vhodíte minci, zatočíte kličkou a oplátkou vám vypadne nějaká drobná hračka? Mezi oblíbené předměty z těchto ždímaček dětských peněženek rozhodně patřila jakási lepící ruka na gumě.. Patřili-li jste mezi majitele těchto zázraků, bylo vám umožněno metat jimi proti stěnám, sledovat jak se přichytávají a vlivem lanka zase vrací do vašich rukou. Přihlaste se kdo to zná! Lepivost těchto rukou však neobvykle rychle klesala a vám nakonec nezbylo nic jiného, než si najít jinou formu zábavy k níž byste je mohli využít. Testování maximálního tahu lanka se přímo nabízelo. Nu a v Pendulumanii tomu není jinak. Náplní hry je metání balónku na gumě proti bonusům, doprovázené snahou elastické lanko, kterým je váš kurzor a balónek spojen, nepřetrhnout.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...