Vydat či nevydat zkušební verzi? To je oč tu běží.

  0:01
O demoverzích, o střílečce Far Cry 2, o boji s počítačovým pirátstvím a o otravných ochranách.

Far Cry 2 Xbox360

Vydáme nebo nevydáme demo?

Far Cry 2 (PC)Pro hráče PC nastává před koupí hry jeden velký problém. Vím, že vyjde nová hra, ale autoři na ní nechtějí vydat demo. Když ho náhodou vydají, jakou mám jistotu, že odpovídá kvalitě celé hry. Bohužel, jistotu nemáte žádnou, ale je zde vysoká pravděpodobnost, že odpovídat bude.

Pokud demo vydáno není, což se kvůli jeho složité přípravě (či ohrožení prodejů?) stává čím dál tím častějším jevem, máte dvě možnosti. První možností je stáhnout si hru nelegálně a vyzkoušet, jestli za peníze stojí.

Druhá možnost, která je pro studia daleko horší variantou, je nekupovat nic. Bohužel tak tomu je. Výrobce nepředstaví hráčům demo a spolehne se na masovou propagaci, nadšené preview a recenze, ukázku in-game záběrů a pak se smutným výrazem kouká na čísla prodejů. Domnívám se tedy, že demo by mělo být v plánování hry její integrální součástí, aby nenutilo poctivé hráče stahovat si z netu cracky.

Zpátky do savany

Far Cry 2 (PC)Tak nám vyšla nová hra, taková neznámá, Far Cry 2 se jmenuje. Jen tak pro zajímavost se podívejme na zkušenosti s její hardwarovou náročností, které na fóru představil jeden hráč:

„Plná verze pro PC na mém PC (Core 2 Extreme X6800 2,93 GHz, 2 GB DDR2 800 MHz, GeForce 8800 GTX 768 MB, Windows XP SP3): 1280x1024, všechno Ultra High, 4xAA - 28,27 fps; 1280x1024, všechno Very High, 4xAA - 32,37 fps; 1280x1024, všechno Very High, 0xAA - 40,42 fps. Tak si udělejte představu jak je to asi náročný.“

Další názor je snad ještě lepší: „Mám Saphire 4850 512MB, AMD 6000+, 4GB RAM a hra jde na ULTRA HIGH v 1280x1024 cca. 40 FPS.“ Vidíme tedy, že náročné to je, a to tak, že hodně. Poněkud větší problémem je, že při širokoúhlém HD rozlišení hra doslova ořízne horní a spodní část obrazu, tedy stejný problém jaký se svého času vyskytl u Bioshocku. Více zde.

Zajímavá diskuze se roztočila nad velikostí. Mnoho lidiček si myslelo, že na disku musí zabírat fůru místa, jenže po nainstalování má hra opravdu jen 3,16 GB. Ještě zajímavější reakce vyvolalo zpoždění legální verze. Trefně, i když velmi tvrdě to okomentoval jeden zákazník:

„Jsem silně proti warezu a všechny hry mám legálně a i na FC2 si počkám a nestáhnu ho. Ale nebudu se divit nikomu, kdo to tak udělá, protože s tím co předvedl Ubisoft ve spolupráci s Playmanem, bych se tomu nedivil. Proč má tady vyjít PC verze v polovině listopadu, když je jinde dávno venku ..EA, na kterou se mimochodem dost nadává tohle nedělá a +- dva dny je to tady stejně jako jinde ..ať jde Ubisoft s touhle politikou do h…lu ..klidně to si to postahujte ..mě je to jedno.“ Mně to zase tak jedno není, takže doufám, že poctivě nakupujete :-). Bohužel nikoli na Steamu, protože to jaksi nejde, lze ho takto koupit pouze v Americe. No, další výzva k vystěhovaní se :-).

Kromě tohoto tématu se vyskytl i problém s malarickým hrdinou. Do jaké míry je tato nemoc ve hře funkční ještě nemohu posoudit, ale tvůrci nejsou jediní koho to napadlo. Před několika lety jsem jako fanoušek Far Cry uvažoval stejně. Ještě nebylo známo kde bude druhý díl, pouze to, že bude v odlišném prostředí. Po chvilce uvažování mě napadla Afrika, a když černý kontinent tak malárie.

Far Cry 2 (PC)Hrdina by mohl trpět malárií a neustále být nucen brát léky. Pokecal jsem si s jedním důležitým člověkem a je teoreticky možné, že se to ke scénáristům nějak doneslo. No, určitě to napadlo i spoustu jiných lidiček, takže si nebudu dělat patent na rozum.

Vraťme se však k ohlasům. Ti, kteří ji hráli hovoří o nižší obtížnosti, ale velmi dobré atmosféře. Pro zkušené střelce se rozhodně doporučuje hrát na maximální obtížnost. Zbraně nejsou příliš účinné, zato máte dost granátů, které nadělají daleko větší paseku. Pozitivní je, že musíte taktizovat, protože nemůžete mít zároveň sniperku a útočnou pušku.

Ve hře se často cestuje a úkoly je pro opravdový požitek ze hry nutné plnit. Pozitivně je hodnocená změna počasí, ale i kontroverzní vytahování střepin či realistické zasekávání ukořistěných zbraní. To vše si v anglické verzi můžete pořídit od 599 Kč nahoru. Jen tak pro zajímavost, použitá novinka Dead Space se dá koupit za 600 Kč, nový Fallout 3 pak od 799 Kč.

A je to tu zase – boj s piráty

George BushV USA se opět roztáčí boj s piráty. Všemi milovaný Georgie podepsal zákon, podle kterého má vzniknout nová funkce tzv. cara pro ochranu duševního vlastnictví. Nebude se již zodpovídat ministerstvu spravedlnosti, ale přímo prezidentovi Spojených států amerických.

Zákon byl hlasitě podporován RIAA, neboli společností, která živí tisíce lidí tím, že hledají několik největších stahovačů a z těch několika jich pár doženou až k soudu, aby milionům ukázali, že se stahování zadarmo netoleruje. Co se děje za zdmi RIAA je tajné a nedostupné. Osobně si myslím, že tam ti úředníci z nudy snad museli začít stahovat taky :-).

Další zvyšování trestů a snadné odebrání počítače i tomu, kdo nelegální software vůbec nestahuje je nejen v USA oprávněně kritizováno. Nezbývá než doufat, že nový zákon nebude zneužit pro postihování dětí a jejich chudých rodičů. V diskuzi celou tuto kauzu vtipně okomentoval jeden čtenář: „Bushovi beztak zavřeli oblíbený tracker odkud stahoval music, tak se na…l, že nemá odkud stahovat tak teď vymysli blbosti, jinak to nevidim :D“

Hlavně levně

Heroes of Might and Magic 5: Tribes of the East (PC)Minule jsem se zmiňoval o vyplnění nových edic. Ne vždy to totiž CD Projekt zvládne ideálně. Příkladem zjevného nesmyslu je zařazení Age of Empires III: The War Chiefs a Heroes of Might and Magic V: Tribes of The East do edice Topseller za 399 Kč, přičemž se jedná o datadisky, které by logicky měly být v edici XK datadisk za 149 Kč.

Možná však někoho potěší nový obsah platinových edic, kdy za 599 Kč dostanete Medieval II: Total WarKingdoms a Heroes V společně se zmíněným rozšířením. Při slevě 10% na pultu by se o tom snad i dalo uvažovat. Do edice Best Games byly nově zařazeny tituly Kane and Lynch, Civilization IV Complete, Stronghold 2 Deluxe a Bioshock.

Pro majetné jistě dobrá nabídka, ostatní budou muset smutně klonit zraky. Stejně tak dopadnou i zájemci o Silent Hunter 4: Wolfes of The Pacific, Dark Messiah Might and Magic (Starforce) a Blazing Angels 2: Heroes of World War 2 z edice Ubisoft Exklusive. Hluboko do kapsy budou nuceni sáhnout i zájemci o obstarožní kompilaci Blitzkrieg 2 s datadisky Liberation a Fall of The Reich. Konkrétně budou osvobozeni o necelých šest stovek. Test Drive za 399 Kč nikoho neurazí, ale ani nenadchne, nemluvě o nemilém typu ochrany. Přesto se jedná o naprosto špičkovou jezdičku s hodnocením 10/10 v polském CD-Action.

Ochrany, zase ty ochrany

Fallout 3 (PC)Nyní se opět dostaneme k ožehavému tématu ochrany. Nepůjdeme si sice zasouložit, ale přeci jenom se dostaneme do kontaktu s jistým velmi vypečeným systémem.

Mimořádně očekávaný titul Empire: Total War bude využívat jakýchsi vývojářských nástrojů Steamworks. Díky implementaci tohoto softwaru od Valve získáte prý snadnější přístup k updatům a výhodou by měl být i systém lepšího přidělování partnerů a protivníků v multiplayeru.

Kamenem úrazu ovšem je, že tento systém vyžaduje ověření UNIKÁTNÍHO keye vaší hry. Co to znamená? Jednoduše to, že hru už fakticky neprodáte, protože bude automaticky registrována k vašemu účtu.

Fallout 3 (PC)Pokud bude tato zpráva potvrzena, jedná se o vážný zásah do vlastnických práv. Je jen na vás jak na ni zareagujete. Pro mě to znamená vyvěšení stopky. Jediný, kdo bude z tohoto profitovat jsou zase jenom piráti. Nemusím snad dodávat, že mě tato zvěst přivedla do varu. Jako fanoušek série jsem si ji chtěl legálně pořídit a teď tohle.

Téma Falloutu 3 se nám vrátilo jako bumerang, protože tato mimořádně dobře hodnocená hra (9/10) má ochranu Securom 7. Vyžaduje totiž odinstalování vypalovacího softwaru, což je mírně řečeno nemilé. V opačném případě ji vůbec nespustíte. Tehdy pomůže jen Securom patch. Každopádně opět vítězí trojstěžník se šedesáti děly a pirátskou vlajkou. Gratulujeme vydavateli k potopení vlastní lodě.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...