Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Počítačové hry a umění? Machinarium je důkaz, že to jde

Nezávislá česká hra svým uměleckým zpracováním s přehledem válcuje veškerou konkurenci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

Spokojenost

Ze všech stran samá vysoká hodnocení tak jsem se nechal ukecat a vyzkoušel jsem to. Celkově to na mě zapůsobilo tak, že jsem se nemohl odtrhnout, takže dohrát to pro mě byla otázka tří spuštění :) Artwork, chytré hádanky a hlavně vskutku geniální hlavolamy s pěkně stupňující se obtížností s postupem hry, to prostě nemá chybu. Kurzor sice do konceptu nezapadá, ale je to jen malá vada na velké kráse. Trochu mě teď mrzí, že jsem to tak rychle zhltal, no a hrát to znovu by u tohoto typu hry nemělo zdaleka takové kouzlo (možná za nějaký čas). Jenže vytýkat nezávislému dílu trochu podprůměrnou délku je hloupost, proto má u mě Machinarium * * * * *R^

0/0
9.1.2010 17:41

Host

...

krasa a doporucuju vyzkouset aspon demo.. piskvorky se daji.. :) pokud cistite pc ccleanerem tak pred cistenim v nem nemejte zaskrtnuty adobe flash payer v multimediich a savy budou zachovany..

0/0
9.1.2010 12:28

junior1099

opravdu?

To je fakt tak dobré pro adventure pařany?:-)

0/0
12.12.2009 17:09

Host

Re: opravdu?

Je to fakt tak dobré??....Je to pro MĚ, zatím nejlepší adventura :-)...Má moc fajn atmosféru a příjemný příběh.......ti hudebníci tam dobře frčí ;-DR^V

0/0
21.12.2009 22:27

Host

hodnocení

mělo dostat 100% .... tahle hra je skvost

0/0
27.11.2009 20:22

Host

Hezká a milá hra, už se těším na Dvojku!

0/0
22.11.2009 16:23

Host

Jo panove

Takovehle hry se delaly driv...

0/0
20.11.2009 9:23

rime

Re: Jo panove

v podstate mate pravdu, dungeony a adventury, mrte:), a vsichni se bavili kralovsky, dnesni decka tomu uz neveri, mysli si ze to byla iluze, jenze nebyla, ty hry proste delal nekdo uplne jinej a jinak.

0/0
3.2.2010 9:06

Host

roztomila hra

moc mila hra

0/0
18.11.2009 23:21

Host

hra

je to dobre ale strasne kratke :-(

0/0
18.11.2009 13:14

Host

piškvorky

piškvorky s tim robotem jsem hrál dvě hodiny... pak sem vyhrál ani nevim jak ;-D

0/0
18.11.2009 12:24

Host

Re: piškvorky

Já se s nima tlačil ani ne 5 minut :-D :-D...a vyhrál jsem nad ním 2x ;-D

0/0
22.12.2009 16:49

Host

Re: piškvorky

Lol..Dal jsem ho na poprve....Chce to trpelivost

0/0
22.1.2010 1:29

Host

zatim nejtezsi

No jako ty hry v tech hracich automatech :) hrozny :) jsem tam ted zaseklej a u toho ptaka jsem pouzil jen tu zarovicku, kdyz jsem videl ze me ptak napodobuje, bylo jasno co udelat :)

0/0
13.11.2009 6:17

Host

Kdepak je Machinarium k mání

Dá se to koupit přes Steam?

0/0
11.11.2009 19:32

Host

Re: Kdepak je Machinarium k mání

Ano, dá.

0/0
11.11.2009 23:44

Host

Re: Kdepak je Machinarium k mání

A na torrentech to mají zadarmo ;-)R^

0/0
20.12.2009 0:38

Host

Narocnost

Hra bezi ve Flashy, nevim jak si s tim poradi slabsi pocitac... jinak souhlasim ze je to vyborna adventruka

0/0
11.11.2009 12:56

Host

machinarium

genialne genialne genialne !! 

Napovedu som pouzil iba raz, pri tom vtákovi. že ten vták opakuje po mne som si všimol, ale že ma bude sledovat aj ked pojdem na most to mi absolutne nenapadlo.  

Inak davajte si pozor na savy, ak si nahodou čistite pravidelne PC nejakym programom napr. CCleaner, mne to zmazalo aj savy . nastastie som nebol daleko.

0/0
11.11.2009 10:26

Host

Dobré

Sorry, první příspěvek byl zkouška. Koupil jsem si hru za 23.80 USD přes Pay Pal. Je mi jedno že hra bude zítra od někoho na t*rrentu, rád pomužu když je to dobý a hezké :O) Soundtrack je super, hru budu řešit za 14 dní až budu mít čas, už se těším, bude to tvrdý oříšek, ale věřím, že Já z Jánošíkovi 1300, P4-Krč, 142 00 to vyhraju. (kdybych ve čtyřce trochu víc zabral, tak to vyřeším skoro onlajn.) 

0/0
10.11.2009 21:44

Host

Re: Dobré

Já ti to přeju, ale prosimtě nekřič do světa svoje údaje. A už vůbec ne na webu plným zastydlejch puberťáků;-)

0/0
11.11.2009 21:49

Host

Dobré

ůsaelfjúwedi

0/0
10.11.2009 21:23

Host

zápory

Tak pár záporů by se najít dalo a není to zrovna ošklivý kurzor. Je to hlavně pixelhunting, v běžných hrách tolik nenáviděný. A fakt, že jsou aktivní jen předměty v okolí to ještě zhoršuje (prakticky všechny mé zákysy spočívaly v tom, že jsem minul nějaký miniaturní klikací objekt).

Také se dá ve dvou scénách dostat do slepé situace, aniž by vám to hra oznámila.

A zklamal mne trochu odfláknutý konec, těšil jsem se na parádní outro s nějakou myšlenkou nebo zmrzačujícím nápadem, který celé dílo završí a ono vlastně nic, narozdíl od takových Plants and Zombies, kde bylo outro jedna velká odměna :)

Jinak je Machinárium skvělá hra, koupil jsem si jí už v předobjednávce a jejího tvůrce zbožńuji už od doby Dračí historie, Katapultu a Asmodea :)

0/0
10.11.2009 15:54

Host

lol

Myslím, že hra jako Machinarium je dneska jednou z  mála perlel v moři jednotvárných a po tuctech se objevujících titulech. Jen se podívejte na uchycený archetypální model dnešních her (obecně), je natolik zaběhlý a povrchně účinný, že se málokdo pokusí jej opustit. Jedna hra kopíruje druhou. Grafika často začíná ztrácet na představivosti, originalitě a zcela jistě omezuje autory i představivost naši. Machinárium je krok zpět, ale v dobrém slova smyslu. Je to důkaz, že vize autorů a talent jsou víc než komando programátorů, 3D scaner a zázemí některé z vůdčích korporací za zadkem, které vám nadiktují nejnovější trendy a zaplatí techniku. Pokud je někdo z hodnocením nespokojen, ať mi ukáže srovnání. Chci vidět titul podobného rozpočtu a zaměření, který obstojí ve vizuálním, obsahovém či hudebním ztvárnění. Myslím, že Machinárium je obrovská krabice nápadů a chuti do práce, zabalená v nádherné slupce a navoněná neméně lákavou hudbou. Kdo se nikdy nepokoušel nic tvůrčího udělat, nemůže chápat, co je umění či jaké má tato hra skutečné kvality.

0/0
10.11.2009 13:10

Host

Hodnocení

Průměrné skóre z celého světa je 8.9, někteří dávali plnou palbu, takže ti co to nehráli a píšou tady o přestřelení jsou akorát trapní: vgreleases.com/PC/ReleaseDate-118760.aspx

0/0
10.11.2009 12:35

Host

hm

Doufám, že tento extatický výkřik není jen pro originalitu. Dnešní doba by tomu hodně nahrávala.

0/0
9.11.2009 22:30

Host

!!!

Honza Srp je naprosto nejvíc v pohodě

0/0
9.11.2009 22:27

Host

K

Kupuji :o

0/0
9.11.2009 22:19

Host

ta hra

opravdu je umeni... kdyz ne tohle, tak co tedy uz? jsou absolutne na spici

0/0
9.11.2009 20:24

Host

94% ???????

94%. Tady se někdo zbláznil. 94% je hodně mimo

aha recenzi psal Honza Srp, to mnohé vysvětluje.

0/0
9.11.2009 17:00

Host

Re: 94% ???????

Hrál jsi to? Proč by to mělo dostat míň? Mimochodem podobná hodnocení to sbírá i jinde.

0/0
9.11.2009 18:03

Host

Re: Re: 94% ???????

roman

já to třeba hrál a dobré to je, jen 94% je trochu moc

0/0
9.11.2009 20:06

Host

Re: 94% ???????

Je tady plno lidi, co si mysli, ze hra si zaslouzi min, ale pri tom uz jaksi zapomenou dodat proc.

A co je s Honzou Srpem?

0/0
9.11.2009 19:27

Host

Re: Re: 94% ???????

Honza Srp je náhodou v pohodě. Zahrajte si to, než začnete kecat nesmysly...

0/0
9.11.2009 20:08

Host

Re: 94% ???????

Lidi kteří vyrůstali na Lucasartovských adventurách prvních Broken Swordech a Toltécích tuhle adventuru ocení. Je originální, vtipná a srozumitelná. Lidi kteří vyrůstali a vyrůstají na odporných adventurách jako Tunguzky a Runawaye budou postrádat břidký a mělký humor a akčnost. U mě je to na 100%, jen by mohla být delší, ale má otevřený konec, no ne?

0/0
9.11.2009 23:21

Host

Re: Re: 94% ???????

No jo, a co teprve lidi, kteří si myslí, že Tomb Raider je nejlepší adventura, jakou hráli... ti se holt diví, proč to dostalo 94 %.

0/0
10.11.2009 7:34

Host

Re: 94% ???????

http://www.gamestats.com/objects/143/14333878/articles.html

0/0
10.11.2009 0:00

Host

Re: 94% ???????

94 vubec neni mimo ! Tahle hra je skvost. Když sem to hrál normalne jsem se cítil jako ten malej robůtek co hledá svoji milou. Je to pecka !! R^

0/0
12.11.2009 10:14

Host

Re: 94% ???????

Nahodou mě se zdá to hodnocení taky trochu přehnaný, ne že by se mi to nelíbilo, ale za čtyři kila a dohráno za jedno odpoledne a už s k tomu asi nevrátím. No nevim, snížil bych to aspon o 10%, ale je to jenom můj názor.

0/0
25.11.2009 22:43

Host

94% ??

To snad nemůže být pravda oněch 94 % ? Už jsem to dnes tady psal a zdá se, že je někdo se samorosty kamarád, když jste to smazali. Nicméně mě to jen utvrzuje v tom, že objektivita trpí !!!

0/0
9.11.2009 16:45

Host

recenze

Veru zajimave napsana recenze, ale zarazil jsem se na kladech a zaporech ... klad - vysoka obtiznost, zapor - vysoka obtiznost ..., tak je to bud klad nebo zapor :) dneska to koupim, tak jsem na to zvedav :)

0/0
9.11.2009 16:30

Host

.

WTF?  Fakt je to tak dobrý? Fakt? Nevychválili to tak jen proto že to je česká hra? Jestli né, tak si určitě koupím originálku.

0/0
9.11.2009 16:29

Host

Re: .

Ano já s hodnocenim souhlasim....

0/0
9.11.2009 18:08

Host

Re: .

Ne, fakt je to bomba. Spadla mi čelist. Na takovou grafiku žádné Uncharted nemá.

Prostě nádhera, kouzelné, roztomilé, dojemné. Narozdíl od těch dnešních her tohle v tobě vyvolá přímo gejzír pocitů a emocí. A proto si to zaslouží tak vysokou kvalitu.

Navíc pokud je umění definováno jako "činnost vyvolávající primárně estetické zážitky", pak můžu říct, že Machinarium je umění. A to už je u her docela odvážné tvrzení.

0/0
9.11.2009 18:09

Host

Re: Re: .

V tom případě může být i tvé lejno uměním.

0/0
9.11.2009 19:18

Host

Re: Re: Re: .

Nevím, máš pocit, že své lejno tlačím primárně pro estetický zážitek? Praktik by ti řekl, že primárně je to vyčištění organismu od jistého druhu odpadních látek, Freud by prohlásil, že to děláš kvůli druhé lidské slasti - slasti analání. Zklamu tě, jistý dobrý pokus o vtip, ale když nevíš, o čem mluvíš, je někdy nelší držet ústa a nechat prsty odpočívat.

0/0
9.11.2009 19:42

Host

Re: Re: Re: Re: .

je někdy nelší držet ústa a nechat prsty odpočívat.

LOL CO TO JE NELŠÍ TY SI DOPBREJ DMNT TY KOKSO ;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
9.11.2009 22:09

Host

Re: Re: Re: Re: Re: .

že by to byl překlep? Mělo tam být nejlepší. Myslíš, že s caps lockem ho budeš mít většího?

0/0
9.11.2009 23:08

Host

Re: Re: Re: Re: Re: .

no podle toho cos napsal bych rek ze si to prave ty.ma pravdu tak ho nekamenujte kdyz tady na vas vybali par chytrejch slov a vy tomu nerozumite ;-D je to jen diskuze a nechapu proc se u kazdy hry kde je diskuze musi kazdej urazet.uz je to fakt trapny Rv

0/0
10.11.2009 11:18

Host

Re: Re: Re: Re: Re: Re: .

tim mam namysli toho KOKSU co tu pise nesmysli a urazi ostatni

0/0
10.11.2009 11:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.