Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zaklínač 2 potěší fandy knižní předlohy i poctivých her na hrdiny

Pokračování úspěšného dobrodružství zaklínače Geralta podle předlohy Andrzeje Sapkowského chce bodovat osvědčenými ingrediencemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

j777

datum vydani

to je trochu zvlastni psat 7.4., ze hra vyjde v Q1 2011, ne? nebo mi neco unika?

0/0
9.4.2011 13:42

Duch Vesky žije dál

Probůh

Hlavně ať to není jako DA2, to bych byl naštvaný ještě dost a dost dlouho. Ať je to ve stylu jedničky, ta byla skvělá. Nepotřebuji "akční RPG", které sice má skvělý příběh, postavy a grafiku, ale prvky RPG a jiné hračičky jsou tam pro úroveň hráče IQ 80 a níž. Já si chci dělat lektvary, kombinovat, sbírat, hledat, vylepšovat. Nechci nic jednoduchého. Pokud se Zaklínač chce jít směrem DA2, tak potěš...To pak zabije velmi nadějný titul.

0/0
7.4.2011 21:05

KyleBroflovski

Re: Probůh

Příběh a postavy jsou rpg prvky... Na hard/nightmare je DA2 těžká. vylepšovat postavu můžeš taktéž, podle mě dokonce lépe než v jedničce. To, co nazýváš rpg prvky jsou pouze podružné kategorie a ve hrách od Biowre se ve velké míře nikdy nevyskytovaly. O čem tu hovoříš, zní spíš jako Oblivion, Two Worlds, Gothic, popřípadě Risen. Nadávat na studio, které se vždy koncentrovalo na příběh, rozhodování a postavy, že nedělá hry alá Gothic, je dokonce pod úroveň IQ 80...

Zaklínač 2 bude asi obtížnější, bude se více držet při zemi (žádné salta, hektolitry krve apod.), bude mít hezčí grafiku, v soubojích bude akčnější - přímočařejší (není to hra o taktických bojích ve skupině, ale v ovládání řízka v reálném čase z pohledu třetí osoby), autoři si určitě mnohem více vyhráli s designem prostředí, možná budeš mít větší možnost pohybu (a to jen možná - ani první Zaklínač o tomhle nebyl). No a to bude asi tak všechno bych tipoval...

PS: Příště si ty hry radši zahraj, udělej si vlastní názor, a nepapouškuj žvásty diskuzních trollů ;-)

0/0
7.4.2011 22:20

BranMakMorn

Re: Re: Probůh

jj ja podle komentu cekal sracku hru ale je to celkem v pohode hra, nejhorsi pro me bylo naucit se na nightmare kdyz potrebuju ryhcle aoe dmg nebo nabrat na tanka moby abych si tim nezabil grupu :P a proto se snazim jet 1x warr jakykoliv specc a zbytek range :P, co me sere ze lokace se opakuji to je oser a cekam ze me to diky tomu ryhcle omrzi protoze porad chodis v tom samem dokola jak pako

0/0
7.4.2011 22:34

Virgl

Re: Re: Probůh

R^

Souhlas DA II má mouchy, a je to odklon od jedničky, ale to z ní ještě automaticky nedělá špatnou hru.

A co se týče zaklínače II, tak podle videí mi přišel soubojový systém takový podivný...je akčnější, variabilnější, je tam možnost kombinovat s prostředím, interakce s pochodněmi atp. ale bylo to takové nemastné neslané, nebo mi to tak alespoň připadalo. A salta byli tuším snad i v jedničce, při některých kombech...možná se pletu.

Ale jinak to každopádně vypadá na výborné RPG, a pokud dobře zkombinujou prvky Sapkowského knih a nějaký pokud možno nehrdinský a nečernobílý příběh jako byl v jedničce, který se navíc bude větvit tak, jak slibují, tak už jen to bude podle mne na úspěch stačit. Ale nechme se překvapit... ;-)

0/0
7.4.2011 22:57

Duch Vesky žije dál

Re: Re: Re: Probůh

Myslím, že při dorážkách opravu mocných monster udělal salto, jinak ne:)

0/0
7.4.2011 23:36

Duch Vesky žije dál

Re: Re: Probůh

Všechny tvé zmíněné tituly jsem hrál. A DA je oprovdu oproti jedničce dost zjednodušená. Navíc se mi nelíbí, jakým směrem se to ubírá oproti jedničce. Není to špatné, to opravdu nechci tvrdit. Jenom říkám to, že pokud by se plnily sliby, co byly dány, tak DA2 by byla naprostá pecka a stanula by po boku legend RPG. Takto akorát zapadne do prázdna.

0/0
7.4.2011 23:32

Boh22

Sapkowski

Sex, násilí, sarkasmus a humor jsou hlavními pilíři Sapkowskiho stylu psaní...nelze je do hry nezakomponovat :-)

0/0
7.4.2011 16:40

Mankind

Re: Sapkowski

R^

0/0
7.4.2011 18:08

Mankind

2IARK - BAN za králíčka

Nikdo nechce zadne porno ve hre. Zakinac je hra pro dospele a knihy ,podle kterych je hra udelana,erotikou doslova pretekaji.? Tudiz musi nutne byt i ve hre,jinak to proste neni Zaklinac.  Cetl jsi je vubec?

Vazne nemusim lidi co pri kazde zmince o nahote ci 'filmove zpracovanem ' sexu ve hrach hned mluvi o perverzacich. Nahota a sex je normalni soucasti zivota a zatimco tobe zrejme pripadaji normalni ty hektolitry krve ,ktere pri hrani strikaji z nepratel,nad sexem ohrnujes nos. Rv

0/0
7.4.2011 15:40

mantor

vyzera to nadejne

Mam to predobjednane , takze dufam, ze Poliaci nesklamu a bude to aspon na urovni slusnej jednotky.

0/0
7.4.2011 10:16

Yerm

Re: vyzera to nadejne

Já o předobjednávce uvažoval, ale když jsem viděl jak dopadly Dragon Age 2, tak si radši počkám na recenzi a nějaký hodnocení od hráčů.

0/0
7.4.2011 10:50

mantor

Re: Re: vyzera to nadejne

Tak zase robi to rovnaky team, a nie je to multiplatforma co musi byt poplatna konzolam. Rovnako ako DA2 by to dopadnut nemalo.

0/0
7.4.2011 11:16

KyleBroflovski

Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Mně by nevadilo, kdyby to dopadlo jako DA2.

0/0
7.4.2011 13:08

Lord_Faramir

Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

To mě teda rozhodně ano, protože DA2 je odpad, epic fail desetiletí Rv

0/0
7.4.2011 13:47

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

To seš ještě hodnej, já myslim, že to je EEEEPIC FAAAIL tisíciletí!!!!!!!! Vlastně je to úplně nejhorší hra všech dob.

Hrál jsi ji vůbec ty trumbero? Nehrál viď, já vím.

0/0
7.4.2011 14:41

Skjoldr

Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Mne ze začátku to připadalo hrozně šílené, takové prostě... hnus. A po nějaké chvíli, když jsem si nějak zvykl na to, že je to prostě jiné než jednička, mne to docela dost baví. Neoznačil bych to ani za "fail", ani za "megaúspěch", spíš takové dobré pokračování ze světa DA.

A soudit Witcher 2 podle DA2 je dost směšné.

0/0
7.4.2011 14:49

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Souhlas. Až na to srovnávání. Já bych to klidně srovnával, koncept bude (jestli to bude jako první Zaklínač) hodně podobný. Chi tím, říct, že se nejedná a takový rozdíl v rámci žánru, jaký je např. mezi hrami od Bioware a těmi od Bethesdy - jenž je přímo esenciální a pracuje s úplně jinými prvky.

0/0
7.4.2011 14:53

Skjoldr

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Zásadně jinačí gameplay, ale já spíše myslel tohle: "Nepovedlo se DA2, nepovede se ani tW2!"

0/0
7.4.2011 15:16

Mankind

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Jako RPG pokracovatel BG (jak byla cela tahle serie propagovana) je to totalni propadak. Jako Akcni hra s RPG prvky je to hratelny mirny nadprumer.

0/0
7.4.2011 15:33

Skjoldr

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Jednička tak byla brána. Ale ono zase někde se přidá, někde se ubere. Kdo chce vyloženě staré pecky, tak mu nezbyde nic jiného, než si je zahrát. Koukat na staré hry a nadávat, jak ty nové jsou blbé, to mi příjde jak důchodci, kteří si také stěžují na vše "nové".

0/0
7.4.2011 15:39

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Přesně tak. Jednička měla být nástupcem BG, dvojka ani nezakrývá, že ním být nechce. Tolerujte to! Když člověk nepřistoupí na nová pravidla hry, nikdy před ním tato hra nemůže obstát. RPG prvky bych tomu opravdu neříkal. A akční hra? To je nicneříkající pojem; platí to pro COD stejně jako Diablo. Co je však esenciální pro taková RPG, která Bioware vždy dělalo? Příběh, postavy, interakce se světem, frakce, rozhodování. Tím dostatečně oplývá jak ME2, tak DA2. Takže jsou to rpgéčka.

DA2 má ve výše zmíněné zpracováno dost kvalitně. Má však dost technických nedostatků, teda spíše designérských nedostatků. To však milovník RPG od Bioware přehlédne, Stejně jako milovník COD přehlédne horší příběh, v žánru FPS tvoří pilíře kvality jiné aspekty.

Nikdy jsem si nemyslel, že to jako milovník BG řeknu, ale musím: Jděte už s BG do prdele! Svět se musí vyvíjet, a nikoliv zahnívat.

0/0
7.4.2011 16:27

Boh22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Moje slova R^R^

0/0
7.4.2011 16:34

Mankind

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Nikdo tu BG nezminuje,tak co se rozohnujes? Zminovali to vyvojari u prvniho dilu a jen dodali,ze druhy dil bude akcnejsi. DA2 vydavat za klasicke RPG je podle me hloupost. Nebudu se  s tebou prit,nikam by to nevedelo a navic o viteze debaty snad nejde. Aspon doufam. Ale tvrdit ze DA2 ma byt ten zminovany vyvoj RPG her,tak  to me teda dost desi.

Jeste ze jsou tu hry jako Fallout:New Vegas(a snad bude i Zakinac 2) ,ve kterych i po tretim dohrani objevuji nove lokace,nove questy,nove NPC,nove zpusoby reseni jednoho questu,nove predmety atd. Vse co by ve spravnem RPG melo byt...

0/0
7.4.2011 18:06

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Ale já jsem nenapsal nic takového, že by se už nikdo nikdy neměl pokusit o komplexní a rozvětvené rpgéčko alá New Vegas (nejlepší rpg poslední dekády podle mě). Nebo že bych snad měl něco proti tradicím (Bože chraň. )Výpovědní hodnota mého příspěvku spočívá v tom, že hráč by měl tolerovat tvůrčí svobodu vývojářů. Jestli chtějí zkoušet nové věci a principy, je to jejich věc. Neustálým srovnáváním s jinými tituly hážou hráči vývojářům klacky pod nohy. Bioware sleduje ve svých hrách jakýsi záměr a tím je mimo jiné dynamičnost. BG, ani F:NV nikdy nebudou mít takový drive, jaký má DA2 nebo ME - už jejich koncept to vylučuje. Ano, oboje se jmenuje Dragon Age a ano, jsou to dost odlišné hry - to je sice trochu ochcávka, co se dá dělat - Deal with it! Jedeme dál. Jde o to, zda je hra dobrá, a to DA je. Dal bych mu tak 7-8/10 (poctivejch, v rámci hodnocení her, které fungovalo dřív, nikoliv ten novodobý trapný trend, v němž má 8 každá sračka). Hrál jsem i lepší hry, ale zas tolik jich nebylo. Takže když slyším nějakýho haranta mluvit o totálním propadáku a známkách 3/10, napadá mě jen jedno slovo: DEMENCE

PS: Mrzí mě, že DA2 není lepší, ten potenciál tu je. Většina nedostatků pramení z uspěchanosti...Zasraní EA!

0/0
7.4.2011 18:30

Mankind

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Je to sice offtopic,ale...delsi dobu sleduji reakce lidi na DA2. Vis v cem je podle me nejvetsi problem? Ne ve hre samotne,ale ze hra byla celou dobu prezentovana jako normalni RPG. Z toho prameni zklamani vetsiny rpg-poztivnich lidi. Kdyby si DA2 udrzel standard prvniho dilu( ktery byl uz i tehdy vniman velkou casti hracu jako prilis akcni),nebyl by vubec zadny problem. Ciste muj osobni nazor je,ze s BIOWARE to jde (pokud jde o RPG tituly) od desiti k peti a to pekne rychle...

0/0
7.4.2011 19:03

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Můj názor zase je, že člověk se nezavděčí všem. Originální tituly budí rozporuplné emoce. S Bioware to nejde nikam ty brebto. Svoje nejhorší tituly už mají za sebou - NWN a Jade Empire jsou o třídu pod DA2.

Nemá smysl se s tebou hádat, protože ty jsi úplně ignoroval můj předchozí příspěvek a jen jsi napsal, že bys chtěl DA2 stejné jako Origins. Argumenty jsi neuvedl.

0/0
7.4.2011 19:56

Mankind

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Nic takoveho jsem nikdy nenapsal. A prosim nezacinej urazet. Muj predchozi prispevek  shrnuje muj dojem se zklamani lidi na forech o DA2. Nebylo to vubec o me.

Samozrejme krome posledni vety,za kterou si stojim. Od prvniho dilu ME a DA (vcetne) BIOWARE degraduje zanr RPG. Je to muj nazor,nikomu ho nenutim. Priste lepe cti.

btw. reagovat uz nebudu,takze preji hezky vecer ;-)

0/0
7.4.2011 20:05

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

1) Mluvíš o třech letech dozadu, Bioware jsou na trhu už asi 15 let;-) 2) Bioware nic nedegraduje, Bioware je společnost existující v relativně svobodném světě, a může si tak dělat, co chce. Pokud si chtějí vytvářet svůj vlastní subžánr, je to jejich věc. Záleží na kvalitě zpracování, ne na nějakých konvencích. V minulosti se mnohokrát snažili staromilci zabránit vývoji. A víš co? Nepodařilo se jim to; vznikl realismus, romantismus, naturalismus, futurismus, expresionismus, avantgarda, absurdní divadlo, rock, hip hop, jazz... Svět se vyvíjí a ty s tím nic neuděláš :-) Uvědom si, že ty nemáš právo nařizovat, jak se má, nebo nemá žánr rpg vyvíjet. Navíc je to stejné, jak kdybych říkal, že Bethesda Oblivionem degraduje žánr RPG, protože Oblivion má stupidní příběh, ploché postavy, stupidní a odfláklé dialogy a nečiníš v něm skoro žádná zásadní rozhodnutí...

0/0
7.4.2011 22:32

TheNecronLord

Re: Re: Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Takhle to dopadá když se někdo(EA)snaží o to aby hra vyšla na co nejvíc platforem.

0/0
7.4.2011 20:33

Mordred2

Re: Re: vyzera to nadejne

Yerme na recenze a komentáře bych nevsázel. Poslední dobou většina recenzí akorát všechno kritizuje a po jejich přečtení mám velkou nechuť k hraní. A komentáře hráčů...         o tom tu raději psát nebudu...

Jinak to, že Dragon Age 2 zklamal, je pravda, ale třeba nedávný Assassins Creed: Brotherhood byla podle mě pecka

Zaklínač 2 bude určitě výborné rpg ať si píše kdo chce co chce:-).CD projektu věřím a doufám, že opraví ty nedostatky co byly v Zaklínačovi 1 (skákání, plavání, před rozšířenou edicí dlouhé načítání).

Ps: Co se týče erotických scén...přečtěte si Sapkowského knížky a pochopíte jak to vývojáři myslí

0/0
7.4.2011 14:11

Yerm

Re: Re: Re: vyzera to nadejne

Já CD Projektu taky věřím, ale radši zaplatím o 150 kaček víc než abych litoval vyhozený tisícovky. A vždycky se najde nějakej hráč kterej je schopnej rozumně popsat co se mu líbilo/nelíbilo a proč. Tu recenzi jsem zmiňoval spíš proto že k ní se pak vážou ty komentáře, samotná většinou moc nepomůže.

0/0
7.4.2011 14:32

Ej.dzej.rimmer

...

Vypada to hodne dobre.

0/0
7.4.2011 8:45

Zaprtek

Předobjednáno

Tak tuhle hru mám už nějakou dobu předobjednanou a to dokonce u CZ distributora, což je u mě vyjmečné...zpravidla kupuji v zahraničí (důvod je jasný, někdy až o 60% nižší cena). Snad doufám, že to bude mít kvality prvního dílu a hlavně, že to nezklame jako snad všechna pokračování v poslední době (Dragon age 2, Mafia 2, Mass Effect 2 atd...vše pro mě bylo velké zklamání)

0/0
7.4.2011 7:42

yuri337

Re: Předobjednáno

No myslím, že ME2 zas takové zklamání nebylo. Rozhodně je to sto a jedna proti ořezané Mafii a odfláknutém DA2.

0/0
7.4.2011 8:15

IARK - BAN za králíčka.

Re: Re: Předobjednáno

No, furt lepsi Mafia 2 a DA2, nez Crysis 2, to je neuveritelna sr*** to i Red Alert 3 bylo lepsi pokracovani a to uz je co rict :-/

0/0
7.4.2011 8:46

Cubky

Re: Re: Re: Předobjednáno

Tak ono i puvodni Crysis byla sr***, takze tam se toho moc nepokazilo. :)

0/0
7.4.2011 9:02

IARK - BAN za králíčka.

Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

S tim nesouhlasim, to je nazor bud konzolistu, kteri to nehrali a nebo te male casti, kterym ta hra nesedla, po hratelnostni strance to byla po dlouhe dobe to byla dobra hra. Byla tam volnost, hratelnost a moznosti byly dobre i grafika a napad. Tedy? Grafika o rad horsi, rozhlizeni a waypointy jak na konzoli, zbrane a hratelnost otresny, solova hra a to nejdulezitejsi - konzolovy tunel jako p**se. Nejvic volnosti a prostoru jsem zazil v nadzemni garazi :-/

0/0
7.4.2011 9:20

Cubky

Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

Ono to bude spis tim, ze ja hru hodnotim hlavne podle jejiho pribehu. K cemu mi je hra, ktera ma volnost, uzasne moznosti, skvelou grafiku, ale nebavi me, protoze je pribeh nekvalitni... A nerekl bych, ze tento nazor se mnou sdili jen nejaka mala cast hracu. Pokud tomu skutecne tak je, tak se uprimne bojim budoucich hernich titulu....

Nastesti to pro Zaklinace snad platit nebude. :)

0/0
7.4.2011 9:41

IARK - BAN za králíčka.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

tak ono nemuzes vrat FPS titul a merit ho s RPG :-/ pokud zavrhnes FPS kvuli pribehu, tak neco neni v poradku, FPS nema skoro nikdy dobry pribeh, ja je hraju uz od Wolfa, Dooma ci Duka, oproti tem ma Crysis pribeh propracovany a me osobne se docela libil (zatimco pribeh ve 2ce uz je trapne klise a mixla slatanina) me se libilo, ze jsi proste elitni vojak vyslany na misto neco prosetrit a libil se mi taky paralelne propojeny pribeh ve warhead.

0/0
7.4.2011 9:50

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

Holt se musíš smířit s tím, co za pičoviny jsou někteří uživatelé schopni napsat :-) Já už jsem to udělal dávno... Hlavně, že příběh a prokreselní postav Duka nebo Dooma je na úrovni Dostojevského románů:-D. Já osobně třeba Crysis taky nemám rád a to proto, že nemám rád žánr FPS jak takový. Ale budu tvrdit, že je to hovadina? Ne, protože nejsem retardovanej, pokryteckej nedomrd. Uznávám, že v rámci žánru je Crysis bomba.

Na takováto stupidní tvrzení o hrách potřebuješ oplývat dostatečnou arogancí a tupostí...

Stejně tak mě vytáčí, jak každej píše o DA2, jakej je to propadák. Nesmysl. Kdo chce psát, hůl si vždy najde.

0/0
7.4.2011 13:00

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

kdo chce psa bít, hůl si vždy najde...Jsem se tak rozvášnil, až jsem začal psát nesmysly :-D

0/0
7.4.2011 13:01

Lord_Faramir

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

Mezi slepými jednooký králem ;-D

0/0
7.4.2011 13:50

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

;-D:-/

0/0
7.4.2011 14:43

Lord_Faramir

Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

Crysis a dobrá hra? Ani náhodou, vždyť je to jen tupá střílečka, ta nemůže být dobrá.

0/0
7.4.2011 13:48

IARK - BAN za králíčka.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

zalez lamo

0/0
7.4.2011 13:51

KyleBroflovski

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Předobjednáno

A závody jsou jen tupý ježdění autíček a fifa je jen stupidní běhání na branku... No jo, na tebe jsme tady všichni čekali, až nám to vysvětlíš. Jenže to ty vlastně ani nemůžeš, protože jsi očividně nepochopil smysl těchto her. Napovím: Sofistikované hádanky pro hráče to vážně nejsou.

0/0
7.4.2011 14:50

jarous76

Re: Předobjednáno

Tak pokracovani Drakensangu podle mne tedy vubec nezklamalo.

Podle mne 2 nejlepsi RPGcka za hooooooodne dlouhou dobu.

Pokud se teda clovek premuze a prinuti se pochopit system - prece jenom neni to jednoduche AD&D.

0/0
7.4.2011 9:59

USER47

Re: Re: Předobjednáno

River of Time nezklamala kvalitou, ale mě osobně velmi zklamala délnou.:(

0/0
7.4.2011 10:30

USER47

Re: Re: Re: Předobjednáno

*délkou

0/0
7.4.2011 10:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.