Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: S Train Fever si s vláčky vyhrajete i se vyvztekáte

Na první kolej přijíždí opožděný osobní vlak. Existuje skupina hráčů, u nichž to vyvolává větší vzrušení než střelba do čehokoli. Příznivci dopravních strategií napjatě čekali, jestli se novinka Train Fever zařadí mezi legendy tohoto žánru. Nemá k tomu daleko. V lecčem nadchne, leccos je však nedotažené a překombinované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V53á90c22l24a84v 41M42a28š22a71t 2291843539586

Hrál jsem 5 minut (po hodině zjišťování proč mi hra nejde. Proč ? Název účtu ve windows obsahoval diakritiku, takže založení nového windows účtu atd.) ...

První dojem ? Ušlo to, trochu připomínalo simutrans a Industry Giant 2.

Druhý dojem ? Po 5ti minutách mi hra spadla při budování mostu ... žádný autosave, takže smazáno ...

Začínam nenávidět tyhle hry na bázi komunitního financování ... podepisuje se to jak na UI (tady je jak 10 let zpět) tak na technické kvalitě ...

0/−1
19.9.2014 22:00

P59e77t11r 14Z61á26l52e50s81n18ý 3854384950371

Děkuji za objektivní a obsáhlou recenziR^.

0/0
19.9.2014 20:48

Z79b37y69n43ě85k 33P80r73o57c28h67á27z64k77a 8175693333566

Škoda, podle všech recenzí to vypadá tristně, ve zlepšení nevěřím, jedině nechat grafiku a přepracovat celou hru :( Těšil jsem se :(

+1/−3
19.9.2014 15:23

P57e36t73r 29N97e62c28h94a56n13i18c14k37ý 7553456148470

Dopadlo to podle očekávání. Ta hra už z videí dávala vědět, že to bude průšvih. Proti hře, která drsněji simuluje realitu nic nemám (drahý vlak, drahá trať, cestující se chtějí dopravit jen tam kam chtějí), ale musí to fungovat, nesmí to zabíjet chyby ve hře a v hratelnosti.

0/0
22.9.2014 14:10

J84a12n 84Š98m29í76d85a 1293823455441

Osobně bych uvítal pár věcí:

- možnost upgrade nádraží. Je přece nesmysl bourat celá nádraží, když chci přidat jen jednu kolej a nástupiště. Když mi ještě hra dost často napíše error s terrain allignementem

- tlačítko zpět alespoň o jeden krok. Nebo lépe aspoň o dva nebo tři kroky. Když totiž stavím trať, tak dost často dojdu k tomu, že ab mi další úsek pokračoval nějak rozumně, musím upravit i předchozí úsek.

- a taky nějakou automatickou obměnu vozového parku. Samozřejmě že to jde, ale je to opruz a při výměně vozidel si hru rozhodně neužívám. Otrocká práce navíc.

- a možná taky možnost stavět vícekolejné tratě

Prosím opravte mně pokud tam něc z toho jde a já si jen nevšiml jak!

Ale jinak je to pěkný a fajn. Věřím ve zlepšení.

+10/0
19.9.2014 14:14

F61i74l42i22p 83G39a79l68a62š 2597397164248

Ta vícekolejná trať jde postavit. Stačí mít trošičku trpělivosti, bohužel jde stavět jen tak že se staví každá samostatně.

Osobně bych ještě přidal jednodušší tvorbu výhybek. Ono udělat nějaké slušné kolejiště je prostě procházka peklem.

+1/0
20.9.2014 4:22

P89e76t77r 64K53o89v21á80ř 2599396329674

Mno, nic moc... Je to vlastne jen virtualni vlackoviste. Navíc s celkem odflaknutym UI (postavit smysluplnou trat stylem nejdriv koleje, pak nadrazi je problém, protože hra s klidnym srdcem nedovoli postavit nadrazi tam, kde by jste chteli k existujici rovne koleji. A zase nejdriv nadrazi a pak koleje vede ke krkolomnym vytvorum, jak se clovek snazi ohnout koleje podle pozadavku kopcu, budov, smeru nadrazi, atd.)

Ekonomika je odflaknuta (4 suroviny a 1 produkt???), stejne tak management dopravy - odkdy není mozne dovezt jeden naklad do tovarny a TOU SAMOU LOKOMOTIVOU s jinými vagony odvezt produkci tovarny? O absenci smysluplného tutorialu (například otáčet budovy během stavby vam hra ani nerekne, ze je mozne, natoz aby ukazala jak...) Tesil jsem se na kombinaci Railroad Tycoona a Transport Gianta a výsledek je v podstate casual hricka...

0/0
19.9.2014 13:30
Foto

T47o56m38á59š 87W10e24i26g83n43e81r 2691958291969

Např. u depotu při najetí myši "Mouse over" hláška, že se budova otáčí tlačítky <n> <m> ;-)

0/0
19.9.2014 13:43

P75e76t50r 86K55o94v70á18ř 2529976309744

a to ostatní? Jako třeba proc mi hra neda ani náznakem vedet, proc uhelny dul a továrna na uhli poctive spojene silnicni dopravou jednoduse nejezdi? A az googlenim jsem se dozvedel o nejakem casovem limitu? Nebo proc nemam s kym souperit? Nebo proc na volnem poli kus za mestem není mozne postavit kolejove "tecko" (křižovatku)? A tak bych mohl pokracovat. Proste train fever je u mne jednoznacne propadak...

0/−1
19.9.2014 23:45

V92l34a62d11i44m20í54r 45T81e51n18k74r59á24t 6898403565945

Petře ty jsi u toho strávil tak 5 minut a prskáš;-O

1) pokud z oné továrny nevozíš zboží nikam, tak prostě neprodukuje, protože ty produkty nikdo neodebírá, logika....stejně tak jako pokud tam vozíš ze 3 dolů, ale zboží jde jen do jednoho města tak všechno z dolů jede poloprázndé protože přebytek polotovaru, časový limit je pro AI dopravu zboží, ani to jsi evidentně nepřečetl nějak důkladně

2) to téčko můžeš postavit úplně v klidu...jen tě nikdo nevede za ručičku a musíš si ho vyprojektovat hezky sám, včetně výhybek a semaforů

doporučuji vrátit se k CoD a Battlefieldu, jak vidno nemáš nervy si věci hledat a TF je na tebe dost složitá

+1/0
20.9.2014 10:42

P18e68t34r 91K45o14v19á51ř 2769716769484

ja se radsi vratim ke Space empires, Fallen enchantress, nebo Crusader kings II, ano?

A u TF jsem stravil cca 4 hodiny, "tecko" mi neslo postavit, protože nedokazal nejkratsi segment zaroven ohýbat a zarezavat do krajiny a na most, který mi na dlouhem segmentu "vnucovala" hra jsem nemel ani prostředky, ani pripravenou trat. Vůbec nemluvim o tom, ze není schopna automaticky vyresit mimourovnove krizeni trati a "nekolmy" prejezd (mysleno krizeni silnice a koleji). A jak pisu, tesil jsem se na smes Railroad Tycoona a Industry Gianta (doporučuju vygooglit, jsou to vyborne hry, které uz před deseti lety umely rozsirovat nadrazi, AI soupere, kupovani tovaren, dlouhe produkcni retezce, automaticke zmeny vagonu v nádražích, dynamicke zmeny cen surovin/produktu a spoustu dalších drobnosti, o kterých si TF muze nechat jenom zdat) a dostal jsem virtualni vlackoviste s chabym (resp. az na kost zjednodusenym) ekonomickym modelem. Verim, ze nekoho to muze bavit, ja si dam radsi vyse zminene tahovky (CK II jsou oficialne realtimovi, ale diky neomezene pauze a sirokemu nastaveni rychlosti casu mají gameplay spis jako tahovky, aby nekdo neslovíčkařil...)

0/−2
20.9.2014 21:25

M84a60r67e34k 31Š91e30b41e46s58t51a 2823241333677

sry ale za čtyři hodiny ste se nemohl dostat nikam.....to ste se zasekl někde v 19. století herní doby! Fallen Enchantress je skvělá hra a teď si představte že byste jí dal jen 4 hodiny, byla by stejně tak dobrá? protože mě FE začal bavit až terpve sem všemu přišel na kloub...tak cirka 10 hodin!

Téčko jde postavit zcela normálně ale prostě tahle hra pracuje s terénem a proto člověk nemůže pokládat tratě kde se mu zamane tak jako v jiných hrách. Tady prostě musí přemýšlet kudy povede koridor, a zda se mu vůbec vyplatí šplhat se po vrstevnicích do tamtoho města....

To co Train Fever ztrácí v mechanismech, které se časem určitě dopilují o to nemám strach, tak získává na tom stavění, které je neskutečně podrobné a dost lidí se na tom zasekne....ale zase, tohle není problém hry ale člověka co ji hraje, prostě ne každej dokáže stavět tratě v terénu, někomu stačí čtverečeky a 90° zatáčka na patě.....

+3/0
21.9.2014 19:55

J75i37ř40í 15Ř39e60h56o89ř 9618508106888

"nejvyšší formou života je člověk a nejnižší formou života je člověk, který si hraje s vláčky" - Holly ;-D

+8/0
19.9.2014 11:14

M58a91r92t43i81n 68S43e65d57l16á35č92e97k 9209248581582

S nadšením jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji, ale vystřízlivění přišlo docela rychle. Ne, že by se mi hra nelíbila. Právě naopak, graficky je zpracovaná moc hezky. Ale trpí spoustou dětských nemocí. Když pominu mizerný výkon i na relativně silném počítači (načítání uložené mapy z rychlého 7200rpm HDD trvá klidně i přes minutu, po přesunu hry na SSD se čas zkrátil na cca 15 - 20 sekund), je zde spousta věcí, co při hraní dokážou pěkně otrávit. Je téměř nemožné vyhloubit díry kolem kolejí a postavit pod nima tunel pro auta (přejezd přes koleje je téměř nemožný a most už nemyslitelný). Stavba tunelu si s úpravou terénu neporadí a terén je potřeba skoro až do posledního detailu doladit ručně. Když na jedné trati jezdí víc vlaků, nebude každý jezdit na jiné nástupiště, pokud je to před ním již obsazené, ale bude čekat, až se to jedno uvolní. Všechny vlaky na stejné lince jezdí na jedno nástupiště. Nakoupit do města třeba 8 tramvají a za pár let je zastaralé vyzměnit je taky bolest. Nedá se to nijak automatizovat, všechny musí do depa a tam je ručně prodat, ručně koupit nové a nastavit linku. Nehledě na nutnost nového načasování odjezdů z depa, aby jezdily mezi zastávkama relativně rovnoměrně. Postavit velkou nákladní zastávku je skoro k ničemu. V momentě, kdy na první nákladní ploše stojí 2 nebo víc aut ve frontě, neprojede kolem nich žádné další auto, které se chce dostat na jinou nakládací plochu. Prostě musí počkat, až ty před ním uvolní cestu. Místo na projetí má, ale bude prostě čekat. A takových drobností je tam celá řada. Takže nezbývá než doufat, že to vývojáři časem snad nějak vylepší.

+5/−1
19.9.2014 6:57
Foto

T26o50m76á21š 46W42e24i46g66n47e86r 2381698151829

Dojezdy na nástupiště se řeší semafory. Funguje nemám s tím nejmenší problém. Pokud chceš vyměnit třeba 8 tramvají, ve správě cest je tlačítko na poslání všech do depa, nebo poslání všech do depa a následné automatické prodání. Když pak koupíš nové, rozestupy získají automaticky po vypuštění na trať, když tramvaj čeká v zastávce. Včera byl patch kde opravovali stabilitu hry  a např. přidali tlačítko na mazání starých save.

+1/0
19.9.2014 7:33

O30n13d70r49a 53Z25d69r24a80h67a19l 4685110465171

To tlačítko na prodej všech aut v lince je fajn, ale stalo se mi, halvně u uhelných dolů, že se tim výrazně snížila produkce toho dolu z 85 asi na 7, takž linka byla z roku na rok prodělečná. Ale možná to byla shoda náhod.

0/0
19.9.2014 10:37
Foto

T44o10m32á76š 21W58e77i96g25n30e56r 2371868101519

To není náhoda. Stačí kliknout na ten důl. Jakmile tam není žádná dostupná doprava "Linked" se změní na "No" a klesá produkce. Stačí dát pauzu, kliknout na poslat vše do depa a prodat a nakoupit několik vozů a rovnou je vypustit a hru odpauzovat. Pokud mají "Load (Any)" udělají se nakonec pěkné rozestupy a mezitím staré dorazí do depa a prodají se.

+1/0
19.9.2014 10:55

M71a93r48t74i15n 42S56e36d95l53á36č73e22k 9989598281492

Semafory na trati samozřejmě fungují normálně. Před nádražím ale ne, tam se vlaky štosujou v řadě za sebou a všechny vlaky z dané linky čekají na jedno stejné nástupiště. Poslat všechny tramvaje do depa a prodat je všechny najednou je sice fajn, ale pokud pošlu současně do depa tramvaje z víc linek a nechám je prodat, jak poznám, kolik jich jezdilo po které lince? Při větším množství měst a linek v nich se to nedá pamatovat, zvlášť když mám na každé lince jiný počet tramvají. V OpenTTD je volba na automatickou výměnu vozů při vjetí do depa. Taková volba by tady byla ideální. Ten patch, jestli je jen na stabilitu hry (s kterou teda nemám nejmenší problém), mi ale s výše popsanými způsoby jaksi nepomůže.

0/0
19.9.2014 11:56
Foto

T71o92m98á87š 73W35e33i84g84n64e97r 2641128161969

Na volbě tras jsou tramvaje na linkách vidět (pokud jich tam není 20, to by se hůře počítalo) a toto mi nechybí, protože každý nový typ tramvaje jezdí rychleji a pobere více lidí, takže málokdy jich dávám stejný počet.

Jak řešit nádraží jsem psal někde v příspěvku níže.

0/0
19.9.2014 11:59

M39a68r72e68k 88Š82e39b23e12s42t72a 2223141153627

Vaše neznalost hry ale NENÍ problém té hry...stěžujete si na něco co tam zcela normálně funguje :D napřed by to chtělo více hrát a zkoušet různá tlačítka co dělají když nerozumíte anglickému textu....

+3/−3
19.9.2014 8:21

M33a46r47t77i45n 38S81e19d71l11á73č16e19k 9309888891262

Chlapečku, až si utřeš mlíčko z brady, možná bys mohl začít tím, že se naučíš porozumnět především textu českému. Protože s tím máš ale evidentně problém, tak ti zopakuju jednu větu: "...jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji..." z čehož vyplývá, že hru hraju od jejího vydání.

Jestli ale umíš anglicky líp než česky, zkus si přečíst toho hodnocení hry od jiného hráče http://steamcommunity.com/profiles/76561197981579708/recommended/304730/ - jsou tam popsané přesně tytéž problémy, co popisuju já. A spousta dalších navíc. Např. mizení zboží z vlaku v depu. Takže máš naložený vlak, chceš mu dokoupit pár vagónů navíc, ale všechno zboží z těch naložených ti zmizí. To ti přijde normální?

+1/−1
19.9.2014 12:04

M42a72r37e90k 11Š52e89b87e63s84t85a 2403621203797

jistě že mě to příjde normální vzhledem k tomu jaké sou mechanismy té hry . tzn. co možná nejrealističtější a vzhledem k tomu jak se chová zboží a lidé.....nebo ty normálně jezdíš osobákem do depa aby ti přidali pár vagonů? mlíčko z brady si už přes 30 let neutírám ty joudo tak sklidni svoje hormony :D

a k tvému problému s depem....žádný problém není, na jedné plošině se zboží nakládá a na druhé vykládá...a ten co chce zboží naložit předjede ty co chtějí zboží vyložit a obráceně....možná by to chtělo opravdu více hrát tu hru než sledovat recenze lidí co píší že jim něco nefunguje ale ono to ve skutečnosti funguje....třeba ten člověk v recenzi píše že nejdou dva vlaky ze stejné linky dostat na jedno nádraží a uvádí to do mínusů...Ale ono to jde :D takže jakej má pak smysl tahle recenze? :D

Nebo tobě příjde normální nadávat na něco co funguje jen tys nepřišel na to JAK?

Ta hra není dokonalá tak jako OTTD na kterém pracovalo už hromadu lidí a je na světě už tolik let...na této hře pracovalo pár lidí a vyšla nedávno zbytek tak jako v OTTD dodělá komunita a že na tom už pěkně pracuje je vidět na stránkách s modama----mě vytáčí když někdo hře nerozumí a nechápe mechanismy a svádí tuhle neznalost na hru.... .)

0/0
19.9.2014 12:37

D78a12v73i28d 63K37r60u29p57i59č10k66a 2241767290926

To je jako si lidi stěžují na krátký zúročila. Stačilo se podívat na některá videa na youtube,kde jsou stovky hodin záběrů ze hry a nestěžoval si hned vývojářům. Hra je na svém začátku od skupiny 7lidí a za 620kč. Na stránkách fanoušků už jsou k dispozici modds,kde si přidáte desítky nových vagónů,souprav atd. A to je teprve 14dní od vydání. Já dávám hře 8/10 bodů

+3/0
19.9.2014 8:35

D23a51v55i79d 40K77r71u32p93i56č89k81a 2531947770196

Krátký tutorial(v první větě)

0/0
19.9.2014 8:40
Foto

T90o93m37á16š 56W70e35i88g80n53e79r 2401108851749

To teda. Jen než jsem přišel na to, jak rozestavět semafory, aby fungovaly jak potřebuju.

0/0
19.9.2014 10:57

R20u43d91a 72S87l17a40v49í11k 5403508336161

Na to jsem ještě pořádně nepřišel. Naučné rozestavení z OTTD moc nefunguje :-)

0/0
19.9.2014 11:18
Foto

T46o77m75á61š 80W90e75i30g49n23e46r 2521258651979

Zatím se mi osvědčilo toto :

Když dělám na jednokolejce prostor pro více vlaků, udělám krátkou souběžnou trať a semafor dávám vždy vpravo ve směru jízdy od kolejí. Tím se stanou koleje jednosměrné a funguje to dobře. U vícekolejných nádraží, kde se mi traťě sbíhají do jednokolejky, dávám jeden semafor na výjezdu z nádraží (zase v pravo) pro obě strany. to funguje :)

0/0
19.9.2014 11:52

R86u96d40a 32S18l80a79v48í61k 5323898116591

A nastavujete jim jednosměrnost, nebo je necháváte obousměrné.

0/0
19.9.2014 11:59
Foto

T53o35m75á15š 46W28e51i12g77n27e59r 2181198541699

Nádraží funguje i když jsou semafory jen na jedné straně (vždy vpravo na výjezdu) pro oba směry. Pokud je vlak ve stanici a další čeká, vybere volnou kolej a dorazí na jiné nástupiště a mezitím ten druhý odjede a neblokují se. Mám teď 2 kolejné nádraží, na kterém staví 4 vlaky a neměl jsem problém.

+1/0
19.9.2014 12:02

R30u54d30a 71S50l41a61v13í10k 5283258356661

Vyzkouším, děkuju.

0/0
19.9.2014 12:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.