Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: S Train Fever si s vláčky vyhrajete i se vyvztekáte

Na první kolej přijíždí opožděný osobní vlak. Existuje skupina hráčů, u nichž to vyvolává větší vzrušení než střelba do čehokoli. Příznivci dopravních strategií napjatě čekali, jestli se novinka Train Fever zařadí mezi legendy tohoto žánru. Nemá k tomu daleko. V lecčem nadchne, leccos je však nedotažené a překombinované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V35á14c48l69a93v 21M11a70š23a57t 2721913249566

Hrál jsem 5 minut (po hodině zjišťování proč mi hra nejde. Proč ? Název účtu ve windows obsahoval diakritiku, takže založení nového windows účtu atd.) ...

První dojem ? Ušlo to, trochu připomínalo simutrans a Industry Giant 2.

Druhý dojem ? Po 5ti minutách mi hra spadla při budování mostu ... žádný autosave, takže smazáno ...

Začínam nenávidět tyhle hry na bázi komunitního financování ... podepisuje se to jak na UI (tady je jak 10 let zpět) tak na technické kvalitě ...

0/−1
19.9.2014 22:00

P91e25t68r 26Z77á57l15e64s93n93ý 3884744780761

Děkuji za objektivní a obsáhlou recenziR^.

0/0
19.9.2014 20:48

Z62b89y25n12ě97k 89P78r89o44c65h91á86z57k88a 8845963983626

Škoda, podle všech recenzí to vypadá tristně, ve zlepšení nevěřím, jedině nechat grafiku a přepracovat celou hru :( Těšil jsem se :(

+1/−3
19.9.2014 15:23

P28e35t27r 23N71e22c89h16a97n70i19c54k80ý 7293426338180

Dopadlo to podle očekávání. Ta hra už z videí dávala vědět, že to bude průšvih. Proti hře, která drsněji simuluje realitu nic nemám (drahý vlak, drahá trať, cestující se chtějí dopravit jen tam kam chtějí), ale musí to fungovat, nesmí to zabíjet chyby ve hře a v hratelnosti.

0/0
22.9.2014 14:10

J76a11n 79Š12m33í90d98a 1253783955931

Osobně bych uvítal pár věcí:

- možnost upgrade nádraží. Je přece nesmysl bourat celá nádraží, když chci přidat jen jednu kolej a nástupiště. Když mi ještě hra dost často napíše error s terrain allignementem

- tlačítko zpět alespoň o jeden krok. Nebo lépe aspoň o dva nebo tři kroky. Když totiž stavím trať, tak dost často dojdu k tomu, že ab mi další úsek pokračoval nějak rozumně, musím upravit i předchozí úsek.

- a taky nějakou automatickou obměnu vozového parku. Samozřejmě že to jde, ale je to opruz a při výměně vozidel si hru rozhodně neužívám. Otrocká práce navíc.

- a možná taky možnost stavět vícekolejné tratě

Prosím opravte mně pokud tam něc z toho jde a já si jen nevšiml jak!

Ale jinak je to pěkný a fajn. Věřím ve zlepšení.

+10/0
19.9.2014 14:14

F35i56l52i59p 48G27a13l21a90š 2917187804898

Ta vícekolejná trať jde postavit. Stačí mít trošičku trpělivosti, bohužel jde stavět jen tak že se staví každá samostatně.

Osobně bych ještě přidal jednodušší tvorbu výhybek. Ono udělat nějaké slušné kolejiště je prostě procházka peklem.

+1/0
20.9.2014 4:22

P84e72t53r 33K80o61v64á39ř 2679926589264

Mno, nic moc... Je to vlastne jen virtualni vlackoviste. Navíc s celkem odflaknutym UI (postavit smysluplnou trat stylem nejdriv koleje, pak nadrazi je problém, protože hra s klidnym srdcem nedovoli postavit nadrazi tam, kde by jste chteli k existujici rovne koleji. A zase nejdriv nadrazi a pak koleje vede ke krkolomnym vytvorum, jak se clovek snazi ohnout koleje podle pozadavku kopcu, budov, smeru nadrazi, atd.)

Ekonomika je odflaknuta (4 suroviny a 1 produkt???), stejne tak management dopravy - odkdy není mozne dovezt jeden naklad do tovarny a TOU SAMOU LOKOMOTIVOU s jinými vagony odvezt produkci tovarny? O absenci smysluplného tutorialu (například otáčet budovy během stavby vam hra ani nerekne, ze je mozne, natoz aby ukazala jak...) Tesil jsem se na kombinaci Railroad Tycoona a Transport Gianta a výsledek je v podstate casual hricka...

0/0
19.9.2014 13:30
Foto

T98o17m82á90š 23W60e54i71g89n73e69r 2151388571139

Např. u depotu při najetí myši "Mouse over" hláška, že se budova otáčí tlačítky <n> <m> ;-)

0/0
19.9.2014 13:43

P42e68t29r 89K27o60v46á75ř 2439276409644

a to ostatní? Jako třeba proc mi hra neda ani náznakem vedet, proc uhelny dul a továrna na uhli poctive spojene silnicni dopravou jednoduse nejezdi? A az googlenim jsem se dozvedel o nejakem casovem limitu? Nebo proc nemam s kym souperit? Nebo proc na volnem poli kus za mestem není mozne postavit kolejove "tecko" (křižovatku)? A tak bych mohl pokracovat. Proste train fever je u mne jednoznacne propadak...

0/−1
19.9.2014 23:45

V93l42a14d57i24m22í83r 19T27e67n39k40r10á63t 6588213555355

Petře ty jsi u toho strávil tak 5 minut a prskáš;-O

1) pokud z oné továrny nevozíš zboží nikam, tak prostě neprodukuje, protože ty produkty nikdo neodebírá, logika....stejně tak jako pokud tam vozíš ze 3 dolů, ale zboží jde jen do jednoho města tak všechno z dolů jede poloprázndé protože přebytek polotovaru, časový limit je pro AI dopravu zboží, ani to jsi evidentně nepřečetl nějak důkladně

2) to téčko můžeš postavit úplně v klidu...jen tě nikdo nevede za ručičku a musíš si ho vyprojektovat hezky sám, včetně výhybek a semaforů

doporučuji vrátit se k CoD a Battlefieldu, jak vidno nemáš nervy si věci hledat a TF je na tebe dost složitá

+1/0
20.9.2014 10:42

P80e64t60r 89K95o53v51á37ř 2619406489724

ja se radsi vratim ke Space empires, Fallen enchantress, nebo Crusader kings II, ano?

A u TF jsem stravil cca 4 hodiny, "tecko" mi neslo postavit, protože nedokazal nejkratsi segment zaroven ohýbat a zarezavat do krajiny a na most, který mi na dlouhem segmentu "vnucovala" hra jsem nemel ani prostředky, ani pripravenou trat. Vůbec nemluvim o tom, ze není schopna automaticky vyresit mimourovnove krizeni trati a "nekolmy" prejezd (mysleno krizeni silnice a koleji). A jak pisu, tesil jsem se na smes Railroad Tycoona a Industry Gianta (doporučuju vygooglit, jsou to vyborne hry, které uz před deseti lety umely rozsirovat nadrazi, AI soupere, kupovani tovaren, dlouhe produkcni retezce, automaticke zmeny vagonu v nádražích, dynamicke zmeny cen surovin/produktu a spoustu dalších drobnosti, o kterých si TF muze nechat jenom zdat) a dostal jsem virtualni vlackoviste s chabym (resp. az na kost zjednodusenym) ekonomickym modelem. Verim, ze nekoho to muze bavit, ja si dam radsi vyse zminene tahovky (CK II jsou oficialne realtimovi, ale diky neomezene pauze a sirokemu nastaveni rychlosti casu mají gameplay spis jako tahovky, aby nekdo neslovíčkařil...)

0/−2
20.9.2014 21:25

M81a94r86e19k 95Š41e64b57e24s45t29a 2333501613607

sry ale za čtyři hodiny ste se nemohl dostat nikam.....to ste se zasekl někde v 19. století herní doby! Fallen Enchantress je skvělá hra a teď si představte že byste jí dal jen 4 hodiny, byla by stejně tak dobrá? protože mě FE začal bavit až terpve sem všemu přišel na kloub...tak cirka 10 hodin!

Téčko jde postavit zcela normálně ale prostě tahle hra pracuje s terénem a proto člověk nemůže pokládat tratě kde se mu zamane tak jako v jiných hrách. Tady prostě musí přemýšlet kudy povede koridor, a zda se mu vůbec vyplatí šplhat se po vrstevnicích do tamtoho města....

To co Train Fever ztrácí v mechanismech, které se časem určitě dopilují o to nemám strach, tak získává na tom stavění, které je neskutečně podrobné a dost lidí se na tom zasekne....ale zase, tohle není problém hry ale člověka co ji hraje, prostě ne každej dokáže stavět tratě v terénu, někomu stačí čtverečeky a 90° zatáčka na patě.....

+3/0
21.9.2014 19:55

J86i59ř82í 26Ř32e71h14o83ř 9128128136468

"nejvyšší formou života je člověk a nejnižší formou života je člověk, který si hraje s vláčky" - Holly ;-D

+8/0
19.9.2014 11:14

M60a15r86t59i52n 69S54e84d43l53á90č66e27k 9569968211442

S nadšením jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji, ale vystřízlivění přišlo docela rychle. Ne, že by se mi hra nelíbila. Právě naopak, graficky je zpracovaná moc hezky. Ale trpí spoustou dětských nemocí. Když pominu mizerný výkon i na relativně silném počítači (načítání uložené mapy z rychlého 7200rpm HDD trvá klidně i přes minutu, po přesunu hry na SSD se čas zkrátil na cca 15 - 20 sekund), je zde spousta věcí, co při hraní dokážou pěkně otrávit. Je téměř nemožné vyhloubit díry kolem kolejí a postavit pod nima tunel pro auta (přejezd přes koleje je téměř nemožný a most už nemyslitelný). Stavba tunelu si s úpravou terénu neporadí a terén je potřeba skoro až do posledního detailu doladit ručně. Když na jedné trati jezdí víc vlaků, nebude každý jezdit na jiné nástupiště, pokud je to před ním již obsazené, ale bude čekat, až se to jedno uvolní. Všechny vlaky na stejné lince jezdí na jedno nástupiště. Nakoupit do města třeba 8 tramvají a za pár let je zastaralé vyzměnit je taky bolest. Nedá se to nijak automatizovat, všechny musí do depa a tam je ručně prodat, ručně koupit nové a nastavit linku. Nehledě na nutnost nového načasování odjezdů z depa, aby jezdily mezi zastávkama relativně rovnoměrně. Postavit velkou nákladní zastávku je skoro k ničemu. V momentě, kdy na první nákladní ploše stojí 2 nebo víc aut ve frontě, neprojede kolem nich žádné další auto, které se chce dostat na jinou nakládací plochu. Prostě musí počkat, až ty před ním uvolní cestu. Místo na projetí má, ale bude prostě čekat. A takových drobností je tam celá řada. Takže nezbývá než doufat, že to vývojáři časem snad nějak vylepší.

+5/−1
19.9.2014 6:57
Foto

T26o42m68á25š 98W75e73i92g48n66e73r 2641128671499

Dojezdy na nástupiště se řeší semafory. Funguje nemám s tím nejmenší problém. Pokud chceš vyměnit třeba 8 tramvají, ve správě cest je tlačítko na poslání všech do depa, nebo poslání všech do depa a následné automatické prodání. Když pak koupíš nové, rozestupy získají automaticky po vypuštění na trať, když tramvaj čeká v zastávce. Včera byl patch kde opravovali stabilitu hry  a např. přidali tlačítko na mazání starých save.

+1/0
19.9.2014 7:33

O19n80d38r54a 52Z18d32r68a83h74a32l 4525540835591

To tlačítko na prodej všech aut v lince je fajn, ale stalo se mi, halvně u uhelných dolů, že se tim výrazně snížila produkce toho dolu z 85 asi na 7, takž linka byla z roku na rok prodělečná. Ale možná to byla shoda náhod.

0/0
19.9.2014 10:37
Foto

T68o74m52á67š 75W32e18i63g24n49e37r 2831718271429

To není náhoda. Stačí kliknout na ten důl. Jakmile tam není žádná dostupná doprava "Linked" se změní na "No" a klesá produkce. Stačí dát pauzu, kliknout na poslat vše do depa a prodat a nakoupit několik vozů a rovnou je vypustit a hru odpauzovat. Pokud mají "Load (Any)" udělají se nakonec pěkné rozestupy a mezitím staré dorazí do depa a prodají se.

+1/0
19.9.2014 10:55

M37a91r45t12i27n 14S47e17d52l67á93č73e83k 9509758321282

Semafory na trati samozřejmě fungují normálně. Před nádražím ale ne, tam se vlaky štosujou v řadě za sebou a všechny vlaky z dané linky čekají na jedno stejné nástupiště. Poslat všechny tramvaje do depa a prodat je všechny najednou je sice fajn, ale pokud pošlu současně do depa tramvaje z víc linek a nechám je prodat, jak poznám, kolik jich jezdilo po které lince? Při větším množství měst a linek v nich se to nedá pamatovat, zvlášť když mám na každé lince jiný počet tramvají. V OpenTTD je volba na automatickou výměnu vozů při vjetí do depa. Taková volba by tady byla ideální. Ten patch, jestli je jen na stabilitu hry (s kterou teda nemám nejmenší problém), mi ale s výše popsanými způsoby jaksi nepomůže.

0/0
19.9.2014 11:56
Foto

T18o88m96á97š 21W44e91i27g11n26e23r 2141258341599

Na volbě tras jsou tramvaje na linkách vidět (pokud jich tam není 20, to by se hůře počítalo) a toto mi nechybí, protože každý nový typ tramvaje jezdí rychleji a pobere více lidí, takže málokdy jich dávám stejný počet.

Jak řešit nádraží jsem psal někde v příspěvku níže.

0/0
19.9.2014 11:59

M51a50r46e40k 17Š51e66b55e30s66t98a 2103801573337

Vaše neznalost hry ale NENÍ problém té hry...stěžujete si na něco co tam zcela normálně funguje :D napřed by to chtělo více hrát a zkoušet různá tlačítka co dělají když nerozumíte anglickému textu....

+3/−3
19.9.2014 8:21

M22a47r26t18i74n 82S29e43d25l57á52č84e25k 9869348131372

Chlapečku, až si utřeš mlíčko z brady, možná bys mohl začít tím, že se naučíš porozumnět především textu českému. Protože s tím máš ale evidentně problém, tak ti zopakuju jednu větu: "...jsem si tuto hru koupil ještě v předprodeji..." z čehož vyplývá, že hru hraju od jejího vydání.

Jestli ale umíš anglicky líp než česky, zkus si přečíst toho hodnocení hry od jiného hráče http://steamcommunity.com/profiles/76561197981579708/recommended/304730/ - jsou tam popsané přesně tytéž problémy, co popisuju já. A spousta dalších navíc. Např. mizení zboží z vlaku v depu. Takže máš naložený vlak, chceš mu dokoupit pár vagónů navíc, ale všechno zboží z těch naložených ti zmizí. To ti přijde normální?

+1/−1
19.9.2014 12:04

M42a44r31e42k 13Š45e25b76e51s42t75a 2413221443207

jistě že mě to příjde normální vzhledem k tomu jaké sou mechanismy té hry . tzn. co možná nejrealističtější a vzhledem k tomu jak se chová zboží a lidé.....nebo ty normálně jezdíš osobákem do depa aby ti přidali pár vagonů? mlíčko z brady si už přes 30 let neutírám ty joudo tak sklidni svoje hormony :D

a k tvému problému s depem....žádný problém není, na jedné plošině se zboží nakládá a na druhé vykládá...a ten co chce zboží naložit předjede ty co chtějí zboží vyložit a obráceně....možná by to chtělo opravdu více hrát tu hru než sledovat recenze lidí co píší že jim něco nefunguje ale ono to ve skutečnosti funguje....třeba ten člověk v recenzi píše že nejdou dva vlaky ze stejné linky dostat na jedno nádraží a uvádí to do mínusů...Ale ono to jde :D takže jakej má pak smysl tahle recenze? :D

Nebo tobě příjde normální nadávat na něco co funguje jen tys nepřišel na to JAK?

Ta hra není dokonalá tak jako OTTD na kterém pracovalo už hromadu lidí a je na světě už tolik let...na této hře pracovalo pár lidí a vyšla nedávno zbytek tak jako v OTTD dodělá komunita a že na tom už pěkně pracuje je vidět na stránkách s modama----mě vytáčí když někdo hře nerozumí a nechápe mechanismy a svádí tuhle neznalost na hru.... .)

0/0
19.9.2014 12:37

D68a77v14i74d 87K16r58u75p31i17č31k82a 2631667510676

To je jako si lidi stěžují na krátký zúročila. Stačilo se podívat na některá videa na youtube,kde jsou stovky hodin záběrů ze hry a nestěžoval si hned vývojářům. Hra je na svém začátku od skupiny 7lidí a za 620kč. Na stránkách fanoušků už jsou k dispozici modds,kde si přidáte desítky nových vagónů,souprav atd. A to je teprve 14dní od vydání. Já dávám hře 8/10 bodů

+3/0
19.9.2014 8:35

D82a58v24i31d 82K68r10u35p81i62č60k19a 2101737780766

Krátký tutorial(v první větě)

0/0
19.9.2014 8:40
Foto

T51o76m73á42š 86W93e72i86g74n35e35r 2771148281689

To teda. Jen než jsem přišel na to, jak rozestavět semafory, aby fungovaly jak potřebuju.

0/0
19.9.2014 10:57

R31u50d14a 84S47l49a49v82í77k 5353648376491

Na to jsem ještě pořádně nepřišel. Naučné rozestavení z OTTD moc nefunguje :-)

0/0
19.9.2014 11:18
Foto

T48o31m33á75š 73W34e60i45g68n82e59r 2871858361559

Zatím se mi osvědčilo toto :

Když dělám na jednokolejce prostor pro více vlaků, udělám krátkou souběžnou trať a semafor dávám vždy vpravo ve směru jízdy od kolejí. Tím se stanou koleje jednosměrné a funguje to dobře. U vícekolejných nádraží, kde se mi traťě sbíhají do jednokolejky, dávám jeden semafor na výjezdu z nádraží (zase v pravo) pro obě strany. to funguje :)

0/0
19.9.2014 11:52

R41u37d11a 93S94l16a31v66í33k 5483538126591

A nastavujete jim jednosměrnost, nebo je necháváte obousměrné.

0/0
19.9.2014 11:59
Foto

T67o53m96á60š 22W92e35i44g13n43e74r 2551198611369

Nádraží funguje i když jsou semafory jen na jedné straně (vždy vpravo na výjezdu) pro oba směry. Pokud je vlak ve stanici a další čeká, vybere volnou kolej a dorazí na jiné nástupiště a mezitím ten druhý odjede a neblokují se. Mám teď 2 kolejné nádraží, na kterém staví 4 vlaky a neměl jsem problém.

+1/0
19.9.2014 12:02

R86u41d96a 58S50l72a75v38í30k 5613878126541

Vyzkouším, děkuju.

0/0
19.9.2014 12:04





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.