Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Pokažené výročí. Remake legendy Gabriel Knight se moc nepovedl

Ten trapný moment, kdy remake dvacet let staré hry přinesl akorát spoustu nových problémů, aniž by opravil jen jediný starý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M28i79l67o75š 20K81r43u36m55p 2144347104

Přehnaně přísná recenze, už jsem skoro na konci a moc se mi to líbí. Technické chyby nevidím, dabing je adekvátní a grafika je jen věc vkusu.

+1/0
27.10.2014 16:20

P52e52t58r 25S75o80k38o11l 8472851547491

Jeden patch, který opraví vadné dialogy a animace, a pak Honza Srp pukne regulérně vzteky. Prý retro pixelová grafika ... ;-D

0/0
24.10.2014 8:45
Foto

H27o86n37z27a 59S13r39p 9904573972468

Proč bych měl? Ani patch už nezmění minimálně diskutabilní technické zpracování a především mizivou přidanou hodnotu, která by obhájila přepálenou cenu. Retro pixelová grafika je v mém textu použita ve zcela jiném kontextu než zde předsouváte...

+1/0
24.10.2014 9:02

M72i87c67h68a31l 84V90e45r93n48e65r 8497946397584

Tak žádný patch určitě nezmění ty příšerné modely postav a nudné kulisy. Já nevím, bylo by o moc dražší kreslené pozadí a 2D postavy jako v originále? Určitě by nebylo špatné starého Gabriela trochu oprášit, protože v dnešních vyšších rozlišeních už to nevypadá tak dobře, ale je to pořád lepší než tenhle remake.

+1/0
24.10.2014 12:21

M39i60r89o97s51l41a34v 28S57t32a54s26t76n52y 7744433516531

Přemýšlím, který novodobý remake starší adventury byl opravdu, ale opravdu vydařený.

Remake s honosným názvem Broken Sword: Director's cut byla ve skutečnosti hra osekaná o původní dialogy, hádanky a dokonce i grafiku (!). Nově přidaná část do hry vůbec nepasovala. No, však hlavně, že to jelo na tabletech a telefonech. Fuj.

Broken Sword 2 byl fajn a ukázal, že méně je někdy více, ale mám za to, že takový rozdíl mezi původní hrou a remastered edition není.

Monkey Island 1 byl dobrý, ale v mnoha věcech nedotažený. Až Monkey Island 2 považuju za naprosto dokonalý remake se spoustou featur (pohodlné přepínání do staré grafiky, audikomentáře tvůrců přímo ve hře) a opravdu vylepšené ovládání.

+1/0
24.10.2014 8:08
Foto

H16o84n37z17a 21S17r25p 9554493602118

Přepínat šlo jednou klávesou i v MI1. Jinak nejambicioznější remake bude Grim Fandango, tak uvidíme...

0/0
24.10.2014 9:24

M61i47r41o86s11l73a77v 11S59t55a14s48t69n20y 7464753686241

Píšu pohodlné přepínání z toho důvodu, že u jedničky nešel z nějakého důvodu u staré grafiky dabing. Ve dvojce už to pořešili.

O GF jsem ani nevěděl, zajímavé, ale obávám se spousty kompromisů, nevím, jestli je tohle zrovna hra, která ten remake až tak potřebuje.

0/0
24.10.2014 13:14

M92i28c14h24a94l 87V53e31r31n48e81r 8817946917724

Na Broken Sword jsem se chtěl právě zeptat, jestli má cenu kupovat Director's Cut. Remasterovanou verzi dvojky jsem hrál a nezpozoroval jsem právě moc rozdílů oproti původní hře.

0/0
24.10.2014 12:23

K27a95r84e22l 38Z75i77c95h 8417906964116

v případě Broken Swordu jednozančně originál! director's cut originálu prasí naprosto dokonalej originál podobnejma věcma jako - jak se z recenze zdá - remake GK. navíc ubírá obsah, zjednodušuje to, novej obsah je slabší.. Charles Cecil u mě taky od legendárních dob BS 1+2 hoodně klesnul.

0/0
24.10.2014 12:40

M46i66r96o74s41l56a40v 55S41t95a46s52t52n42y 7784523396281

Akorát si po dohrání jedničky pak pusť na Youtube outro z Director's cut, to je imho jedna z mála přidaných věcí, které se povedly.

Jinak když si to koupíš na GOGu, tak u DC jedničky máš i původní jedničku (na přání fanoušků).

0/0
24.10.2014 13:18

K77a60r22e74l 52Z23i60c62h 8397486254326

to s tou Eiffelovkou? jo, tak dle mého názoru nic extra, ale neurazí.. ale tyjo zas teď vidim ty komiksový obličeje při rozhovorech, který ani nemaj lip synching, na pozadí bezchybný původní grafiky, nádhrenejch malovanejch pozadí..to je fakt otřes. novej dabing Nico je taky horší.

0/0
24.10.2014 16:25

M72i32r96o86s16l63a33v 73S50t35a63s45t41n30y 7584423696951

Tak myslím, že původní hra je na konci malinko useklá a to outro se tam poměrně hodí.

Jinak souhlas, jediný co hra potřebovala byl drobný remaster v podobě vyhlazení původní grafiky. Žádný nový obsah hra prostě nepotřebovala. To u dvojky bych si dovedl představit i nějaký nově přidaný cold opening, ve kterém Nico získá jeden z mayských kamenů a až potom by naskočilo klasické intro s Georgovým vyprávěním.

+1/0
27.10.2014 11:52

B95a35r66t23o23l46o88m71ě24j 82K23u77s 2265916401193

Podle videí mi nejhorší připadá to, že se noví herci snaží znít jako původní dabing a někdy to zní, jako by původní verzi parodovali. Druhý problém mám s hlavním hrdinou, jehož model mi v nové verzi připadá vysloveně ošklivý, obzvlášť v detailu při rozhovorech.

Stejně ale hře asi šanci dám. Reakce na Steamu a Metacriticu jsou vesměs pozitivní a Gabriela Knighta uvádím všude jako svoji nejoblíbenější hru už neuvěřitelných 17 let, takže oslavit výročí je pro mě skoro povinnost. 

Třeba vznikne nějaká fanouškovská modifikace, která vylepší modely a vrátí původní dabing.

+3/0
24.10.2014 3:54

B33a24r55t65o35l24o28m64ě77j 51K95u75s 2435316631283

Tak jsem stáhnul a vyzkoušel demo a musím říct, že to předabování zas tak hrozný problém není. Možná to bylo tím, že dialogy úvodní scény znám nazpaměť, tak jsem v každém slově slyšel ten rozdíl, ale po několika větách prohozených s Grace už mi to hrozné nepřišlo.

Na druhou stranu model hrdiny při konverzacích je ještě horší, než jsem myslel :-)

+1/0
24.10.2014 8:30

M92i42r51o89s65l58a18v 59S96t44a49s49t59n71y 7184713146311

Ty reakce na dabing se dramaticky liší. Někomu to přijde neposlouchatelné, jinému to přijde tak nastejno, někdo považuje některé nově nadabované postavy za lepší, než originál.

Jako Tim Curry je sice všeobecně glorifikován, ale upřímně, část dialogů byla od něj taky dost mimózně nadabovaná, chvílemi jsem měl pocit, že vůbec neví co dabuje. A v třetím dílu už jeho výkon považuju celkově za špatný.

+2/0
24.10.2014 9:10

K95a44r86e13l 69Z81i17c11h 8457706494226

já Curryho dabing žral v jedničce i trojce, narozdíl od 95% jinejch dabérů má opravdu silnej charakter; nicméně ve trojce se ty názory lišej hodně, obzvlášť rodilejm Amíkům ten jeho akcent připadá často fakt špatnej. ale pro mě je trojka beztak klenot:)

0/0
24.10.2014 16:27

M38i91r29o93s84l82a49v 50S52t73a15s94t68n90y 7744773146151

Tak kdyby šlo jen o akcent, ale on tak neskutečně přehrává :)

0/0
24.10.2014 18:12

V43l34a71d21i34m28í41r 89K72r69i81s63t23e47n 7196832155568

přiznám se já neznaboh hrál a dohrál kdysi jen 3jku. Ale byl to krásný zážitek. A přiznejme si to, ve které jiné adventuře můžete čichat ke spodnímu  prádlu (aspoň myslím, že si to pamatuji dobře) vaší kolegyně. ;-)

+1/0
25.10.2014 8:54

M30i65r86o34s31l62a77v 32S39t90a43s78t17n38y 7954393376251

Doporučuju to dohnat, považuju jedničku i dvojku za lepší, než byla trojka (ale názory se v tomhle všeobecně rozcházejí).

0/0
27.10.2014 11:54

H50e27r66b10e62r94t 20V78á67c88l60a66v84s83k85ý 4279565481282

Podobné znechucení jsem nedávno zažil s Wastelandem 2. Skoro to vypadá, že tvůrčí velikáni minulé éry tak dlouho neměli možnost dělat hry, až to prostě zapomněli.

+1/−3
24.10.2014 1:44

M18i12c18h42a12l 87V49e55r92n62e53r 8667836197934

To ten Wasteland musíš cpát do každé diskuze? Jasně, všichni pochopili, že se ti nelíbí už z těch desítek komentářů v článcích přímo k Wastelandu, tak už si dej pohov;-)

+1/−1
24.10.2014 12:17

K42a86r88e29l 12Z91i24c51h 8947886714716

ale poznámka o tvůrčích velikánech minulé éry mi připadá poměrně trefná..

0/0
24.10.2014 12:42

M16i59c92h88a81l 57V21e28r22n42e84r 8647216227484

To jo. Kdeže jsou doby slávy třeba Romera nebo, co se týče adventur, třeba Roberty Williams.

+1/0
24.10.2014 13:38

H27e26r24b31e76r57t 89V50á97c37l36a45v36s93k59ý 4229525401262

Zas nebuď drama queen, napsal jsem k tomu všeho všudy tři komenty. A kde to bude sedět, klidně přidám další.

+1/0
29.10.2014 0:52





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.