Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Pokažené výročí. Remake legendy Gabriel Knight se moc nepovedl

Ten trapný moment, kdy remake dvacet let staré hry přinesl akorát spoustu nových problémů, aniž by opravil jen jediný starý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M71i28l28o28š 19K39r49u53m53p 2674357564

Přehnaně přísná recenze, už jsem skoro na konci a moc se mi to líbí. Technické chyby nevidím, dabing je adekvátní a grafika je jen věc vkusu.

+1/0
27.10.2014 16:20

P53e84t14r 31S11o62k67o79l 8432581727511

Jeden patch, který opraví vadné dialogy a animace, a pak Honza Srp pukne regulérně vzteky. Prý retro pixelová grafika ... ;-D

0/0
24.10.2014 8:45
Foto

H53o45n77z30a 64S45r31p 9844183762158

Proč bych měl? Ani patch už nezmění minimálně diskutabilní technické zpracování a především mizivou přidanou hodnotu, která by obhájila přepálenou cenu. Retro pixelová grafika je v mém textu použita ve zcela jiném kontextu než zde předsouváte...

+1/0
24.10.2014 9:02

M81i75c70h58a62l 15V90e31r20n96e56r 8187906817294

Tak žádný patch určitě nezmění ty příšerné modely postav a nudné kulisy. Já nevím, bylo by o moc dražší kreslené pozadí a 2D postavy jako v originále? Určitě by nebylo špatné starého Gabriela trochu oprášit, protože v dnešních vyšších rozlišeních už to nevypadá tak dobře, ale je to pořád lepší než tenhle remake.

+1/0
24.10.2014 12:21

M18i31r42o47s90l37a68v 54S75t64a92s71t33n87y 7314143706451

Přemýšlím, který novodobý remake starší adventury byl opravdu, ale opravdu vydařený.

Remake s honosným názvem Broken Sword: Director's cut byla ve skutečnosti hra osekaná o původní dialogy, hádanky a dokonce i grafiku (!). Nově přidaná část do hry vůbec nepasovala. No, však hlavně, že to jelo na tabletech a telefonech. Fuj.

Broken Sword 2 byl fajn a ukázal, že méně je někdy více, ale mám za to, že takový rozdíl mezi původní hrou a remastered edition není.

Monkey Island 1 byl dobrý, ale v mnoha věcech nedotažený. Až Monkey Island 2 považuju za naprosto dokonalý remake se spoustou featur (pohodlné přepínání do staré grafiky, audikomentáře tvůrců přímo ve hře) a opravdu vylepšené ovládání.

+1/0
24.10.2014 8:08
Foto

H18o98n48z34a 91S19r27p 9384663512418

Přepínat šlo jednou klávesou i v MI1. Jinak nejambicioznější remake bude Grim Fandango, tak uvidíme...

0/0
24.10.2014 9:24

M56i87r68o38s82l26a22v 63S75t38a23s54t16n25y 7814963216291

Píšu pohodlné přepínání z toho důvodu, že u jedničky nešel z nějakého důvodu u staré grafiky dabing. Ve dvojce už to pořešili.

O GF jsem ani nevěděl, zajímavé, ale obávám se spousty kompromisů, nevím, jestli je tohle zrovna hra, která ten remake až tak potřebuje.

0/0
24.10.2014 13:14

M96i31c74h52a47l 55V73e29r68n95e49r 8377736987124

Na Broken Sword jsem se chtěl právě zeptat, jestli má cenu kupovat Director's Cut. Remasterovanou verzi dvojky jsem hrál a nezpozoroval jsem právě moc rozdílů oproti původní hře.

0/0
24.10.2014 12:23

K13a44r18e14l 13Z93i15c15h 8907166684786

v případě Broken Swordu jednozančně originál! director's cut originálu prasí naprosto dokonalej originál podobnejma věcma jako - jak se z recenze zdá - remake GK. navíc ubírá obsah, zjednodušuje to, novej obsah je slabší.. Charles Cecil u mě taky od legendárních dob BS 1+2 hoodně klesnul.

0/0
24.10.2014 12:40

M84i93r27o76s37l30a26v 47S53t19a80s45t31n82y 7194953526671

Akorát si po dohrání jedničky pak pusť na Youtube outro z Director's cut, to je imho jedna z mála přidaných věcí, které se povedly.

Jinak když si to koupíš na GOGu, tak u DC jedničky máš i původní jedničku (na přání fanoušků).

0/0
24.10.2014 13:18

K35a11r49e55l 14Z22i46c87h 8167256134266

to s tou Eiffelovkou? jo, tak dle mého názoru nic extra, ale neurazí.. ale tyjo zas teď vidim ty komiksový obličeje při rozhovorech, který ani nemaj lip synching, na pozadí bezchybný původní grafiky, nádhrenejch malovanejch pozadí..to je fakt otřes. novej dabing Nico je taky horší.

0/0
24.10.2014 16:25

M69i60r40o85s93l44a74v 77S72t10a52s81t63n58y 7354373686801

Tak myslím, že původní hra je na konci malinko useklá a to outro se tam poměrně hodí.

Jinak souhlas, jediný co hra potřebovala byl drobný remaster v podobě vyhlazení původní grafiky. Žádný nový obsah hra prostě nepotřebovala. To u dvojky bych si dovedl představit i nějaký nově přidaný cold opening, ve kterém Nico získá jeden z mayských kamenů a až potom by naskočilo klasické intro s Georgovým vyprávěním.

+1/0
27.10.2014 11:52

B20a94r19t48o48l43o77m45ě47j 23K64u89s 2425196311503

Podle videí mi nejhorší připadá to, že se noví herci snaží znít jako původní dabing a někdy to zní, jako by původní verzi parodovali. Druhý problém mám s hlavním hrdinou, jehož model mi v nové verzi připadá vysloveně ošklivý, obzvlášť v detailu při rozhovorech.

Stejně ale hře asi šanci dám. Reakce na Steamu a Metacriticu jsou vesměs pozitivní a Gabriela Knighta uvádím všude jako svoji nejoblíbenější hru už neuvěřitelných 17 let, takže oslavit výročí je pro mě skoro povinnost. 

Třeba vznikne nějaká fanouškovská modifikace, která vylepší modely a vrátí původní dabing.

+3/0
24.10.2014 3:54

B91a21r83t90o96l24o61m77ě89j 61K10u95s 2725496621213

Tak jsem stáhnul a vyzkoušel demo a musím říct, že to předabování zas tak hrozný problém není. Možná to bylo tím, že dialogy úvodní scény znám nazpaměť, tak jsem v každém slově slyšel ten rozdíl, ale po několika větách prohozených s Grace už mi to hrozné nepřišlo.

Na druhou stranu model hrdiny při konverzacích je ještě horší, než jsem myslel :-)

+1/0
24.10.2014 8:30

M59i47r44o91s30l60a22v 91S52t26a97s36t63n18y 7194203726421

Ty reakce na dabing se dramaticky liší. Někomu to přijde neposlouchatelné, jinému to přijde tak nastejno, někdo považuje některé nově nadabované postavy za lepší, než originál.

Jako Tim Curry je sice všeobecně glorifikován, ale upřímně, část dialogů byla od něj taky dost mimózně nadabovaná, chvílemi jsem měl pocit, že vůbec neví co dabuje. A v třetím dílu už jeho výkon považuju celkově za špatný.

+2/0
24.10.2014 9:10

K18a42r26e83l 89Z23i79c57h 8707586804766

já Curryho dabing žral v jedničce i trojce, narozdíl od 95% jinejch dabérů má opravdu silnej charakter; nicméně ve trojce se ty názory lišej hodně, obzvlášť rodilejm Amíkům ten jeho akcent připadá často fakt špatnej. ale pro mě je trojka beztak klenot:)

0/0
24.10.2014 16:27

M48i74r72o11s77l81a70v 86S58t71a60s71t97n53y 7974623506351

Tak kdyby šlo jen o akcent, ale on tak neskutečně přehrává :)

0/0
24.10.2014 18:12

V53l89a85d98i17m53í78r 43K62r53i77s50t12e51n 7426712485588

přiznám se já neznaboh hrál a dohrál kdysi jen 3jku. Ale byl to krásný zážitek. A přiznejme si to, ve které jiné adventuře můžete čichat ke spodnímu  prádlu (aspoň myslím, že si to pamatuji dobře) vaší kolegyně. ;-)

+1/0
25.10.2014 8:54

M61i89r16o41s38l11a54v 58S69t64a22s90t69n81y 7934303326361

Doporučuju to dohnat, považuju jedničku i dvojku za lepší, než byla trojka (ale názory se v tomhle všeobecně rozcházejí).

0/0
27.10.2014 11:54

H85e62r74b65e56r98t 47V18á43c80l30a57v30s64k81ý 4589145871442

Podobné znechucení jsem nedávno zažil s Wastelandem 2. Skoro to vypadá, že tvůrčí velikáni minulé éry tak dlouho neměli možnost dělat hry, až to prostě zapomněli.

+1/−3
24.10.2014 1:44

M46i58c57h97a62l 94V18e78r49n61e18r 8687186317204

To ten Wasteland musíš cpát do každé diskuze? Jasně, všichni pochopili, že se ti nelíbí už z těch desítek komentářů v článcích přímo k Wastelandu, tak už si dej pohov;-)

+1/−1
24.10.2014 12:17

K44a62r94e86l 34Z58i42c89h 8927206774496

ale poznámka o tvůrčích velikánech minulé éry mi připadá poměrně trefná..

0/0
24.10.2014 12:42

M17i91c35h86a32l 89V41e87r88n36e15r 8767136617894

To jo. Kdeže jsou doby slávy třeba Romera nebo, co se týče adventur, třeba Roberty Williams.

+1/0
24.10.2014 13:38

H67e67r81b71e61r48t 98V54á46c95l18a11v19s87k26ý 4669155511262

Zas nebuď drama queen, napsal jsem k tomu všeho všudy tři komenty. A kde to bude sedět, klidně přidám další.

+1/0
29.10.2014 0:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.