Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Pokažené výročí. Remake legendy Gabriel Knight se moc nepovedl

Ten trapný moment, kdy remake dvacet let staré hry přinesl akorát spoustu nových problémů, aniž by opravil jen jediný starý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M12i75l61o83š 98K59r92u12m39p 2784667464

Přehnaně přísná recenze, už jsem skoro na konci a moc se mi to líbí. Technické chyby nevidím, dabing je adekvátní a grafika je jen věc vkusu.

+1/0
27.10.2014 16:20

P56e70t45r 44S27o59k36o45l 8242631897271

Jeden patch, který opraví vadné dialogy a animace, a pak Honza Srp pukne regulérně vzteky. Prý retro pixelová grafika ... ;-D

0/0
24.10.2014 8:45
Foto

H80o61n41z60a 17S89r70p 9874193372618

Proč bych měl? Ani patch už nezmění minimálně diskutabilní technické zpracování a především mizivou přidanou hodnotu, která by obhájila přepálenou cenu. Retro pixelová grafika je v mém textu použita ve zcela jiném kontextu než zde předsouváte...

+1/0
24.10.2014 9:02

M84i91c35h28a31l 83V97e60r46n34e20r 8367476747704

Tak žádný patch určitě nezmění ty příšerné modely postav a nudné kulisy. Já nevím, bylo by o moc dražší kreslené pozadí a 2D postavy jako v originále? Určitě by nebylo špatné starého Gabriela trochu oprášit, protože v dnešních vyšších rozlišeních už to nevypadá tak dobře, ale je to pořád lepší než tenhle remake.

+1/0
24.10.2014 12:21

M22i85r20o26s43l84a94v 98S52t47a51s12t41n50y 7684383836701

Přemýšlím, který novodobý remake starší adventury byl opravdu, ale opravdu vydařený.

Remake s honosným názvem Broken Sword: Director's cut byla ve skutečnosti hra osekaná o původní dialogy, hádanky a dokonce i grafiku (!). Nově přidaná část do hry vůbec nepasovala. No, však hlavně, že to jelo na tabletech a telefonech. Fuj.

Broken Sword 2 byl fajn a ukázal, že méně je někdy více, ale mám za to, že takový rozdíl mezi původní hrou a remastered edition není.

Monkey Island 1 byl dobrý, ale v mnoha věcech nedotažený. Až Monkey Island 2 považuju za naprosto dokonalý remake se spoustou featur (pohodlné přepínání do staré grafiky, audikomentáře tvůrců přímo ve hře) a opravdu vylepšené ovládání.

+1/0
24.10.2014 8:08
Foto

H77o20n25z94a 75S37r84p 9764393792898

Přepínat šlo jednou klávesou i v MI1. Jinak nejambicioznější remake bude Grim Fandango, tak uvidíme...

0/0
24.10.2014 9:24

M43i86r70o47s31l79a53v 53S34t41a62s42t53n82y 7264893426391

Píšu pohodlné přepínání z toho důvodu, že u jedničky nešel z nějakého důvodu u staré grafiky dabing. Ve dvojce už to pořešili.

O GF jsem ani nevěděl, zajímavé, ale obávám se spousty kompromisů, nevím, jestli je tohle zrovna hra, která ten remake až tak potřebuje.

0/0
24.10.2014 13:14

M31i62c62h41a26l 31V78e93r83n10e43r 8867636937614

Na Broken Sword jsem se chtěl právě zeptat, jestli má cenu kupovat Director's Cut. Remasterovanou verzi dvojky jsem hrál a nezpozoroval jsem právě moc rozdílů oproti původní hře.

0/0
24.10.2014 12:23

K22a80r98e30l 32Z86i95c44h 8957316384346

v případě Broken Swordu jednozančně originál! director's cut originálu prasí naprosto dokonalej originál podobnejma věcma jako - jak se z recenze zdá - remake GK. navíc ubírá obsah, zjednodušuje to, novej obsah je slabší.. Charles Cecil u mě taky od legendárních dob BS 1+2 hoodně klesnul.

0/0
24.10.2014 12:40

M36i98r15o43s97l63a24v 75S47t72a21s17t75n63y 7304453656891

Akorát si po dohrání jedničky pak pusť na Youtube outro z Director's cut, to je imho jedna z mála přidaných věcí, které se povedly.

Jinak když si to koupíš na GOGu, tak u DC jedničky máš i původní jedničku (na přání fanoušků).

0/0
24.10.2014 13:18

K39a79r50e60l 53Z62i92c12h 8457936344406

to s tou Eiffelovkou? jo, tak dle mého názoru nic extra, ale neurazí.. ale tyjo zas teď vidim ty komiksový obličeje při rozhovorech, který ani nemaj lip synching, na pozadí bezchybný původní grafiky, nádhrenejch malovanejch pozadí..to je fakt otřes. novej dabing Nico je taky horší.

0/0
24.10.2014 16:25

M33i17r88o32s73l60a85v 46S29t21a26s31t49n14y 7154453106851

Tak myslím, že původní hra je na konci malinko useklá a to outro se tam poměrně hodí.

Jinak souhlas, jediný co hra potřebovala byl drobný remaster v podobě vyhlazení původní grafiky. Žádný nový obsah hra prostě nepotřebovala. To u dvojky bych si dovedl představit i nějaký nově přidaný cold opening, ve kterém Nico získá jeden z mayských kamenů a až potom by naskočilo klasické intro s Georgovým vyprávěním.

+1/0
27.10.2014 11:52

B31a16r15t26o80l77o79m73ě15j 12K96u13s 2385826511393

Podle videí mi nejhorší připadá to, že se noví herci snaží znít jako původní dabing a někdy to zní, jako by původní verzi parodovali. Druhý problém mám s hlavním hrdinou, jehož model mi v nové verzi připadá vysloveně ošklivý, obzvlášť v detailu při rozhovorech.

Stejně ale hře asi šanci dám. Reakce na Steamu a Metacriticu jsou vesměs pozitivní a Gabriela Knighta uvádím všude jako svoji nejoblíbenější hru už neuvěřitelných 17 let, takže oslavit výročí je pro mě skoro povinnost. 

Třeba vznikne nějaká fanouškovská modifikace, která vylepší modely a vrátí původní dabing.

+3/0
24.10.2014 3:54

B82a87r42t25o76l82o26m54ě72j 18K40u45s 2555176621173

Tak jsem stáhnul a vyzkoušel demo a musím říct, že to předabování zas tak hrozný problém není. Možná to bylo tím, že dialogy úvodní scény znám nazpaměť, tak jsem v každém slově slyšel ten rozdíl, ale po několika větách prohozených s Grace už mi to hrozné nepřišlo.

Na druhou stranu model hrdiny při konverzacích je ještě horší, než jsem myslel :-)

+1/0
24.10.2014 8:30

M80i39r88o18s59l55a37v 25S27t71a63s81t18n45y 7684853476601

Ty reakce na dabing se dramaticky liší. Někomu to přijde neposlouchatelné, jinému to přijde tak nastejno, někdo považuje některé nově nadabované postavy za lepší, než originál.

Jako Tim Curry je sice všeobecně glorifikován, ale upřímně, část dialogů byla od něj taky dost mimózně nadabovaná, chvílemi jsem měl pocit, že vůbec neví co dabuje. A v třetím dílu už jeho výkon považuju celkově za špatný.

+2/0
24.10.2014 9:10

K71a88r67e26l 69Z76i42c95h 8857446324716

já Curryho dabing žral v jedničce i trojce, narozdíl od 95% jinejch dabérů má opravdu silnej charakter; nicméně ve trojce se ty názory lišej hodně, obzvlášť rodilejm Amíkům ten jeho akcent připadá často fakt špatnej. ale pro mě je trojka beztak klenot:)

0/0
24.10.2014 16:27

M21i97r30o67s24l29a32v 95S12t67a70s70t61n94y 7744793856851

Tak kdyby šlo jen o akcent, ale on tak neskutečně přehrává :)

0/0
24.10.2014 18:12

V70l78a73d65i48m45í46r 14K95r92i32s24t32e64n 7136292505948

přiznám se já neznaboh hrál a dohrál kdysi jen 3jku. Ale byl to krásný zážitek. A přiznejme si to, ve které jiné adventuře můžete čichat ke spodnímu  prádlu (aspoň myslím, že si to pamatuji dobře) vaší kolegyně. ;-)

+1/0
25.10.2014 8:54

M66i87r22o71s83l78a89v 11S37t72a50s89t89n55y 7354163706661

Doporučuju to dohnat, považuju jedničku i dvojku za lepší, než byla trojka (ale názory se v tomhle všeobecně rozcházejí).

0/0
27.10.2014 11:54

H33e74r60b26e70r31t 96V18á73c46l63a51v29s65k37ý 4869665231122

Podobné znechucení jsem nedávno zažil s Wastelandem 2. Skoro to vypadá, že tvůrčí velikáni minulé éry tak dlouho neměli možnost dělat hry, až to prostě zapomněli.

+1/−3
24.10.2014 1:44

M90i88c71h37a75l 94V55e23r50n66e25r 8537656417384

To ten Wasteland musíš cpát do každé diskuze? Jasně, všichni pochopili, že se ti nelíbí už z těch desítek komentářů v článcích přímo k Wastelandu, tak už si dej pohov;-)

+1/−1
24.10.2014 12:17

K67a34r34e45l 90Z14i97c47h 8247476804716

ale poznámka o tvůrčích velikánech minulé éry mi připadá poměrně trefná..

0/0
24.10.2014 12:42

M44i63c33h76a53l 43V27e98r38n56e79r 8157126297634

To jo. Kdeže jsou doby slávy třeba Romera nebo, co se týče adventur, třeba Roberty Williams.

+1/0
24.10.2014 13:38

H80e63r17b14e35r83t 94V40á90c94l61a25v63s76k50ý 4899645401412

Zas nebuď drama queen, napsal jsem k tomu všeho všudy tři komenty. A kde to bude sedět, klidně přidám další.

+1/0
29.10.2014 0:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.