Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Příchod spasitele, nebo velký podvod? Broken Age je kompletní

Hra, která stála na začátku Kickstarterové horečky je konečně hotová. Byl všechen ten humbuk zasloužený, nebo nafouklá bublina konečně praskla? Po zklamání z první části není odpověď jednoznačná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P21e53t45r 30L84i62n76h48a87r60t 2758614474383

Po dohrání druhého aktu Broken Age jsem si nechal delší časový odstup, než jsem se odhodlal k napsání těchto řádků. Snažil jsem se přemýšlet, proč je hodnocení druhého aktu tak rozdílné, od velkých pochval až po zatracení.

Jednoznačný je fakt, že druhá část Broken Age je trochu jiná, než ta první. První akt je o poznávání zákonitostí světa a objevování nových lokací, boje obou hlavních postav s konvencí, snahou o rebelii, snahou o narušení tradic, vyčlenění se ze stereotypu. Hra jednoduše plyne, logické úkoly jsou vesměs jednoduché a hráč se u nich skoro nezasekne. Zato druhá část se až na malé vyjímky odehrává na stejných místech (jen více či méně změněných), kdy si jednotlivé postavy prohazují svá působiště. Již se nehraje tolik na psychologii postav, příběh jako takový se tolik zásadněji neposouvá a zásadněji se ani nevyvíjejí jednotlivé postavy, naopak je to o jejich orientaci v novém prostředí. A hlavně přibývá tužších logických úkolů, po kterém hráči tolik volali. Někomu se tyto úkoly mohou zdát těžké, místy až neřešitelné, ale já jsem si je všechny užíval a obzvláště puzzly s dálkovým ovládáním robotka a pak tvorba obvodů patří ke zlatým hřebům této hry. Konečně zase nějaký pořádný a komplexnější puzzle, který má hlavu, patu i logiku.

0/0
30.5.2015 21:48

P53e93t19r 27L26i69n13h45a64r93t 2568764284153

Co hře jednoznačně ublížilo, tak rozdělení na dva akty. Kdyby hra vyšla v celém kuse, tak jí skoro není co vytknout. Tím, že byla rozdělena, tak hráči musí zákonitě připadat, že je ve druhém díle ošizen o větší množství nových prostředí a vzhledem k délce pauzy mezi oběma díly mu unikne i řada narážek na předchozí události. Každopádně se Schäferovi podařilo vytvořit unikátní svět dvou hratelných postav a přestože k samotnému designu občas přistupuje ne z pohledu hlavní postavy, ale z pohledu hráče, který musí použít znalosti, které objevil prostřednictvím druhé postavy, aniž by si je ty ve skutečnosti předaly, z pohledu hráče je to zajímavé zpestření a rozšířuje to variabilnost jednotlivých úkolů.

Za sebe můžu řict, že Broken Age považuju za jednu z nejlepších adventur poslední doby. Oba dva akty jsou svým způsobem odlišné a nemusí se líbit každému (ať už jeden či oba). Ale rozhodně se tato hra zařadí mezi kvalitní kusy, na které se bude vzpomínat.

0/0
30.5.2015 21:49

P43e71t63r 97S21l28o80v14á66k 9415395437889

tak pre recenzentov iDNES zas a znovu - do recenze SPOILER NEPATRI, je to pras.rna a de.ilita

0/−1
7.5.2015 13:48

H76e59r83b37e43r46t 51V95á69c69l67a69v65s68k75ý 4889505731172

Kickstarter umožnil vznik množství her již málem pohřbených žánrů, které potěšily statisíce fanoušků a získaly hvězdná hodnocení. V tomto světle vyznívá zahořklé pomlouvání a znevažování komunitního financování poněkud směšně, a ignorantsky. 

Ten gigantický spoiler v článku chápu jako přímou snahu autora vyřídit si s hrou účty.

+2/0
7.5.2015 1:36
Foto

H44o71n15z25a 96S77r50p 9284573492368

Já ale přeci nic neznevažuji ani nepomlouvám. Jen říkám, že mezi dosud vydanými hrami dosud není nic zásadního, na co bychom měli vzpomínat ještě za pár let. Statisíce fanoušků málem pohřbených žánrů dostalo přesně to co chtělo, nic míň, nic víc.

"Gigantický spoiler" má pouze ilustrovat, do jak velké bídy se příběh propadl. Jelikož nejsem backer a hře jsem dal nadprůměrné hodnocení jsou řeči o vyřizování účtů trochu mimo.

+5/−2
7.5.2015 7:53

M77i86r81o79s35l84a79v 66S22t39a75s19t73n12y 7954373556591

No, vzhledem k tomu, že většina her, které se na kickstarteru těšily největší oblibě jsou často sequely k x let starým hrám, u kterých nikdo z fandů ani nečekal, že by měly nějakým způsobem reinventovat daný žánr, tak mi to tvrzení taky přijde takové nicneříkající a zbytečné.

btw. nevím jaká byla byla při vydání Full Throttlea v roce 1995 nálada, ale zpětně se myslím o žádné kontroverzi moc mluvit nedá. Vždyť je ta hra dnes universálně glorifikována. Kritika její délky už je při dnešních standardech v podstatě dost směšná :-)

0/0
7.5.2015 9:06
Foto

H15o24n25z66a 31S98r27p 9714443862588

Já třeba očekával při nástupu kickstarteru, že se kreativním lidem s dostatkem prostředků zcela rozvážou ruce, nikoli že budou převážně dělat HD remaky starých her. Ale to sem nepatří, nikde nekritizuji dosud vydané KS hry, jen jsem řekl, že "žádné nadčasové dílo mezi nimi dosud není".

Ano FT je bezesporu vynikající hra, jenže v době kdy vyšla bylo prostě 8 hodin extrémně málo.

+1/−3
7.5.2015 9:27

M92i27r93o55s43l90a79v 86S84t43a89s19t83n60y 7764673616401

Ano, nadčasové dílo tam zatím žádné není, na druhou stranu přesně tohle třeba já očekávám od nadcházející Tides of Numenera. Jiní od Star Citizena.

8 hodin? Hm, hrál jsem to poprvé tak před 3 lety a mám pocit, že jsem u toho strávil víc času, ale asi jsem se párkrát zasekl. No, na konci jsem rozhodně neměl pocit, že bych byl nějak ochuzený.

0/0
7.5.2015 9:41

P23e10t49r 94L68i51n34h20a20r65t 2828624624503

Já patřím mezi ty pamětníky, kteří si hru zahráli zhruba v době, kdy vyšla a pamatuju i názory kominuty té doby. Problém byl v tom, že Schafer předběhl dobu a předložil hráčům něco, na co nebyli v rámci žánru adventur připravení - vpodstatě filmovou adventuru (nazval bych to klidně interaktivním filmem, ale tenhle pojem se pak zbytečně dehonestoval v nepovedené FMV filmečky parodující hry), která sází hlavně na příběh a jeho vyprávění. S tím souvisí v té době hodně krátká doba hraní (do 10 hodin i u těch nejpomalejších) a méně interaktivity, než bývalo zvykem. Z dnešního pohledu je to OK, tehdy to bylo něco úplně nového.

0/0
7.5.2015 14:21

M91i17r29o22s80l62a39v 20S26t49a69s26t25n15y 7414163536401

Hm, asi to tak bude. Nicméně si poměrně dobře vybavuju, že hra už počátkem nového tisíciletí figurovala na většině žebříčků nejlepších adventur všech dob (samozřejmě těch aspoň trochu obsáhlejších), tedy v době, která dlouho předcházela tvorbě her, na které narážíte.

0/0
11.5.2015 14:57

M64i40c30h86a19l 97V57e52r31n32e80r 8247146327794

To je opravdu dost silné tvrzení. Co Shovel Knight, FTL, Banner Saga, Elite, Wasteland, Divinity? První tři zmíněné jsou originály s inovativním přístupem buď ve formě vyprávění nebo herním stylu, další tři pokračování nebo duchovní nástupci starších kousků, ale všechny hry získaly vysoká hodnocení, prodávaly se jako divé a dodnes se hrají a prodávají a hráče zajímají, což dokazují addony, updaty (třeba u Wastelandu chystaná kompletně předělaná grafika) nebo mody. A to třeba FTL už má za sebou těch vámi zmíněných pár let od vydání (vyšla v roce 2012 a loni rozšířená verze). A to nezmiňuju hry, které jsou už dlouho hrané v předběžném přístupu, ale ještě nebyly oficiálně vydané.

+5/0
7.5.2015 10:54

H48e26r75b41e64r86t 98V11á12c83l10a34v52s36k28ý 4779145211512

Mám přesně opačný názor, mezi vydanými hrami jsou kvanta titulů hodny vzpomínání, a jistě vyšší kvality než sériově vydávané pokračování zavedených IP značek. Pillars of Eternity, Divinity, nebo Wasteland může takto odsuzovat jen arogancí nasáklý hipster s mesiášským komplexem a potřebou se vymezovat.

KS se provinil jediným, nenaplňuje čistě Vaši představu o tom, čím měl být. Proto v každé větě cítím uražený despekt. Hra sice dostala 70 %, ale přímo v článku se o ní znovu a znovu pohrdavě píše, jako o hře průměrné, jak její autor ztratil reputaci atd. Člověk nemusí být hned backer, aby nemohl být  zaujatý, což je evidentně tento případ.

Spoilery ilustrovat čistě subjektivní názor jen dále podtrhuje celkovou bezradnost a přímou snahu poškodit hru každému, kdo tento výtvor bude číst.

+1/−1
7.5.2015 13:20
Foto

H96o31n29z15a 97S30r63p 9384413162398

Tohle je na delší diskusi, která se úplně nehodí pod tento článek a pokud ji míníte vést touhle formou, tak ani nikam jinam. Nezpochybňuji kvality Vámi zmíněných her, Pillars aktuálně také hraji, ale že bych ve hře nalezl něco, proč bych si na ní měl pamatovat stejným způsobem jako na Baldurs Gate jsem prostě nenašel.

+2/−2
7.5.2015 13:47







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.