Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RETRO RECENZE: Return to Castle Wolfenstein zestárl důstojně. Baví i dnes

Vytvářet pokračování jedné z nejvýznamnějších značek herního průmyslu je nelehký úkol. Očekávání jsou vysoká a zároveň je možné pozorovat citelný rozpor mezi tím, jak si jednotliví lidé nový díl představují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P74a63v41e27l 68R31u69l36e 4846672908745

Jedna z nejlepších (a prvních) her co jsem kdy hrál, obzvlášť na ten závěrečnej boss fight jen tak nezapomenu R^

+1/0
18.8.2015 13:05

K37a21r58e58l 32D73v34o77ř35á70k 7899644547738

Tuhle hru považuji za nejlepší, co jsem kdy hrál. Už třeba hned první mise, která se dá na začátku projít jako stealth akce až do okamžiku, kdy se dostanete do místnosti s důstojníkem a vojáci v přízemí začnou zezdola prostřelovat podlahu. Při stealth akcích v této a dalších misích si pak vyslechnete spoustu rozhovorů navíc. Nedávno jsem si sehnal verzi upravenou pro full HD a český dabing. Takže bomba.

+1/−1
16.8.2015 20:51

J55a11n 33P63a89v38e35l52k83a 9704247881358

Jedna z Nej her, které jsem kdysi hrál!

Odehráno několikrát na PC, taktéž na PS2 a dnes si občas z nostalgie pustím portable verzi, kterou mám na ploše i na flash disku, prostě na tu dobu - bombaR^

0/0
16.8.2015 11:54

P80a82v95e49l 32R26i15e89d89e53l 4550523767858

...líbí se mi, že redakce BW komunikuje s diskutéry. Klobouk dolů....

RtWC je ok. A má důstojné nástupce...

Toť vše, co jsem říci chtěl...

ostravak :)

+1/0
15.8.2015 20:50

P51a63v29e88l 84P26o44s67p78í96š58i25l 3161144233315

A tak to ma byť:-) Myslim ta komunikace

0/0
18.8.2015 14:05

I33v76a49n 77P84r54o18c65h98á74z11k28a 3121344475215

RTCW byla kvalitní a optimalizovaná hra, vešla se na jedno CD a běžela pod 32bit. OS s nízkými HW nároky. Oproti tomu je nový Wolf nenažraná bestie, kterou na pár let starém PC prostě nespustím.

0/0
14.8.2015 17:10

M36a18r45t66i67n 36C56u19m37p32e66l88i45k 7191930813222

bavi dodnes...a to je prave duvod, proc je grafika druhorada...

+5/0
14.8.2015 12:28

A50n75d70r96e67j 30B51r88a28b70e82c 4912951557524

V diskusi jsem psal, ze to neplati pro hry, ktere clovek hral v dobe jejich vydani. Tam funguje sila nostalgie. Kdyby ale hra vysla se stejnou grafikou dnes, byl by to problem.

0/0
14.8.2015 13:34

M88a23r58t48i77n 66C22u95m54p81e87l48i45k 7241820863332

ja tomu rozumim a nehadam se o tom, ze lide jsou lide, co uprednostnuji grafiku a ani se nehadam, ze hra s touto grafikou by mela dnes problem. Ale jsou hry, ktere jsou drive hral a bavili jako blazen a nostalgie nefunguje, resp. ani zdaleka v takove mire jako prave u RTCW.

0/0
14.8.2015 14:57

A35n56d15r65e27j 69B46r88a73b83e74c 4392101667474

No nostalgie pochopitelne funguje jen u kvalitnich her, ktere ustoji test casu. A prave o tom tyhle recenze jsou... ze zjistujeme, jak se klasiky hraji dnes.

0/0
14.8.2015 15:11

P18a18v50e67l 51P81o84s66p68í87š31i61l 3531464643645

tak to porovnani je trosku pritazeny za vlasy, je preci jasne, ze kdyz vydate hru s podprumernou (coz muze v lidech evokovovat "odflaknutou")grafikou, tak lidi budou prskat asi vzdycky. Myslim, ze to srovnani porad tlacite tak nejak na jednu stranu - co se dulezitosti a grafiky tyce. To je jako, kdybyste srovnaval napr, Superb III a VW Brouk Cabrio ze 60. let. Kdyz si do toho vleze clovek, ktery je zvykly na pohodli Superb III (skoda hejtri mlcte:-), aniz by vedel, co je VW Brouk zac, bude prskat, ze tam nema klimatizaci, radio, abs a ja nevim co jeste. Ale fajnsmekr si v  tom uzije. Ale to fakt porovnavame uz "ad absurdum". Jinymi slovy rikam, ze kvalitni hra, co do hratelnosti, si vystaci i s prumernou (na dnesni dobu) grafikou. Asi se shodneme, ze 14 let stara hra tohle uplne nesplnuje. Ale naopak splnuje to, ze kdyby RCTW byla blbost, tak se k ni nikdo nikdy nevrati, ani kdyby ta grafika byla pecka.

0/0
14.8.2015 16:54

K92a23r76e35l 77U85r15b10a48n 2734724471659

Nejlepší moment v téhle hře bylo, když se člověk proboural do té hrobky a sledoval, jak umírají náckové pod útokem nemrtváků.. hutná atmosféra.

0/0
14.8.2015 12:20

M55a57r46t72i46n 80C92u41m97p29e64l47i35k 7521210803152

jako malej jsem ty katakomby strasne prozival:-)

+5/0
14.8.2015 12:26

J80a94n 60P16a48v61e24l60k47a 9694437761298

mě se z těch zombíků trochu ježily chlupy na ruce;-D

0/0
16.8.2015 11:55

M84a36r37t30i94n 50K49o67b22y47l44k10a 8553868342231

Ty nejlepší hry s vysokou AI jste už vyjmenoval - HL a FEAR. Nevím, že by od té doby bylo něco tak výrazného, aby překonalo výše zmíněné. Bohužel.

0/0
14.8.2015 10:19

J95i79ř33í 14Ř87e67h34o85ř 9518938206768

no matně si vzpomínám, že někteří protivníci ve hře projevovali inteligenci slušnou. Řeklo by se: na tu dobu určitě. Ale popravdě ani dnes to ve hrách není žádná sláva. Myslím že tam to byli nějaké drobné malé esesačky. Už je to fakt dávno. Stejně vzpomínám na první setkání se speciální jednotkou v Halfovi. Než jsem je vůbec viděl, už jsem měl pod nohy granát. Později se mi líbilo chování vojáků ve Fearu, tak chodili do zad. A od té doby jsem se nějakou úžasnou inteligencí nesetkal. Ale v posledních letech jsem nehrál skoro střílečky. Kdyby někdo doporučil střílečku s vysokou inteligencí nepřátel, tak budu vděčný.

0/0
14.8.2015 10:10

P38e69t61r 17T15i69c98h68ý 4950851845984

V halfovi se mi jeste libily ty assassinky, ktere skakaly po kontejnerech a mely myslim pistole s tlumicem.

0/0
14.8.2015 14:56

M42i70r80o49s72l81a34v 64S43t36a42s81t75n52y 7434433416261

Retro recenze fajn, ale zeptám se takhle, je nějaká 3D hra z roku 2001, která nemá "nepřirozené pohyby"? Protože dávat tohle mezi mínusy mi přijde podobně absurdní jako kritizovat filmy ze 30. let, že jsou černobílé.

+9/0
14.8.2015 9:55

A53n66d79r87e59j 17B76r44a40b58e11c 4492241637194

Dobra otazka, ale tady je to vazne do oci bijici. Starsi hry typu Doom a Duke Nukem jsou od realismu jeste tak daleko, ze to cloveka nijak nerusi. V RTCW se to uz ale vzdalene blizi, a vysledek je v tomto ohledu usmevny.

0/0
14.8.2015 10:30

M52i64r24o85s98l30a17v 67S77t94a62s27t27n73y 7724533556121

Ok, já FPS moc nehraju tak nevím, ale přijde mi, že 97-01 je takový 3D pravěk a hry s 2D grafikou z tehdejší doby stárly mnohem pomaleji (např. grafika Falloutu nikdy nebyla top, ale s hi-res patchem se mi na ni dost dobře dívá i dneska).

+2/0
14.8.2015 11:04

A26n96d34r91e64j 35B49r89a70b41e20c 4112331827774

To je urcite pravda.

0/0
14.8.2015 15:12

V66a88š52e22k 35H72a48v58r13á62n69e85k 8439339876388

Jsem asi hráč ze staré školy, ale zmíněné mínusy jsou pro mě spíš plusy. Záchytné body a nemožnost ukládat hru kdy chci mě dokáže jen naštvat. Zvlášť je to blbost v případě, že neexistuje žádné doplňování zdraví. Není nic horšího, než když Vás autosave uloží s 5% zdravíčka.

Nazvat to, co je běžné v RtCW, jako bludiště, je trochu nadsazené. Pokud hráči mají potíže se orientovat v čemkoli jiném než CoD, tak by měli vyhledat odbornou pomoc nebo aspoň se svým orientačním smyslem nikdy nesednout za volant.

+11/0
14.8.2015 9:39

A42n14d24r31e97j 83B12r73a53b53e87c 4292831837984

Hrad je trochu bludiste. Souhlasim ale, ze ty ostatni levely jsou dost primocare.

0/0
14.8.2015 10:29

J37a72k73u14b 48P98e15e96t 7973628362471

Tak třeba AvP ten patch (co umoznil ukladani kdekoliv) uplne zabil... ale zas na druhou stranu tam nebyli ani checkpointy, proste se to ukládalo po misich. A ani ty se nadali naucit uplne naspamet, protoze alieni se pohybovali pokazde jinak\jinudy.Autohealing je totalni lamarna a kdyy vas autosave ulozi s 5% zdravi, tak jste to nehral moc dobře a nic jiného se na to rict neda... a když uz jsem to hral tak spatne, ze mam autosave s 5% života, tak se pak budu muset o to vic snazit... v tom nic spatneho nevidim. Naopak nechapu lidi co hrajou stylem - zabiju nepritele, save. Projdu chodbou, save. Zabiju dalšího nepritele, save. Další nepritel me zabije, load. Zabiju nepritele, protože uz vim kde je\odkud prijde, save. atd atd. fakt zabava :D

A když se kouknete na dnesni hry, tak se ani není cem,u divit, ze lidi zabloudej po odboceni za druhej roh, vzdyt dneska je to samej tunel, a když ne tunel, tak se všude objevuje spousta a spousta sipek,dolesku a tak podobne, který vam hned reknou kudy jit i co zmacknout :)

0/0
15.8.2015 6:38

H58y41n46e21k 57Š66l27a88h12ů49n79e13k 4239453636919

Bude recenze na System Shock 2?

+2/0
14.8.2015 9:24

A51n87d48r30e40j 87B64r47a43b28e90c 4392781767754

To neni spatny napad. Uvidime. :)

0/0
14.8.2015 15:12
Foto

J71a65k46u90b 26R85a36i98d26a 5438146949244

Poslední Wolfensteiny (New Order, Old Blood) jsem si velmi užil (hlavně příběh a frenetickou akci), starého Wolfa 3D jsem taky hrával (ačkoliv už jsem spíš generace Dooma, takže ne moc), ale Return to Castle Wolfenstein mě bavil snad nejvíc a od prvního dohrání jsem jej hrál v průběhu let ještě mnohokrát. Řízná akce, skvělá atmosféra, podpořená celým tím nazi-diesel-punkem, skvělá hudba a navíc člověk mohl nakonec nakopat opancéřované pozadí králi, který šikanoval v 10. století svatého Václava.

0/0
14.8.2015 9:09

O37n20d22ř96e20j 65K75o67p74e70c10k24ý 6230555807778

Tahle recenze se mi strefila do nálady, v posledních dvou týdnech hraji Baldur's Gate 1&2, IWD a NHL99. Return to Castle Wolfenstein jsem si nesmírně užil a je načase projít ho znovu. Díky za tip!;-)

0/0
14.8.2015 8:14

P88e50t26r 46P13r88u86s 7367185639742

Je k tomu potreba pricist i Enemy Territory. Jeste stale se hraje, ikdyz hracu kvapem ubyva. :-(

+2/0
14.8.2015 7:57

A17n83d52r15e12j 77B52r50a32b61e24c 4712141157754

Jo jo, Enemy Territory bylo genialni.

0/0
14.8.2015 9:15

J56a52n 89S19z47o95t85k82o79w40s25k18i 3877294555461

Můžu doporučit free2play hru Dirty Bomb :)

Je to od stejných vývojářů jako Enemy Territory a myslím si, že se povedla :)

Jediný aktuální problém je anticheat, kterým je nefungující xigncode, jenže na tom se pracuje a patch by měl vyjít brzy. Na EU serverech prozatím moc hackerů není :)

Kdo by chtěl, je na steamu zdarma :)

http://store.steampowered.com/app/333930

0/0
14.8.2015 13:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.