Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RETRO RECENZE: Return to Castle Wolfenstein zestárl důstojně. Baví i dnes

Vytvářet pokračování jedné z nejvýznamnějších značek herního průmyslu je nelehký úkol. Očekávání jsou vysoká a zároveň je možné pozorovat citelný rozpor mezi tím, jak si jednotliví lidé nový díl představují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P12a15v76e58l 18R30u74l69e 4196332118405

Jedna z nejlepších (a prvních) her co jsem kdy hrál, obzvlášť na ten závěrečnej boss fight jen tak nezapomenu R^

+1/0
18.8.2015 13:05

K95a58r14e21l 64D57v43o24ř63á68k 7339834127668

Tuhle hru považuji za nejlepší, co jsem kdy hrál. Už třeba hned první mise, která se dá na začátku projít jako stealth akce až do okamžiku, kdy se dostanete do místnosti s důstojníkem a vojáci v přízemí začnou zezdola prostřelovat podlahu. Při stealth akcích v této a dalších misích si pak vyslechnete spoustu rozhovorů navíc. Nedávno jsem si sehnal verzi upravenou pro full HD a český dabing. Takže bomba.

+1/−1
16.8.2015 20:51

J89a58n 17P83a12v82e49l72k25a 9604337501158

Jedna z Nej her, které jsem kdysi hrál!

Odehráno několikrát na PC, taktéž na PS2 a dnes si občas z nostalgie pustím portable verzi, kterou mám na ploše i na flash disku, prostě na tu dobu - bombaR^

0/0
16.8.2015 11:54

P15a23v49e45l 69R33i47e33d95e42l 4380733277948

...líbí se mi, že redakce BW komunikuje s diskutéry. Klobouk dolů....

RtWC je ok. A má důstojné nástupce...

Toť vše, co jsem říci chtěl...

ostravak :)

+1/0
15.8.2015 20:50

P58a88v78e30l 73P90o28s71p67í85š16i50l 3611674793975

A tak to ma byť:-) Myslim ta komunikace

0/0
18.8.2015 14:05

I79v69a59n 52P29r73o27c98h98á45z78k69a 3571304425655

RTCW byla kvalitní a optimalizovaná hra, vešla se na jedno CD a běžela pod 32bit. OS s nízkými HW nároky. Oproti tomu je nový Wolf nenažraná bestie, kterou na pár let starém PC prostě nespustím.

0/0
14.8.2015 17:10

M17a33r59t93i94n 85C42u32m42p46e37l42i94k 7181650673342

bavi dodnes...a to je prave duvod, proc je grafika druhorada...

+5/0
14.8.2015 12:28

A26n71d77r31e97j 30B41r89a79b84e94c 4302701517344

V diskusi jsem psal, ze to neplati pro hry, ktere clovek hral v dobe jejich vydani. Tam funguje sila nostalgie. Kdyby ale hra vysla se stejnou grafikou dnes, byl by to problem.

0/0
14.8.2015 13:34

M29a97r26t11i73n 84C21u47m47p26e15l91i41k 7311900423772

ja tomu rozumim a nehadam se o tom, ze lide jsou lide, co uprednostnuji grafiku a ani se nehadam, ze hra s touto grafikou by mela dnes problem. Ale jsou hry, ktere jsou drive hral a bavili jako blazen a nostalgie nefunguje, resp. ani zdaleka v takove mire jako prave u RTCW.

0/0
14.8.2015 14:57

A54n53d84r51e21j 67B86r90a69b23e19c 4902211607904

No nostalgie pochopitelne funguje jen u kvalitnich her, ktere ustoji test casu. A prave o tom tyhle recenze jsou... ze zjistujeme, jak se klasiky hraji dnes.

0/0
14.8.2015 15:11

P22a17v43e77l 16P91o81s22p77í34š61i25l 3151884193975

tak to porovnani je trosku pritazeny za vlasy, je preci jasne, ze kdyz vydate hru s podprumernou (coz muze v lidech evokovovat "odflaknutou")grafikou, tak lidi budou prskat asi vzdycky. Myslim, ze to srovnani porad tlacite tak nejak na jednu stranu - co se dulezitosti a grafiky tyce. To je jako, kdybyste srovnaval napr, Superb III a VW Brouk Cabrio ze 60. let. Kdyz si do toho vleze clovek, ktery je zvykly na pohodli Superb III (skoda hejtri mlcte:-), aniz by vedel, co je VW Brouk zac, bude prskat, ze tam nema klimatizaci, radio, abs a ja nevim co jeste. Ale fajnsmekr si v  tom uzije. Ale to fakt porovnavame uz "ad absurdum". Jinymi slovy rikam, ze kvalitni hra, co do hratelnosti, si vystaci i s prumernou (na dnesni dobu) grafikou. Asi se shodneme, ze 14 let stara hra tohle uplne nesplnuje. Ale naopak splnuje to, ze kdyby RCTW byla blbost, tak se k ni nikdo nikdy nevrati, ani kdyby ta grafika byla pecka.

0/0
14.8.2015 16:54

K47a16r49e76l 84U98r23b61a21n 2354414591749

Nejlepší moment v téhle hře bylo, když se člověk proboural do té hrobky a sledoval, jak umírají náckové pod útokem nemrtváků.. hutná atmosféra.

0/0
14.8.2015 12:20

M30a36r85t34i92n 83C96u53m84p49e95l41i75k 7601880943612

jako malej jsem ty katakomby strasne prozival:-)

+5/0
14.8.2015 12:26

J97a80n 70P75a13v50e44l75k90a 9974557321528

mě se z těch zombíků trochu ježily chlupy na ruce;-D

0/0
16.8.2015 11:55

M73a41r16t91i51n 47K36o32b31y90l65k23a 8963208182101

Ty nejlepší hry s vysokou AI jste už vyjmenoval - HL a FEAR. Nevím, že by od té doby bylo něco tak výrazného, aby překonalo výše zmíněné. Bohužel.

0/0
14.8.2015 10:19

J34i20ř27í 98Ř23e53h70o83ř 9718788906208

no matně si vzpomínám, že někteří protivníci ve hře projevovali inteligenci slušnou. Řeklo by se: na tu dobu určitě. Ale popravdě ani dnes to ve hrách není žádná sláva. Myslím že tam to byli nějaké drobné malé esesačky. Už je to fakt dávno. Stejně vzpomínám na první setkání se speciální jednotkou v Halfovi. Než jsem je vůbec viděl, už jsem měl pod nohy granát. Později se mi líbilo chování vojáků ve Fearu, tak chodili do zad. A od té doby jsem se nějakou úžasnou inteligencí nesetkal. Ale v posledních letech jsem nehrál skoro střílečky. Kdyby někdo doporučil střílečku s vysokou inteligencí nepřátel, tak budu vděčný.

0/0
14.8.2015 10:10

P43e93t38r 74T10i20c17h88ý 4480341235624

V halfovi se mi jeste libily ty assassinky, ktere skakaly po kontejnerech a mely myslim pistole s tlumicem.

0/0
14.8.2015 14:56

M72i40r16o24s56l77a92v 42S43t50a80s80t55n18y 7974123576441

Retro recenze fajn, ale zeptám se takhle, je nějaká 3D hra z roku 2001, která nemá "nepřirozené pohyby"? Protože dávat tohle mezi mínusy mi přijde podobně absurdní jako kritizovat filmy ze 30. let, že jsou černobílé.

+9/0
14.8.2015 9:55

A23n59d37r92e37j 91B25r65a12b88e30c 4682751217564

Dobra otazka, ale tady je to vazne do oci bijici. Starsi hry typu Doom a Duke Nukem jsou od realismu jeste tak daleko, ze to cloveka nijak nerusi. V RTCW se to uz ale vzdalene blizi, a vysledek je v tomto ohledu usmevny.

0/0
14.8.2015 10:30

M53i68r16o38s23l15a78v 46S57t68a61s22t81n65y 7124183596541

Ok, já FPS moc nehraju tak nevím, ale přijde mi, že 97-01 je takový 3D pravěk a hry s 2D grafikou z tehdejší doby stárly mnohem pomaleji (např. grafika Falloutu nikdy nebyla top, ale s hi-res patchem se mi na ni dost dobře dívá i dneska).

+2/0
14.8.2015 11:04

A35n73d85r68e45j 47B90r58a53b88e71c 4722661397334

To je urcite pravda.

0/0
14.8.2015 15:12

V37a86š12e69k 87H51a65v75r11á67n40e24k 8209589626938

Jsem asi hráč ze staré školy, ale zmíněné mínusy jsou pro mě spíš plusy. Záchytné body a nemožnost ukládat hru kdy chci mě dokáže jen naštvat. Zvlášť je to blbost v případě, že neexistuje žádné doplňování zdraví. Není nic horšího, než když Vás autosave uloží s 5% zdravíčka.

Nazvat to, co je běžné v RtCW, jako bludiště, je trochu nadsazené. Pokud hráči mají potíže se orientovat v čemkoli jiném než CoD, tak by měli vyhledat odbornou pomoc nebo aspoň se svým orientačním smyslem nikdy nesednout za volant.

+11/0
14.8.2015 9:39

A39n74d42r12e34j 86B17r31a24b78e68c 4262161727894

Hrad je trochu bludiste. Souhlasim ale, ze ty ostatni levely jsou dost primocare.

0/0
14.8.2015 10:29

J38a37k84u94b 63P42e29e17t 7883598712271

Tak třeba AvP ten patch (co umoznil ukladani kdekoliv) uplne zabil... ale zas na druhou stranu tam nebyli ani checkpointy, proste se to ukládalo po misich. A ani ty se nadali naucit uplne naspamet, protoze alieni se pohybovali pokazde jinak\jinudy.Autohealing je totalni lamarna a kdyy vas autosave ulozi s 5% zdravi, tak jste to nehral moc dobře a nic jiného se na to rict neda... a když uz jsem to hral tak spatne, ze mam autosave s 5% života, tak se pak budu muset o to vic snazit... v tom nic spatneho nevidim. Naopak nechapu lidi co hrajou stylem - zabiju nepritele, save. Projdu chodbou, save. Zabiju dalšího nepritele, save. Další nepritel me zabije, load. Zabiju nepritele, protože uz vim kde je\odkud prijde, save. atd atd. fakt zabava :D

A když se kouknete na dnesni hry, tak se ani není cem,u divit, ze lidi zabloudej po odboceni za druhej roh, vzdyt dneska je to samej tunel, a když ne tunel, tak se všude objevuje spousta a spousta sipek,dolesku a tak podobne, který vam hned reknou kudy jit i co zmacknout :)

0/0
15.8.2015 6:38

H38y30n37e41k 95Š59l58a96h39ů64n14e45k 4299653866899

Bude recenze na System Shock 2?

+2/0
14.8.2015 9:24

A29n35d59r12e20j 38B12r39a24b94e30c 4742321847824

To neni spatny napad. Uvidime. :)

0/0
14.8.2015 15:12
Foto

J39a17k58u86b 92R82a82i19d67a 5188436359334

Poslední Wolfensteiny (New Order, Old Blood) jsem si velmi užil (hlavně příběh a frenetickou akci), starého Wolfa 3D jsem taky hrával (ačkoliv už jsem spíš generace Dooma, takže ne moc), ale Return to Castle Wolfenstein mě bavil snad nejvíc a od prvního dohrání jsem jej hrál v průběhu let ještě mnohokrát. Řízná akce, skvělá atmosféra, podpořená celým tím nazi-diesel-punkem, skvělá hudba a navíc člověk mohl nakonec nakopat opancéřované pozadí králi, který šikanoval v 10. století svatého Václava.

0/0
14.8.2015 9:09

O76n51d10ř81e39j 56K61o88p35e90c22k46ý 6740835367218

Tahle recenze se mi strefila do nálady, v posledních dvou týdnech hraji Baldur's Gate 1&2, IWD a NHL99. Return to Castle Wolfenstein jsem si nesmírně užil a je načase projít ho znovu. Díky za tip!;-)

0/0
14.8.2015 8:14

P55e35t96r 85P42r71u14s 7167195679502

Je k tomu potreba pricist i Enemy Territory. Jeste stale se hraje, ikdyz hracu kvapem ubyva. :-(

+2/0
14.8.2015 7:57

A68n84d14r20e73j 84B28r77a74b50e55c 4362771287334

Jo jo, Enemy Territory bylo genialni.

0/0
14.8.2015 9:15

J95a80n 45S18z35o40t96k86o98w36s15k32i 3667714455891

Můžu doporučit free2play hru Dirty Bomb :)

Je to od stejných vývojářů jako Enemy Territory a myslím si, že se povedla :)

Jediný aktuální problém je anticheat, kterým je nefungující xigncode, jenže na tom se pracuje a patch by měl vyjít brzy. Na EU serverech prozatím moc hackerů není :)

Kdo by chtěl, je na steamu zdarma :)

http://store.steampowered.com/app/333930

0/0
14.8.2015 13:12





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.