Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RETRO RECENZE: Return to Castle Wolfenstein zestárl důstojně. Baví i dnes

Vytvářet pokračování jedné z nejvýznamnějších značek herního průmyslu je nelehký úkol. Očekávání jsou vysoká a zároveň je možné pozorovat citelný rozpor mezi tím, jak si jednotliví lidé nový díl představují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P69a84v80e67l 36R51u15l73e 4606112488825

Jedna z nejlepších (a prvních) her co jsem kdy hrál, obzvlášť na ten závěrečnej boss fight jen tak nezapomenu R^

+1/0
18.8.2015 13:05

K94a17r82e24l 33D24v82o51ř84á55k 7589154957968

Tuhle hru považuji za nejlepší, co jsem kdy hrál. Už třeba hned první mise, která se dá na začátku projít jako stealth akce až do okamžiku, kdy se dostanete do místnosti s důstojníkem a vojáci v přízemí začnou zezdola prostřelovat podlahu. Při stealth akcích v této a dalších misích si pak vyslechnete spoustu rozhovorů navíc. Nedávno jsem si sehnal verzi upravenou pro full HD a český dabing. Takže bomba.

+1/−1
16.8.2015 20:51

J27a10n 25P83a41v60e44l73k23a 9344387241148

Jedna z Nej her, které jsem kdysi hrál!

Odehráno několikrát na PC, taktéž na PS2 a dnes si občas z nostalgie pustím portable verzi, kterou mám na ploše i na flash disku, prostě na tu dobu - bombaR^

0/0
16.8.2015 11:54

P61a41v94e68l 35R46i97e69d59e26l 4110463607288

...líbí se mi, že redakce BW komunikuje s diskutéry. Klobouk dolů....

RtWC je ok. A má důstojné nástupce...

Toť vše, co jsem říci chtěl...

ostravak :)

+1/0
15.8.2015 20:50

P85a45v85e42l 95P21o76s45p18í75š42i10l 3321984633555

A tak to ma byť:-) Myslim ta komunikace

0/0
18.8.2015 14:05

I48v49a19n 88P54r37o79c93h27á20z37k71a 3801124555345

RTCW byla kvalitní a optimalizovaná hra, vešla se na jedno CD a běžela pod 32bit. OS s nízkými HW nároky. Oproti tomu je nový Wolf nenažraná bestie, kterou na pár let starém PC prostě nespustím.

0/0
14.8.2015 17:10

M25a59r97t23i94n 48C91u38m71p65e29l27i33k 7261690643682

bavi dodnes...a to je prave duvod, proc je grafika druhorada...

+5/0
14.8.2015 12:28

A36n27d46r89e22j 78B75r55a41b15e25c 4272591347804

V diskusi jsem psal, ze to neplati pro hry, ktere clovek hral v dobe jejich vydani. Tam funguje sila nostalgie. Kdyby ale hra vysla se stejnou grafikou dnes, byl by to problem.

0/0
14.8.2015 13:34

M14a61r97t76i73n 47C94u49m36p24e50l62i97k 7181370963912

ja tomu rozumim a nehadam se o tom, ze lide jsou lide, co uprednostnuji grafiku a ani se nehadam, ze hra s touto grafikou by mela dnes problem. Ale jsou hry, ktere jsou drive hral a bavili jako blazen a nostalgie nefunguje, resp. ani zdaleka v takove mire jako prave u RTCW.

0/0
14.8.2015 14:57

A14n54d21r47e85j 96B97r23a17b10e25c 4712451967654

No nostalgie pochopitelne funguje jen u kvalitnich her, ktere ustoji test casu. A prave o tom tyhle recenze jsou... ze zjistujeme, jak se klasiky hraji dnes.

0/0
14.8.2015 15:11

P50a11v67e97l 45P64o12s70p58í52š98i94l 3721514603155

tak to porovnani je trosku pritazeny za vlasy, je preci jasne, ze kdyz vydate hru s podprumernou (coz muze v lidech evokovovat "odflaknutou")grafikou, tak lidi budou prskat asi vzdycky. Myslim, ze to srovnani porad tlacite tak nejak na jednu stranu - co se dulezitosti a grafiky tyce. To je jako, kdybyste srovnaval napr, Superb III a VW Brouk Cabrio ze 60. let. Kdyz si do toho vleze clovek, ktery je zvykly na pohodli Superb III (skoda hejtri mlcte:-), aniz by vedel, co je VW Brouk zac, bude prskat, ze tam nema klimatizaci, radio, abs a ja nevim co jeste. Ale fajnsmekr si v  tom uzije. Ale to fakt porovnavame uz "ad absurdum". Jinymi slovy rikam, ze kvalitni hra, co do hratelnosti, si vystaci i s prumernou (na dnesni dobu) grafikou. Asi se shodneme, ze 14 let stara hra tohle uplne nesplnuje. Ale naopak splnuje to, ze kdyby RCTW byla blbost, tak se k ni nikdo nikdy nevrati, ani kdyby ta grafika byla pecka.

0/0
14.8.2015 16:54

K77a16r16e89l 62U42r75b59a50n 2604894751499

Nejlepší moment v téhle hře bylo, když se člověk proboural do té hrobky a sledoval, jak umírají náckové pod útokem nemrtváků.. hutná atmosféra.

0/0
14.8.2015 12:20

M81a41r36t97i77n 26C11u51m86p94e34l15i19k 7551440253482

jako malej jsem ty katakomby strasne prozival:-)

+5/0
14.8.2015 12:26

J54a23n 22P37a73v20e40l28k59a 9434217151648

mě se z těch zombíků trochu ježily chlupy na ruce;-D

0/0
16.8.2015 11:55

M68a14r61t19i67n 75K59o22b40y25l62k36a 8613148632121

Ty nejlepší hry s vysokou AI jste už vyjmenoval - HL a FEAR. Nevím, že by od té doby bylo něco tak výrazného, aby překonalo výše zmíněné. Bohužel.

0/0
14.8.2015 10:19

J66i18ř70í 50Ř93e26h74o37ř 9938678296978

no matně si vzpomínám, že někteří protivníci ve hře projevovali inteligenci slušnou. Řeklo by se: na tu dobu určitě. Ale popravdě ani dnes to ve hrách není žádná sláva. Myslím že tam to byli nějaké drobné malé esesačky. Už je to fakt dávno. Stejně vzpomínám na první setkání se speciální jednotkou v Halfovi. Než jsem je vůbec viděl, už jsem měl pod nohy granát. Později se mi líbilo chování vojáků ve Fearu, tak chodili do zad. A od té doby jsem se nějakou úžasnou inteligencí nesetkal. Ale v posledních letech jsem nehrál skoro střílečky. Kdyby někdo doporučil střílečku s vysokou inteligencí nepřátel, tak budu vděčný.

0/0
14.8.2015 10:10

P34e66t85r 82T91i53c82h28ý 4500491505824

V halfovi se mi jeste libily ty assassinky, ktere skakaly po kontejnerech a mely myslim pistole s tlumicem.

0/0
14.8.2015 14:56

M15i79r77o63s98l95a57v 57S13t66a55s78t19n47y 7564973636661

Retro recenze fajn, ale zeptám se takhle, je nějaká 3D hra z roku 2001, která nemá "nepřirozené pohyby"? Protože dávat tohle mezi mínusy mi přijde podobně absurdní jako kritizovat filmy ze 30. let, že jsou černobílé.

+9/0
14.8.2015 9:55

A92n92d48r64e54j 20B26r37a68b74e31c 4712581827884

Dobra otazka, ale tady je to vazne do oci bijici. Starsi hry typu Doom a Duke Nukem jsou od realismu jeste tak daleko, ze to cloveka nijak nerusi. V RTCW se to uz ale vzdalene blizi, a vysledek je v tomto ohledu usmevny.

0/0
14.8.2015 10:30

M30i10r52o42s69l57a25v 14S29t11a76s19t82n26y 7454733736801

Ok, já FPS moc nehraju tak nevím, ale přijde mi, že 97-01 je takový 3D pravěk a hry s 2D grafikou z tehdejší doby stárly mnohem pomaleji (např. grafika Falloutu nikdy nebyla top, ale s hi-res patchem se mi na ni dost dobře dívá i dneska).

+2/0
14.8.2015 11:04

A92n51d86r25e21j 85B39r97a54b85e40c 4292431907334

To je urcite pravda.

0/0
14.8.2015 15:12

V60a63š66e77k 63H23a60v32r89á49n50e90k 8249609596918

Jsem asi hráč ze staré školy, ale zmíněné mínusy jsou pro mě spíš plusy. Záchytné body a nemožnost ukládat hru kdy chci mě dokáže jen naštvat. Zvlášť je to blbost v případě, že neexistuje žádné doplňování zdraví. Není nic horšího, než když Vás autosave uloží s 5% zdravíčka.

Nazvat to, co je běžné v RtCW, jako bludiště, je trochu nadsazené. Pokud hráči mají potíže se orientovat v čemkoli jiném než CoD, tak by měli vyhledat odbornou pomoc nebo aspoň se svým orientačním smyslem nikdy nesednout za volant.

+11/0
14.8.2015 9:39

A14n35d83r19e18j 36B57r65a27b58e70c 4842151747254

Hrad je trochu bludiste. Souhlasim ale, ze ty ostatni levely jsou dost primocare.

0/0
14.8.2015 10:29

J45a88k48u34b 22P67e23e26t 7363738322111

Tak třeba AvP ten patch (co umoznil ukladani kdekoliv) uplne zabil... ale zas na druhou stranu tam nebyli ani checkpointy, proste se to ukládalo po misich. A ani ty se nadali naucit uplne naspamet, protoze alieni se pohybovali pokazde jinak\jinudy.Autohealing je totalni lamarna a kdyy vas autosave ulozi s 5% zdravi, tak jste to nehral moc dobře a nic jiného se na to rict neda... a když uz jsem to hral tak spatne, ze mam autosave s 5% života, tak se pak budu muset o to vic snazit... v tom nic spatneho nevidim. Naopak nechapu lidi co hrajou stylem - zabiju nepritele, save. Projdu chodbou, save. Zabiju dalšího nepritele, save. Další nepritel me zabije, load. Zabiju nepritele, protože uz vim kde je\odkud prijde, save. atd atd. fakt zabava :D

A když se kouknete na dnesni hry, tak se ani není cem,u divit, ze lidi zabloudej po odboceni za druhej roh, vzdyt dneska je to samej tunel, a když ne tunel, tak se všude objevuje spousta a spousta sipek,dolesku a tak podobne, který vam hned reknou kudy jit i co zmacknout :)

0/0
15.8.2015 6:38

H60y63n49e58k 14Š93l25a68h83ů98n28e79k 4759543586509

Bude recenze na System Shock 2?

+2/0
14.8.2015 9:24

A16n57d42r73e28j 63B44r26a97b25e70c 4522791237264

To neni spatny napad. Uvidime. :)

0/0
14.8.2015 15:12
Foto

J95a91k98u82b 42R25a96i17d45a 5558696319294

Poslední Wolfensteiny (New Order, Old Blood) jsem si velmi užil (hlavně příběh a frenetickou akci), starého Wolfa 3D jsem taky hrával (ačkoliv už jsem spíš generace Dooma, takže ne moc), ale Return to Castle Wolfenstein mě bavil snad nejvíc a od prvního dohrání jsem jej hrál v průběhu let ještě mnohokrát. Řízná akce, skvělá atmosféra, podpořená celým tím nazi-diesel-punkem, skvělá hudba a navíc člověk mohl nakonec nakopat opancéřované pozadí králi, který šikanoval v 10. století svatého Václava.

0/0
14.8.2015 9:09

O29n64d34ř92e86j 46K70o77p32e26c53k27ý 6880305937688

Tahle recenze se mi strefila do nálady, v posledních dvou týdnech hraji Baldur's Gate 1&2, IWD a NHL99. Return to Castle Wolfenstein jsem si nesmírně užil a je načase projít ho znovu. Díky za tip!;-)

0/0
14.8.2015 8:14

P77e26t53r 22P56r48u65s 7597585659502

Je k tomu potreba pricist i Enemy Territory. Jeste stale se hraje, ikdyz hracu kvapem ubyva. :-(

+2/0
14.8.2015 7:57

A32n24d27r75e21j 28B88r55a76b94e50c 4862541307384

Jo jo, Enemy Territory bylo genialni.

0/0
14.8.2015 9:15

J58a30n 31S59z26o71t79k27o25w60s10k52i 3127754515771

Můžu doporučit free2play hru Dirty Bomb :)

Je to od stejných vývojářů jako Enemy Territory a myslím si, že se povedla :)

Jediný aktuální problém je anticheat, kterým je nefungující xigncode, jenže na tom se pracuje a patch by měl vyjít brzy. Na EU serverech prozatím moc hackerů není :)

Kdo by chtěl, je na steamu zdarma :)

store.steampowered.com

0/0
14.8.2015 13:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.