Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RETRO RECENZE: Return to Castle Wolfenstein zestárl důstojně. Baví i dnes

Vytvářet pokračování jedné z nejvýznamnějších značek herního průmyslu je nelehký úkol. Očekávání jsou vysoká a zároveň je možné pozorovat citelný rozpor mezi tím, jak si jednotliví lidé nový díl představují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P77a39v62e40l 10R10u24l58e 4636882218685

Jedna z nejlepších (a prvních) her co jsem kdy hrál, obzvlášť na ten závěrečnej boss fight jen tak nezapomenu R^

+1/0
18.8.2015 13:05

K51a36r69e93l 46D83v47o73ř63á36k 7189864367198

Tuhle hru považuji za nejlepší, co jsem kdy hrál. Už třeba hned první mise, která se dá na začátku projít jako stealth akce až do okamžiku, kdy se dostanete do místnosti s důstojníkem a vojáci v přízemí začnou zezdola prostřelovat podlahu. Při stealth akcích v této a dalších misích si pak vyslechnete spoustu rozhovorů navíc. Nedávno jsem si sehnal verzi upravenou pro full HD a český dabing. Takže bomba.

+1/−1
16.8.2015 20:51

J22a77n 43P90a61v69e76l22k16a 9894227131268

Jedna z Nej her, které jsem kdysi hrál!

Odehráno několikrát na PC, taktéž na PS2 a dnes si občas z nostalgie pustím portable verzi, kterou mám na ploše i na flash disku, prostě na tu dobu - bombaR^

0/0
16.8.2015 11:54

P83a49v41e66l 84R56i35e84d84e18l 4770423407378

...líbí se mi, že redakce BW komunikuje s diskutéry. Klobouk dolů....

RtWC je ok. A má důstojné nástupce...

Toť vše, co jsem říci chtěl...

ostravak :)

+1/0
15.8.2015 20:50

P12a20v50e30l 75P13o89s86p46í24š72i37l 3511914393305

A tak to ma byť:-) Myslim ta komunikace

0/0
18.8.2015 14:05

I79v81a43n 66P63r34o31c69h33á39z10k34a 3361684655575

RTCW byla kvalitní a optimalizovaná hra, vešla se na jedno CD a běžela pod 32bit. OS s nízkými HW nároky. Oproti tomu je nový Wolf nenažraná bestie, kterou na pár let starém PC prostě nespustím.

0/0
14.8.2015 17:10

M30a41r73t11i64n 69C45u98m35p95e12l26i93k 7571150433542

bavi dodnes...a to je prave duvod, proc je grafika druhorada...

+5/0
14.8.2015 12:28

A64n38d94r98e72j 73B76r88a80b95e46c 4122641597774

V diskusi jsem psal, ze to neplati pro hry, ktere clovek hral v dobe jejich vydani. Tam funguje sila nostalgie. Kdyby ale hra vysla se stejnou grafikou dnes, byl by to problem.

0/0
14.8.2015 13:34

M58a24r16t19i27n 38C64u20m45p43e41l67i31k 7151750753342

ja tomu rozumim a nehadam se o tom, ze lide jsou lide, co uprednostnuji grafiku a ani se nehadam, ze hra s touto grafikou by mela dnes problem. Ale jsou hry, ktere jsou drive hral a bavili jako blazen a nostalgie nefunguje, resp. ani zdaleka v takove mire jako prave u RTCW.

0/0
14.8.2015 14:57

A66n79d71r39e69j 58B56r67a96b22e83c 4722981967704

No nostalgie pochopitelne funguje jen u kvalitnich her, ktere ustoji test casu. A prave o tom tyhle recenze jsou... ze zjistujeme, jak se klasiky hraji dnes.

0/0
14.8.2015 15:11

P45a34v67e78l 50P94o26s26p10í28š59i65l 3411154543835

tak to porovnani je trosku pritazeny za vlasy, je preci jasne, ze kdyz vydate hru s podprumernou (coz muze v lidech evokovovat "odflaknutou")grafikou, tak lidi budou prskat asi vzdycky. Myslim, ze to srovnani porad tlacite tak nejak na jednu stranu - co se dulezitosti a grafiky tyce. To je jako, kdybyste srovnaval napr, Superb III a VW Brouk Cabrio ze 60. let. Kdyz si do toho vleze clovek, ktery je zvykly na pohodli Superb III (skoda hejtri mlcte:-), aniz by vedel, co je VW Brouk zac, bude prskat, ze tam nema klimatizaci, radio, abs a ja nevim co jeste. Ale fajnsmekr si v  tom uzije. Ale to fakt porovnavame uz "ad absurdum". Jinymi slovy rikam, ze kvalitni hra, co do hratelnosti, si vystaci i s prumernou (na dnesni dobu) grafikou. Asi se shodneme, ze 14 let stara hra tohle uplne nesplnuje. Ale naopak splnuje to, ze kdyby RCTW byla blbost, tak se k ni nikdo nikdy nevrati, ani kdyby ta grafika byla pecka.

0/0
14.8.2015 16:54

K14a30r21e45l 84U87r47b87a65n 2584514301259

Nejlepší moment v téhle hře bylo, když se člověk proboural do té hrobky a sledoval, jak umírají náckové pod útokem nemrtváků.. hutná atmosféra.

0/0
14.8.2015 12:20

M79a47r46t46i70n 32C96u46m95p34e38l50i62k 7701210203912

jako malej jsem ty katakomby strasne prozival:-)

+5/0
14.8.2015 12:26

J25a61n 51P38a78v51e86l60k84a 9564867781238

mě se z těch zombíků trochu ježily chlupy na ruce;-D

0/0
16.8.2015 11:55

M91a53r95t10i29n 80K22o29b70y82l57k46a 8183958822941

Ty nejlepší hry s vysokou AI jste už vyjmenoval - HL a FEAR. Nevím, že by od té doby bylo něco tak výrazného, aby překonalo výše zmíněné. Bohužel.

0/0
14.8.2015 10:19

J32i26ř36í 77Ř72e43h88o78ř 9868118946598

no matně si vzpomínám, že někteří protivníci ve hře projevovali inteligenci slušnou. Řeklo by se: na tu dobu určitě. Ale popravdě ani dnes to ve hrách není žádná sláva. Myslím že tam to byli nějaké drobné malé esesačky. Už je to fakt dávno. Stejně vzpomínám na první setkání se speciální jednotkou v Halfovi. Než jsem je vůbec viděl, už jsem měl pod nohy granát. Později se mi líbilo chování vojáků ve Fearu, tak chodili do zad. A od té doby jsem se nějakou úžasnou inteligencí nesetkal. Ale v posledních letech jsem nehrál skoro střílečky. Kdyby někdo doporučil střílečku s vysokou inteligencí nepřátel, tak budu vděčný.

0/0
14.8.2015 10:10

P84e84t74r 19T66i81c42h84ý 4530611515394

V halfovi se mi jeste libily ty assassinky, ktere skakaly po kontejnerech a mely myslim pistole s tlumicem.

0/0
14.8.2015 14:56

M96i72r54o78s92l90a70v 55S14t65a62s39t59n11y 7504583646271

Retro recenze fajn, ale zeptám se takhle, je nějaká 3D hra z roku 2001, která nemá "nepřirozené pohyby"? Protože dávat tohle mezi mínusy mi přijde podobně absurdní jako kritizovat filmy ze 30. let, že jsou černobílé.

+9/0
14.8.2015 9:55

A23n28d84r62e43j 84B18r47a79b36e62c 4962501697744

Dobra otazka, ale tady je to vazne do oci bijici. Starsi hry typu Doom a Duke Nukem jsou od realismu jeste tak daleko, ze to cloveka nijak nerusi. V RTCW se to uz ale vzdalene blizi, a vysledek je v tomto ohledu usmevny.

0/0
14.8.2015 10:30

M95i79r98o87s20l84a94v 40S49t54a28s32t45n59y 7654413836301

Ok, já FPS moc nehraju tak nevím, ale přijde mi, že 97-01 je takový 3D pravěk a hry s 2D grafikou z tehdejší doby stárly mnohem pomaleji (např. grafika Falloutu nikdy nebyla top, ale s hi-res patchem se mi na ni dost dobře dívá i dneska).

+2/0
14.8.2015 11:04

A36n48d32r53e44j 39B69r69a54b21e43c 4912161257924

To je urcite pravda.

0/0
14.8.2015 15:12

V63a62š31e50k 69H53a41v27r87á45n17e24k 8619729876248

Jsem asi hráč ze staré školy, ale zmíněné mínusy jsou pro mě spíš plusy. Záchytné body a nemožnost ukládat hru kdy chci mě dokáže jen naštvat. Zvlášť je to blbost v případě, že neexistuje žádné doplňování zdraví. Není nic horšího, než když Vás autosave uloží s 5% zdravíčka.

Nazvat to, co je běžné v RtCW, jako bludiště, je trochu nadsazené. Pokud hráči mají potíže se orientovat v čemkoli jiném než CoD, tak by měli vyhledat odbornou pomoc nebo aspoň se svým orientačním smyslem nikdy nesednout za volant.

+11/0
14.8.2015 9:39

A93n78d76r23e31j 52B52r44a69b28e49c 4402831957564

Hrad je trochu bludiste. Souhlasim ale, ze ty ostatni levely jsou dost primocare.

0/0
14.8.2015 10:29

J48a13k39u80b 95P44e89e23t 7753948302441

Tak třeba AvP ten patch (co umoznil ukladani kdekoliv) uplne zabil... ale zas na druhou stranu tam nebyli ani checkpointy, proste se to ukládalo po misich. A ani ty se nadali naucit uplne naspamet, protoze alieni se pohybovali pokazde jinak\jinudy.Autohealing je totalni lamarna a kdyy vas autosave ulozi s 5% zdravi, tak jste to nehral moc dobře a nic jiného se na to rict neda... a když uz jsem to hral tak spatne, ze mam autosave s 5% života, tak se pak budu muset o to vic snazit... v tom nic spatneho nevidim. Naopak nechapu lidi co hrajou stylem - zabiju nepritele, save. Projdu chodbou, save. Zabiju dalšího nepritele, save. Další nepritel me zabije, load. Zabiju nepritele, protože uz vim kde je\odkud prijde, save. atd atd. fakt zabava :D

A když se kouknete na dnesni hry, tak se ani není cem,u divit, ze lidi zabloudej po odboceni za druhej roh, vzdyt dneska je to samej tunel, a když ne tunel, tak se všude objevuje spousta a spousta sipek,dolesku a tak podobne, který vam hned reknou kudy jit i co zmacknout :)

0/0
15.8.2015 6:38

H17y37n24e17k 96Š65l96a49h23ů38n11e70k 4219203856809

Bude recenze na System Shock 2?

+2/0
14.8.2015 9:24

A50n14d11r43e91j 88B68r20a32b90e91c 4792141647114

To neni spatny napad. Uvidime. :)

0/0
14.8.2015 15:12
Foto

J28a10k17u44b 17R55a21i51d73a 5868566439194

Poslední Wolfensteiny (New Order, Old Blood) jsem si velmi užil (hlavně příběh a frenetickou akci), starého Wolfa 3D jsem taky hrával (ačkoliv už jsem spíš generace Dooma, takže ne moc), ale Return to Castle Wolfenstein mě bavil snad nejvíc a od prvního dohrání jsem jej hrál v průběhu let ještě mnohokrát. Řízná akce, skvělá atmosféra, podpořená celým tím nazi-diesel-punkem, skvělá hudba a navíc člověk mohl nakonec nakopat opancéřované pozadí králi, který šikanoval v 10. století svatého Václava.

0/0
14.8.2015 9:09

O12n67d68ř84e57j 18K72o71p93e86c52k28ý 6670135837158

Tahle recenze se mi strefila do nálady, v posledních dvou týdnech hraji Baldur's Gate 1&2, IWD a NHL99. Return to Castle Wolfenstein jsem si nesmírně užil a je načase projít ho znovu. Díky za tip!;-)

0/0
14.8.2015 8:14

P73e27t44r 57P37r82u70s 7147755779352

Je k tomu potreba pricist i Enemy Territory. Jeste stale se hraje, ikdyz hracu kvapem ubyva. :-(

+2/0
14.8.2015 7:57

A39n61d36r56e44j 55B58r18a64b32e17c 4312941917384

Jo jo, Enemy Territory bylo genialni.

0/0
14.8.2015 9:15

J34a22n 64S26z48o51t37k45o10w68s21k84i 3807294955641

Můžu doporučit free2play hru Dirty Bomb :)

Je to od stejných vývojářů jako Enemy Territory a myslím si, že se povedla :)

Jediný aktuální problém je anticheat, kterým je nefungující xigncode, jenže na tom se pracuje a patch by měl vyjít brzy. Na EU serverech prozatím moc hackerů není :)

Kdo by chtěl, je na steamu zdarma :)

http://store.steampowered.com/app/333930

0/0
14.8.2015 13:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.