Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: XCOM 2 je strategická perla. Takto měla vypadat jednička

Když v roce 2012 vyšel duchovní nástupce původního XCOMu a Ufa s podtitulem Enemy Unknown, mnozí měli obrovskou radost. Jenže to mělo háček: něco tomu chybělo. Proto nyní s potěšením hlásím, že nový XCOM s číslovkou 2 je přesně tím, co si fanoušci tahových strategií přáli už v roce 2012.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T28o18m15á15š 58V62e93j16m53e27l84k36a 8788352129

No s obtížností to trochu přehnali. Na normální obtížnost je to nehratelné. Zatím zklamání.

0/0
22.3.2016 22:44

M47a11r88c89e37l 21H31r17o69c45h 9349329592

lamo ;-D

0/−1
10.4.2016 16:48

T87o73m95á31š 75V95e68j86m83e82l42k58a 8538402219

Jelito :-P

+1/0
20.4.2016 15:26

F40r51a89n35t32i87š16e71k 75S69t41u37r38m 4272760930376

Ze začátku to vypadalo skvěle. ALe trpělivost mi nějak dochází. Několik věcí se mi líbí:

1. Příběh je od začátku zajímavý a rychle vtáhne.

2. Managment guerilového boje je taky celkem dobrý.

Ale pak se postupem času objevují věci, které jsou fakt frustrující.

1. Přesnost vojáků je naprosto náhodná. % střelby by klidně mohla nahradit nějaká ruleta. (když mi 4x za sebou vojáci minou s 80% úspěšností a pak 3x trefí s 50%, je to prostě špatně).

2. Neustálé brždění mise stále stejnými keci, které nejdou přeskočit.

3. 75% misí na omezený počet tahů.

4. Rychle se zvyšující úroveň nepřátel. Když se mi v každé další misi objeví o úroveň těžší nepřátelé je docela těžké být na ně nějak připravený. Navíc když mají většinou víc HP než moji, lepší zbraně, zbroj a je jich 3x více. A když je náhodou dostanu, tak jim přiletí posily!

5. Úplně chybí nějaké "easy" mise, kde bych si mohl potrénovat rekruty. Všechno je to "hard" nebo "brutal", kde každá chyba znamená smrt vašich vojáků. Takže na ně musíte vzít svoje nej vojáky a používat save/load nebo to risknout bez loadu a to vám pak na každé misi minimálne polovina týmu umře. Takže po 3 takových misích vám nikdo nezbude a můžete začít hrát hru odznova.

+1/−1
27.2.2016 11:30

V54í33t69ě28z93s34l47a14v 39K79o71u15n30e13k 7521388875571

Dohrano, roztrpceni pretrvava

Po dohrani mi zustaly 2 otazky: uz? to je vsechno?

XCOM je strasne kratka hra. Zaverecny fight s "BOSSem" v zasade podtrhuje hlavni premisu hry: nahoda.

V podstate zalezi kam se vam BOSSik teleportuje, bud muze byt hotovo za 5 minut nebo si zadelate na nekonecnou frustraci. Nebojte, nejaky load nakonec vyjde.

Hra je dost tezka dokud nemate mimic beacon a plazmovy zbrane, pak uz je to jen nuda. Pokud na vas "obrMECH" bafne kdyz mate jeste magneticky flusbroky" tak jako na me, asi se z toho pos..., ale dobra zprava je - nic tezsiho uz do konce hry nepotkate. Je to vubec dobra zprava?

Enemaku je par, jejich modelu jeste min (modely spocitate na prstech ne moc zdatneho truhlare, zbytek je reskinning), napaditost nulova, vse uz tu bylo.

Prvni polovina hry je tezka kvuli nedostatecne vybave a nedostatku prostredku, druhou polovinu projdete s prstem v nose a bez spetky invence a prekvapeni. Posledni tretinu hry uz ani nebylo co zkoumat, zadny novy enemak, zadna nova mise, nic, nuda nuda sed sed, aspon to netrva dlouho.

Hra neni ani dost dlouha nato, aby vam dala prostor (a chut) vyzkoumat vsechny mozne upgrady a vytrenovat posadku. ale ono to vlastne ani neni potreba.

A jako by to nestacilo, Firaxis zaverecnym videem vyhrozuje pokracovanim pod morem. XCOM2 je MNOHEM mene zabavny nez datadiskovy XCOM1 a budu hrat XCOM3? samozrejme, protoze jsem do UFO universa magor, ale urcite si jej nekoupim za plnou cenu, ale uplne v klidu pockam, az to zlevni.

nechapu proc je tato hra recenzenty nejen tady hodnocena jako strategicka perla a neco, co je lepsi nez jeho predchudce XCOM1 (ten mam i na tabletu, pokud vyjde tohle na tablet, vyhnu se tomu obloukem). No nic, dam si neco rozumneho, znovu instaluji Wasteland2

0/−1
22.2.2016 11:58

D26a15v23i91d 18D96i48r73g43a 7685331918

No jo, no, pokud jste do toho šel s tím, že si chcete zahrát RPG, tak to jste u špatné značky :)

Pokud jde o pokračování pod mořem, to sice nevylučuju, ale spíš jde o příjemný odkaz na stařičký terror from the deep :)

0/0
23.2.2016 23:19

P26a52v55e13l 41T75o45m82á85š28e29k 1167374624677

Jsem velky fanda UFO a XCOMu. Hra ma stale dobrou atmosferu nicmene chtel bych napsat par svych postrehu. Grafika zcela jiste dostala zmen k lepsimu. Ba musim rict, ze je vynikajici. Myslenka v tom, ze nyni se pohybujeme po mape trochu jinak a bazi take stavime trochu jinak je osvezujici. Bohuzel zhola nic se neudalo ve vlastni mechanice ovladani vojaku pri misi a jak tyto souboje funguji. On je to totiz trend mnoha poslednich her. Udelame to pekne graficke, aby se to lidem libilo a marketing nam pomuze lidi poradne vy-hypovat a prodeje budou super. Ono vymyslet dobrou, zajimavou a zabavnou mechaniku je tezsi, nez neco nakreslit. Navic pokud je mechanika slozita, tak se to take slozite testuje ze ? A je to vice nachylne k logickym bugum. Proto je trend dnesni doby co nejvice zjednodusovat a stavet vse hlavne na grafice. Z meho pohledu tedy neni v XCOM 2 nic extra noveho a jedna so pouze o dalsi marketingovou dojnou kravu. Pokud jde o vlastni hrani, tak tady bych chtel zminit asi tri postrehy. 1) udelat mise na cas bylo trochu otravne, ale to je pouze muj nazor. Jineho to mohlo naopak bavit. 2) Zhruba od 2/3 hry zacali byt mise dost tezky grenadier-fest. Mnozstvi HP, ktere se na me valilo a bylo potreba vystrilet v jednom kole bylo enormni a bez plosneho dmg. to moc neslo, protoze jak se alieni dostali k tahu, tak byla velika samce, ze dojde ke zraneni vojaka a to znamenalo dost dni na marodce a brneni tomu v poslednich fazich hry pomahalo minimalne. Pokud vyjde dalsi XCOM, tak si ho asi stejne zase koupim, ale je potreba se na veci divat realnym pohledem. Ja takovy treba mam, protoze hraji pocitacove hry jiz cca. 20 let.

+1/0
19.2.2016 17:23

D67a46n 89S68v31o18b24o34d65a 9490950175646

Prosim o odpovedi , jsem fanda xcom od prvniho dilu (kdy attritbuty vojaku byli v "byte" promene ....) posledni verze XCOM-EW, me hodne bavila (i kdyz to bylo treba doladit par MODy)

1. Muzu uz si svobodne vybrat povolani , nebo je to random ?

2. Jak je resena obtiznost ? Podobne jako v EW tim ze moji vojaci meli mene HP a emzaci vice ?

3. Jsou uz na to MODy ktere hru opravi / doladi ?

4. Celkove nejake porovnani s EW (hodne me bavilo mit mechy a geneticky vylepsovat vojaky)

0/0
18.2.2016 20:01

M15a12r26t49i64n 65P45o12d80h37o86r98s82k83ý 4265491689393

1. Pokud voják získá povolání v misi zkušenostma, tak si povolání vybrat nemůžete, ale můžete postavit Guerrilla Tactics School, kde si můžete vojáky na požadované povolání vytrénovat

2. Ještě jsem nedohrál první hru, ale podle toho, co píšou jiní, je tam zdraví nepřátel taky. Pak také přesnost střelby (není to ale jen o pevných bonusech ale jsou tam i nějaké zákonitosti jakože, když vám někdo umře na nižší obtížnosti, tak ostatní v té misi získájí bonus, atd.), doba léčení vojáků, AI emzáků (na nižších obtížnostech po vás nejdou tak agresivně), ceny věcí, doby zkoumání, odměny za mise, vývoj a protiakce emzáků, atd.

3. Tvorba modu je pro tuhle hru prý snadná. Tady je třeba žebříček 10 nej: https://www.vg247.com/2016/02/18/xcom-2-best-mods/ (akorát se prý nahraným pozicím moc nelíbí, když měníte mody v průbehu hry)

4. Můžete dávat vojákům neurální vylepšení, která permanentně zvýší nějakou jejich vlastnost (rychlost, životy, vůle, obratnost/uhýbání, míření) nebo čip, co zlepší hackování.

+1/0
18.2.2016 23:52

V16í89t77ě42z45s79l10a65v 55K35o83u33n94e26k 7511798435881

1) jak napsal Martin

2) nepresnosti tvych vojaku, z overwatche strilej panubohu do oken, trefi se asi stejne casto jako vyhravam ve sportce, pouzivat nektere skilly jako treba u snipera "killzone" je jen vyhazovani munice, HP mas min, brneni je k prdu, zalezi jen na HP tvych vojaku, ale ve chvili kdy mas dost granatu, mimic beacon a psyoniky, je to stejne jedno, budes provozovat genocidu napotkani

3) modu je spousta, ale vetsina z nich je jen vizual nebo kecy vojaku, nic bez ceho by se nedalo zit nebo co by nejak zasadne hru zachranilo (no par uzitecnych se najde)

4) EW je o level lepsi

0/0
22.2.2016 12:08

D20a64v11i35d 46D28i12r79g53a 7665501808

Mě by fakt zajímalo, na jakou obtížnost jste to hrál. Killzone mi připadá šíleně OP, často jsem s ní dokázal vystřílet jeden a půl hlídky naráz, snipera zastavilo až to, že mu došly náboje.

0/0
23.2.2016 23:21

V37í34t82ě65z78s66l95a74v 95K36o71u32n29e65k 7111248805601

rad bych pozadal zdejsi ironman mastermindy o radu:

mam zachranit repeater (uprostred nejakymistnosti) u ktereho od zacatku sedi mutton s plazmou a takovy to velky oko, co napriklad ozivuje zombie, nevim jak se ten krap jmenuje.

Cize situace je takova, ze mych pet zouflacu vyskoci z letadla, hned po prvnim kole vidim, jak vysilac dostava za 9-12 HP (a pak samozrejme kazde dalsi kolo) takze mam cca 4-5 kol to prekazit, pricemz v ceste mi stoji ti dva pitomci, co vypadaji jako papez s kridlama, 2x andromedan, a nejaky ten blb s mecikem, rapl co dava vsem v okoli stit a cerveny mech (to jsou samozrejme bez problemu hratelni nepratele, ale ne v tomhle casovem presu, staci aby se sikovne schovali a ja prosustruju kolo ktere uz nemam sanci dohnat). Tedy s pomoci bozi a loadu se po 2 kolech dostanu nadostrel a odkrytim okoli vysilace aktivuju toho hypermecha na dvou nohach vysokej jako mrakodrap. Ve chvili aktivace vstane a slapne na ten vysilac. Jaka taktika mi pomuze tohle vyhrat?

+1/0
17.2.2016 16:10

V58o88j98t97a 87P95a26t78k22o41s 8200438818633

Co znamená, že šlápne na ten vysílač? Jinak, koncentrovanou palbou není problém ho v jednom kole zničit, ikdyž s mutonama v závěsu je to dost ošidné no.

0/0
17.2.2016 19:03

V75í81t27ě81z23s88l26a96v 77K19o52u68n35e38k 7201558785591

jo, ted kdyz uz mam konecne plazmove zbrane, APCR munici, uz se proti tomu da, kdyz jsem ho potkal poprve a podruhe, mel jsem jen magneticke a to je o nicem, s tim se znicit neda.

proste se postavil a sel primo proti me, co je v ceste to bori, vysilac dorazil

0/0
18.2.2016 12:43

M87a64r35t98i75n 18P33o75d78h67o17r78s78k56ý 4585901199313

Tady máte tuhle misi odehranou na obtiznost legendary ironman: https://www.youtube.com/watch?v=L9cJplSWcQ0. Dost tam taky pomohl mimic beacon.

0/0
18.2.2016 5:47

V28í60t15ě77z97s75l74a19v 81K90o27u17n36e53k 7151808335361

zahrany pekne, ale nebyl tam jedinej mech, krom toho ty Vipery se chovali trochu divne, pokud je potkam ja, z 80% zkouseji to pritahnuti jazykem a to je spatny.

0/0
18.2.2016 12:53

M83a25r93t61i56n 23P22o18d72h11o39r83s60k56ý 4595621959873

Zas tam má dvě skupinky emzáků u zařízení, které má chránit. Dostane se k němu těsně před tím, než mu ho zničí, a stejně to dá (právě i díky tomu mimic beacon). Já když na to koukal, tak už jsem ho odepisoval. Pokud máte pocit, že jen na vás je svět zlý, můžete mrknout i na další jeho mise :)

0/0
18.2.2016 22:52

V50í65t46ě74z93s97l20a56v 11K69o85u25n60e71k 7301158845371

:) svet na me zly neni, hra je proste nevyvazena, zacatek, pokud si clovek vybere blbe co zkoumat a vyrabet je svinsky tezky, protoze proste neni boha enemaky vybit vcas.

Kdyz ma uz potom hrac "zbrane hromadneho niceni", je to presny opak, hruba nepresnost a RNG neplati na granaty, psyoniky a gremiliny a rakety. po misich zustavaji mesta a zakladny srovnane se zemi a casove limity jsou k smichu :/

0/0
22.2.2016 12:12

D97a90v75i89d 83M46a29t60u95s73e27k 4264767517913

Nelze nevzpomenout na 19 let starou hru Incubation. Pro mě největší výhodou této hry, byla skutečnost že jsem mohl vybudovat špičkovou jednotku a obtížnost hra budovala designem mapy. Xcom však vygeneruje náhodnou mapu a obtížnost dosáhne neschopnosti vašich vojáků. Pro mě to má zásadní vliv na vztah k herním postavám a pocitu že hry. Takže pro mě ani čtvrtý díl xcom nepřekonal stařičký Incubation. Pro zajímavost přidávám dobovou recenzi :

http://bonusweb.idnes.cz/incubation-time-is-running-out-dzh-/Clanek.aspx?c=A010803_incubation_bw

+2/0
16.2.2016 23:12

D58a30v69i40d 95D73i37r25g80a 7295241968

Jestli mě na jedničce fakt něco nebavilo, tak to byly předgenerované mise se stále stejnou mapou. Chvála bohu za náhodné generování.

0/0
17.2.2016 0:20

V26í98t69ě96z44s94l87a41v 90K12o23u66n54e97k 7141238735371

nahodne generovane mapy jsou dvojsecne. obcas se vygeneruje tak, ze s kombinaci nepratel mezi vami a cilem a casovym limitem to uz neni zabava. Samozrejme je to tu jeden stretigicky genius vedle druheho, pro ktere to neni problem, ale ja, lama, proste obcas musim loadnout cas pred misi a nechat si vygenerovat novou nabidku. a to me dost stve.

+1/0
17.2.2016 17:30

D50a72v22i97d 44D93i77r22g36a 7165371608

Ta hra se dá dohrát, i když některé mise nedáte. Jak říkám, zkuste to na ironmana a na loadování se vykašlete. Paradoxně se tím připravujete o část hry typu zdrchaný výsadek s omráčenými kolegy přes rameno se stahuje k evakuační zóně, sniper kryje ústup. Jo, když mi takhle elitní sniper o jedno pole nestihl odlet, tak jsem taky málem rozkousal klávesnici. Ale nakonec jsem to dal.

+1/0
18.2.2016 13:19

M79a26r55e30k 47Z41a81h75r11a26d16i53l 6574639425381

Vypadá to zajímavě...až jsem z toho dostal víc chuť na Silent Storm...

+1/0
16.2.2016 13:08

P49a92v60e70l 70L82o25v11e33c 2874586961848

Mě se zdá více než 20% rozdíl v hodnocení recenze a "veřejnosti" dost velký na to, aby to byla taková "pecka".

Budu-li si chtít zahrát pořádnou tahovku - JA 2 s přídavky, UFO klony prakticky na té bázi bojů byly prostě slabé odvary JA.

Trošku obšírně a hlavně je to můj názor:

Warcarft 1 - War. 2 podobné - vylepšené = skvělé - War 3, přhnaný důraz na hrdiny, přidané časové limity = cesta do háje.

Starcarft 1 super - Star. 2 (lepší grafika, příběh pěkně rozvedený) ALE - přehnaný důraz na hrdina a HODNĚ časových limitů, prakticky téměř každá mise = cesta do háje (nemůžu si užít hru, nemám totiž čas a replay , ani náhodou, proč? Na rozdíl od Star 1).

Diablo 1 fajn, - D 2 s datadiskem super - D 3 zjednodušené = cesta do háje...

Heroes 1 - 2 - 3 (super) = 4 krok stranou, ale pořád OK, 5 (= 3 ve 3D) - 6 (zjednodušení všeho - ke škodě hry) = slabé a cesta do háje, 7 - co jsme v 6 sebrali, tady musíme vynahradit!!! = výsledek známe....

Série Might and Magic RPG (hrál jsem 6-9) vesměs podobné, fajn, nová 10? - zjednodušení = cesta do háje...

No a na konec JA 1 (fajn) - JA 2 super (s přídavky skvělé) - a pak už jen klony se společným jmenovatelem - zjednodušení, nemá atmosféru... = cesta do háje...a UFO jsem zkoušel prakticky každé, přestalo mě bavit moc rychle, JA 2 ve scifi to prostě nebylo... UFO 2 si tedy nekoupím, přečtené mě stačí...

A resumé? Splečný jmenovatel - zjednodušení, dle mého zabiják těchto her (zjednodušené jsou mobilní hry, na PC proboha dělejte pořádné hry!!!).

+11/0
16.2.2016 9:51

P46a59v93e62l 77L75o16v38e92c 2284866661528

A ještě přidám, co se nevešlo, "tah na čas".

Chápu, že tah na čas v některých misích je fajn, zpestří hru, ale je-li 50 a více % misí tahem na čas, jsem nucen hrát jinak a hru si nevychutnám. Je to jako procházka v parku, ale sprintem, protože mě chce někdo sejmout... Chodil bych na takovou procházku dobrovolně a ještě za ni platil? Asi ne;-)

+6/0
16.2.2016 9:54

M88a19r89t46i96n 28P86o34d64h71o73r98s21k86ý 4655841599643

V hodnocení XCOM 2 je celkem zajímavá shoda, že snad všechny oficiální recenze, co jsem viděl, dávaly kolem 90% a čtenáři dost často v průměru kolem 70%. Není na škodu také mrknout na nějaký gameplay na youtube. Podle mě XCOM 2 nabízí více možností než XCOM: EU, takže minimálně v tomhle ohledu jde správným směrem. To, že je většina misí tahově omezená, mě trochu odrazovalo, protože obvykle postupuju v klidu a dost pomalu, ale nakonec mi to nevadí (spíš naopak) a navíc je na to mod, který to vypíná. V takových misích to chce holt trochu agresivnější ale zároven obezřetnou taktiku a využívat všech možností, co hra nabízí, a to včetně novinek (hlavně některé schopnosti rangera a specialisty, boření krytů, concealment, ...).

0/0
16.2.2016 11:09

P25a79v51e22l 66V19a68l20e13n47t74a 7701261537413

No to hodnocení je dost divný. Když to 2 dny zpátky hodnotilo 250 lidí tak to mělo jen 35%, o sto lidí později už 70%. To by tomu těch sto lidí muselo dát stovku všichni. A že by to předtím 250 lidí hodnotilo 35% to pochybuji. Nechápu mají to celé divné. Za mě 80% určitě.

+1/0
16.2.2016 13:37
Foto

O76n64d37ř43e80j 97Z49a16c47h 3483410163382

Většina hlasujících má tendenci vyvažovat hodnocení, které právě vidí. Takže ti, kterým se zdá čtenářské hodnocení nízké, dávají 100 a ti, kterým vysoké zase 0. A druhá věc: ti, co hodnotí, nemuseli hru hrát.

+2/−1
17.2.2016 14:29

D23a13v41i38d 81D40i31r80g92a 7345921208

Trošku mě to vede na otázku, jaký má takové hodnocení smysl.

+1/0
17.2.2016 14:41
Foto

O94n83d60ř77e64j 53Z68a36c34h 3493700213532

Nějakou vypovídající hodnotu má, ale spíš vy smyslu vnímání dané hry komunitou. Když to porovnám třeba s Metacritics, je to aktuálně prakticky totožné. Odborná kritika tam má průměr 89, hráči 70. Zajímavější ovšem vždycky jsou konkrétní názory.

+2/−1
17.2.2016 14:59

K81a10r87e46l 69M23o27r12a31v70e70c 3411456578221

Pro mě čtvrtá hra série UFO, která je srdeční záležitostí. X-COM 2 je výborná hra, několik výtek mám, ale obecně mě pohltila. Nejprve chválení (anebo frustrace)? Závod s časem projektu Avatar. To je pecka, člověk je nervózní a jede, na frajeřinky není čas. Mise na kola, na jednu stranu je to diverze a tak to beru jako zpestření, ale některé mise jsou šibeniční (nebo už ne - viz dále.). Vývoj a modely vojáků jsou prostě pecka. Uživatelské změny to ještě posilují. Takže co ty chyby. Mám Steam distribuci od začátku prodeje a musím se podivit. Podle mého názoru první hra byla katastrofální a na normální obtížnost to byl zatracený challenge. Myslím, že dali patch protože kampaň o 14 později na stejnou obtížnost byla vybalancovaná a v podstatě v té samé misi někdy limit kol polevil nebo dokonce zmizel. Například Avenger defence po sestřelení první kampaň byly kola i na zničení majáku a evakuaci, druhá už jen na evakuaci.

Druhá věc mě ale přivádí k nepříčetnosti, jsou do drobné bugy, např. animace továrny Adventu,která se spustí z dané vzdálenosti mi přerušuje útok Rangera na melee. Další zásah je snad rozdán kolo dopředu, Avatar mi stojí na pozici a pravděpodobnost zásahu je od různých vojáků 75%+. Netrefí jediný. V některé pozici se prostě zasáhnou nedá, i když bude na louce přímo před hlavní. Load netrefí jediný, prostě v tomto bodě s tím nejde nic udělat. To samé hack. Mám vyzkoušeno, že daná věc vyhackovat jde nebo ne a pravděpodobnost s tím nesouvisí. Jestli selže jednou, nemá cenu loadovat. Skullmining to samé. Myslím, že přes Steam se postupem chyby opravují, ale tohle mě hodně rušilo. Negativní je ale i náročnost na grafiku, na mém "herním" ntb (Asus G75V) to jede na velmi odlehčenou konfiguraci. A to jednu běžně hry staré rok na Ultra. Ale co zážitek to je na 100% to nedosáhlo, ale 90% beze všeho dám.

+1/0
16.2.2016 9:27

V22i12t 94O33t15a61h87a73l 5565950529644

Kalkulace je opravdu rozpočítána dopředu. Prostě jsou předem rozděleny políčka ze kterých se do cíle trefíte a ze kterých ne. Stejně tak je předem rozdělen, kdo hackne a kdo ne. Při loadu po missu stačí prostě doběhnout na o jedna jiné políčko, i když je z něj logicky horší výhled na cíl.

U Avatar projektu je směšné to, že se vám nevyplatí jej vůbec řešit, dokud vám nechybí třeba poslední hodina odpočtu.

Proč? Protože když máte plný Avatar, začne 10-20 denní odpočet. Zrušení základny vám třeba sebere 2 dílky Avatara, ale pokud počkáte do poslední hodiny, získali jste navíc tech 10-20 dnů odpočtu na výzkum a vylepšování. A pak zas jednoduše počkáte na zaplnění Avatara a nový odpočet a zas máte 10-20 dnů k dobru. Což jde zcela proti logice příběhu.

Já dal 75%, (z toho 10 bodů za jednoduchost modování).

Bohužel narozdíl od původního UFO: EU z r. 1993 se domnívám, že jakmile to poprvé dohraju na legendary Ironmana, tak se k tomu vrátím až budou obě DLC.

+2/0
16.2.2016 12:57

J80a38n 72K68r44á15s14n41ý 2691206371209

S timhle názorem se naprosto stotožňuju. Některý bugy jsou docela i trapný (seberete nepřátelům jednotku na 2 kola, ale ukončíte s ní a hra vám ji počítá jako vašeho raněného vojáka). Co se týče tý pravděpodobnosti, tady hrajou roli 2 věci.

1. Jak se ve hře pohybujete. Každej pohyb očividně generuje z pravděpodobností co se stane. Pokud hodíte na začátku mise granát a s dalšim vojákem uděláte 20 kroků, váš sniper na 93% mine, ať loadujete jak chcete, pokud nezměníte ty 2 předchozí kroky, mine vždycky. To je ale vcelku dobře, protože to dává prostor pro balancování a zažil jsem kola, která musíte dohrát v přesně stanoveném postupu, jinak prostě se přes ně nedostanete. Kdo nemá rád šachy, bude tohle hodnotit jako negativum. Já si to užil, jde o logické myšlení a vlastně zpětně od vašeho cíle odkrýváte co dělat (milion loadingů :D )

2. Váš voják je dement. Tohle je klasika už od Enemy Unknown. Některý vojáci trpí prostě na maximální demenci. Nevim, jestli je to tim, v jakym pořadí jsou zařazený do týmu nebo čim, ale mám 2 snipery. Jednoho jsem namaxoval na pušku, Superior dalekohledy, všechno. Od začátku hry střílí někam do pole. Jak je šance 80-95% je to spíš pade na pade, většinou u prvního setkání :D Je ale fakt, že některý mise totálně zachránil a jak někdo zmiňuje, že killzone je k ničemu, není.

+1/0
24.2.2016 9:01

K34a14r72e34l 70M42o74r43a81v96e93c 3881916578981

Také jsme měl jednoho Američana s typickým zjevem Inda. Ačkoliv atributy měl OK, vyznačoval se nádhernou vlastností. Netrefil, nikdy.... tedy alespoň ve dvou misích,kde jsem se ho snažil levelovat. To ucho netrefilo ani zmijáka na jeden krok. Takže jako neužitečnější pro kolektiv bylo zahřívání střídačky :-)

0/0
25.2.2016 14:35

J50a85r75o81s83l81a49v 69J16a77k16u89b13o71v 8872775165977

Xcom2 ani zdaleka nema na Xcom: Long War.. co je dost skoda kedze Firaxis vraj v niektorych veciach spolupracoval s ludmi ktori ten mod spravili.. akurat ze chlapci sa radsej rozhodli pracovat na vlastnej hre ako by znova robili mod pre Firaxis.

+1/0
15.2.2016 22:06

P63e62t94r 34K76l49e51i32n 4270920478625

Trapnej odvar. Před víc než 15ti lety sem propařil enemy unknown a ta byla nesrovnatelněji zábavnější.

A to díky lepšímu systému vylepšování vojáků. Zkušenosti získané v boji se rozdělovali do síly, obratnosti, přesnosti a psioniky.

Voják měl velkej batoh a šel rozšiřovat, podle SÍLY pobral voják materiál.

Podle obratnosti měl voják rozdělenej pohyb. Dokud ho nespotřeboval, mohl chodit, běhat, střílet, brát věci ze sumek, batohu. Vše stalo obratnost. Takže zatah mohl popojít, vystřelit, popojít, vystřelit, vystřelit, popojít, vystřelit a schovat se. Když byl voják nadupanej na obratnost, byla to sranda.

Přesnost byla na přesnost zásahů.

psionika na ovládání nepřátel.

Tato hra i předešlá jednička remake sou trapné odvary, kdy bojová část hry je ošizena, je nudná, řrkl bych až trapná ve srovnání s vyše zmíněným.

+5/−5
15.2.2016 21:54

V39o86j46t20a 25P49a22t21k85o33s 8570328888513

No to si ovšem pamatujete dost špatně. Ve starých ufech sice byly časové jednotky, takže člověk mohl chodit jak se mu zlíbilo, ale střelba brala pevné procento z celkového počtu časových jednotek. Takže třeba přesná střelba vám sebrala nadpoloviční počet z časových jednotek ať už jste jich měl 20 nebo 120 a vystřelit rozhodně nešlo víckrát, než 2x za kolo (od boku, mířeně jen jednou).

+6/−2
15.2.2016 23:02

P31e72t68r 64K74l16e90i26n 4140780918525

nesmysl.

+1/−7
16.2.2016 0:09

V32o22j86t59a 14P98a28t82k60o23s 8520498428103

Samozřejmě, že to nesmysl není. Abych vám osvěžil paměť, tady je screen top zbraně z ufa 2

http://ufopedia.csignal.org/usopedia/042.png

Tam jasně vidíte, že mířená střela vám sebre 70% časových jednotek, střela od boku 50%. Takže jedna mířená střela za kolo, dvě střely od boku, ovšem bez pohybu.

+3/−1
16.2.2016 8:55

R40u94d82a 23S50l83a47v53í91k 5293438746711

To je pravda, ale tyhle údaje jsou základní. S růstem zkušeností se vojákovi snižovali (tzn. opravdu zkušený voják mohl vystřelit mířenou 2x za kolo)

0/−2
17.2.2016 11:38

V74o92j73t21a 39P29a97t44k42o28s 8420108448443

To prostě není pravda, vždyť to vidíte na tom screenshotu. Aim VŽDY bere 70% vašich time units, nehledě na tom kolik jich máte. S rústem zkušenosti rostl počet time units které má voják k dispozici, ale tahle zbraň vám při mířené střele vždy brala procentuálně stejně. Nikdy, opravdu nikdy nešlo vystřelit mířeně dvakrát, leda z horší zbraně. Ty totiž nebraly tak velké procento při mířené střele, ale koho zajímá kolikrát může vystřelit ze základní zbraně, že.

+3/0
17.2.2016 18:58

D38a47v31i53d 85D14i61r63g50a 7835131488

Zkušenosti se rozdělovaly náhodně, takže jediný způsob, jak získat toho "správného" vojáka bylo pustpně nakupovat pořád nové a doufat.

Voják měl k dispozici batoh, ve kterém měl granát a zásobníky, protože víc smysluplných předmětů nebylo.

Schopnosti vojáků nebyly.

A ta nádhera, když se vám někde na mapě ztratil emzák a mohli jste po ní radostně pobíhat třeba půl hodiny, než byl nalezen zakempený někde ve stodole.

Propařil jsem u strého ufa hodiny a hodiny a bavilo mě. Ale oba nové Xcomy jsou více než důstohný remake. Není to identická hra, ale přidané možnosti mi rozhodně přijdou zajímavější, než měl originál, takže za mě dobré.

+5/0
17.2.2016 0:28

V95o69j18t71a 13P21a60t17k97o48s 8840508778563

Presne, hledani posledniho emzaka v koloniich v X-COM:TFTD byl jeden z nejvic frustrujicich zazitku co pamatuju.

+2/0
18.2.2016 10:29

M67a88r10t75i83n 78P18o64d14h52o56r83s14k37ý 4495301179693

"popojít, vystřelit a schovat se" - ač mám původní UFO rád, tak tohle bylo celkem nelogické. Rozdělení tahu na dvě akce hru více přibližuje boji v reálném čase. Už nemůžete někam nechráněný naběhnout, střílet a pak se zase schovat aniž by emzák mohl reagovat.

+1/−2
15.2.2016 23:34

M58i75r77o24s41l93a32v 72S91t72a41s27t85n23y 7544463286211

A nebylo to tak, že když emzákovi zbyly ještě akční body z minulého kola, tak mohl právě mohl právě střílet, když se mu voják objevil v zorném poli? V tahovkách je to běžná věc, jen si za boha nemůžu vzpomenout, jestli to bylo i v UFU.

0/0
16.2.2016 8:13

K85a93r25e23l 47M29o84r39a62v47e16c 3181606248431

Bylo. Nastoupil jste do výtahu, vyjel jste do patra lodi a koupil ji od 3 Etherealů :-)

+6/0
16.2.2016 9:35

J57a10n 56P48a97v40e34l 8973692468236

The grass was greener, ...

+8/0
15.2.2016 23:49

K42a41r60e83l 51M86o50r35a74v69e50c 3471896828981

To si pletete s Falloutem, tam se AP daly spotřebovávat po libosti. Střelba v UFO Enemy Unknown byla normována na 1-2 výstřely (aim, snap, auto shot).

+1/0
16.2.2016 15:14

J27i56ř12í 87S61o19j93k20a 5778622401128

ta hra je totální odpad, nemá to nic společného se strategickou hrou, je to možná trošku akční ale ne hra ale jen DEMO hry které jsem dohrál za víkend, jednička byla 100x lepší !!!! ;-€

0/−9
15.2.2016 16:22

L70e20o38š 54V26e82r22n31e25r 4914480156743

Neřekl bych že je to odpad, ale na první díl nemá nic a už mít zřejmě nikdy nebude. Na to si budeme muset zřejmě zvyknout. Já zbožňoval i zatracovaný 3 díl, který je podle mě skvělý.

+5/−1
15.2.2016 16:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.