Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: XCOM 2 je strategická perla. Takto měla vypadat jednička

Když v roce 2012 vyšel duchovní nástupce původního XCOMu a Ufa s podtitulem Enemy Unknown, mnozí měli obrovskou radost. Jenže to mělo háček: něco tomu chybělo. Proto nyní s potěšením hlásím, že nový XCOM s číslovkou 2 je přesně tím, co si fanoušci tahových strategií přáli už v roce 2012.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T75o19m77á76š 87V76e94j58m79e35l92k67a 8518332539

No s obtížností to trochu přehnali. Na normální obtížnost je to nehratelné. Zatím zklamání.

0/0
22.3.2016 22:44

M91a19r78c80e85l 91H37r63o80c70h 9769129492

lamo ;-D

0/−1
10.4.2016 16:48

T18o32m51á41š 90V81e27j25m53e75l63k92a 8518292169

Jelito :-P

+1/0
20.4.2016 15:26

F14r49a54n87t57i94š94e10k 52S86t63u92r89m 4272490220166

Ze začátku to vypadalo skvěle. ALe trpělivost mi nějak dochází. Několik věcí se mi líbí:

1. Příběh je od začátku zajímavý a rychle vtáhne.

2. Managment guerilového boje je taky celkem dobrý.

Ale pak se postupem času objevují věci, které jsou fakt frustrující.

1. Přesnost vojáků je naprosto náhodná. % střelby by klidně mohla nahradit nějaká ruleta. (když mi 4x za sebou vojáci minou s 80% úspěšností a pak 3x trefí s 50%, je to prostě špatně).

2. Neustálé brždění mise stále stejnými keci, které nejdou přeskočit.

3. 75% misí na omezený počet tahů.

4. Rychle se zvyšující úroveň nepřátel. Když se mi v každé další misi objeví o úroveň těžší nepřátelé je docela těžké být na ně nějak připravený. Navíc když mají většinou víc HP než moji, lepší zbraně, zbroj a je jich 3x více. A když je náhodou dostanu, tak jim přiletí posily!

5. Úplně chybí nějaké "easy" mise, kde bych si mohl potrénovat rekruty. Všechno je to "hard" nebo "brutal", kde každá chyba znamená smrt vašich vojáků. Takže na ně musíte vzít svoje nej vojáky a používat save/load nebo to risknout bez loadu a to vám pak na každé misi minimálne polovina týmu umře. Takže po 3 takových misích vám nikdo nezbude a můžete začít hrát hru odznova.

+1/−1
27.2.2016 11:30

V16í28t56ě40z27s69l26a20v 42K71o73u92n35e14k 7311988855431

Dohrano, roztrpceni pretrvava

Po dohrani mi zustaly 2 otazky: uz? to je vsechno?

XCOM je strasne kratka hra. Zaverecny fight s "BOSSem" v zasade podtrhuje hlavni premisu hry: nahoda.

V podstate zalezi kam se vam BOSSik teleportuje, bud muze byt hotovo za 5 minut nebo si zadelate na nekonecnou frustraci. Nebojte, nejaky load nakonec vyjde.

Hra je dost tezka dokud nemate mimic beacon a plazmovy zbrane, pak uz je to jen nuda. Pokud na vas "obrMECH" bafne kdyz mate jeste magneticky flusbroky" tak jako na me, asi se z toho pos..., ale dobra zprava je - nic tezsiho uz do konce hry nepotkate. Je to vubec dobra zprava?

Enemaku je par, jejich modelu jeste min (modely spocitate na prstech ne moc zdatneho truhlare, zbytek je reskinning), napaditost nulova, vse uz tu bylo.

Prvni polovina hry je tezka kvuli nedostatecne vybave a nedostatku prostredku, druhou polovinu projdete s prstem v nose a bez spetky invence a prekvapeni. Posledni tretinu hry uz ani nebylo co zkoumat, zadny novy enemak, zadna nova mise, nic, nuda nuda sed sed, aspon to netrva dlouho.

Hra neni ani dost dlouha nato, aby vam dala prostor (a chut) vyzkoumat vsechny mozne upgrady a vytrenovat posadku. ale ono to vlastne ani neni potreba.

A jako by to nestacilo, Firaxis zaverecnym videem vyhrozuje pokracovanim pod morem. XCOM2 je MNOHEM mene zabavny nez datadiskovy XCOM1 a budu hrat XCOM3? samozrejme, protoze jsem do UFO universa magor, ale urcite si jej nekoupim za plnou cenu, ale uplne v klidu pockam, az to zlevni.

nechapu proc je tato hra recenzenty nejen tady hodnocena jako strategicka perla a neco, co je lepsi nez jeho predchudce XCOM1 (ten mam i na tabletu, pokud vyjde tohle na tablet, vyhnu se tomu obloukem). No nic, dam si neco rozumneho, znovu instaluji Wasteland2

0/−1
22.2.2016 11:58

D66a37v56i61d 60D37i55r40g48a 7935621328

No jo, no, pokud jste do toho šel s tím, že si chcete zahrát RPG, tak to jste u špatné značky :)

Pokud jde o pokračování pod mořem, to sice nevylučuju, ale spíš jde o příjemný odkaz na stařičký terror from the deep :)

0/0
23.2.2016 23:19

P62a58v24e79l 44T23o87m56á18š37e27k 1407844614377

Jsem velky fanda UFO a XCOMu. Hra ma stale dobrou atmosferu nicmene chtel bych napsat par svych postrehu. Grafika zcela jiste dostala zmen k lepsimu. Ba musim rict, ze je vynikajici. Myslenka v tom, ze nyni se pohybujeme po mape trochu jinak a bazi take stavime trochu jinak je osvezujici. Bohuzel zhola nic se neudalo ve vlastni mechanice ovladani vojaku pri misi a jak tyto souboje funguji. On je to totiz trend mnoha poslednich her. Udelame to pekne graficke, aby se to lidem libilo a marketing nam pomuze lidi poradne vy-hypovat a prodeje budou super. Ono vymyslet dobrou, zajimavou a zabavnou mechaniku je tezsi, nez neco nakreslit. Navic pokud je mechanika slozita, tak se to take slozite testuje ze ? A je to vice nachylne k logickym bugum. Proto je trend dnesni doby co nejvice zjednodusovat a stavet vse hlavne na grafice. Z meho pohledu tedy neni v XCOM 2 nic extra noveho a jedna so pouze o dalsi marketingovou dojnou kravu. Pokud jde o vlastni hrani, tak tady bych chtel zminit asi tri postrehy. 1) udelat mise na cas bylo trochu otravne, ale to je pouze muj nazor. Jineho to mohlo naopak bavit. 2) Zhruba od 2/3 hry zacali byt mise dost tezky grenadier-fest. Mnozstvi HP, ktere se na me valilo a bylo potreba vystrilet v jednom kole bylo enormni a bez plosneho dmg. to moc neslo, protoze jak se alieni dostali k tahu, tak byla velika samce, ze dojde ke zraneni vojaka a to znamenalo dost dni na marodce a brneni tomu v poslednich fazich hry pomahalo minimalne. Pokud vyjde dalsi XCOM, tak si ho asi stejne zase koupim, ale je potreba se na veci divat realnym pohledem. Ja takovy treba mam, protoze hraji pocitacove hry jiz cca. 20 let.

+1/0
19.2.2016 17:23

D77a93n 38S87v67o28b62o77d40a 9480890105776

Prosim o odpovedi , jsem fanda xcom od prvniho dilu (kdy attritbuty vojaku byli v "byte" promene ....) posledni verze XCOM-EW, me hodne bavila (i kdyz to bylo treba doladit par MODy)

1. Muzu uz si svobodne vybrat povolani , nebo je to random ?

2. Jak je resena obtiznost ? Podobne jako v EW tim ze moji vojaci meli mene HP a emzaci vice ?

3. Jsou uz na to MODy ktere hru opravi / doladi ?

4. Celkove nejake porovnani s EW (hodne me bavilo mit mechy a geneticky vylepsovat vojaky)

0/0
18.2.2016 20:01

M66a42r69t78i93n 76P20o70d71h54o16r28s50k30ý 4865201289293

1. Pokud voják získá povolání v misi zkušenostma, tak si povolání vybrat nemůžete, ale můžete postavit Guerrilla Tactics School, kde si můžete vojáky na požadované povolání vytrénovat

2. Ještě jsem nedohrál první hru, ale podle toho, co píšou jiní, je tam zdraví nepřátel taky. Pak také přesnost střelby (není to ale jen o pevných bonusech ale jsou tam i nějaké zákonitosti jakože, když vám někdo umře na nižší obtížnosti, tak ostatní v té misi získájí bonus, atd.), doba léčení vojáků, AI emzáků (na nižších obtížnostech po vás nejdou tak agresivně), ceny věcí, doby zkoumání, odměny za mise, vývoj a protiakce emzáků, atd.

3. Tvorba modu je pro tuhle hru prý snadná. Tady je třeba žebříček 10 nej: https://www.vg247.com/2016/02/18/xcom-2-best-mods/ (akorát se prý nahraným pozicím moc nelíbí, když měníte mody v průbehu hry)

4. Můžete dávat vojákům neurální vylepšení, která permanentně zvýší nějakou jejich vlastnost (rychlost, životy, vůle, obratnost/uhýbání, míření) nebo čip, co zlepší hackování.

+1/0
18.2.2016 23:52

V44í29t51ě93z13s69l10a33v 43K94o39u60n12e14k 7741968565401

1) jak napsal Martin

2) nepresnosti tvych vojaku, z overwatche strilej panubohu do oken, trefi se asi stejne casto jako vyhravam ve sportce, pouzivat nektere skilly jako treba u snipera "killzone" je jen vyhazovani munice, HP mas min, brneni je k prdu, zalezi jen na HP tvych vojaku, ale ve chvili kdy mas dost granatu, mimic beacon a psyoniky, je to stejne jedno, budes provozovat genocidu napotkani

3) modu je spousta, ale vetsina z nich je jen vizual nebo kecy vojaku, nic bez ceho by se nedalo zit nebo co by nejak zasadne hru zachranilo (no par uzitecnych se najde)

4) EW je o level lepsi

0/0
22.2.2016 12:08

D69a83v70i15d 66D60i66r32g66a 7425601108

Mě by fakt zajímalo, na jakou obtížnost jste to hrál. Killzone mi připadá šíleně OP, často jsem s ní dokázal vystřílet jeden a půl hlídky naráz, snipera zastavilo až to, že mu došly náboje.

0/0
23.2.2016 23:21

V21í57t53ě38z71s79l43a47v 90K75o75u33n76e86k 7361758255551

rad bych pozadal zdejsi ironman mastermindy o radu:

mam zachranit repeater (uprostred nejakymistnosti) u ktereho od zacatku sedi mutton s plazmou a takovy to velky oko, co napriklad ozivuje zombie, nevim jak se ten krap jmenuje.

Cize situace je takova, ze mych pet zouflacu vyskoci z letadla, hned po prvnim kole vidim, jak vysilac dostava za 9-12 HP (a pak samozrejme kazde dalsi kolo) takze mam cca 4-5 kol to prekazit, pricemz v ceste mi stoji ti dva pitomci, co vypadaji jako papez s kridlama, 2x andromedan, a nejaky ten blb s mecikem, rapl co dava vsem v okoli stit a cerveny mech (to jsou samozrejme bez problemu hratelni nepratele, ale ne v tomhle casovem presu, staci aby se sikovne schovali a ja prosustruju kolo ktere uz nemam sanci dohnat). Tedy s pomoci bozi a loadu se po 2 kolech dostanu nadostrel a odkrytim okoli vysilace aktivuju toho hypermecha na dvou nohach vysokej jako mrakodrap. Ve chvili aktivace vstane a slapne na ten vysilac. Jaka taktika mi pomuze tohle vyhrat?

+1/0
17.2.2016 16:10

V26o46j54t89a 62P86a58t60k58o45s 8360528138773

Co znamená, že šlápne na ten vysílač? Jinak, koncentrovanou palbou není problém ho v jednom kole zničit, ikdyž s mutonama v závěsu je to dost ošidné no.

0/0
17.2.2016 19:03

V66í10t43ě39z48s53l59a46v 34K75o96u32n92e93k 7391438825791

jo, ted kdyz uz mam konecne plazmove zbrane, APCR munici, uz se proti tomu da, kdyz jsem ho potkal poprve a podruhe, mel jsem jen magneticke a to je o nicem, s tim se znicit neda.

proste se postavil a sel primo proti me, co je v ceste to bori, vysilac dorazil

0/0
18.2.2016 12:43

M94a90r27t15i83n 74P12o62d74h83o31r81s87k54ý 4485331309983

Tady máte tuhle misi odehranou na obtiznost legendary ironman: https://www.youtube.com/watch?v=L9cJplSWcQ0. Dost tam taky pomohl mimic beacon.

0/0
18.2.2016 5:47

V29í35t42ě84z16s71l85a18v 64K85o89u35n66e63k 7161928685331

zahrany pekne, ale nebyl tam jedinej mech, krom toho ty Vipery se chovali trochu divne, pokud je potkam ja, z 80% zkouseji to pritahnuti jazykem a to je spatny.

0/0
18.2.2016 12:53

M81a75r82t38i55n 73P51o96d70h49o54r24s43k47ý 4555161229833

Zas tam má dvě skupinky emzáků u zařízení, které má chránit. Dostane se k němu těsně před tím, než mu ho zničí, a stejně to dá (právě i díky tomu mimic beacon). Já když na to koukal, tak už jsem ho odepisoval. Pokud máte pocit, že jen na vás je svět zlý, můžete mrknout i na další jeho mise :)

0/0
18.2.2016 22:52

V59í68t57ě42z98s22l87a92v 96K87o93u95n25e34k 7481558645951

:) svet na me zly neni, hra je proste nevyvazena, zacatek, pokud si clovek vybere blbe co zkoumat a vyrabet je svinsky tezky, protoze proste neni boha enemaky vybit vcas.

Kdyz ma uz potom hrac "zbrane hromadneho niceni", je to presny opak, hruba nepresnost a RNG neplati na granaty, psyoniky a gremiliny a rakety. po misich zustavaji mesta a zakladny srovnane se zemi a casove limity jsou k smichu :/

0/0
22.2.2016 12:12

D53a52v14i38d 41M29a88t47u24s41e74k 4904287187983

Nelze nevzpomenout na 19 let starou hru Incubation. Pro mě největší výhodou této hry, byla skutečnost že jsem mohl vybudovat špičkovou jednotku a obtížnost hra budovala designem mapy. Xcom však vygeneruje náhodnou mapu a obtížnost dosáhne neschopnosti vašich vojáků. Pro mě to má zásadní vliv na vztah k herním postavám a pocitu že hry. Takže pro mě ani čtvrtý díl xcom nepřekonal stařičký Incubation. Pro zajímavost přidávám dobovou recenzi :

http://bonusweb.idnes.cz/incubation-time-is-running-out-dzh-/Clanek.aspx?c=A010803_incubation_bw

+2/0
16.2.2016 23:12

D79a83v73i22d 27D50i39r43g85a 7575981818

Jestli mě na jedničce fakt něco nebavilo, tak to byly předgenerované mise se stále stejnou mapou. Chvála bohu za náhodné generování.

0/0
17.2.2016 0:20

V55í58t98ě19z98s98l51a26v 67K15o26u53n13e66k 7911978555821

nahodne generovane mapy jsou dvojsecne. obcas se vygeneruje tak, ze s kombinaci nepratel mezi vami a cilem a casovym limitem to uz neni zabava. Samozrejme je to tu jeden stretigicky genius vedle druheho, pro ktere to neni problem, ale ja, lama, proste obcas musim loadnout cas pred misi a nechat si vygenerovat novou nabidku. a to me dost stve.

+1/0
17.2.2016 17:30

D95a26v48i74d 79D32i13r36g12a 7745941558

Ta hra se dá dohrát, i když některé mise nedáte. Jak říkám, zkuste to na ironmana a na loadování se vykašlete. Paradoxně se tím připravujete o část hry typu zdrchaný výsadek s omráčenými kolegy přes rameno se stahuje k evakuační zóně, sniper kryje ústup. Jo, když mi takhle elitní sniper o jedno pole nestihl odlet, tak jsem taky málem rozkousal klávesnici. Ale nakonec jsem to dal.

+1/0
18.2.2016 13:19

M71a89r65e68k 82Z75a81h29r18a56d63i26l 6684959725461

Vypadá to zajímavě...až jsem z toho dostal víc chuť na Silent Storm...

+1/0
16.2.2016 13:08

P18a89v23e73l 51L32o76v18e90c 2214636631178

Mě se zdá více než 20% rozdíl v hodnocení recenze a "veřejnosti" dost velký na to, aby to byla taková "pecka".

Budu-li si chtít zahrát pořádnou tahovku - JA 2 s přídavky, UFO klony prakticky na té bázi bojů byly prostě slabé odvary JA.

Trošku obšírně a hlavně je to můj názor:

Warcarft 1 - War. 2 podobné - vylepšené = skvělé - War 3, přhnaný důraz na hrdiny, přidané časové limity = cesta do háje.

Starcarft 1 super - Star. 2 (lepší grafika, příběh pěkně rozvedený) ALE - přehnaný důraz na hrdina a HODNĚ časových limitů, prakticky téměř každá mise = cesta do háje (nemůžu si užít hru, nemám totiž čas a replay , ani náhodou, proč? Na rozdíl od Star 1).

Diablo 1 fajn, - D 2 s datadiskem super - D 3 zjednodušené = cesta do háje...

Heroes 1 - 2 - 3 (super) = 4 krok stranou, ale pořád OK, 5 (= 3 ve 3D) - 6 (zjednodušení všeho - ke škodě hry) = slabé a cesta do háje, 7 - co jsme v 6 sebrali, tady musíme vynahradit!!! = výsledek známe....

Série Might and Magic RPG (hrál jsem 6-9) vesměs podobné, fajn, nová 10? - zjednodušení = cesta do háje...

No a na konec JA 1 (fajn) - JA 2 super (s přídavky skvělé) - a pak už jen klony se společným jmenovatelem - zjednodušení, nemá atmosféru... = cesta do háje...a UFO jsem zkoušel prakticky každé, přestalo mě bavit moc rychle, JA 2 ve scifi to prostě nebylo... UFO 2 si tedy nekoupím, přečtené mě stačí...

A resumé? Splečný jmenovatel - zjednodušení, dle mého zabiják těchto her (zjednodušené jsou mobilní hry, na PC proboha dělejte pořádné hry!!!).

+11/0
16.2.2016 9:51

P63a65v12e53l 68L69o72v40e40c 2384726881688

A ještě přidám, co se nevešlo, "tah na čas".

Chápu, že tah na čas v některých misích je fajn, zpestří hru, ale je-li 50 a více % misí tahem na čas, jsem nucen hrát jinak a hru si nevychutnám. Je to jako procházka v parku, ale sprintem, protože mě chce někdo sejmout... Chodil bych na takovou procházku dobrovolně a ještě za ni platil? Asi ne;-)

+6/0
16.2.2016 9:54

M83a85r69t62i89n 81P92o38d60h30o77r21s12k60ý 4845311359823

V hodnocení XCOM 2 je celkem zajímavá shoda, že snad všechny oficiální recenze, co jsem viděl, dávaly kolem 90% a čtenáři dost často v průměru kolem 70%. Není na škodu také mrknout na nějaký gameplay na youtube. Podle mě XCOM 2 nabízí více možností než XCOM: EU, takže minimálně v tomhle ohledu jde správným směrem. To, že je většina misí tahově omezená, mě trochu odrazovalo, protože obvykle postupuju v klidu a dost pomalu, ale nakonec mi to nevadí (spíš naopak) a navíc je na to mod, který to vypíná. V takových misích to chce holt trochu agresivnější ale zároven obezřetnou taktiku a využívat všech možností, co hra nabízí, a to včetně novinek (hlavně některé schopnosti rangera a specialisty, boření krytů, concealment, ...).

0/0
16.2.2016 11:09

P68a22v17e39l 55V24a57l76e64n51t60a 7441591817443

No to hodnocení je dost divný. Když to 2 dny zpátky hodnotilo 250 lidí tak to mělo jen 35%, o sto lidí později už 70%. To by tomu těch sto lidí muselo dát stovku všichni. A že by to předtím 250 lidí hodnotilo 35% to pochybuji. Nechápu mají to celé divné. Za mě 80% určitě.

+1/0
16.2.2016 13:37
Foto

O78n42d18ř34e15j 50Z11a72c34h 3693360503322

Většina hlasujících má tendenci vyvažovat hodnocení, které právě vidí. Takže ti, kterým se zdá čtenářské hodnocení nízké, dávají 100 a ti, kterým vysoké zase 0. A druhá věc: ti, co hodnotí, nemuseli hru hrát.

+2/−1
17.2.2016 14:29

D89a57v70i78d 55D16i46r15g10a 7705781398

Trošku mě to vede na otázku, jaký má takové hodnocení smysl.

+1/0
17.2.2016 14:41
Foto

O16n75d34ř26e73j 19Z69a43c61h 3293250153882

Nějakou vypovídající hodnotu má, ale spíš vy smyslu vnímání dané hry komunitou. Když to porovnám třeba s Metacritics, je to aktuálně prakticky totožné. Odborná kritika tam má průměr 89, hráči 70. Zajímavější ovšem vždycky jsou konkrétní názory.

+2/−1
17.2.2016 14:59

K27a58r62e70l 15M66o31r53a30v35e41c 3611126738791

Pro mě čtvrtá hra série UFO, která je srdeční záležitostí. X-COM 2 je výborná hra, několik výtek mám, ale obecně mě pohltila. Nejprve chválení (anebo frustrace)? Závod s časem projektu Avatar. To je pecka, člověk je nervózní a jede, na frajeřinky není čas. Mise na kola, na jednu stranu je to diverze a tak to beru jako zpestření, ale některé mise jsou šibeniční (nebo už ne - viz dále.). Vývoj a modely vojáků jsou prostě pecka. Uživatelské změny to ještě posilují. Takže co ty chyby. Mám Steam distribuci od začátku prodeje a musím se podivit. Podle mého názoru první hra byla katastrofální a na normální obtížnost to byl zatracený challenge. Myslím, že dali patch protože kampaň o 14 později na stejnou obtížnost byla vybalancovaná a v podstatě v té samé misi někdy limit kol polevil nebo dokonce zmizel. Například Avenger defence po sestřelení první kampaň byly kola i na zničení majáku a evakuaci, druhá už jen na evakuaci.

Druhá věc mě ale přivádí k nepříčetnosti, jsou do drobné bugy, např. animace továrny Adventu,která se spustí z dané vzdálenosti mi přerušuje útok Rangera na melee. Další zásah je snad rozdán kolo dopředu, Avatar mi stojí na pozici a pravděpodobnost zásahu je od různých vojáků 75%+. Netrefí jediný. V některé pozici se prostě zasáhnou nedá, i když bude na louce přímo před hlavní. Load netrefí jediný, prostě v tomto bodě s tím nejde nic udělat. To samé hack. Mám vyzkoušeno, že daná věc vyhackovat jde nebo ne a pravděpodobnost s tím nesouvisí. Jestli selže jednou, nemá cenu loadovat. Skullmining to samé. Myslím, že přes Steam se postupem chyby opravují, ale tohle mě hodně rušilo. Negativní je ale i náročnost na grafiku, na mém "herním" ntb (Asus G75V) to jede na velmi odlehčenou konfiguraci. A to jednu běžně hry staré rok na Ultra. Ale co zážitek to je na 100% to nedosáhlo, ale 90% beze všeho dám.

+1/0
16.2.2016 9:27

V36i37t 41O36t17a63h36a21l 5945950109524

Kalkulace je opravdu rozpočítána dopředu. Prostě jsou předem rozděleny políčka ze kterých se do cíle trefíte a ze kterých ne. Stejně tak je předem rozdělen, kdo hackne a kdo ne. Při loadu po missu stačí prostě doběhnout na o jedna jiné políčko, i když je z něj logicky horší výhled na cíl.

U Avatar projektu je směšné to, že se vám nevyplatí jej vůbec řešit, dokud vám nechybí třeba poslední hodina odpočtu.

Proč? Protože když máte plný Avatar, začne 10-20 denní odpočet. Zrušení základny vám třeba sebere 2 dílky Avatara, ale pokud počkáte do poslední hodiny, získali jste navíc tech 10-20 dnů odpočtu na výzkum a vylepšování. A pak zas jednoduše počkáte na zaplnění Avatara a nový odpočet a zas máte 10-20 dnů k dobru. Což jde zcela proti logice příběhu.

Já dal 75%, (z toho 10 bodů za jednoduchost modování).

Bohužel narozdíl od původního UFO: EU z r. 1993 se domnívám, že jakmile to poprvé dohraju na legendary Ironmana, tak se k tomu vrátím až budou obě DLC.

+2/0
16.2.2016 12:57

J62a41n 61K56r94á51s62n49ý 2271296561469

S timhle názorem se naprosto stotožňuju. Některý bugy jsou docela i trapný (seberete nepřátelům jednotku na 2 kola, ale ukončíte s ní a hra vám ji počítá jako vašeho raněného vojáka). Co se týče tý pravděpodobnosti, tady hrajou roli 2 věci.

1. Jak se ve hře pohybujete. Každej pohyb očividně generuje z pravděpodobností co se stane. Pokud hodíte na začátku mise granát a s dalšim vojákem uděláte 20 kroků, váš sniper na 93% mine, ať loadujete jak chcete, pokud nezměníte ty 2 předchozí kroky, mine vždycky. To je ale vcelku dobře, protože to dává prostor pro balancování a zažil jsem kola, která musíte dohrát v přesně stanoveném postupu, jinak prostě se přes ně nedostanete. Kdo nemá rád šachy, bude tohle hodnotit jako negativum. Já si to užil, jde o logické myšlení a vlastně zpětně od vašeho cíle odkrýváte co dělat (milion loadingů :D )

2. Váš voják je dement. Tohle je klasika už od Enemy Unknown. Některý vojáci trpí prostě na maximální demenci. Nevim, jestli je to tim, v jakym pořadí jsou zařazený do týmu nebo čim, ale mám 2 snipery. Jednoho jsem namaxoval na pušku, Superior dalekohledy, všechno. Od začátku hry střílí někam do pole. Jak je šance 80-95% je to spíš pade na pade, většinou u prvního setkání :D Je ale fakt, že některý mise totálně zachránil a jak někdo zmiňuje, že killzone je k ničemu, není.

+1/0
24.2.2016 9:01

K98a72r72e84l 32M13o89r41a56v67e68c 3811926868731

Také jsme měl jednoho Američana s typickým zjevem Inda. Ačkoliv atributy měl OK, vyznačoval se nádhernou vlastností. Netrefil, nikdy.... tedy alespoň ve dvou misích,kde jsem se ho snažil levelovat. To ucho netrefilo ani zmijáka na jeden krok. Takže jako neužitečnější pro kolektiv bylo zahřívání střídačky :-)

0/0
25.2.2016 14:35

J61a19r93o36s59l20a69v 30J10a67k93u79b14o16v 8312265855197

Xcom2 ani zdaleka nema na Xcom: Long War.. co je dost skoda kedze Firaxis vraj v niektorych veciach spolupracoval s ludmi ktori ten mod spravili.. akurat ze chlapci sa radsej rozhodli pracovat na vlastnej hre ako by znova robili mod pre Firaxis.

+1/0
15.2.2016 22:06

P21e78t70r 63K62l48e20i73n 4950610318835

Trapnej odvar. Před víc než 15ti lety sem propařil enemy unknown a ta byla nesrovnatelněji zábavnější.

A to díky lepšímu systému vylepšování vojáků. Zkušenosti získané v boji se rozdělovali do síly, obratnosti, přesnosti a psioniky.

Voják měl velkej batoh a šel rozšiřovat, podle SÍLY pobral voják materiál.

Podle obratnosti měl voják rozdělenej pohyb. Dokud ho nespotřeboval, mohl chodit, běhat, střílet, brát věci ze sumek, batohu. Vše stalo obratnost. Takže zatah mohl popojít, vystřelit, popojít, vystřelit, vystřelit, popojít, vystřelit a schovat se. Když byl voják nadupanej na obratnost, byla to sranda.

Přesnost byla na přesnost zásahů.

psionika na ovládání nepřátel.

Tato hra i předešlá jednička remake sou trapné odvary, kdy bojová část hry je ošizena, je nudná, řrkl bych až trapná ve srovnání s vyše zmíněným.

+5/−5
15.2.2016 21:54

V92o86j23t58a 74P75a65t19k61o20s 8490628128633

No to si ovšem pamatujete dost špatně. Ve starých ufech sice byly časové jednotky, takže člověk mohl chodit jak se mu zlíbilo, ale střelba brala pevné procento z celkového počtu časových jednotek. Takže třeba přesná střelba vám sebrala nadpoloviční počet z časových jednotek ať už jste jich měl 20 nebo 120 a vystřelit rozhodně nešlo víckrát, než 2x za kolo (od boku, mířeně jen jednou).

+6/−2
15.2.2016 23:02

P31e45t95r 60K52l60e47i64n 4160760618815

nesmysl.

+1/−7
16.2.2016 0:09

V48o40j72t21a 10P95a34t47k46o20s 8850278928723

Samozřejmě, že to nesmysl není. Abych vám osvěžil paměť, tady je screen top zbraně z ufa 2

http://ufopedia.csignal.org/usopedia/042.png

Tam jasně vidíte, že mířená střela vám sebre 70% časových jednotek, střela od boku 50%. Takže jedna mířená střela za kolo, dvě střely od boku, ovšem bez pohybu.

+3/−1
16.2.2016 8:55

R50u20d53a 12S26l59a24v10í45k 5553528606651

To je pravda, ale tyhle údaje jsou základní. S růstem zkušeností se vojákovi snižovali (tzn. opravdu zkušený voják mohl vystřelit mířenou 2x za kolo)

0/−2
17.2.2016 11:38

V69o41j42t49a 57P51a96t23k82o69s 8310478378623

To prostě není pravda, vždyť to vidíte na tom screenshotu. Aim VŽDY bere 70% vašich time units, nehledě na tom kolik jich máte. S rústem zkušenosti rostl počet time units které má voják k dispozici, ale tahle zbraň vám při mířené střele vždy brala procentuálně stejně. Nikdy, opravdu nikdy nešlo vystřelit mířeně dvakrát, leda z horší zbraně. Ty totiž nebraly tak velké procento při mířené střele, ale koho zajímá kolikrát může vystřelit ze základní zbraně, že.

+3/0
17.2.2016 18:58

D16a39v82i97d 84D73i34r66g73a 7235951338

Zkušenosti se rozdělovaly náhodně, takže jediný způsob, jak získat toho "správného" vojáka bylo pustpně nakupovat pořád nové a doufat.

Voják měl k dispozici batoh, ve kterém měl granát a zásobníky, protože víc smysluplných předmětů nebylo.

Schopnosti vojáků nebyly.

A ta nádhera, když se vám někde na mapě ztratil emzák a mohli jste po ní radostně pobíhat třeba půl hodiny, než byl nalezen zakempený někde ve stodole.

Propařil jsem u strého ufa hodiny a hodiny a bavilo mě. Ale oba nové Xcomy jsou více než důstohný remake. Není to identická hra, ale přidané možnosti mi rozhodně přijdou zajímavější, než měl originál, takže za mě dobré.

+5/0
17.2.2016 0:28

V59o64j88t25a 72P74a53t52k72o81s 8750788538773

Presne, hledani posledniho emzaka v koloniich v X-COM:TFTD byl jeden z nejvic frustrujicich zazitku co pamatuju.

+2/0
18.2.2016 10:29

M44a31r52t95i70n 41P94o22d85h46o39r26s69k62ý 4795941169743

"popojít, vystřelit a schovat se" - ač mám původní UFO rád, tak tohle bylo celkem nelogické. Rozdělení tahu na dvě akce hru více přibližuje boji v reálném čase. Už nemůžete někam nechráněný naběhnout, střílet a pak se zase schovat aniž by emzák mohl reagovat.

+1/−2
15.2.2016 23:34

M74i43r55o73s63l27a80v 15S73t62a19s62t65n11y 7314163306561

A nebylo to tak, že když emzákovi zbyly ještě akční body z minulého kola, tak mohl právě mohl právě střílet, když se mu voják objevil v zorném poli? V tahovkách je to běžná věc, jen si za boha nemůžu vzpomenout, jestli to bylo i v UFU.

0/0
16.2.2016 8:13

K31a52r69e98l 61M27o69r75a38v35e44c 3361826208111

Bylo. Nastoupil jste do výtahu, vyjel jste do patra lodi a koupil ji od 3 Etherealů :-)

+6/0
16.2.2016 9:35

J80a71n 77P12a10v74e78l 8423532608886

The grass was greener, ...

+8/0
15.2.2016 23:49

K47a32r37e76l 59M68o40r73a73v59e52c 3321726558211

To si pletete s Falloutem, tam se AP daly spotřebovávat po libosti. Střelba v UFO Enemy Unknown byla normována na 1-2 výstřely (aim, snap, auto shot).

+1/0
16.2.2016 15:14

J45i56ř14í 76S47o28j81k78a 5558982501438

ta hra je totální odpad, nemá to nic společného se strategickou hrou, je to možná trošku akční ale ne hra ale jen DEMO hry které jsem dohrál za víkend, jednička byla 100x lepší !!!! ;-€

0/−9
15.2.2016 16:22

L52e53o31š 76V90e65r18n66e79r 4384150976663

Neřekl bych že je to odpad, ale na první díl nemá nic a už mít zřejmě nikdy nebude. Na to si budeme muset zřejmě zvyknout. Já zbožňoval i zatracovaný 3 díl, který je podle mě skvělý.

+5/−1
15.2.2016 16:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.