Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

RECENZE: Letošní DOOM je dokonalý, nebýt síťové hry

Kampaň v DOOMu je přesně taková, jakou jsme si ji vysnili. Vývojáři perfektně vyvažují mezi klasickou hratelností a moderními inovacemi. Výsledek tak působí jako akce ze staré školy, aniž by zcela zamrzl v minulosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O42n47d52ř60e47j 55K12i91r75á12l43y 8313596553165

iddqd,idkfa,idclip to už z hlavy nevymažeš, stejně jako Big bosse co vydrží i přes ,20 přímích raket a člověk dvě do zdi, a kantnutýřkonečně se nebudu muset plazit po zdech jako v současných 3D hrácha schovávat,ale rozdám si to na čistou férovku jedens BFG proti všem pekelných šílenců

0/0
24.5.2016 18:13

M75a36r22e10k 50L47u87č63i98n 4690418881765

Vynikající optimalizace. Hraji na své stařičké konfiguraci, většina efektů pozapínaná, nastavení medium nebo high, rozlišení 1920x1080. Intel Core 2 Duo, 3Ghz, 8GB RAM, Nvidia GeForce GTX 660, 2GB. Nádherně hratelné, plynulé. Jednou za čas malý záškub.

0/0
23.5.2016 5:31

J75a27n 91F53r29i71d77r10i20c79h 6785448899363

MP tam byt nemusel. SP je prostě doom. ten feel z toho je.

0/0
22.5.2016 22:40
Foto

J73a43k34u53b 63R79a25i62d54a 5748206619364

Tak jsem Dooma koupil, stáhnul a následně mi to zamrzlo už na logu Bethesdy. Ale zjevně stačilo jen aktualizovat ovladače ke grafice. Teď mi to jede na vcelku slušné nastavení a nějaké poklesy FPS jsem pozoroval možná tak jen třikrát (za těch pět hodin, co jsem zatím nahrál). Nezamrzlo mi to ještě ani jednou. Tolik jen k optimalizaci a taky příp. rada pro ostatní: aktualizujte.

+4/0
18.5.2016 8:12

A29n47d12r23e59j 91B13r31a44b22e65c 4552421637614

To zamrznuti se stane jen, kdyz zacnete napoprve neco mackat a nenechate to dobehnout. Pri prvnim spusteni se kazdopadne video nacita ultra pomalu. Ale kdyz to nechate byt, je to uz pak porad v pohode. Zvlastni je, ze ten problem meli uz v bete a nezmizel :)

0/0
18.5.2016 15:23

M55a63r44t98i40n 67V19a29l18e42n66t55a 2517328637

Máte pravdu, měli to levnější. V zaslepení jsem na amazon úplně zapomněl a jinde chtěli za poštovný pomalu to co za hru... Ale na radosti mě to neubírá :-)

0/0
18.5.2016 7:59

M13a88r57t52i58n 95V87a23l24e50n31t31a 2287668597

Tak a sběratelská edice už frčí domu. Těch 10 kousků co bylo v celý ČR bylo vyprodáno asi tak za 5 sekund ;-D Takže se vlástně můžu považovat za šťastlivce že jsem na to stihnul kliknout včas. :-)

0/0
17.5.2016 19:02

T17o22m20á58š 15V71e84s47e70l54ý 5494723943879

Amazon až dom a ještě v den vydání:) Navíc u nás byla dražší, pokud vím, ne?

0/0
18.5.2016 0:05

J76o66s23e32f 78J52u33h89á46s41z 1209812258

Doom jsem viděl u kamaráda na PS4 --> první nebo druhá mise někde venku... výsledek byl ten, že jsem asi po 30-45 minutách kamarádovi poděkoval a nezaujatě šel domů. Pokud je tohle pro recenzenta dokonalost, tak upřímně lituju jeho chudý herní život R^

0/−9
17.5.2016 14:51

A60n32d29r29e52j 14B30r10a44b54e78c 4582141917404

Ach ten pocit, ze "muj nazor je ten nejlepsi". Me treba vubec nebavi ty pseudo filmove tituly, ktere se tvari jako hry. Vsechny Uncharted, Tomb Raideri a podobne jsou pro me naprosta nuda. Ale respektuju, ze jinym lidem se to libi. Ja potrebuju vyzvy a tezke hry.

+4/−1
17.5.2016 18:21
Foto

J51a80k72u57b 26R68a74i77d36a 5438516989454

Souhlasím, i když nejde mi ani tak o obtížnost. Celé roky jsem hrál nové střílečky a pořád si říkal, že jsou super, hlavně co se realističnosti a vyprávění příběhu týče, ale že starého Dooma 1 a 2 nic pořád nepřekonalo v té radosti ze zběsilé akce a v prostém odkrouhnutí pěti impů jednou ranou z brokovnice (a nepočítám teď parodie, tj. kupř. Serious Sam). A teď, když hraju Dooma 4 a s patnácti životy couvám zpátky do úzké chodby, zatímco do toho zatraceného kakodémona láduju olovo a doufám, že už brzy chcípne, protože jinak chcípnu já... tak to je přesně ten styl, jaký mě bavil na prvních dvou Doomech.

+1/0
18.5.2016 8:09
Foto

J83a42k67u35b 25R34a53i37d88a 5398876499744

A pocity mám z toho super, jen mě zatím napadají dvě menší výtky: hudba v pekle je sice dobrá, ale na Marsu moc generická. Uvítal bych zas nějaké metalové fláky s kytarou jako ve starém Doomu. Však na to klidně mohli najmout nějakou středně známou kapelu, jako se to dělávalo v 90. letech. A pak je taky vtipná ta bethesdizace se všemi RPG prvky a ovládáním inventáře stejně pekelně zmateným jako ve Skyrimu nebo Falloutu.

0/0
18.5.2016 8:14

D68a34n61i91e32l 44E96r53b40e42n 4480781409436

No nevím, ale já teda souhlasím se vším, co Andrej napsal v recenzi - nejen, že jsem při hraní měl pocit, že hraju původní Doom I, II v novém kabátě, ale hlavně jsem se u hry neskutečně bavil - naposledy jsem se takto bavil snad u Half-life 2 (pokud nepočítám modifikace jako Brutal Doom apod.), což je už přes 10 let (což je taky docela smutný).

Tahle hra je možná to nejlepší, co jsem kdy hrál - tolik odkazů na první díly, takový množství easter eggů, výborná hratelnost, senzační grafika a tuny dalších věcí- já té hře můžu vytknout pouze to, že má asi 50GB. Jinak to je čistá dokonalost.

Ale to je jen můj názor (já jsem prostě pařan ze starý školy a nový tituly mě vůbec neberou) a chápu, že někdo tyhle hry nemusí.

0/0
17.5.2016 19:10

T86o74m13á60š 76V36e93s65e91l54ý 5424743703339

Pro Vás dokonalé je tu stále CoD a jiné "FPS" srágory:)

0/0
18.5.2016 0:05

M15i35c55h29a29e37l 38H85a38m60a 1732264472523

Ja vam nevim, me hra, kde vystrelim na zidli na koleckach, do skla, do vydejniho automatu, do zdi....a nic se nepohne, u vseho se zobrazi genericky zasah, ktery po nejake chvilce zmizi....me takova hra prijde odflaknuta.

A stale stejne nahodne se spawnujici prisery ve stejnem temnem prostredi mne take nebavi.

Za mne na konzoli asi dobry...ale na PC bych cekal vic..

0/−1
17.5.2016 11:44

T60o97m69á80š 84V91e14s57e57l94ý 5114733703189

K čemu je Vám zničitelné prostředí? Mimochodem spawn nepřátel v Doomovi je na podobné bázi. S tím rozdílem, že se spustí, jakmile aktivujete dveře atd. Chtít po Doomovi, aby mě zásahy, ničitelné prostředí je stejně logické, jako požadovat, aby v NFS bylo nutné tankovat.

0/0
17.5.2016 14:51

M56i35c97h66a51e52l 21H65a70m24a 1732144872673

Doom byl ve sve dobe nazyvan v recenzich technologickym zazrakem. Vyuzival moznosti tehdejsich stroju i enginu. Kdyz o 23 let pozdeji hraju jeho dalsi verzi, ocekavam stejnou zabavu, ocekavam podobnou "hratelnost", ale neocekavam stejna omezeni. Moc dobre si pamatuju jak postupem casu ve vsech hrach zacala pribyvat interakce s okolim, ac nemela na hlavni hru prilis vliv, vyvolavalo to pocit toho, ze si s tim autori dali praci.Kdyz porovnam Doom 2016 a Doom 1993, tak mi prijde ten starsi zabavnejsi.

+2/0
17.5.2016 15:05

T54o74m31á90š 96V42e91s75e17l88ý 5234723633339

Interakce? Myslíte jao "zničitelné" prostředí, autohealing, zjednodušené a naprosto hloupé koridory, kde člověk nemůže zabloudit? Mimochodem technologický zázrak byl zejména v tom, jak imitoval 3D prostředí:) To bylo na něm dokonalé, že dokázal obelstít a předstírat, že se jedná o 3D hru. Podobně jako Wolfenstein. Jenom přidal systém chytrých level designů, který simuloval 3D prostředí. Jinak omezení. Už jenom systém pohybu je to, v čem se DOOM v roce 2016 liší od toho v roce 1993. Ale zničitelné prostředí? K čemu?:-D Máte barely, tak si je zničte, ale aby jsi prostřelil zeď? Nebo to má být jako Battlefield, kde je zničitelné jenom něco? Nebo Crysis, který sice byl skvělý, ale ve své době prakticky nehratelný na počítačích, protože byl naprosto šílený na požadavky? Nebo mi prosím řekněte, co tam očekáváte....Protože pokud by bylo zničitelné prostředí, což není v 90% FPS, tak naprosto postrádá smysl prostředí, které je tam teď. Prostě nepotřebujete kartu, ale do zdi uděláte díru. Nebo neuděláte a dáváte pak falešný pocit zničitelného prostředí.

0/0
18.5.2016 0:10

M50i63c24h71a78e43l 84H63a88m65a 1682214542933

Me by stacilo, aby kdyz to napalim brokovnici do zidle, aby nezustala stat :) Porovnejte treba takovy Blood 2 z roku 98 s timto...

Pokud se s tim nechteji delat, at udelaji prostredi ve stylu UT, kde se nema co hybat. Ale ja kdyz vidim jak vedle zidle vybouchne barel a dana zidle se ani nepohne, tak mam proste pocit odflaktnute prace ;-)

+2/0
18.5.2016 11:47

V56l27a69d29i31s89l83a52v 17N42o29h95e86j65l 7388647748751

kde se to da prosim koupit? ja nikdy moc hry nekupoval ... zdravi vas vicemistr v Doomu v CR z '97 a '98 ;-D

+3/−1
17.5.2016 1:28
Foto

J44i31r51i 97K60o49c63m34a53n 5829944879165

Tak nastavit nejvyšší možné detaily a valit to i 200FPS není problém...

0/0
16.5.2016 22:54

P42e53t35r 16L94i43n29d25a45u63e31r 2414347867361

Jak vypadá DOOM na kartě za 30k? Docela podobně jako na mé GTX 960 4GB ta 6k... i7 2,80 Ghz to sice brzdí, ale i tak se divím, že mi frčí.

Je to zatím supr hra, naprosto mi vyhovuje styl, který se vrací k původním kořenům, ačkoliv DooM 3 byl se svou hororovou atmosférou taky bezva, včetně RoE, kde se vrátila SShotgun. Tuším tady kandidáta na hru roku.

+1/0
16.5.2016 14:19

P35a52v44e92l 78P13o82s89p29í80š81i48l 3761334383445

co by ti na ty hre ten procak brzdil fakt nevim...

0/0
17.5.2016 14:01

T87o81m87á45š 10J97a59r94e21š 4482684480

je super jak to tu každý píše že mu jde hra na plný detail :D ale v dnešní době vám hra ani většinu lepšího nastavení neukáže pokud to vaše graf.karta nepodporuje ... např. DX12, textury na ultra (jen pri 4 a více GB paměti graf.karty) stereoscopické 3D .... mohu posudit z vl. zkušenosti přešel jsem z GTX570*2 v SLI na GTX980TI a je to docela rozdíl jen v division jsem skoro nepoznal rozdíly mezi min a max ....

0/0
16.5.2016 14:08

K86a32t81e24ř84i42n91a 29V94í68t61o62v96á 9595562135221

Hra jako taková je super, upgrady zbraní, efekty, atd. Vše už tu bylo zmíněno až na jedno - gameplay na nejtežší možnou úroveň na začátku je 8-9hod!! a ten závěr? Nejhorší zakončení jaký kdy mohlo být...

Mulťák připomíná quake a to si jdu už raději zahrát alfu UT :-P

0/0
16.5.2016 13:41

T52o98m44á62š 25V53e18s94e52l47ý 5534633973929

8-9 hodin jedině v případě, že jdeš přímo a nic nehledáš. Nejrychleji možné proběhnutí je zatím za 4 hodiny a 35 minut na nejvyšší obtížnost, ale tam jde vidět, že to hraje minimálně podruhé a jde pouze přímým směrem. Pokud člověk hledá tajemství atd. tak 12-15 hodin naprosto v pohodě.

+3/0
16.5.2016 15:21

J79a52k86u78b 80P21e43e60t 7533508232581

Tak to je smutný.

Pro mě je tohle jen hodně slabej odvar brutal doomu a grafika to fakt nezachrání...

0/0
18.5.2016 20:20
Foto

J55a89k67u49b 40R46a95i96d60a 5908656369434

Prosím vás, jak by mi to asi (ne)jelo s GTX 750, i7 a 8 GB RAM?

0/0
16.5.2016 9:00

M32i47c61h69a87l 82Š34a52f31r18á97n98e65k 3760591345737

ta grafika je bohužel hodně slabá, to je tak na low a to ještě s velmi nízkým frameratem.

0/−7
16.5.2016 9:04

M28a32r29e63k 98Z66a81h93r90a63d95i58l 6614429565891

Určitě líp než na low...

+3/0
16.5.2016 9:09

J27a88r55o16s27l31a13v 61H87o66r 7161430964194

Mno nevím, mám i3 (byť nový), GTX660 a jede to na high zcela plynule...Optimalizaci musím jen a jen pochválit!

+3/0
16.5.2016 9:11
Foto

J38a96k97u93b 24R15a11i69d13a 5248426159884

Tak, já když jsem zkoušel otevřenou betu, tak jsem byl asi tak na 5 FPS i v menu. Říkal jsem si, jestli to není jen špatně optimalizovaná beta, ale jistý si pak člověk není, že...

+1/0
16.5.2016 9:28

M26i52c58h39a53l 12Š49a14f43r12á43n55e39k 3750221465777

Pokud zcela plynule = 30 fps, tak v takovém frameratu bych takhle rychlou hru hrát opravdu nechtěl.. A víc to s vaším hw fakt nevidím.

0/0
16.5.2016 13:43
Foto

J62a29k15u34b 56R61a60i52d14a 5588916339734

Dík za reakci.

0/0
16.5.2016 14:07

M49i15c56h27a88l 29Š82a77f89r90á48n78e83k 3930571895807

To bylo na Jaroslava Jakube, má ještě o dost slabší procesor než vy :)

0/0
16.5.2016 14:25
Foto

J13a66k24u73b 47R29a67i20d62a 5328536159964

Myslel jsem i za tu první reakci.

0/0
16.5.2016 14:58

M50a88r60e38k 53Z51a32h64r36a17d88i59l 6734109315561

Minimum je

Intel Core i5-2400 or better / AMD FX-8320 or better

8 GB RAM

NVIDIA GeForce GTX 670 (2GB) or better / AMD Radeon HD 7870 (2GB) or better

Takže by to mělo jít celkem slušně..

+2/0
16.5.2016 9:08
Foto

J66a69k22u72b 30R64a43i42d92a 5468476429534

Díky.

0/0
16.5.2016 14:06
Foto

L50u98k24á66š 36N68a94v73a86r53a 2688388511589

Já mám i5, 16 GB RAM a GTX 660Ti a rozjedu to na plné.

0/0
16.5.2016 10:11

T24o90m18á21š 22V78e59s87e31l31ý 5574393793759

Jaká i7. Není i7 jako i7:) Ale na normal by jste neměl mít problém a vypadá to i tehdy pěkně.

0/0
16.5.2016 10:16
Foto

J86a18k88u18b 88R71a88i69d56a 5168336119174

i7-4790 3.6 GHz.

0/0
16.5.2016 11:05

T88o40m11á27š 98V42e21s74e13l50ý 5864323503449

Tak to by neměl být problém:) Když na i5 3470 a R9 280X OC jede na high mezi 75-95 fps. Na tom samém procáku pak s R9 390 pak na ultra bez Blura mezi 75-110 fps.

+1/0
16.5.2016 12:09
Foto

J38a86k45u16b 48R47a72i25d57a 5728916509434

Dobře, díky za radu.

0/0
16.5.2016 14:06

L69i16b12o46r 32N51a32v53r64á29t23i67l 3986783574

I jako člověk, co u Dooma I a II proseděl nespočetně hodin a který byl zklamaný z Dooma 3, říkám jen jedno - součaný DOOM je prostě PECKA!

Neváhejte, je to megarychlá neustálá akce, perfektně vyvážená!

Trošku mě jen mrzí, že některé sekce musíte vystřílet, abyste mohli dál (takže hledání zkratek a miniútěků jako v Doom I a II už nefunguje), ale i tak to je jen minimální chyba na kráse!!!

+11/0
16.5.2016 8:44

P87e74t77r 43N84o30v11á46k 1155701949248

A jak je to s ukládáním rozehrané hry? Lze to uložit kdykoliv, jako ve starých střílečkách nebo jsou tam checkpointy?

0/0
16.5.2016 8:25

O71n82d90ř62e53j 82S84t47a81r62o16c27h 5250483972154

Verze pro PS4 používá checkpointy. Počítám, že to u PC bude stejné.

0/0
16.5.2016 8:56

P44e23t61r 82N27o59v56á57k 1925441629688

Achjo....

+2/0
16.5.2016 9:34

T91o72n26í25k 30K15u26t81t69m15a51n84n 6173268132

jj, checkpointy

0/0
16.5.2016 11:06

M14i88c39h61a32l 23P83í31c65h72a 4885783581306

Recenze je psana stylem ostrileneho mazaka, ktery uz ma neco za sebou, jen nevim jestli totez co v recenzi, oceni i dnesni nactileni prani, kteri stareho Dooma nikdy nehrali.

+13/0
16.5.2016 8:04

M18i45c93h35a37l 54P46í98c47h34a 4525323811836

Pařani :-)

+1/0
16.5.2016 8:06





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.