Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mario Kart: Super Circuit

  12:00
Haló, haló! Žádáme vás o zvýšenou pozornost! Zbystřit by měli zejména ti, kteří vyznávají rychlou jízdu a vůni benzínu přijali za sobě vlastní. Na platformu GBA totiž přichází akční závodní hra, která se - mimo vysokého počtu drah - pyšní i 3D zpracováním. Nevěříte? Tak se podívejte sem.

Mario Kart: Super Circuit

Troufám si tvrdit, že právě Mario Kart: Super Circuit jako jeden z prvních (jistě, další se chystají) otevřel cestu novému zpracování her na GBA, na němž jsme se dosud setkali s velmi sympatickými arkádami, které již nezůstávají v otrockých poutech nízkého rozlišení a omezeného výkonu. S GBA tak přišel čas, kdy se zobrazení může rozšířit o jeden rozměr, o čemž si jeho starší brácha mohl nechat tak akorát zdát v těch nejdivočejších snech. Pravdou je, že 3D zpracování, které Mariokart nabízí, nepatří mezi to, na co jsou zvyklí hráči z PC a PSX, nicméně potřebám "her na cestu" vyhovuje dokonale.

Předpokládám, že zkraje jen velmi obtížně naleznete někoho s GBA a stejnou hrou, proto se raději podívejme na hru pro jednoho hráče. Kromě klasického šampionátu, kdy postupně závodíte na všech okruzích, zde objevíte i stejně obyčejnou hru na čas a můj velmi oblíbený „ghost“ mód. To znamená, že si vyberete postavu, trať a sami si závodíte na dráze. Po prvním zajetém kole si program vaši jízdu zaznamená a při opakované jízdě na téže trati soupeříte s vlastním já. Snadno tak odhalíte nedostatky své předchozí jízdy, přičemž "duch" vás samozřejmě nutí vybičovat se k mnohem lepšímu výkonu. Osobně mám tento mód vždy nejraději. V okamžiku, kdy na nejvyšší Mario Kart: Super Circuit obtížnost překonáte všechny soupeře a tratě znáte jako své vlastní boty, zůstává jedinou hratelnou alternativou právě "ghost" mód – nebo multiplayer, ale o tom až později. Schválně doporučuji zkusit chvíli závodit a až se vám ovládání dostane do krve, zkusmo projeďte některou z nabízených tratí. Následně si dejte pauzu a zhruba po týdnu spusťte hru znovu – pravděpodobně budete překvapeni, jak vaše staré já válí.

Šampionát předpokládá identifikaci s herní postavou, proto nejprve musíte projít volbou výběru vašeho jezdce. Nabízí se klasický Mario, akčnější verze Wario, zelený ještěr Yoshi, princezna s korunkou na hlavě, pár dalších starých známých (Luigi, Toad, Bowser) a samozřejmě můj favorit – gorila Donkey Kong. Než ovšem přistoupíte k vlastní volbě, je dobré si uvědomit, že postavičky reprezentují dvě základní charakterové vlastnosti vozu. První z nich udává, jak moc dokáže kára jet rychle a druhá říká kolik váží. Otestoval jsem několik různých kombinací a došel k závěru, že na hru to nijak výrazný vliv nemá. Zdálo se, že rychlejší auta opravdu lépe akcelerovala, ovšem při nárazu je nepřítel odmrštil mnohem razantněji než těžší a pomalejší soupeře. Ale toť asi vše.

Mario Kart: Super Circuit

Na trať se díváte z pohledu pozorovatele umístěného asi metr za vlastní vůz s ohromnou postavou jezdce. V případě zvlášť ostrých zatáček „bugina“ samozřejmě pružně reaguje na situaci, čemuž odpovídá i zuřivá manipulace mojí gorily s volantem. Vlastní dráhy tvoří jen placka, ale to nepokládám za chybu, aby si snad někdo nemyslel. Jejich pojetí odpovídá několik let známé koncepci z PC, kdy nejrychleji jedete po asfaltové dráze, méně pak po pískové krajnici a tvrdý mantinel dává stopku. Nejvíce úspěchů slaví ten, kdo se – při zachování rychlosti – drží asfaltu a v řezaných zatáčkách zbytečně nevypadává mimo něj. Chce to zkrátka praxi, ale žádné obavy, obtížnost je naštěstí volitelná. To ovšem nic nevypovídá o tratích. Ty vám v počátcích nečiní pražádné problémy, později ovšem nastupují různé urychlovače, složitější okruhy a dokonce i skokánky. Vrcholem všeho je děravá trať či absence zdi, kdy není problém zahučet třeba do lávy. Tím sice nekončíte, ale než vás záchranná postava vytáhne rybářským prutem a postaví zpět na dráhu, mnoho soupeřů vašeho zaváhání využije ke slušnému náskoku.

A protože Mariokart rozhodně neaspiruje na vážně pojatý simulátor, lemují dráhu speciální krabičky s překvapením. Stačí na jednu takovou najet a ona vám přičaruje nějakou zajímavou zbraň, kterou též reprezentuje i ikona v horní liště. Co do rozmanitosti vsadili autoři na osvědčené jistoty – několikrát aplikovatelné turbo, slupku od banánu, několik verzí střel atd. Nejvíce znepokojují samozřejmě projektily, protože v případě Mario Kart: Super Circuit zásahu se postižené auto začne otáčet kolem vlastní osy a to hodně zdrží.

Grafické zpracování vám možná přijde o něco jednodušší, ale výkon GBA také neroste do nebes. Přesto se ztvárnění jednotlivých prostředí velmi mění, dokonce s každou novou tratí. Někdy mi změny přišly pouze kosmetického rázu, jindy se však obměnil dokonce i povrch. Navštívíte tedy slunnou pláž, kde v dáli pluje pirátská loď, strašidelný hrad s poletujícími duchy, ale poznáte i krásu pískových pyramid. To vše vás čeká na několika desítkách tratí - 20 okruhů je ještě ze 16-ti bitové SNES verze, dalších 20 je pak zcela nových. K tomu pak již shora avizovaný multiplayer pro dva až čtyři hráče, kde vyjma závodění dostává prostor navýsost populární Battle režim, kde se v ohraničené aréně snažíte sestřelit balónky vůkol vozítek vašich oponentů.

Jako jednu z prvních vlaštovek (předtím Konami Krazy Racers) hodnotím Mariokart velmi kladně, nicméně svého potenciálu možná ne zcela využil. Dlouho jsem váhal s výsledným hodnocením, pro mluví bezproblémové hraní, multiplayer a přítomnost ghost módu, proti zase fakt, že hra se v singleplayeru může docela rychle omrzet. Milovníci podobných závodů by však asi neměli příliš váhat.

Mario Kart Super Circuit
Výrobce/Distributor Nintendo
Platforma GameBoy Advance
Vibrace: ne
Ukládání pozic: ano
Multiplayer: ano, 2-4 hráči
Verdikt: Jestliže vám Konami Krazy Racers přišli ne tak úplně top-notch, zkuste Maria. Myslím, že zejména s ohledem na jeho multiplayerovou část vás jistě nezklame.
Hodnocení: 80%

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...