Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Shadowman 2 - první dojmy

  12:00aktualizováno  2. února 10:05
Třebaže se firmě Acclaim nepodařilo splnit jejich původní předsevzetí ohledně dodání tohoto titulu na trh koncem minulého roku, vše nasvědčuje tomu, že se hlavní hrdina Mike LeRoi už brzy dostaví na scénu. Měli jsme možnost osobně se seznámit s jeho prvními kroky na platformě PS2 a tak vás tímto zveme na malé a krátké posezení představující začátek druhého dílu.

Shadowman 2econd Coming

Shadowman 2econd Coming je pokračování drsné akční adventury, která si svého času našla prostor na všech herních platformách. Druhý díl měl být původně situovaný na trh na Vánoce předešlého roku, ale nějak se nezadařilo a tak si na něj musíme počkat až do 7.března, kteréžto datum Acclaim ohlásil jako launchové a to bez rozdílu regionů. O příběhu jsme si něco málo řekli již v naší

Především tolik, že Shadowman 2 se mi nejeví jako nějak extra zajímavý herní počin. Jeho akční část totiž nesahá takovému Devil May Cry ani po paty, i když připouštím, že s obsáhlým zbrojním potenciálem a kouzly (zkraje hry ještě nedostupnými) to může být přeci jenom trochu zábavnější akce, leč soubojový systém mi přese všechno připadá velice nudný a jediným invenčním prvkem tak je využití obou rukou, kdy v jedné můžete kupříkladu třímat mačetu a nemilosrdně sekat po vašich oponentech a druhou – jako návdavkem – jim lze uštědřovat dobře cílené rány pěstí! Vezměme to však pěkně popořadě.

Shadowman 2econd Coming

Zkraje hry vybíráte ze čtyř možných konfigurací ovladače, takže znovu žádná vlastní volba nadefinování upřednostňovaného ovládání. Pohříchu je přitom akceptovatelné jenom jediné nastavení, v němž levý analog supluje pohyb vpřed/ vzad a otáčení vůkol a pravý analog strafování do stran. Ostatní konfigurační nabídky by se spíše hodily pro nějakou FPS a nikoliv pro akci ve třetí osobě.

Mezi standardní pohybové aktivity našeho hrdiny pak patří chůze a běh, obé stylově animačně zpracované, byť při prostupu vpřed v podřepu mi připadá, že spíše než chůzi tato aktivita připomíná jízdu na inlajnkách. Dále tu je často využívané skákání a tady se sympatickou implementací automatického přichycení se okrajů platforem (či nějakého jiného interaktivního materiálu), s další volbou možného ručkování. Nechybí ani plavání a potápění, šplhání po žebřících či odtlačování objektů (zde je podobné schéma co u Soul Reavera, čili tuto akci zvládnete toliko v "materiální podobě"), nejčastěji ze všeho však využijete tlačítka pro atak, neboť nepřátel je na vaší cestě nespočet. Budete se s nimi utkávat v obou podobách, tedy coby Shadowman, Shadowman 2econd Coming skeletální hybrid lidského vzezření, a jako Mike LeRoi, tvrdý a nekompromisní chlápek z masa a kostí. Obě fyzikální inkarnace jsou odvislé od momentální fáze dne a mají dopad na způsob využití vašeho arzenálu zbraní.

Grafický engine vám náladu příliš nezvedne. S ohledem na skutečnost, že se (alespoň zkraje našeho testu) vše odestává spíše v temnotě, tvůrci možná cíleně šetřili polygony v domnění, že není-li nic pořádně vidět, nebude se třeba tolik namáhat. Výsledkem pak je značně rozporuplný dojem, kdy většina scenérií s trochou té nadsázky vypadá tak, jako kdybyste se ocitli zpátky na PSX. Nic na tom nemění některé pěkné efekty jako je kupř. vlnící se obraz při vaší aktivitě pod vodou či částečná interaktivita okolního prostředí, kde byl zbytečně velký důraz kladen na zohlednění konečné fáze života vašich soků, rozpadajících se po vašem finálovém výpadu na krvavé cákance. Vedle toho však nelze opominout ani obvyklé prvky jako aktivování spínačů, fyzické odstranění nějaké konkrétní překážky/ objektu na trati apod. Pročež zohlednění možné momentální interakce se vám ukáže viditelně na obrazovce.

Shadowman 2econd Coming

Hudební kulisa je oproti té vizuální skvělá; v Deadside (svět mrtvých) to má díky ní opravdu hutnou a syrovou atmosféru, stejně tak i v Liveside (lidském světě), v němž má na jednu stranu propracovaný soundtrack na pozadí spolu se zvukovými efekty hodně vysokou kvalitu, ale pohříchu se občas tak úplně nehodí k akci, která právě probíhá na obrazovce.
Tou akcí je samozřejmě častý boj s nepříliš inteligentními protivníky, kde mne mrzí velká spousta věcí. Kupříkladu to, že neumíte nic na způsob krytí, takže buď výpadu uhnete (strafování) nebo se vám po každém zásahu umenší hodnota života, jíž posléze doplňujete uzdravovačkami (trochu podivné schéma, neboť se vám mimo jiné neshromažďují v inventáři) nebo energií z různých rafinovaně skrytých amfor. Kamerový systém pro boj pak je naprosto nedostatečný. Pokud jste v klidové pozici, tak manuální otáčení kamery, rotování a zoomování je samozřejmě fajn, ale absence vlastního pohledu zamrzí. Nicméně v častých střetech (kde není moc času na nějaké upravování úhlu pohledu) se příliš často stává, že najednou příliš nevíte, která bije a v nějaké hektické řeži tváří v tvář pak prostě jenom usilovně mačkáte tlačítko do konečného zlikvidování vašeho nepřítele/ nepřátel. Už po chvíli Shadowman 2econd Coming naprosto stupidní a únavné schéma, takže doufám, že v pokročilejší fázi hry se tvůrci nějak významněji vytáhnou. Pozitivním jevem v souvislosti s uvedenými kamerovými pochybeními je skutečnost, že pokud se dostanete do blízkosti kupř. zdi, vaše postava zprůsvitní a nebrání vám tak ve výhledu. Nicméně hlavnímu kameramanovi zkrátka neodpustím jeho kvapné kamerové kejkle zejména v úzkých prostorách, jež způsobují doslova bolehlav!

S některými prvky si však tvůrci zajímavě vyhráli. Třeba takové světlo mezi žebry Shadowmana, jež se snaží osvětlovat častá temná zákoutí nejenom říše Mrtvých či sluneční svit prosvítající mezi korunami stromů. Plošinovkovité herní aspekty jako přeskakování platforem a sbírání symbolů, propriet a předmětů (kde stojí za pozornost plyšový medvídek Teddy umožňující vám rychlou teleportaci mezi již prošlými lokacemi), nábojů apod. A v neposlední řadě kompletní namluvení zdejších dialogů a to s titulky a pěkný postup příběhové části skrze vyžehlené enginové sekvence, při nichž však zamrzí zdlouhavý loading.

Jak to tady sesumírovat? Upřímně, mé první dojmy z pokračování Shadowmana nejsou nikterak optimistické, takže jenom doufejme, že v dalších herních částech, které jsou teprve přede mnou, tvůrci nabídnou mnohem více a hlavně vylepší poněkud pofidérní soubojový systém bez možnosti jakéhokoliv komba, zdlouhavý přístup k mapě celé lokace a v neposlední řadě nezáživný lineární běh událostí typu – poběžíte sto metrů, zabijete tři chlapíky, poběžíte padesát metrů, zlikvidujete partu zombíků, teď se dáte doleva a znovu je třeba vyřídit nějakou tu lidskou svoloč, co tu na vás čeká. Tohle schéma mi zkrátka přijde trochu obehrané…
Jenom pro připomenutí, zde je k nahlédnutí starší galerie screenshotů!

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

novinky 14. 4. 2024 17

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 117

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 9

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

novinky 13. 4. 2024 7

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dohrání hry by mělo být možné dát spropitné, navrhuje exšéf Blizzardu

novinky 15. 4. 2024 49

Bývalý šéf slavného studia Blizzard sdílel na sociální síti X myšlenku, že by příběhové hry měly po...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

novinky 20. 4. 2024 2

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

novinky 19. 4. 2024 13

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

novinky 19. 4. 2024 28

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 117

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...