Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

This is Football 2004 – první dojmy

  12:00
Fotbalový rok se s rokem sešel již na podzim, ale jeden z uchazečů na nejvyší příčky stále chybí. Série This Is Football se pro rok 2004 poněkud opozdila, ale v tuto chvíli již můžeme posloužit alespoň prvními dojmy.

This Is Football 2004 Pravidelné fotbalové redakční dýchánky po obědě patří k již zažitému folklóru pracovního dne. Z otestovaných titulů – Fifa 2003, PES3, TiF 2003 – jsme, k překvapení fanoušků PES3, na několik měsíců zůstali u akčního TiF 2003. Během několika následujících týdnů se nám podařilo odhalit snad všechny herní chybky a situace, ze kterých ve většině případů prostě padne gól. Jako správní nadšenci jsme proto uvítali zásilku, ve které dorazil preview kód nové verze. Pro úplnost dodejme, že Vreco projevoval daleko více radosti, protože díky častým prohrám jevil známky špatné nálady (tento výplod Vrahovy fantazie nemá smysl komentovat, promočené kapesníky na jeho židli hovoří za vše – by Vreco).

Nový ročník dle předpokladu přichází s novým grafickým schématem, tedy akčně sestříhanou úvodní animací, pohlednějším menu a novou hudbou. Okamžitě tedy volíme exhibiční zápas, který v nových kulisách předkládá staré známé nastavení s aktualizovaným seznam hráčů. Coby první "novinku" si jmenujme vizuální možnost volby týmové strategii v menu. Největší šok This Is Football 2004 nám však připravil první nájezd kamery na hřiště, poněvadž všechno to, co jsme důvěrně znali z dřívějška, zcela zmizelo. Pomineme-li novou a stále více "povinnou" omáčku v podobě fotografování, uhlazených nástupů a podobně, naskytne se nám pohled na hřiště, jež mnohem více připomíná konkurenci, než původní ročník. Je to tady, autoři ve snaze uspět na poli fotbalových simulátorů opravdu zcela přepracovali své dítko – a to jak po stránce vizuální, tak po technické. Přesto prakticky od prvního výkopu se fanouškové předchozího ročníku cítí jako doma, a ačkoliv se hra nehraje stejně, o čemž později, ovládá se nachlup stejným způsobem.

Pokud bych měl jednou větou shrnout zásadní změnu v hratelnosti, lze s klidem prohlásit, že nový ročník je mnohem hravější. Během prvních okamžiků zjistíme, že manipulace s míčem je mnohem volnější, hráči předvádějí daleko širší škálu pohybů a vůbec zákroky vůči protihráčům nejsou tak přísně důsledné, jako v předchozím ročníku. S tím ale souvisí pro hráče této série jedna poněkud nezvyklá věc a to namačkávání akcí dopředu. Paradoxně s tím jsme měli asi největší problém, poněvadž například od provedení výkopu a zpracování přihrávky uplyne poměrně dlouhá doba (oproti TiF 2003, kde se vše odehrávalo takříkajíc okamžitě). Když už jsme u toho srovnávání, tlačítko pro střelbu se chová daleko citlivěji, což se během prvních několika střel projeví přestřelením brány. Silnější střely, respektive střely do výšky, si lze dovolit až ve vápně, jinak riskujeme poměrně jasný přestřel.

This Is Football 2004 Pakliže není zbytí a útočníka, jenž se nachází v dobré pozici pro střelbu, faulujeme, rozhodčí posuzují tyto zákroky daleko přesněji. S tím souvisí i nová podoba střelby pokutových kopů.. V předchozím ročníku jsme stisknutím tlačítka akcelerovali posuvník, který se měl zastavit na liště v předem daných mezích – pokud se hráč nestrefil do onoho rozmezí, minul i na hřišti (k tomu si samozřejmě připočtěme i míření do pěti směrů). V novém ročníku je střelba penalt poněkud jednodušší a řekl bych, že i méně akční – posuvník se pohybuje automaticky a my jej pouze musíme zastavit na daném místě. Předchozí systém mi vyhovoval více.

Rozeberme si však další dojmy ze hry. V předchozím ročníku se můžeme setkat s občasnou chybou, kdy se hráč postaví do vápna před vykopávajícího brankáře tak, že se míč od něj odrazí (útočník tak stačí míč kopnout do brány; v extrémních případech se míč dokutálí rovnou do brány sám). Chyba jako hrom, kterou autoři do nové verze naštěstí ošetřili. Podívejme se však na nové chyby, které se, doufejme, týkají pouze preview verze, ale bude zajímavé porovnat, zda je do finální kopie odstraní. První věc se týká brankářů, kteří stojí ve většině případů zaraženi v bráně, tudíž se nechají snadno obehrát. Úsměvná chyba se týká nastřelení zhruba od poloviny hřiště, kdy míč kolem brankáře projede, ten se pouze otočí a smutně kouká do brány na padlý gól. Mnohem více však naštve, když hráč zachytne míč a hodlá si jej lehce předkopnout dopředu – občas se totiž stane, že hráč míč za sebou "zapomene", případně se otočí na špatnou stranu. Odladit potřebuje i chování míče, jenž někdy dosti This Is Football 2004 nesmyslně rotuje, eventuálně se odráží s větší razancí, než s jakou byl vystřelen :). Trochu občas nesedí přihrávky, člověk si musí daleko více kontrolovat podle šipek rozestavení vlastních hráčů. Oku také příliš nelahodí, pokud spadnou dva hráči naráz, načež se oba zvedají a otáčejí do hřiště zcela stejnou animací (to se týká i starého známého a na první pohled směšného poskakování rozhodčího).

Jaké jsou tedy první dojmy? Má šanci nový ročník uspět mezi konkurencí? Na jednu stranu velkou pochvalu zaslouží snaha o větší hravost, případně i odvaha zcela přepracovat díl předcházející. Na straně druhé lze zatím, zejména díky mnoha chybám, jen těžko usuzovat, co se z toho nakonec vyklube. Jinými slovy, podaří-li se odstranit zmíněné chyby a trochu přidat na tempu, může nás TiF 2004 ještě příjemně překvapit.

Autor:
  • Nejčtenější

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

novinky 22. 4. 2024 7

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

magazín 21. 4. 2024 19

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

magazín 23. 4. 2024 16

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

V nové hře podle Pána prstenů se nebude bojovat, ale stavět Hobitín

novinky 23. 4. 2024 7

Chystaná hra Tales of the Shire nás zavede do světa Pána prstenů, tentokrát však nebudeme bojovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ještě devět let po vydání objevují fanoušci Zaklínače skryté vtípky

novinky 24. 4. 2024 2

I když od vydání kultovního Zaklínače 3 utekla skoro celá dekáda a hráči ho mají prochozený skrz...

Byli jsme příliš chudí, abychom měli konzoli, vzpomíná tvůrce herního hitu

novinky 28. 4. 2024 0

Sexy akční hra Stellar Blade je zatím nejpříjemnějším překvapením letošního roku a o jejího...

ANKETA: Jaké je vaše nejoblíbenější videoherní auto?

magazín 27. 4. 2024 5

Máte nějaké oblíbené videoherní vozítko či auto? Napište nám do diskuze pod článkem, které a proč.

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

novinky 27. 4. 2024 4

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

BlizzCon 2024 nebude

novinky 26. 4. 2024 8

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...