Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ECTS: mobilové hry útočí na handheldy

  12:00
Jaká je budoucnost hraní? Shodneme se, že ať bude jakákoliv, bude online. A jaká je platforma budoucnosti? Mobilní telefon. Ačkoliv PC nabízí grafickou podívanou, handheldy akční hratelnost a konzole sportovní simulátory, nedají se strčit do kapsy a použít třeba na vrcholku Mt. Everestu. Podívejme se na několik nadějných titulů.

Sagem MyX 5

Na velikosti prý nezáleží, říkalo se do doby, než se v ulicích objevila Godzilla. Na velikosti ve skutečnosti záleží, dokonce jí patří budoucnost, jakmile se zjistí, kudy vede cesta. Od sálových počítačů zatím kolíkujeme herní putování zmenšováním platforem a není těžké si do pěti let představit hry v grafice současných handheldů přímo na displeji mobilního telefonu. Game Developers Conference tématu věnovala diskusní panel, kde se zdůrazňoval problém neujednoceného programovacího standardu (JAVA, SMS, WAP, MMS) pro různé stroje a analytická společnost ScreenDigest, jindy lakomá na neplacené informace, vydala v rámci ECTS obsáhlejší studii ekonomických možností média zdarma. V praktickém působení nezůstávají pozadu velké softwarové domy jako EA nebo THQ se speciálními verzemi PC nebo konzolových her. Mobilům zřejmě patří budoucnost, pakliže poletí technologie stále raketově kupředu a my ji budeme využívat, co to dá.

Londýnská společnost Orange na ECTS uveřejnila tiskovou zprávu jmenující žánr MMMG (Massively Mobile Multiplayer Games) a premiérovala hned se čtyřmi kousky nápadně připomínajícími staré šestnáctibitovky. Celkově Orange provozuje šest původních her a na speciálním serveru udržuje perzistentní herní světy formou tabulek, hi-score, vyřazovacích lig a chatu. Zatím lze soudit, že Orange do toho jde naplno, protože dokonce zakoupila práva na termín "wirefree" namísto běžně používaného "wireless" a díky spojení s francouzským Telecomem, mimochodem mecenášem online her, se snadno dostane do Evropy a francouzsky mluvících zemí v Africe. Představte si tu krásu hrát po mobilu s Tanzáncem...

Přímo na ECTS byly představeny čtyři hry na mobilech Sagem MyX 5 upevněných na velmi krátkém a velmi pérujícím lanku, s trochou snahy se tedy dal simulovat force feedback. Společným jmenovatelem je online svět a originální náměty, které jsou PC vzdálené jako Alpha Centauri. Nejhlouběji využívá platformu Gangsta of Love, tématicky spadající do skupiny "larryovek", her o dobývání srdcí druhého pohlaví. Jak hrát na mobilu... Prostředí je situováno do pětihvězdičkového hotelu, kam se uživatelé připojují a s osobně nadefinovaným hrdinou/hrdinkou žijí společenský život: povídají si. Body a jistý osobní prospěch dostane hráč, který z protějšku vyrazí jeho telefonní číslo. Absurdní hra-nehra nabízí to, co na základní úrovni zviditelňuje The Sims Online - socializaci. Ve skutečnosti jde pouze o grafický chat, kde je jediným herním zásahem hotelový psychiatr s poradnou pro nezkušené.

Pro asexuální hráče mnohem přitažlivější Blood&Sand, navazuje na římské gladiátorské souboje. Hry sající z římské říše se objevují neustále, proto je portace idey na mobil marketingově úspěšným řešením. Hráč si nadefinuje gladiátora, trénuje ho v aréně souboji s jinými hráči. Fata morgánou každého je probojovat se skrz malé amfiteátry až do reprezentativního Kolosea. Za každý úspěšný zápas získá hráč peníze na nákup lepšího vybavení a slávu pro zviditelnění v hi-score žebříčcích. Transport mezi městy římské Evropy nabízí pocit filmové výpravnosti a skutečnost, že jde jen o "malou" hru, ruší narkomanskou svázanost s postavou, známý z MMORPG - bez větších problémů lze začít kdykoliv znovu. Konečně, smrt se gladiátorům nikdy nevyhýbala. Stejně jako mobilové zálety Gangsta of Love, vyvíjí Blood&Sand společnost Atomic Planet Entertainment, která není na bitevním poli nováčkem a před dvěma lety (v dřevních dobách wireless hraní) vyrobila DinoIsland.

Stánel firmy Orange na ECTS 2002, všimněte si obrázků z her na každém panelu Druhým borcem pracujícím pro Orange je studio Rebellion, proslavené tituly Aliens vs. Predator a Rainbow Six a také neblaze známé utajovaným Dredd vs. Dead. Mobilová Judge Dredd: Cityquake vychází z komiksu, na který má Rebellion výsostná práva. Buď v roli Soudce (ten dobrý) nebo Perpa (ten zlý) proti sobě hráči bojují v týmových akcích situovaných do Mega-City One. Na displeji se objeví dvanáct typů prostředí v šesti čtvrtích Mega-City. Zajímavě řešené sbírání bonusů anebo přímo "klanové války" předpovídají hře hvězdnou budoucnost. Mezi hvězdami se také odehrává Star Runner, popsatelná jedním slovem: Elite. Pakliže jste veteráni hraní, víte o co jde. Hráč létá mezi planetami, obchoduje a dovybavuje si svou loď útočnými a obrannými prostředky. Ve volném prostoru bojuje o přežití s piráty (ovládanými počítačem) anebo s protihráči. Je skoro neuvěřitelné, že Brabenův propracovaný simulátor vesmírného obchodníka může fungovat na něčem, co strčíte do kapsy.

Vyjmenované hry mají mnoho společného: spíše statickou grafiku, ovládání skrz menu, využití WAPové technologie a bohužel také to, že se v České republice jen tak neobjeví. Na druhou stranu, možnosti technologie jsou neomezené a zavedené handheldy (GameBoy Advance) mohou v několika letech zjistit, že je vytlačuje mnohem agilnější nečekaný soupeř - mobilní telefon.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

novinky 14. 4. 2024 16

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

magazín 12. 4. 2024 94

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

retro 11. 4. 2024 16

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 7

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

novinky 11. 4. 2024 29

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024 26

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 7

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

magazín 18. 4. 2024 0

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

novinky 17. 4. 2024 1

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...