Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ECTS report: PlayStation Experience

  12:00
Možná, že se vám příliš nelíbila ECTS (pokud jste tedy na ní byli osobně), ale určitě byste neměli přehlédnout skutečnost, že se na půdě výstaviště Earls Court Centre konala další akce, věnovaná však výhradně konzoli PS2, na níž vás tímto v našem krátkém ohlédnutí zveme. Takže držte si kobouky, jedeme do mouky...

Petr Prošek:
Vyjma samotné výstavy , na kterou jsme již pár let zvyklí, se v prostorách londýnského výstaviště Earls Court Centre konala ve stejné hale akce s názvem PlayStation Experience. Ta byla věnovaná výhradně konzoli nové generace od Sony, která mimochodem při předávání ECTS Awards získala titul "Nejlepší konzole roku".
Co se akce týče, po vizuální stránce byla o poznání lákavější, než samotná ECTS 2002. Jakmile se za mnou zavřely dveře, bylo mi jasné, že je to show. Pořadatelé měli očividně za cíl nalákat co nejvíce nadšených hráčů na jejich tituly, které se v brzké době objeví na pultech obchodů. V hale to vřelo, lidé se tlačili kolem desítek obrazovek zabudovaných ve stylových panelech a křečovitě svírali gamepady. A že bylo na co se dívat. Soutěživí hráči se mohli zúčastnit velkých turnajů například v Pro Evolution Soccer 2. V hale vládla opravdu hustá atmosféra a se slzou v oku jsem si vzpomněl na losangeleskou Electronic Entertainment Expo a středeční EA Play.
I přesto, že herní konzole nejsou zrovna moje parketa, jsem se nakonec vrhnul na okukování představovaných titulů. Času jsem však neměl zrovna na rozdávání, a tak jsem si bohužel nezahrál. Místo toho jsem se rozhodl některé pecky natočit a posléze vám je v následujících dnech a týdnech nabídnout na BonusWebu. A jaké hry si návštěvníci PlayStation Experience mohli otestovat a popřemýšlet tak o koupi, jakmile budou k dispozici?

PlayStation Experience PlayStation Experience

Martin Kaller:
Deklarováno bylo 86 různých titulů prezentovaných na 260 "stojanech s PS2", takže si téměř každý přišel na své. Předmětem hraní však nebyla jenom cenná zkušenost s nově příchozími PS2 hitovkami, ale v sázce byly i hodnotné ceny, mezi nimiž ti opravdu dobří nalezli barevnou verzi konzole PS2 nebo vstupenku na finále Ligy Mistrů!
Vypustíme-li z naší krátké představovačky konzoli PSone (a tady hry jako , FireBugs či Klonoa Beach Volleyball) a vrhneme se rovným nohama na PS2, musíme v první řadě připomenout onlinové ambice Sony, jež zde potvrzovaly tituly jako velmi dobře vyhlížející SOCOM: US Navy SEALS či lehce chaotický Hardware: Online Arena. TimeSplitters 2 sice má - jak už všichni víme - zrušený online režim, nicméně jak klasický multiplayer, tak singleplayer vyhlížel naprosto bombasticky a nabízí se, že v žánru FPS se pro Vánoce rýsuje naprosto nepřekonatelný projekt, jehož kvalit se asi nedotkne ani velmi dobře vyhlížející Red Faction 2, disponující vylepšenou (co se týče smysluplnosti) interakcí prostředí, kterážto však i v případě TimeSplitters 2 zohledňovala opravdu příkladnou práci vývojářů.

PlayStation Experience PlayStation Experience

V závodním žánru stojí za připomenutí kreslená Auto Modellista od Capcomu, snažící se některými svými aspekty a nápady konkurovat slovutnému Gran Turismu 3, nesmíme opomenout ani Stuntmana, který by se za pár dnů měl objevit na našem trhu, ale k němu malou noticku. Mám obavu, že navzdory snaze tvůrců z Reflections tento titul mnoho lidí zklame, neboť hlavní herní mód je až příliš definován musem udělat to, či ono a při chybě přichází restart celého levelu doprovázený nepříjemně dlouhým loadingem. To v případě adrenalinového Burnout 2 se připravte na skutečnou pecku, jež vás v mnoha ohledech zvedne doslova ze židle, počínaje audiovizuální kulisou a konče oproti minulosti konečně rozmanitými herními režimy, kde dojde i na oblíbené honičky s představiteli spravedlnosti.

PlayStation Experience PlayStation Experience

Z další projekce musím vyzdvihnout The Lord of the Rings: Two Towers (Stormfront Studios), který na rozdíl od konkurenčního The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Surreal Software) vyhlíží neskutečně opravdově, a třebaže v obou případech půjde víceméně o ryzí sekanou, vize od Stormfrontů se mi zamlouvá mnohem více. Fellowship of the Ring stojí na modifikovaném enginu Drakan 2 a abych byl upřímný, oproti Two Towers mi přijde jako chudý příbuzný. Zkrátka Two Towers vyvolává díky některým vizuálním detailům doslova nadšení, leč jsem tak trochu zvědav, jestli se tahle neutuchající akce nestane brzy příliš rutinní – chtělo by to nějaké oživující nápady, jako bylo třeba zpomalení závěrečného souboje v jedné hektické bitce, při němž došlo k efektnímu "matrixovskému" pootočení kamerou. Zkrátka, na tohle se opravdu moc těším!

PlayStation Experience PlayStation Experience

Potom nemohu nevzpomenout "Clancyovky" a to z toho důvodu, že taktických akcí na konzolích příliš mnoho není. Nechci v tuto chvíli hodnotit Ghost Recon či Sum Of All Fears, ale z kuloárů mám nesmírně zajímavé info ohledně skutečnosti, že další projekt z pera Tomíka Clancyů - ano, řeč je o famózním Splinter Cell, jenž na ECTS dostal ocenění jako nejlepší hra výstavy - by se v dohledné době mohl zbavit nálepky exkluzivního titulu pro konkurenční Xbox a zamířit i na PS2. Ale nepředbíhejme a kdyžtak, já vám nic neřekl (všechno popřu!).

PlayStation Experience PlayStation Experience

Nicméně k tomu, abych vám na tomto místě stihl vylíčit, co všechno bylo ještě k vidění (nezmínil jsem kupř. The Getaway, Kingdom Hearts, Colin McRae 3, NHL Hitz 2003 či Need for Speed: Hot Pursuit 2), musel bych tento článek natáhnout na neúnosný počet řádek, takže se spíše v brzké době připravte na aktualizované screenshotové galerie, potažmo první dojmy ze hraní některých pecek, jež nasvědčují tomu, že ty letošní Vánoce budou skutečně bohaté a kdo nemá v prasátku poctivě našetřeno, ten si je asi - tedy z herního hlediska - moc neužije.

PlayStation Experience PlayStation Experience

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

novinky 14. 4. 2024 16

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

magazín 12. 4. 2024 78

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Snad každý je někdy hrál. Připomeňte si staré legendy mobilních her

magazín 10. 4. 2024 12

Hry jsou s mobily spjaté už od jejich samotných počátků. Pojďme si připomenout největší herní ikony...

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

retro 11. 4. 2024 16

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm her Fallout se prodává v akci za zhruba 650 korun

novinky 9. 4. 2024 10

Uvedení postapokalyptického televizního seriálu Fallout, který vzniká na motivy stejnojmenné herní...

Fanoušci oživují prokleté LawBreakers, střílečku, kterou skoro nikdo nehrál

novinky 16. 4. 2024 0

Po pěti letech od vypnutí oficiálních serverů je opět možné zahrát si online střílečku LawBreakers...

90 %

RECENZE: Skvělé Balatro je žolík v letošním balíčku indie her

recenze 16. 4. 2024 0

Pokerové Balatro nás překvapilo svou chytlavostí. Relativně nenápadná indie hra vzala základ z...

80 %

RECENZE: Loutkové sci-fi Harold Halibut působí jako balzám na duši

ps5 15. 4. 2024 2

Více než deset let trvala tvorba výroba adventury Harold Halibut, na výsledku je to ovšem vidět....

Někteří hráči strávili s demem na Stellar Blade už přes 50 hodin

novinky 15. 4. 2024 1

Očekávaná playstationová exkluzivita Stellar Blade zaujala hráče natolik, že ji procházejí znovu a...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...