Historie Resident Evil

  12:00
Krátké, ale opravdu jen velmi povrchní ohlédnutí za jednotlivými díly kultovní hororové série Resident Evil, která v poslední době začala vystrkovat zbrusu nově zastříhnuté drápky na videoherním systému GameCube. Pakliže si tedy chcete připomenout svět, připomínající ošklivou noční můru, můžete směle vstoupit.

Resident Evil na PSX

Capcom se etabloval na videoherním trhu už před drahně lety a z jeho bohaté produkce můžeme vyjmout legendární arkádu Ghost’N Goblins (GBA verze), střílečku 1942 či kultovní bojovku Street Fighter a potažmo pak její nesčetné klony. Do galerie známých herních produktů firmy se však už od poloviny devadesátých let zařazuje též série Resident Evil, v níž její producent Shinji Mikami navázal na tradici survival hororu představenou předtím v Alone in the Dark - mimochodem, konverze původních Alone in the Dark vycházela na konzolích téměř současně s prvním dílem Resi a nutno říci, že Alone u hráčů neobstál a přes sympaticky pojatý čtvrtý díl upadl takříkajíc v zapomnění - neboli žánr "survival horor" je na videoherních formátech spojován v souvislosti s jeho zakladatelem právě s počinem zovoucím se Resident Evil.

Velký úspěch této herní myšlenky vedl poté tvůrce k vytvoření celé řady dalších pokračování, jež doprovázely charakteristické jevy jako je vydání komiksového časopisu, spousty akčních figurek, dokonce bizarní komediálně hororové hry a v neposlední řadě se objevila atrakce v duchu známého komplexu "Mansion", v němž se odehrává příběh první kapitoly Resident Evil. Capcom poté přidal hlavní hrdinku zdejšího story - Jill Valentine, do své sbírky známých ikon v mlátičce Marvel vs Capcom 2!

Resident Evil 2 na PSX

Nyní stojí za to znovu připomenout, že Capcom uzavřel s Nintendem dohodu o exkluzivitě řady Resident Evil, která se týká remaku prvního dílu - ještě v tomto týdnu vám na něj přineseme recenzi - a hlavně zcela nových titulů Resident Evil Zero a Resident Evil 4. Uvedené epizody mají být tedy k vidění toliko na herní kostce od Nintenda jménem GameCube, což by mohlo být tím pravým impulsem pro skalní fanoušky série (jichž je zejména v Japonsku opravdu požehnaně). Je zvláštní, že např. takové Resi akce pro světelnou pistoli s podtitulem Survivor (PSX) se svého času během prvního týdne uvedení do prodeje stihlo prodat (alespoň pokud mne paměť neklame) naprosto neuvěřitelných sto tisíc kousků. Proč o tom mluvím? Protože GameCube remake Resident Evil zatím nezaznamenal až takový úspěch, jaký by se s ohledem na silnou tradici slušelo. Tradici, v níž najdeme především působivou předrenderovanou grafickou kulisu, statické kamery navozující neustálý strach z toho, co je před vámi, velký počet odpudivě zmutovaných kreatur, tady zejména zombies, stylový hudební doprovod a v neposlední řadě malé množství nábojů, se kterými je zdejší boj o přežití vskutku urputnou přetahovanou s tou málokdy viděnou osobou s kosou přes rameno.

Resident Evil 3 na PSX

Zatímco obsazení v remaku Resident Evil pro GC nabízí staré známé tváře jako je Jill Valentine, Chris Redfield, Barry Burton, Rebecca Chambers, Albert Wesker a v neposlední řadě Tyrant, v jehož případě se přímo nabízí staré známé rčení, že není malých rolí, v Resident Evil Zero se konečně objeví zcela nová postava (viz naše novinka). Zato u Resident Evil 4, o kterém dokonce svého času běžely fámy, že to s exkluzivitou nebude až tak horké, je dosud veškeré info ohledně hlavních protagonistů obestřeno rouškou tajemství. Pakliže si chcete připomenout příběhovou chronologii Resident Evil, máte možnost v , každopádně ještě je třeba zmínit, že projekt Resi není pro PS2 tak úplně mrtvý, neboť se čím dál tím více hovoří o Resident Evil Online (resp. Network Biohazard).

Přišel ten pravý čas podívat se do herní historie, kterou si tímto dovolím v krátkosti zrekapitulovat.

Rok 1996:
Resident Evil; předefinoval žánr survival horor, přičemž celé série se po světě mělo odprodat přes 20 miliónů kopií (tady s ohledem na všechny formáty). První díl je k mání na platformách PSX (
recenze), Sega Saturn a PC.

1997:
Resident Evil: Director’s Cut; reedice původního Residenta s volitelným stupněm obtížnosti, novými pohledy kamer na dění a novými (resp. v několika případech lehce modifikovanými) puzzly. Director’s Cut vyšel toliko pro PSX.

Resident Evil

1998:
Resident Evil 2; dvoucedéčkový klenot, který měl být jedním z nejprodávanějších titulů tohoto roku. Vyjma výrazně lepší grafické stránky nabízel konečně stejnou kapacitu inventáře pro oba hlavní charaktery - byl tu tedy prostor pro uložení osmi předmětů. Zajímavostí bylo, že váš postup vpřed a sbírání některých propriet měl vliv na dobrodružství druhé postavy (probíhající de facto souběžně), která tak nemusela na jisté věci narazit. RE2 se objevil na herních formátech PSX (recenze), Dreamcast, N64 a PC (recenze).

2000:
Resident Evil 3; v několika ohledech revoluční titul série, anžto se ve hře nově objevuje alternativa vyhnutí se ataku protivníka, která se mě navzdory skutečnosti, že se s tím nepracovalo právě optimálně, hodně líbila kvůli radikální změně koncepce, v níž jste až doposud byli velice pasivní! Byla tu však i další užitečná pohybová aktivita - rychlá otočka o 180°, což rozhodně potěšilo! A naposledy pak možnost rozšíření vašeho inventáře o dvě políčka. RE3 byl přítomen na PSX (recenze), Dreamcastu a PC (recenze).
Resident Evil: Code Veronica; nový hardware od Segy, na němž se tento titul poprvé objevil, umožnil i nadále nesmírně působivé zpracování vizuální kulisy, která však protentokráte nebyla předrenderovaná, pročež si tvůrci pohráli i s kamerou, jež byla mnohem dynamičtější a nabízela plynulé přechody a zoom. Navrch se hlavní postava mohla vybavit dvěma pistolemi naráz a střílet na dva nezávislé cíle najednou! Naposledy mohu připomenout, že i zde existovala alternativa rozšíření kapacity vašeho "inventory". Code Veronica měl premiéru na Dreamcastu (recenze), aby se posléze překonvertoval i na PS2 (recenze).
Resident Evil Survivor na PSX Resident Evil: Survivor; nepodařený vstup série do žánru stříleček pro světelnou pistoli, který měl sice překvapivě dobrý start, ale celkově se jedná o obrovské zklamání, k němuž se Capcom nota bene nějak odmítá hlásit. S hlavním příběhem má společné jenom tuny zombíků na scéně, za což může znovu organizace Umbrella. Určeno jen malému okruhu hardcore fans na PSX.

2001:
Resident Evil Gaiden; dle mého určitě dobrý výkon Capcomu na hardwarově slabé půdě handheldů, v němž nabízí neotřelý soubojový systém, ale též obligátně krátkou dobou pro dohrání. Třebaže se v hlavní úloze objeví Barry Burton z prvního dílu, děj je přesunut na zaoceánský parník, na kterém došlo z neznámého důvodu k zombifikaci pasažérů. Pakliže chcete vědít, jak to dopadlo, musíte si pořídit GameBoy Color (recenze).

2002:
Resident Evil Gun Survivor 2: Code Veronica; Capcom zde porušil známé pravidlo o tom, že do stejné řeky nelze dvakrát vstoupit, pročež na trh přišel stejně jako v prvním Survivorovi s docela zbytečnou nepodívanou pro světelnou pistoli. O tom, že jej však toto téma navzdory "prohrám" (mezi námi, kdyby na tom prodělával, asi by se další díl už neobjevil, že?) stále láká, svědčí ohlášení Gun Survivor 4: Resident Evil. Obé je, resp. bude, doménou konzole PS2 (recenze na Gun Survivor 2), ale že bychom za to byli nějak zvlášť Capcomu vděční...

Co říci nakonec? Že příběh klasické řady Resident Evil je opravdu působivý a tak není příliš divu, že vedle světa jedniček a nul zaujal i hochy z filmové branže, pročež se tu vedle nepříliš podařeného prvního pokusu o zfilmování videoherní předlohy dočkáme v roce 2003 repete (Anderson), v němž se znovu objeví Milla Jovovich.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

novinky 24. 3. 2024 19

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

novinky 23. 3. 2024 22

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

novinky 22. 3. 2024 10

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

novinky 26. 3. 2024 20

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

novinky 27. 3. 2024 33

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

novinky 28. 3. 2024 1

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

novinky 28. 3. 2024 6

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

novinky 27. 3. 2024 3

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

preview 27. 3. 2024 3

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...