Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Metal Gear Solid 2: Substance

  12:00aktualizováno  29. dubna 6:09
Božský Hideo Kojima je zpátky s dalším přírůstkem do rodiny Metal Gear. Nejedná se ale o nové dobrodružství, nýbrž o předchozí Sons of Liberty obohacené mnoha výtečnými „substancemi“. Vítejte opět na PS2!

Metal Gear Solid 2: Substance

Ti, kdož vyčítali Sons of Liberty příklon spíše k filmu než ke hře, již nemusí žehrat. Konami je konečně vyslyšelo v dalším dějství legendy jménem Metal Gear. I když situace ještě donedávna tak růžová nebyla. Substanci totiž Kojima vyvíjel původně exkluzivně jen pro Xbox. Měl to být originální Sons of Liberty portovaný z PS2 a obohacený o množství doplňků a akčních vedlejších misí. Nakonec to ovšem k našemu prospěchu a radosti dopadlo příznivě. Substance totiž vychází kromě Xboxu také na PS2 a s krátkým zpožděním i pro PC.

U PC verze se malinko zastavím a pár věcí ujasním. Jedná se o totiž o hru výhradně na DVD nosiči, takže „cédéčkáři“ mají smůlu. Několikráte jsem na toto „omezení“ zaslechl kritiku z řad českých uživatelů. Reptání na malé zastoupení DVD mechanik u hráčské obce dnes již neobstojí. Substance totiž obsahuje doslova tuny videí, které samozřejmě zabírají prostor největší. Investice do DVD mechaniky je v porovnání s ostatními komponenty minimální. A na dlouhotrvající obří instalace 8 GB dat si „písíčkáři“ holt musí zvyknout, protože Substance pro PC je ohledně velké instalace sice vlaštovkou, ale zanedlouho to bude díky stále rozsáhlejším hrám standard. Komu to vadí, nechť si pořídí konzoli, kde se nic zdlouhavě instalovat nemusí.

Metal Gear Solid 2: Substance

Každý si totiž musí uvědomit, že MGS2: Substance je primárně konzolová hra a jako taková byla s minimem nutných úprav konvertována na počítače. Pamatuji se na nesmírné naléhání, sepisování petic a lobování světové hráčské komunity za vydání MGS z PlayStationu na PC. Původně k tomu totiž nemělo dojít, PSXový MGS byl vyvíjen s jistou exkluzivitou pro Sony. Nakonec se i PC dočkalo a u dalšího dílu již Konami raději preferovalo kromě konzolí i PC. Proto buďme rádi i za nedokonalý PC konvert, který je hratelný jen na DVD a s analogovým ovladačem.

A nadávkám na extra dlouhé in-game filmy v porovnání s kratším interaktivním režimem se jenom směji. Metal Gear je dva díly zpátky právě o interaktivním filmovém eposu, než o hře s občasnými videi. Navíc kvalitu těchto animací mu závidí mnohá z původních PC her.

Vraťme se ale zpátky k původní Substanci pro PS2. Jednu odlišnost oproti PC a Xbox verzi ta naše PlayStationová obsahuje. Je to mini hra v podobě skateboardingu v lokacích Sons of Liberty. Ta využívá engine Evolution Skateboardingu, což je další hra od Konami. Nejedná se samozřejmě o žádného Tonyho Hawka, nýbrž o arkádově laděné odreagování v kůži Solida a Raidena. Pro každý charakter musíte splnit rozdílné úkoly, tudíž zde nefigurují pouze jako změna kabátu. Ovládání ani fyzika se špičkovým simulátorům prkénka nevyrovná ani v nejmenším, nicméně je to kupodivu docela zábavné. Tento přídavek tedy obsahuje exkluzivně pouze verze pro PS2!

Metal Gear Solid 2: Substance

Polovinou Substance je původní hra Sons of Liberty, která ale byla pro nové vydání decentně upravena a obsahuje několik převážně kosmetických změn. Například plakáty sličných Japonek a obálky magazínů pro odlákání stráží jsou nyní s novými obrázky. Také je možné hrát obě dějství na tankeru i plošině samostatně na přeskáčku. Obě lokace jsou totiž separátně přístupné.

Pozadí Sons of Liberty jakožto části Substance se věnovat nebudu, protože již byla důkladně představena v naší recenzi. Vězte, že se zde jedná o identickou hru, pouze s dílčími odlišnostmi popsanými výše. Během střihových scén je také možné zvětšovat obraz a pohybovat kamerou po lokaci. To se hodí zejména při pohledech na vzdálenější rozmazané kouty, které se při zoomu vyčistí a rozjasní. Vy tak můžete nahlédnout do míst poměrně vzdálených stejně dobře, jako na místa bezprostředně okolo vás.

MGS2: Substance můžeme pro lepší pochopení rozdělit na třetiny. První část balení obsahuje zmiňovanou původní verzi Sons of Liberty. Druhá nabízí doslova stovky přídavných misí, doplňků a miniher, které jsou vměstnány spolu s vlastní hrou na prvním DVD. Druhé DVD obsahuje rozsáhlý dokument o tvorbě MGS 2, který najde uplatnění hlavně u sběratelů, neboť nabízí mnoho materiálu o tvorbě fenoménu zvaného Metal Gear. Metal Gear Solid 2: Substance Prohlédnout si můžete statické obrázky všech postav ze hry a také jejich 3D modely, které jsou k nahlédnutí z libovolného úhlu pomocí volně zavěšené kamery. Podobně si lze prohlédnout všechny hlavní mechanismy a bojové stroje světa MGS a dokonce i jednotlivá prostředí hry. Všechna videa a filmy ze Sons of Liberty jsou zde přehledně dostupné, dají se zpomalit i „pauznout“ a dokonce si můžete pohybovat kamerou a snímat tak dění z vícero úhlů! V další části proniknete do zákulisí programovacích technik a projektové dokumentace druhého dílu série. Samostatnou kapitolou je přehrávač všech použitých hudebních motivů včetně soundtracku, čerpající z hutného hudebního archívu přítomného na DVD.

Dalšími prvky jsou náhled na celý hotový skript hry použitý pro vyprávění a tvorbu příběhu MGS 2, i kompletní „credits“ celého výrobního týmu včetně profilů nejdůležitějších členů. Kronika je zase detailní posloupné vyprávění o procesu vývoje hry. Nechybí ani prezentační videa a trailery z výstav včetně nepublikovaných „odtajněných“ videí pořízených v průběhu vývoje. A konečně poslední část nabízí náhled na výrobky a věci vydané v rámci Metal Gear série. Toto druhé DVD tak potěší opravdu asi jen nadšence světa MGS, nezaujaté hráče dokument zřejmě neosloví. Mě osobně ale těší, že si tento disk bere příklad z bonusových materiálů filmových DVD, které jsou již dávno standardem u filmové produkce. Jistě by bylo příjemné podobné bonusy častěji nalézat i v herní branži.

Metal Gear Solid 2: Substance

Zbývá představit poslední, ale snad nejvíce důležitou část a tou jsou zcela nové přídavky tvořící tu správnou substanci v názvu hry. Jejich největší díl spočívá na bedrech známých VR misí (jinak také Special missions) z předchozího dílu MGS. Koncept těchto miniher byl právě převzat bez podstatných změn z původního provedení, důkladně byl však vylepšen po grafické stránce a pro přehlednost rozdělen do několika kategorií.

Sneaking Mode (režim plížení) spočívá v procházení úrovní pokud možno bez odhalení strážemi, které je ale nutné skrytě eliminovat v dalším režimu. Weapon Mode (režim použití zbraní) procvičí ovládání všech zbraní z hlavní hry a obsahuje eliminaci zadaných cílů v časovém limitu, který je ostatně podstatou všech VR misí. First Person View Mode (režim pohledu v první osobě) slučuje úkoly z obou předchozích variant výhradně za použití tohoto pohledu kamery.

Po dokončení předchozích her se odemkne Variety Mode (rozmanitý režim). Zde máte před sebou oříšek v podobě plnění úkolů, které kombinují předešlé nástrahy do jednoho balíku. Kupříkladu se nesmíte nechat chytit gigantickými přerostlými vojáky velikosti Godzilly ve variaci na téma Gulliverovy cesty. A podobných „ulítlých“ kousků je v této obměně více.

Metal Gear Solid 2: Substance

Dohromady je VR misí více než 350 a procházet je můžete v kůži Snakea a Raidena. Po dokončení základního balíku miniher se zpřístupní nové verze obou postav. Ty mohou oblékat několik alternativních kostýmů včetně Ninja obleku, smokingu nebo originální kombinézy z předchozího MGS. Pro každý z obleků jsou připraveny také vlastní VR mise, i když je s nimi možno absolvovat základní úkoly. Dosažené skóre se generuje do zvláštního kódu, který bude možné vystavit na www stránkách Konami a porovnat s ostatními hráči z celého světa.

Dalších 150 úrovní nabízí sekce alternativních úkolů. Ty jsou podobné VR misím, nicméně místo virtuálních „kostičkových“ prostředí se odehrávají výhradně ve skutečných lokacích MGS2. Kromě již uvedených cílů budete muset eliminovat nastražené bomby, pořizovat snímky důležitých zařízení a hlavně pilovat všechny pohybové i bojové dovednosti obou hratelných charakterů.

Poslední hlavní novinkou jsou tzv. Snakes Tales (Snakeovy příběhy). Tyto hry jsou na rozdíl od předchozích misí postaveny na příběhu, který čerpá z postav a prostředí MGS, ovšem separátně - bez návaznosti na Sons of Liberty. Těchto příhod je celkem pět. Od velmi krátkých záležitostí na pár minut až po extra dlouhé dobrodružství, které si nic nezadá s délkou hlavní hry.

Metal Gear Solid 2: Substance

Posledním přídavkem je Boss Survival Mode (režim boje s bossy), ve kterém si můžete opět za účelem vylepšení a vygenerování publikovatelného skóre zopakovat souboje s hlavními padouchy Sons of Liberty. Veškeré hraní skvěle doplňuje nezaměnitelný soundtrack v podání Harry Gregson- Williamse, jenž skládal hudbu například ke Skále či Spy Game.

Je tedy jen na vás, jestli se necháte novou edicí MGS2: Substance zlákat. Kdyby tato kompilace vyšla místo předchozího dílu, asi bych jí v recenzi neváhal dát hodnocení nejvyšší. Ovšem dnes pro majitele Sons of Liberty bez sběratelských choutek či zaujetí pro alternativní mise nemusí být nutně tak zajímavá. Roli hraje i poměrně vysoká cena, která nebere v potaz již druhé vydání, a která dosahuje hodnoty nových premiérových her. Proto jsem také upustil od tradičního hodnocení. Jestliže ale Sons of Liberty nevlastníte, nebo patříte jako já ke sběratelsky založeným hráčům, opravdu vám vřele nové vydání doporučuji. Substance je totiž i ve druhé rundě skvěle namíchána.

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

novinky 20. 4. 2024 52

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 130

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

novinky 22. 4. 2024 7

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

magazín 21. 4. 2024 18

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 9

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Simulátor offroadového ježdění MudRunner vyjde i pro virtuální realitu

novinky 25. 4. 2024 0

V MudRunnerovi se sice jezdí daleko pomaleji, než ve většině ostatních automobilových simulátorů,...

OBRAZEM: Paper Mario: The Thousand-Year Door je další příkladný remake

preview 25. 4. 2024 0

Paper Mario: The Thousand-Year Door je remake akčního RPG s tahovými souboji, které původně vyšlo v...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

magazín 25. 4. 2024 16

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Škoda představila závodní elektroauto, objeví se ve hře Gran Turismo

novinky 24. 4. 2024,  aktualizováno  8

Poprvé ve víc než čtvrt století dlouhé historii závodní série Gran Turismo dostanou její hráči...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...