Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soul Calibur II - první dojmy

  12:00
Soul Calibur II se pomalu ale jistě blíží ke dveřím. Však již bylo na čase. Podle prvních zpráv, či fám, měl totiž vyjít již před loňskými Vánoci. Sice nás ještě pár měsíců napjatého očekávání nemine, ale alespoň máme k dispozici hratelné preview.

Soul Calibur II

Co se týče série Soul Calibur, cítí se majitelé platforem od Sony, a vcelku oprávněně, lehce ukřivděni. Titul Soul Blade, resp. Soul Edge, patří sice zcela nepochybně do zlatého fondu her pro PSX, ale tato platforma z čistě technických důvodů prostě nemohla poskytnout tak skvělý zážitek, kterýžto nabídl Soul Calibur vlastníkům nedoceněného Dreamcastu (dejž mu kdo chceš věčnou slávu). Za pár měsíců se ale již dočkají i oni. Třikrát hurá.

Podle prvních doteků Soul Caliburu II se totiž zdá, že Namco víceméně splnilo očekávání do jejich nové bojovky vkládaná a na pulty nám předhodí opravdu vynikající hru, která ovšem možná neosloví tolik hráčů, jak by se slušelo. A hned se dozvíte proč.

Paleta herních mechanismů je totiž jakýmsi mixem několika dobře známých bojových her. Myslím si ovšem, že od podezření, že by Namco od někoho programově opisovalo, můžeme v klidu ustoupit, a to i přesto, že jsme v případě Tekkena 4 jisté náznaky těchto aktivit pozorovali.

1. Tekken 4
Nebyla by to snad ani bojovka od Namca, kdyby nebyla lehce šmrncnutá vlivem momentálně asi nejúspěšnější série. Nemyslím teď samozřejmě přítomnost tekkeňáckých Heihachiho (doufám, že nezapomenu se k němu ještě vrátit) a Yoshimitsua. Jde o celkový systém boje, Soul Calibur II kde hrají nepostradatelnou roli (přirozeně při vyšších obtížnostech či ve dvou proti sobě) kryty, úkroky a dobře načasované útoky a komba. Částečně zde vidíme i několik málo fantaskních úderů a chvatů, na nichž je Tekken v podstatě postaven. Zde se ale podle prvních poznatků dá dobře hrát i s údery „základními“, tedy těmi, které vypadají vcelku uvěřitelně, pokud si ovšem odmyslíme parádní vizuální efekty, jež vaše počínání v aréně doprovázejí.

2. Virtua Fighter 4
Této hře je podobný systém ovládání, který je ovšem věrný zvyklostem série, takže tuto položku uvádím jen jako dokreslující příklad. K dispozici máte dvě tlačítka pro útok zbraní (zbraněmi), jedno tlačítko pro útok nohou a samozřejmě nesmí chybět kryt. Kombinace těchto je možno nastavit si na tlačítka postranní. Další podobností jsou neohraničené arény, takže zde existuje možnost vítězství ring-outem. Tato alternativa je v SCII možná ještě lépe využitelná než v jeho „vzoru“, protože sice není zase až tak jednoduché soupeře ven jednoduše vyboxovat či vykopat (chce to trochu tvrdší a složitější údery, běžné útoky soupeř většinou ustojí i na okraji propasti), o to jednodušeji se ale soupeř z ringu vyprovodí sám. Stačí uhnout některému z jeho mega útoků s rozběhem a pak již zbývá jen čas na to, udělat dětem pá pá. V jistém aspektu je realistickému Virtua Fighterovi podobný i bojový systém. Mám na mysli skutečnost, že vyrobit dlouhá komba o více než pěti úderech je vcelku makačka. Na druhou stranu se ale zatím zdá, že jejich využití bude vcelku diskutabilní, podobně jako v Tekkenovi. Zcela jistě bude dobrá machrovina se je naučit, ale zdali budou mít nějakého významu při hře proti zkušenému živému oponentovi, toť otázka. Uvidíme.

Soul Calibur II

3. Mortal Kombat: Deadly Alliance
S touto hrou má SCII podobný nejen boj se zbraněmi. Docela zajímavá je skutečnost, že souboje jsou tady hodně rychlé a dalo by se místy říci, že i hektické. Mluvím teď zase jen o singleplayeru. Hru ve dvou jsme totiž neměli možnost adekvátně vyzkoušet, takže je klidně možné, že dva rovnocenní hráči se budou takticky obcházet, vykrývat si útoky a všemožně taktizovat a při delším časovém limitu dojde i na time out. Další podobností je i jakýsi... hmm, jak to nazvat? No, asi takhle. V MKDA existuje mód Konquest, kde se podle instrukcí učíte nové pohyby a získáváte za to cenné mince. V SCII je něco podobného s názvem Weapon Master. Jedná se o jakýsi sled úkolových misí, za jejichž úspěšné splnění získáváte pro danou postavu nové zbraně. Velmi razantně to tak zvyšuje životnost SCII pro jediného hráče.

4. Dead Or Alive 2
A aby to nebylo lidem z Tecma líto, vyštrachal jsem i jednu podobnost s jejich bojovkami. V DOA2 jste se ve Story módu nakonec utkali s jakýmsi démonem, vládcem kdoví dnes už čeho, abyste získali ultimátní vítězství. V SCII se nakonec utkáte s běsem Infernem v boji o získání ultimátní zbraně.

Tolik tedy stručný nástin snad nejočekávanější bojovky s názvem Soul Calibur II. Je toho zde samozřejmě mnohem více, od odemykatelných postav, přes zbraně až po skryté herní režimy. Jejich popisu vás ale protentokrát ušetřím, zejména proto, aby bylo o čem psát v recenzi :-). A taky proto, abych přiživil vaše případné napětí, třeba tvrzením, že opravdu je o co stát.

Soul Calibur II

A abych nezapomněl, Heihachi. Je opravdu hodně věrný své tekkenovské předloze, přičemž ovládán je samozřejmě podle konvencí SCII. Když jsem jej ale viděl poprvé v akci, vyřvával jsem jak „malej Jarda“ hesla typu: „Jéé, to znám, to je jako v Tekkenovi“ nebo „No nekecej, tohle mě v Tekkenovi strašně se … irituje, protože to nikdy neubráním.“ Co se týče mých neoblíbených kategorií grafiky a zvuku, nebudu je zde moc rozebírat. Detailní prostředí snad vidíte z okolních obrázků a plynulý pohyb postav mi snad uvěříte. No, když jsem to už nakousl: jednoznačně nejlépe zpracovanou postavou je v tomto ohledu Ivy, která se hýbe naprosto plynule kompletně. Děvčata z DOA můžou závidět :-).

Takže jak to celé dopadlo? Soul Calibur II zatím jednoznačně vypadá jako syntéza toho nejlepšího ze zavedených bojovkových sérií. Zdali to bude stačit na titul „Nejlepší bojovka pro PS2“ si budeme muset počkat do konečného verdiktu v recenzi. Jistá je ale jedna věc: SCII se v pomyslném žebříčku tohoto žánru zařadí hodně vysoko.

Témata: Fond
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

novinky 14. 4. 2024 16

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

magazín 12. 4. 2024 94

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 83

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 8

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

novinky 11. 4. 2024 29

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 83

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 8

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

magazín 18. 4. 2024 0

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

novinky 17. 4. 2024 1

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...