Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Abe´s Exoddus - slavná plošinovka

  12:00
Zelená postavička s krátkým copánkem na hlavě, která si poskakuje továrnou, džunglí, jeskyněmi a kdo ví, čím vším ještě. Tak tohle je Abe. Hra se sice prodávala již před třemi lety, ale dodnes je výborná a hraná, proto si myslím, že rozhodně stojí za připomenutí.

Abe's Exoddus Oddworld Inhabitants jsou poměrně mladým vývojářským studiem, které má na triku zatím jen dvě hry. Ani nemusíte disponovat nadměrným počtem mozkových buněk, abyste odhalili, v jakém že světě se jejich tituly odehrávají. Oddworld je světem několika mimozemských kultur - a jak už to bývá, nemají se navzájem zrovna v lásce. V první hře z chystané pentalogie her Oddworld jsme se stali svědky příběhu o utlačovaných Mudokonech, na první pohled odporných, díky E.T.-syndromu však více než roztomilých mimozemšťáncích. Dovolím si na tomto místě citovat Andreje Anastasova: "Abe patří k tomu typu tvorů, které si zamilujete, ať mají oči plovoucí v oblasti pupku a prstů třeba padesát.". Po Abe´s Oddysee jsme se velmi rychle dočkali druhé hry, jejíž název je totožný s titulkem tohoto článku. Abe´s Exoddus nicméně do série podle autorů nepatří a skutečným druhým dílem se tak stane až Munch's Oddysee, kterou - zlanařeni molochem Microsoft - vyvíjí Oddworld Inhabitants pro ambiciózní černou krabičku Xbox.

Na začátek si dáme krátký úvod do příběhu. V Abe´s Oddysee zachraňoval Abe Mudokony z továrny na maso, protože krávy došly a Abe's Exoddus nejlevnější a nejbližší zdroj nových zásob byli právě jeho zelení kamarádi. Továrnu s jejich pomocí zničil. Potom úspěch oslavují, a tím i Oddysee končí. Druhý díl navazuje: při oslavě Abe bohužel spadne na hlavu a omdlí. Ve snu vidí duchy Mudokonů, kteří ho prosí o pomoc. Mimo to vidí své zelené bratry vykopávat kosti vlastních předků, aby Glukkoni mohli vyrábět své „SoulStorm Brew“. Za tímto účelem jim zašili oči. Tři duchové právě těchto předků, do kterých slepí Mudokoni kopou, aniž by věděli a viděli, co dělají, prosí Abea, aby jim pomohl. Aby zastavil utrpení živých Mudokonů, kteří jsou nuceni pracovat v továrně za krutých podmínek, i těch již mrtvých, kteří jsou mučeni provozem továrny. Abe se proto vydá s několika kamarády hledat továrnu na pivo. Jdou napříč pouští a v tom okolo jede jakýsi vlak na závěsných kolejích, ze kterého vypadne mudokonská kost. Když Abe zjistí, že tato kost patřila tvorovi jeho druhu, rozeběhnou se směrem, kudy vlak zmizel a továrnu najdou. Vylezou po zdi a seshora vidí, jak vypadá zevnitř. Bohužel Abe - věrný své nešikovnosti - spadne dolů do samotného nitra továrny. Abe´s Exoddus může začít.

Abe's Exoddus Abe´s Exoddus je velmi povedená a hlavně výborně hratelná hopsačka-plošinovka. Sice se moc neliší od svého předchůdce (má na to právo, vždyť je to vlastně jen datadisk) a využívá naprosto stejný engine, ale přesto je trošičku jiná. Liší se grafikou, která je sice dost podobná, ale díky převedení do lepšího rozlišení vypadá mnohem lépe. Hlavní rozdíl je v postavách, které cestou potkáte, a prostředích, kde se tak stane. To znamená, že hra se neodehrává jen v továrně, ale i v džungli nebo jeskyni. Pro každé prostředí jsou charakteristické nějaké znaky. Třeba v továrně narazíte jen na sligy. Když vyrazíte někam ven, potkáte různé pavouky (paramity) a ještěry (scraby), nebo něco ještě horšího (třeba Glukkony, kteří kromě poroučení a chození neumí nic, ale přesto dokáží pěkně zavařit). Spolu s každým prostředím se dočkáme úplně nové grafiky a dokonce i nových nápadů v herním designu (jiné pasti a logické problémy).

Jestli se rozhodnete Abeho dohrát, budete potřebovat hodně pevnou vůli. To kvůli tomu, že i když má Abe neomezený počet životů, vždycky, když umře, musí opakovat pasáž, dokud ji nezvládne. Budete potřebovat hodně času – hra se odehrává celkem v osmi Abe's Exoddus prostředích a já se dostal za tři neděle do třetího z nich. Budete potřebovat rychlé prsty – z toho důvodu, že když se nestihnete skrčit, tak se praštíte do hlavy, ta potvora vás doběhne, zabije, a jako by toho nebylo dost, tak si na vaší vysychající mrtvole ještě zaskáče (to se mi opravdu stalo – asi stokrát, než jsem to konečně stihnul). Většina her, aby si udržela poutavost, využívá postupného získávání bonusů či otevírání nových levelů. Abe vylepšovat své schopnosti ani získávat bonusy, které by mu vydržely, nemůže. A když už nějaký získá, tak ho obvykle o obrazovku dál musí použít. Tvůrci se s problémem udržení vysoké hladiny chytlavosti uchýlili k jiným, neméně účinným trikům.

Abe umí, přirozeně, mluvit. Konkrétně dokáže říct: Hello, Follow me, Wait, Work!, (naštvaný zvuk), All ´ya (All of you), Stop it a Sorry. Mimoto dokáže meditovat, nebo chcete-li, kouzlit (v originále: chant). Tohle „čentování“ se hodí, ale o tom potom… Ještě jsem pořádně neřekl, v čem hra spočívá, takže: hra spočívá v zachraňování Mudokonů, a to v praxi vypadá tak, že k němu přijdete. Pozdravíte ho, čímž mu dáte najevo, že mluvíte na něj, a potom ho navigujete pomocí téměř nesrozumitelných (Abe má, stejně jako ostatní „zaměstnanci“ Abe's Exoddus továrny, sešitou pusu) příkazů. „Hello-Hello. Follow me-Okay. Wait…“ tak, tohle slyšíte skoro pořád. S Mudokony potom musíte občas ujít pěkný kus, abyste se s nimi dostali k netopýrům létajícím dokolečka. U nich zameditujete a z ptáčků je rázem portál, do kterého Mudokoni naskáčí a jsou zachráněni. Bohužel, Abe se jenom usměje a pokračuje ve své cestě pro další a další Mudokony. Časem narazíte na různá „udělátka“, jako je například výtah, samouzavírací dveře nebo páku, která vám sice přivolá výtah nebo otevře dveře, ale zároveň však zabije několik Mudokonů. Podobné věci postupně ztěžují hru a ta začíná být náročná na mozek (i když, co si budeme namlouvat, Oddysee byl mnohem a mnohem těžší). Abe se ovládá kurzorovými klávesami. Doprava, doleva určuje směr pohybu Abea. Šipkou nahoru se skáče nebo vstává. Dolů naopak skrčuje nebo slézá. Když podržíte Shift, tak Abe poběží. Controlem se vyvolává akce, například zatažení za páku. Klávesami 1-0 se mluví a chantuje. Písmenem X se Abe za běhu nebo chůze skrčí a začne se rolovat. Klávesa Z Abea donutí (dámy prominou) prdět a pokud má u sebe něco, co se dá házet (kameny, maso), hodí, při čemž vyberete směr, kterým munice poletí. Pokud vydržíte dostatečně dlouho meditovat, tak se převtělíte do někoho na obrazovce a můžete ho ovládat, máte při tom jeho vlastnosti. Abe's Exoddus (Popsal jsem základní nastavení, které si samozřejmě můžete změnit – kromě mluvení, to je dané).

Abe´s Exoddus je návyková hra a budete na něj myslet skoro pořád. Například já jsem se přistihl, jak si při testu z němčiny procházím trasu, kudy s Abem poběžím a kdy za co zatáhnu (nerad vzpomínám na časy, kdy jsem se nemohl soustředit na výuku, přemýšleje nad variantami proběhnutí levelů džungle s otravnými slimáky v hlavní roli - by Tomus). Hra má dva konce. Happyend a „Sadend“. I když se dostanete až na konec hry, pořád vás ještě čeká jedno nebezpečí – tím, že jste se dostali na konec hry, jste ještě nemuseli hru dohrát! Pokud jste totiž zachránili méně než 150 Mudokonů ze tří set, tak uvidíte smutné outro. Pokud jste však zachraňovali o sto šest, čeká vás odměna…

Povídání o jedné z mála opravdu originálních plošinovek doby nedávné je téměř u konce. Obligátní závěr odbudeme jednoduchým konstatováním: chcete-li si v hektické době frenetických akcí, čím dál tím rychlejších realtimových strategií a návykových MMORPG zahrát pravověrnou plošinovou pařbu, není lepší volby, nežli právě Abe´s Exoddus.

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

novinky 14. 4. 2024 16

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 114

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

magazín 12. 4. 2024 94

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 8

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

novinky 11. 4. 2024 29

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

novinky 19. 4. 2024 7

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

novinky 19. 4. 2024 18

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 114

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 8

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...