Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

CD-Man - vykousnuté kolečko v akci

  12:00aktualizováno  13. ledna 12:17
Legendární vykousnuté kolečko jménem Pac Man se dočkalo mnoha kopií – jak komerčních, tak v poslední době především freewarových. A tak jsme se rozhodli věnovat jí čestné místo v naší klasice.

CD-MAN
Výrobce: Creative Dimensions
Vydavatel: Creative Dimensions
Rok vydání: 1992
Systém: PC/MS-DOS
CD-Man Máme-li hovořit o hře CD-Man, těžko se vyhneme zároveň popisu hry Pac Man. Pobíhání po bludišti s vykouslým kolečkem a sbírání barevných puntíků si zajistilo výsadní postavení mezi počítačovými hrami a patří do zlatého fondu počítačových her. Asi nemá význam popisovat herní principy (jejich znalost se dá považovat za elementární pařanskou gramotnost), pozastavit se ale můžeme nad poněkud nezvyklým názvem hlavního hrdiny. Mnohem logičtější by bylo jméno Puck Man, které ostatně tvůrci původně zamýšleli kulovité postavičce dát. Pak ovšem nějaká chytrá hlavička nakreslila logo hry na papír a uvědomila si jednu vtipnou skutečnost: stačí umazat část bříška prvního písmene a z nevinného Puck Mana se stane oplzlý Fuck Man. Co s tím? Upravíme původní jméno, aby si z nás hráči nedělali šoufky, rozhodli se autoři – a tak se zrodil Pac Man (podobně zajímavá je i story, kterak se z Monkey Kinga – tedy opičího krále – stal Donkey Kong (to zavádí k trochu jinému živočišnému druhu :o), ale to si řekneme zase někdy příště)… ̈ CD-Man

Název CD-Man zní také poměrně logicky, obzvláště uvědomíme-li si, že kompaktní disky skutečně mají kruhovitý tvar a díra uprostřed se s trochou představivostí dá chápat jako osamocený zrakový orgán. Zvláštní je ale, že takové jméno dali Creative Dimensions svému hrdinovi už v roce 1992, a to přesto, že dnes nejběžnější médium takřka v ničem nepřipomíná – je žlutý, kulovitý, s vykousnutým úsměvem a roztomile mrkajícím očičkem. V pozdějších verzích se setkáme ještě s druhým hrdinou, kterým je neméně roztomilý (byť opět naprosto neidentifikovatelný co se živočišného druhu týče) bílý Snoofer.

Že se švédští autoři Atilla Biro a Anders Moree nechali původním Pac Manem inspirovat opravdu hodně, to z úvodního menu těžko poznáte. Nabídne vám totiž řadu poměrně sofistikovaně vyhlížejících voleb – různé nastavení rychlosti, obtížnosti, definice ovládacích kláves, výběr mezi hrou jednoho a dvou hráčů a spoustu dalších. Jakmile si ale hru upravíte k obrazu svému a stisknete Enter na položce Start, CD-Man velká podobnost vám neujde. Opět nazíráte pohledem z ptačí perspektivy na dvojrozměrné bludiště, ve kterém jsou rovnoměrně nasázeny žluté puntíky, které musíte všechny vyžrat. Přitom je ale třeba vyhnout se nepřátelům, kteří postupně vyjíždějí z ohrady uprostřed obrazovky. Problém je v tom, že jsou rychlejší a leckdy ani obratné manévrování nepomůže. Pak už zbývá jen dojet včas k záchrannému červenému puntíku, po jehož sežrání se role obrátí a po určitou dobu honíte a konzumujete potvory zase vy. Čas od času můžete sebrat nějaký ten bonus v podobě lahodného ovoce a jedinou novinkou oproti původnímu Pac Manovi je přítomnost uzavřené brány, od které musíte nejprve sebrat klíč.

Zkrátka a dobře, nehorázná kopie původní klasiky, mohli byste si říci. Měli byste v podstatě pravdu, avšak CD-Man se i přesto stal jednou z nejhranějších her na počítačích třídy 286. Proč? Velkou roli v tom určitě hrála nepoměrně větší variabilita a roztomilost. Už první prostředí jakéhosi lesa je graficky nádherné (nesmějte se, musíte si uvědomit, že hovoříme o hře z roku 1992!), ale není ve hře osamocené. CD-Man Celkem se podíváte do pěti různých tématických prostředí – následuje moře s nezbytnými vraky a žraloky, vesmír s kosmonauty a mimozemšťany a ve verzi 2.0 ještě městské prostředí a roztomilé noční schéma.

Dalším důvodem je určitě vyšší obtížnost. Hra dala zabrat i zkušeným pařanům, kteří absolvovali desítky podobných her – nepřátelé byli citelně rychlejší a vysbírat s omezeným počtem životů všechny kuličky bylo už v prvních úrovních těžkou záležitostí. A pak tu pochopitelně byla hra dvou hráčů na jedné klávesnici – těžko říct, zda to byla úplná novinka (nehrál jsem zase tolik Pacman klonů, abych si troufl tvrdit, že to vím jistě), každopádně to byla obrovská zábava a inkriminované klávesy se ošoupávaly rychlostí ne nepodobnou rychlosti paprsku světla ve vakuu.

Zapomenout nesmíme ani na hudbu, kterou sice dnes už většina 3D zvukem a nádhernými orchestrálními melodiemi zhýčkaných hráčů neocení, ale tehdy skvěle zapracovala na zvýšení atmosféry hry.

CD-Man Podobně jako v případě minulé klasiky se začínám dostávat do tvůrčích úzkých, což je nejlepší čas pro to nasadit resumé, verdikt a doporučení, jak je tomu v posledním odstavci zvykem. Mohl bych, pravda, opět popsat trable se spolužáky ze základní školy, pirátskými (a žel také nefunkčními) disketami a šíření CD-Man-mánie na jednom vzdělávacím ústavu napříč ročníky, avšak vtipná kaše mi dnes nějak nejede a než bych vás trápil vzpomínkami senilního patnáctiletého pařana (už to samo je docela vtipný obrázek, což? :o), raději celý článek zakončím obligátním, ale o nic méně upřímným: CD-Man je sice klon úspěšného nápadu se vším všudy, ale díky své roztomilosti, hratelnosti a řadě dalších předností si vydobyl v rubrice Klasika své neodmyslitelné místo.

Pokud se chcete odrazit do lehce abandonware vod, můžete začít třeba na stránce věnované této hře na klasickém webu The Underdogs, něco zajímavých informací najdete i v záložce Moby Games. U nás si můžete prohlédnout několik screenshotů v dnes založené galerii.

Autor:
Témata: Fond
  • Nejčtenější

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

novinky 2. 5. 2024 32

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

Nová sexy herní hrdinka prý není dostatečně odhalená. Vznikla i petice

magazín 4. 5. 2024 14

Aktuální korejský herní hit Stellar Blade s hrdinkou ve velmi vyzývavých oblecích byl údajně krátce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

magazín 30. 4. 2024 29

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

novinky 29. 4. 2024 28

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

novinky 29. 4. 2024 12

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

Sestrojila si vybavení za statisíce, aby během hraní cítila bolest

novinky 5. 5. 2024 2

Streamerka vystupující na internetu pod přezdívkou Gingas si doma postavila zařízení, které...

Nová sexy herní hrdinka prý není dostatečně odhalená. Vznikla i petice

magazín 4. 5. 2024 14

Aktuální korejský herní hit Stellar Blade s hrdinkou ve velmi vyzývavých oblecích byl údajně krátce...

Herní obchody slaví svátek Star Wars velkými slevami

novinky 3. 5. 2024 2

V sobotu 4. května slaví miliony fanoušků sci-fi takzvaný Star Wars den. Digitální obchody Steam,...

Take-Two zavře studia, která vytvořila OlliOlli a Kerbal Space Program 2

novinky 3. 5. 2024 3

Ačkoli Take-Two ještě v únoru tvrdilo, že propouštět nebude, opak je pravdou. Zásah se týká zejména...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....