Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do historie Rainbow Six

  12:00
Nedávno jsme vám přinesli recenzi taktické hry The Sum of All Fears na motivy knihy Toma Clancyho, bývalého agenta, který se více než dobře vyzná v práci speciálních jednotek. Tato hra však není zdaleka první svého druhu. Dnes se podíváme na celou sérii Rainbow Six, díky níž se Tom Clancy poprvé proslavil na monitorech počítačů.

Rainbow Six

Úplně na začátku celé ságy Rainbow Six je stejnojmenná kniha, kterou napsal Tom Clancy (u nás vydaná roku 2000 pod názvem Duhová Šestka, v Americe o dva roky dříve). První díl celé série, nazvaný jednoduše Rainbow Six (dále jen R6) se částečně drží své předlohy, takže navštívíte některé lokace, jež jste měli možnost pečlivě prostudovat ve vaší vlastní fantazii při čtení tohoto bestselleru. Rovněž budete mít příležitost seznámit se „důvěrněji“ s některými charaktery, které se objevují v obou předlohách. Hlavní postavou je John Clark, dřívější příslušník jednotky SEAL, který byl zrovna jmenován velitelem nově zřízené jednotky soustřeďující se na boj proti terorizmu. Tento veterán však již nemá možnost se misí účastnit, nýbrž je pouze perfektně naplánovat, aby mu alespoň zezačátku připadali zdánlivě jednoduché, stejně jako v papírové podobě.

Mezi bojovníky jistě oceníte přítomnost Dominga (ve hře jen Ding) Chaveze (velitele jednotky v akci). Členy vaší skupiny máte rozděleny dle specializace – útočníci, průzkumníci, experti přes elektroniku či výbušniny. Každý z agentů má kromě základních údajů o narození přiložené karty obsahující lékařské údaje o jeho fyzické osobě a vojenskou minulost. V tomto prvním dílu máte možnost vyzkoušet své taktické schopnosti plánování Rainbow Six před začátkem každé mise a následné bezchybné provedení po jejím spuštění hned 16-krát. Za zmínku určitě stojí, že plánování není pouze na „ploché“ mapě, nýbrž máte možnost přepnout si do 3-D provedení, čímž si snadněji přiblížíte situaci, která na vás bude chvilinku po naplánování čekat s otevřenou náručí. Akce vás zavede do nejrůznějších lokací – Londýna, Konga nebo světového zábavního parku ve Španělsku (dle knihy jsem si ho však představoval mnohem „barevněji“). Vše končí 16. misí, která se odehrává v rozsáhlém komplexu jedné farmaceutické firmy, kolem níž se točí celý příběh.

Na rozdíl od ostatních 3D akčních her, které do této doby vyšly, se zde jedná o skutečnou simulaci boje, neboť vám stačí jedna přesně mířená rána k tomu, abyste vyřadili svého nepřítele z boje jednou provždy, ovšem stejné možnosti má i váš protivník, takže dostanete-li kulku přímo mezi oči, nepomůže vám ani Bůh (který při Američanech stále stojí) ani nic jiného. Arzenál, který si můžete vzít s sebou do války proti terorizmu není nijak rozsáhlý, ale vaše potřeby zajisté uspokojí. Colt M16A2 nedá nepřátelům zamhouřit oči pro svou extrémní účinnost i na velké vzdálenosti a německý Heckler & Koch MP5 SD5 rovněž nenechá v klidu Rainbow Six žádného teroristu, neboť jeho integrovaný tlumič znamená jistou smrt pro všechny, kdož ho (ne)uslyší. Taktická brokovnice Benelli M1 je vhodná pro střety z blízka a rychlé otvírání zamčených dveří. Takto bych asi popsal první díl fenomenální série, která udělala velkou díru do světa a získala nejedno ocenění.

Dalším počinem v řadě byl datadisk s názvem R6 – Eagle Watch. Tým Rainbow je opět povolán do akce, neboť tentokrát ohrožují teroristé opravdu velmi významná místa po celém světě – Big Ben v Londýně, křídlo Senátu amerického Kapitolu nebo ruský přísně tajný raketoplán. Eagle Watch je velmi krátkým datadiskem nepřinášejícím nic moc nového a obsahuje jen pět nových map. Ve vašem týmu přibyli 4 noví agenti, mezi nimi Francouz Louis Loiselle, kterého čtenáři novely měli možnost poznat o něco dřív. Hlavním rysem tohoto pokračování je zřejmě AI, která byla vylepšena jak na straně nepřátel, tak i v řadách vaší jednotky. Třetí ze série našich starých známých z týmu Duhy je druhý díl, jež nese název Rainbow Six Rogue Spear (RS). Je to v době, kdy Duha má za sebou již nejeden významný úkol, a proto na ni všichni spoléhají jako na číslo jedna, dojde-li někde k ohrožení civilistů, ať už je Rainbow Six to kdekoliv na světě. RS přináší s sebou i nemálo novinek, které jsou kromě nové grafiky, jež obsahuje přes 400 nových pohybů zachycených pomocí motion – capturingu, například nové specialisty ve vašem týmu – snipery, takže konečně můžete bez problémů likvidovat nepřátele na dálku se zaručenou přesností a spolehlivostí. Kromě ostřelovačů, mezi kterými je i „papírový“ hrdina Dieter Weber jistě nepřehlídnete přítomnost někdejšího příslušníka britských SAS (kde se dostal až k hodnosti majora) Alistaira Stanleyho ve vašem útočícím týmu. V knize se o něm Tom Clancy zmiňuje zkrácením jeho křestního jména – Al. Vzhledem k jeho bojovým zkušenostem se jedná o protějšek Dinga, tedy o velitele druhého týmu.

Jak jsem se již zmínil na začátku části o RS, budete opět „cestovat“ po celém světě, jen místo fotoaparátů a videokamer budou vaši svěřenci mít po ruce jednu z nebezpečných zbraní, které se nyní rozrostly o několik nových kousků, včetně ostřelovacích pušek, což z nich dělá ještě nebezpečnější „turisty“, než kdykoliv předtím. Víza budete potřebovat například do válkou zdevastované Djakovici v Kosovu, na technickou prohlídku letounu Boeing 747, kterého se zmocnili teroristé a v předposlední akci si budete moci udělat snímky v jakési zřícenině či bývalé pevnosti v Afghánistánu okupované, jak jinak, opět teroristy. Velké změny Rainbow Six „utrpěla“ opět AI, která je nyní ještě lepší a pro vás tedy mnohem nebezpečnější, čímž se už skoro jedná o trenažér člena speciální jednotky. Vylepšeny byly i efekty zbraní, granátů a flashbangů. Kromě podpory joysticku, byl přidán strhující zvuk v podobě EAX 2.0, již zmíněné množství zbraní (rakouský Steyer, francouzský Famas nebo legendární M 14) a observer mód. Jsem si jist, že oceníte i možnost zaznamenání celé mise a pouštění si těchto záznamů kdykoli se vám zamane, abyste se poučili z případných chyb a dovedli taktiku k dokonalosti. Rouge Spear byly zkrátka druhým dílem se vším všudy a mají své příznivce i v dnešní době. Navíc si autoři pro nás připravili jeden bonus. Veškeré mise v kampani, které úspěšně dokončíme, máme možnost vyzkoušet znovu v módech terrorist hunt, kde si sestavíte tým, který pošlete na místo zcela zamořené náhodně umístěnými gaunery, kterých bude značně víc, než na nejtěžší obtížnost v normální módu a stejně tak tomu je i v lone wolf, jen již nemůžete mít celou jednotku, nýbrž jejího jediného člena, kterého si zvolíte. Rogue Spear se dočkal i několika datadisků. Zde začnu od konce, neboť, věřte mi, je to v tomto případě lepší. Tudíž poslední titul nese jméno Black Thorn a jistě potěší i ty, kteří původní RS Rainbow Six nemají, neboť je stand alone – pro jeho hraní není potřeba vlastnit Rogue Spear.

Black Thorn nás přivítá devíti novými misemi (mělo jich být původně deset) pro hru jednoho hráče a pěti pro síť, v nichž si budete moci vyzkoušet i 15 nových zbraní. Ačkoliv jsem se u Black Thornu po delší době opět skvěle „vyřádil“ na všech teroristech, můžu říct, že je určen pouze skalním příznivcům celé série, kteří nevynechali žádný z předchůdců. Z nových zbraní jsem zde používal převážně P-90 SD, která je zde podle mého názoru až příliš silná, možná na úrovni útočné pušky a vzhledem k tomu, že je k dispozici i s tlumičem, stává se z ní postrach jako z M4ky a HK MP5SD6 dohromady. Druhým z nich je Urban Operations, který je soustředěn již podle názvu do převážně městského prostředí, což vás nutí více se snažit, abyste neprozradili své krytí. Zde již záleží jen na osobním uvážení, zda máte raději mise se spoustou budov a místností, nebo se raději pohybujete kryti džunglí či sněhovými závěji. Osobně říkám, všeho s mírou!

Na konec jsem si nechal datadisk, který vyšel jako první: Covert Operations. Jedná se o dvou diskovou edici. Jedna placka nese název Mission CD, druhá Training CD. Rainbow Six Nutno říct, že ten, kdo by si toto vydání chtěl koupit jen kvůli novým misím musí být skalně zarytý fanoušek Toma Clancyho a jeho Duhové Šestky nebo naprostý blázen, neboť tento disk obsahuje pouhopouhé 3 (slovy tři) nové mise. Na druhou stranu musím říct, že hned ta první, která mě zavedla do Bolívijské džungle, je vůbec nejlepší a graficky zajisté i nejhezčí ze všech, které jsem měl možnost v rámci Rainbow Six a Rogue Spear kdy vidět. Do této doby se mi nejvíce líbila 4.mise v RS v již zmiňovaném Kosovu, neboť rozstřílené budovy v deštivém počasí a se zápachem smrti, která číhala na každém rohu, bylo skutečně něco jedinečného. Ale zpět do Bolívie, kam jste vysláni proto, že se v této oblasti ztratilo letadlo s americkým generálem a je potvrzeno podezření, že bylo sestřeleno. Další dvě mise nejsou již ničím výjimečné, takže přejdu k tomu nejvýznamnějšímu – Training CD. Tréninkové CD je v podstatě školící cédéčko pro členy zvláštních jednotek, neboť se zde dostanete do hlavního menu, kde si zvolíte obor, který chcete studovat. Témat je opravdu mnoho - zbraně, CT taktiky, plánování, vaše výstroj v boji, historie protiteroristických akcí, skutečné CT jednotky, budoucnost terorismu / CT nebo psychologická stránka. Například pod tématem vybavení se skrývají zbraně, pod kterými je zase munice. U munice si můžete vybrat Rainbow Six ráži a plášť kulky, tudíž máte nepřeberné množství kombinací a jen některé z nich jsou v hodné do té které situace. Obdobné je to i u CT jednotek, kde jsou hlavní – britské SAS, německé GSG9, francouzské GIGN a pak ostatní (například policejní jednotky).

Zkrátka, umíte-li dobře anglicky, určitě si u této možnosti přijdete na své. Každé téma můžete nejprve pečlivě nastudovat a pak, když jste si sami sebou jistí, že to již perfektně ovládáte, můžete to dokázat v praxi pomocí testů. Když projdete třemi jednotlivými testy v daném oboru (za každý dostanete frčku), čeká vás jeden souhrnný. Akorát se musím přiznat, že jsem nezpozoroval žádné změny u charakteru, který jsem si vybral, že budu takto zdokonalovat (samozřejmě se jednalo o Dinga), přestože jsem měl za sebou již více jak polovinu všech testů. Domníval jsem se, že když daného člena vyškolíte v určitém oboru, zvedne se mu v příslušné vlastnosti / schopnosti hodnocení, což se nestalo. Musím říct, že u studia jednotlivých oborů a následném přezkoušení jsem strávil mnoho desítek hodin, neboť to bylo něco opravdu úchvatného, něco, co se vám do rukou nedostane zrovna každý den. Jen pro představu uvedu dva příklady, které si živě pamatuji i po letech, co jsem to zkoušel. První z nich byl v taktice, kdy se vám objevila fotka místnosti, ve Rainbow Six které jsou tři teroristé a dvě rukojmí a vaším úkolem bylo správně určit, v jakém pořadí je nutné se zbavit protivníků, abyste snížili na úplné minimum možnost, že některý z nich stačí popravit rukojmí. Druhý se týkal Speciálních jednotek, kde byly uvedeny názvy několika různých oddílů po celém světě a vaším úkolem bylo správně přiřadit příslušné odznaky, což pro každého, kdo se zabývá hraním Rainbow Six by nemělo představovat žádný problém, neboť se předpokládá, že „utrpěl“ základní vzdělání v oblasti speciálních jednotek světa. Tento disk udělal z Covert Operations můj nejoblíbenější díl, neboť her snažících se konkurovat R6 bylo dost, ale žádná zatím neobsahovala takovéto rozšířené možnosti. Kdybych měl recenzovat čistě jenom tento datadisk, nemohl by ode mě, i přes pouhé tři mise, jež jsou obsaženy v kampani, dostat méně jak 99 %.

Závěrem mohu říct, že Rainbow Six se staly velice úspěšnou sérií 3D taktických strategií, jež zatím nemá konkurenta, u nějž je takové množství vydaných datadisků a nejrůznějších módů a updatů se zbraněmi, které jsou už od vydání prvního dílu volně ke stažení z internetu na nejedné „fan site“. Vlastně by se dalo říct, že nejpodobnější hrou je SWAT 3 od Sierry, který však zase postrádá taktickou – plánovací část. Osobně jako konkurenci neberu projekty jako jsou Spec Ops nebo Delta Force, protože jsou pojaté trošičku jinak. Výjimkou by mohly být Hidden & Dangerous, jež obsahují i možnost rozdávání podrobnějších příkazů vaší jednotce během mise (to naopak u R6 již plán nezměníte) nebo Ghost Recon, který je rovněž projektem Toma Clancyho a plánovat můžete stejně jako u H&D během hry. Rainbow Six jsou fenoménem, který nemůže chybět žádnému nadšenci speciálních jednotek. „You are the best of the best, remember that“!

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

novinky 14. 4. 2024 16

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

magazín 12. 4. 2024 94

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

retro 11. 4. 2024 16

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 7

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024 39

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024 38

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

novinky 18. 4. 2024 7

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

magazín 18. 4. 2024 0

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

novinky 17. 4. 2024 1

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...