Dynablaster - nejlepší multiplayer hra?

  12:00
Jestlipak víte, která multiplayerová hra je nejlepší? Není to ani Doom, ani Quake, ani Counter-Strike, ba dokonce ani Ultima Online. Stařičká klasika Dynablaster či její pokračování Atomic Bomberman si s těmito hity v mnohém nezadají a v čisté hratelnosti, která vás nadlouho připoutá k obrazovce, je dokonce předčí.

DYNABLASTER
Výrobce hry: Hudson Soft
Distributor: UBI Soft
Rok vydání: 1992
Systém: PC/MS-DOS
Homepage
Dynablaster Jestlipak víte, která multiplayerová hra je nejlepší? Tipujete možná některé z MMORPG, možná Counter-Strike, možná Unreal Tournament, jste-li strategičtěji založení, možná sázíte na Starcraft, Warcraft III či Age of Empires. To všechno jsou časem a miliony spokojených hráčů dobře prověřené klasiky a nikdo (včetně mé maličkosti) si nedovolí pochybovat o jejich zábavnosti. Mým osobním tipem je ovšem titul jiný, starší a graficky o poznání horší, avšak neméně chytlavý a emoce leckdy až k destrukci klávesnice vedoucí probouzející, se sympatickým panáčkem bombotrusem v hlavní roli - Dynablaster.

Akční hra a příběh???
Narozdíl od v této rubrice již probíraného následovníka Atomic BombermanaDynablaster propracovaný i singleplayer mód, který není jen emulací multiplayeru jako ve druhém díle, ale jedná se o o poznání zajímavější sled misí v různých prostředích, které jsou dokonce provázeny příběhem. Asi těžko byste mi věřili, kdybych vám vyprávěl o dokonale zpracovaném intru ve filmovém stylu a la Red Alert 2 a příběhové linii prolínající se celou hrou a určující její průběh. Ano, nic takového Dynablaster skutečně nemá.

Dynablaster Dynablaster Dynablaster

Dynablaster Faktem ovšem je, že zápletky, byť klišovité a nijak zvlášť propracované, se v něm dočkáme. Uvede vás do ní animace nevalné úrovně a délky, ze které vyplývá v kostce toto: zlý padouch unese vaši lásku a vy se musíte probít přes davy jeho hýkajících nohsledů až k němu, odeslat ho do věčných lovišť a zachránit tak váš vztah, potažmo celý svět. Těžko lze najít starší a otřepanější příběh, nicméně to je to poslední, co by vám na Dynablasteru mohlo vadit. Během osamělé pařby si bohatě vystačíte s tím, že je nutné v osmi prostředích a několika desítkách levelů vykosit všechno, co se hýbe (a leckdy i to, co se nehýbe).

Za devatero horami a devatero řekami…
…či spíše přesněji řečeno za osmero prostředími a čtyřiašedesáti úrovněmi… Celý singleplayer Dynablastera se dělí do osmi epizod v různých prostředích – podíváte se do lesa, do hor, do potoka s krokodýly či do útrob sídla hlavního padoucha, které má hned několik pater. Úrovně jsou poměrně malé a zabírají ze začátku jedinou obrazovku, později trochu nabobtnají, ale velikost dvou až tří nepřesáhnou. Na celou věc nahlížíte z ptačí perspektivy. Co všechno může takový pták v Dynablasteru vidět? Herní plochu, která se skládá ze čtverečků. Některé jsou prázdné a je vidět podloží – po těch můžete vy i příšery volně chodit. Jiné jsou pro změnu zablokované a jsou-li bytelné, zůstane tomu tak po celou dobu hry. Pro vás nejzajímavější jsou pofidérně držící kostky v meziprostoru – ty jsou totiž zničitelné a my si vzápětí řekneme jak.

Dynablaster Dynablaster Dynablaster

DynablasterKde to žije, tam je Bomberman!
Samotné levely by vám k ničemu nebyly, kdyby byly prázdné a neobydlené. Nejdůležitější je pochopitelně hráčská postava Adolfa Bombermana I., takže si ji bryskně rozebereme. Sympatický maník ve skafandru je na první pohled vcelku neškodný, to ale skutečně jen na první pohled, protože byť jeho arsenál čítá jedinou zbraň, svou ničivostí si nezadá s tím, kterým disponoval mariňák z druhého Dooma. Jak už si ze všech indicií, které jsem vám v průběhu článku podal, domyslel snad i Pepíček Nováků z Dolní Lhoty, umí Bomberman pokládat a odpalovat bomby. To probíhá velmi jednoduše – pomocí k tomu určené klávesy položíte černou nálož, načež se urychleně zdekujete za první bezpečný roh. Po několika vteřinách bomba exploduje a do čtyř směrů se rozšíří ničivý plamen. Nachází-li se v jeho dosahu nezničitelná zeď či prázdné políčko, nestane se zhola nic, to už ale nepletí pro případ, že se plameny dotknou výplňového zdiva či dokonce živé bytosti. Zeď se rozpadne a vám se tak po zmizení ohně otevře cesta dále do úrovně přes doposud zablokovaný čtverec, živá bytost naprosto prozaicky zabliká, zčerná, nasadí bolestí prodchnutý výraz a zcela nepoeticky chcípne.

Dynablaster Dynablaster Dynablaster

DynablasterO co tedy jde?
Vaším cílem bude vždy několik věcí. Předně je důležité v každém levelu pozabíjet všechny nepřátele v něm se nacházející. Následně je potřeba odkrýt teleport, který se nachází skryt v jedné ze zničitelných zdí. Konečně nepovinným cílem, který je však záhodno splnit, je nalezení power-upu. V každé úrovni se nachází právě jeden, stejně jako teleport je ovšem vašim zrakům skrytý ve výplňovém zdivu. Naštěstí ho nemůžete minout, už z toho důvodu, že po vykydlení všech monster začně příslušná cihlička blikat jako o závod. Je ovšem výhodnější ji nalézt dříve, neboť se může jednat o jednorázový bonus, kupříkladu nezranitelnost nebo procházení zdí, který si do dalšího levelu nepřenesete. Hodí se ale i služby dlouhotrvajících power-upů, které vás zrychlí, zvětší dosah vašich plamenů, zvýší počet náloží, které můžete položit najednou, nebo – což je vůbec nejlepší – vám umožní ovládat dobu výbuchu (tato schopnost vám ovšem zmizí, jakmile jednou umřete).

(Ne)máme rádi zvířata
Kdo bude vaším protivníkem? Skladba nepřátel je poměrně široká a částečně se obměňuje spolu s prostředím – zatímco v prvních úrovních najdeme jako základní nepřátele pomalé a takřka bezbranné balónky, později to budou kupříkladu krokodýlové, „cibule“, „sluníčka“ či jiná havěť.

Dynablaster Dynablaster Dynablaster

DynablasterZe začátku vám eliminace potvor nebude činit větších problémů vzhledem k jejich pomalosti a snadné předvídatelnosti, později ovšem přituhne, potměšilí fialoví „flekové“ či „brejlovci“ jsou rychlí a nepříjemní, vrcholem všeho jsou pak nechvalně proslulé chobotnice/smetáky (každý v tom vidí něco jiného :o) a upíři, kteří krom vyčůranosti a rychlosti disponují též nepříjemnou schopností procházet zdí. Kapitolu samu pro sebe pak tvoří bossové závěrečných úrovní jednotlivých prostředí. Jsou propracovaní, silní, rychlí, hbití a jejich zabíjení je pořádná makačka. Už první drak, kterému musíte postupně odstřelit všechny články, vám dá řádně pokouřit. Následují kupříkladu květiny se schopností regenerace či superodolní robotičtí nohsledové hlavního padoucha se supervýkonnými štíty, které není legrace prorazit.

Ve dvou (třech, čtyřech) se to lépe táhne
Zatím jsme dopodrobna rozebírali pouze hru pro jednoho hráče. Ne že by si to nezasloužila, protože je až překvapivě zábavná, nicméně svou hratelností se módu pro dva, tři či dokonce rovnou čtyři hráče na jednom počítači může jen těžko rovnat. Systém je geniálně jednoduchý a jednoduše geniální. Do arény o velikosti jedné obrazovky, která je náhodně generována, je vhozeno několik (2-4) bombermanů.

Dynablaster Dynablaster Dynablaster

DynablasterKaždý začíná v jednom z rohů a cílem je pochopitelně probít se skrze zničitelné zdi k soupeřům a spálit je na uhel. Kdo zůstane ve hře poslední živý, získává bod, kdo pak jako první dosáhne cílového počtu bodů (1-5), vyhrává. Zatímco u singleplayeru je nalezení power-upu svátkem, ve hře více hráčů se jimi rozbitelné zídky přímo hemží, a tak má hra neustále náboj a rychlost. Kdo neokusil, nepochopí, ale Dynablaster je v multiplayeru neskutečně hratelná záležitost, která dovede spolehlivě rozpumpovat krev v žilách i toho největšího stoika.

Pokročilé technologie klonování
Dynablaster byl nejen úžasně hratelný, ale také zcela originální. A když se na herním poli objeví zcela nový a přitom funkční koncept, můžete si vsadit na to, že se objeví celá řada klonů a kopií. Z těch komerčních za zmínku stojí jen přímé pokračování v podobě Atomic Bombermana, který dovedl k dokonalosti především multiplayer, obrovské množství klonů ovšem najdeme mezi freewarovkami. Skvělé jsou například německé hry Ablaze, Boom, Boom Madness či Sommer Boom, za zmínku stojí i švédský Bomb Blast či anglický Bomberman Clone. Existuje i 3D FPS verze 3D Bomber. To je však jen malý výčet, který zdaleka nepostihuje všechny tituly, jež byly na základě stařičké Dyny vytvořeny. Myslím, že však docela postačí k tomu, abych vás přesvědčil, že Dynablastera lze považovat za zakladatele zbrusu nové škatulky uvnitř akčního žánru.

Dynablaster Dynablaster Dynablaster

Závěrečná shrnutí. Každý je na konci článku očekává, přitom se jedná z pohledu autora o nejméně záživnou část (OK, dobře – až po perexu). Vše již bylo řečeno a je nutné to jen zopakovat v maličko zhuštěné formě několika set znaků. Protože se mi začíná hnusit aplikovat stále stejný postup, doufám, že se spokojíte se suchým konstatováním, že z výše popsaných důvodů je více než jasné, že ať si kdo chce co chce říká, Dynablaster je nesmrtelná klasika, která si místo v naší nabobtnalé rubrice (na kterou jsme také řádně pyšní) zaslouží. Howgh, domluvil jsem.

P.S.: Jak je v poslední době naším zvykem, přinášíme vám i k Dynablasteru pár lahůdek. Krom zmiňovaných freeware klonů vám nabízíme ještě galerii třiceti vlastnoručně vytípaných screenshotů, mezi zajímavými odkazy vítězí homepage Hudson Softu, za vyzkoušení stojí i tato fanouškovská (lehce abandonware - chytrému napověz...) stránka, či Bomberman-info sajta, kde najdete zajímavosti i k Atomic Bombermanovi. Pokud si snad se hrou nevíte rady, zde najdete seznam všech kódů.

Autor:
Témata: Starcraft, Warcraft
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

novinky 24. 3. 2024 19

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

novinky 23. 3. 2024 22

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

novinky 22. 3. 2024 10

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

novinky 26. 3. 2024 20

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

novinky 27. 3. 2024 33

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

magazín 29. 3. 2024 0

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

novinky 28. 3. 2024 1

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

novinky 28. 3. 2024 6

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

novinky 27. 3. 2024 3

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...