Fury of the Furries - legendární koule

  12:00
Jedna koule za všechny a všechny koule v jedné! Neohrožení Tinies vylézají z hrobu, aby všem ještě jednou ukázali, že jednou patřili mezi nejlepší hopsačky herního starověku a že se dnes právem zařadí do kategorie ""klasika"". Vraťme se tedy na chvíli do těch časů... do časů chlupatých koulí. :-)

Fury of the FurriesAch vy moje koule chlupatý a barevný! Co vy jste se mě natrápily. A na druhou stranu - kolik slasti a potěšení jste mi přinesly v těch dávných dobách mého herního panictví. Tehdy jsem byl ještě mlád a nezkušený, ale také nezkažený chlípným chtíčem, toužícím po lascivních grafických orgiích. Objevily jste se na mém prvním, na rodičích poctivě vyškemraném počítači a spolu s hrami Wolenfstein 3D a Sokoban jste nedaly v klidu spočinout mé dětské mysli ani buclatým prstíkům. Tehdy jste se vracely na svou rodnou planetu Sklumph v kosmické lodi, leč náhlá porucha vás donutila nouzově přistát. Ke svému údivu jste zjistily, že zlý tyran se chopil moci a uvěznil vašeho krále. Nakonec byl vybrán jeden z vás, který měl překonat všechny nástrahy, zničit černého rytíře a osvobodit pravého vládce Sklumphu. Byl sám, ale nebyl bezmocný. Uměl střílet firebally, rozhryzávat stěny, houpat se na laně a dokonce i plavat a potápět se. Nepřátelé plačte...

Tak tolik asi k příběhu této logické hopsačky z roku 1993, která navazuje na události, jež se stali Tinies v předchozím díle. Vzhledem k tomu, že jsem jej bohužel nehrál, nemám možnost o něm zde nějak podrobněji referovat. Vaším úkolem je prokousat se devíti různými světy, které mají dohromady kolem šedesáti levelů. Váš furík se umí specializovat na čtyři dovednosti - když se změní na žlutého, umí střílet firebally, jejichž účinnost závisí na době, po kterou držíte stisknutý mezerník. Fury of the FurriesNejslabší střílíte okamžitě a tedy s velkou kadencí, na největší se již musíte asi vteřinu a půl nabíjet. Dalším z kvarteta je zelený, který umí vystřelovat provaz a houpat se na něm, nebo jím přetahovat různé menší překážky. Modrý je zdatným plavcem, také se umí potápět a vyfukovat proud bublinek, jenž slouží jako zbraň. Poslední, červený kamenožrout, se umí prokousávat zdmi a zemí v místech k tomu určených a odkrýt tak vstup do bonusových levelů.

Ovšem ve většině úrovní nemáte možnost hrát se všemi čtyřmi. V některých je sice můžete získat proskočením přes speciální portál odpovídající barvy, většinou si ale budete muset vystačit jen s neúplným seskupením. To dává autorům hromadu možností, jak vám určité levely znepříjemnit. Tam, kde byste potřebovali zeleného furíka k překonání nebezpečných překážek, se ho někdy nemusíte dočkat, a tak nástrahy, které by byly pro kouli disponující lanem hračkou, můžou být pro ostatní smrtelné. Vaše chundeláče ovládáte pouze šipkami a mezerníkem, přičemž podle doby držení šipky vzhůru můžete určit výšku výskoku. Zajímavostí je také chování vašich svěřenců. Pokud jste totiž ve stísněných prostorách a rozskáčete se, začnou se chundelaté potvůrky opravdu chovat jako koule a budou se odrážet od zdí a stropu, což může někdy způsobit problémy, například jsou-li ony stísněné prostory plné bodáků.

Fury of the Furries

Hraní vám bude znepříjemňovat nepřeberné množství nepřátel a pastí. Někteří budou jen tak stát nebo se pohybovat po předem určené trase, jiní po vás budou střílet. Nejhorší kombinací jsou pak ti nepřátelé, kteří vás pronásledují a navíc po vás ještě střílí. Samozřejmě ve stylu staré školy platí, že jakýkoliv zásah, jakýkoliv kontakt s čímkoliv ostrým rovná se smrt. Stvůry i pasti jsou specifické pro každý svět, takže v poušti na vás budou vylézat housenky, štíři a budete se napichovat na kaktusy, v pyramidách vás pak budou honit ve stylu Indiana Jonese obrovské kamenné koule, mumie atd. Obrovská variabilita nepřátel a pestrost úrovní je také jedním z atributů, který zajistí, že se u této hry nudit rozhodně nebudete. Dalším je humor a roztomilost vašich chlupáčů - pokud je chvíli necháte na pokoji, začnou se na vás všelijak šklebit, cenit zuby, vyplazovat jazyk a dělat spoustu dalších pitomostí, s evidentním úmyslem vás rozesmát. Neméně důležitým faktem je i to, že kromě rychlých prstů budete ke zdárnému dokončení hry potřebovat i trochu té mozkové tkáně. Dokonalá je pak scéna, kdy v horách, abyste se v jednom levelu dostali do exitu, musíte rozbít ledový kvádr se zamrzlým mamutem. Jenže ta velká nevděčná potvora s kostí vpletenou do čupřiny vás začne honit. Musíte jí tedy nalákat a ona se proti vám rozeběhne s úmyslem rozdrtit vás o stěnu. Když ji pak v pravý čas přeskočíte, narazí a s hvězdičkami kolem hlavy a s úžasně pitomě roztomilým výrazem se sveze k zemi.

Fury of the FurriesJako v každé pořádné hopsačce i zde sbíráte předměty, především pak penízky, kterých naleznete nejvíce v tajných úrovních, a pokud jich nasbíráte stovku, dostanete život navíc. Občas jsou esenciální klíče nebo malé budíčky, protože v některých úrovních jste nepříjemně časově omezeni.

Technické zpracování je okouzlující, zvláště uvědomíme-li si, jak je hra stará. Fury of the Furries běhají v rozlišení 320x200 bodů a je úžasné, jak pěkné levely se autorům podařilo vykouzlit v pouhých šestnácti barvách. Možná jediným problémem je nutnost spouštět hru v prastarém MS-DOS, takže smůlu budou mít asi všichni, kteří mají nainstalovány Wokna ME a novější. V čem ovšem tato hra válí na celé čáře, je excelentní hratelnost. Počáteční úrovně budou hračkou i pro retardované šimpanzy, ovšem jak budete ve hře postupovat dále a dále, začnete autory proklínat. Stoprocentně zde funguje metoda cukru a biče (zejména díky pestrosti každého dalšího světa, který disponuje úplně novými nepřáteli, pastmi i pozadím), a tak budete poháněni stále dál a budete znovu umírat a znovu loadovat (hra se naštěstí ukládá po každých pěti úrovních). Nejlepším na tom všem však je, že vás to bude neuvěřitelně bavit, a to je to hlavní...

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

novinky 24. 3. 2024 19

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

novinky 23. 3. 2024 22

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

novinky 22. 3. 2024 10

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

novinky 26. 3. 2024 18

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

novinky 27. 3. 2024 32

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

novinky 28. 3. 2024 1

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

novinky 28. 3. 2024 6

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

novinky 27. 3. 2024 3

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

preview 27. 3. 2024 3

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...