SimCity – starostou snadno a rychle

  12:00aktualizováno  12:41
Praotec všech budovatelských strategií – i takto bývá označována jedna z prvních budovatelských strategií, která se nesmazatelně zapsala do našich hráčských srdcí. Pokud byste se rádi dozvěděli o jedné z prvních her, jež má na svědomí Maxis, výrobce populární hry The Sims, máte k tomu dnes skvělou příležitost.

SimCity Dnes si opět budeme povídat o hře, jejíž název je znám snad každému. SimCity a jeho populárnější mladší brácha SimCity 2000 se nesmazatelně vryly do paměti všech hráčů, kteří holdují budovatelským strategiím. Bodejť by ne. SimCity je jednou z prvních budovatelských strategií, které vyšly na počítači, a také jednou z nejlepších.

Ještě než se pustíme do vyprávění o hře SimCity, musíme si něco říct o jejích Sim kamarádech. Maxis, tvůrce SimCity, vydal celou řádku Sim her – Sim Tower, Sim Town, Sim Isle, Sim Copter, Sim Golf, Sim Safary, Sim Earth a samozřejmě The Sims. Určitě nějaká Sim hra v tomto seznamu chybí, avšak to není podstatné, neboť všechny Sim hry, až na Sim Tower a The Sims, nebyly nijak zvláště dobré.

Tak. Povinný úvod máme z krku a konečně se můžeme pustit do tlachání o SimCity. Stejně jako v případě hry Prince of Persia, tak i v případě SimCity je princip hry značně jednoduchý. V jednoduchosti tkví krása, SimCity, co se týče hratelnosti, může směle konkurovat dnešním cédéčkovým hrám, i když strašná grafika pravděpodobně každého odradí. Cílem hry je postavit na zelené louce fungující a prosperující město. Pokud vám v hlavě prolétla paralela se hrou Zeus: Master of Olympus a dalšími podobnými budovatelskými strategiemi, tušíte správně. Všechny tyto hry mají kořeny v SimCity.

SimCity SimCity se odehrává v nedaleké minulosti a současné současnosti. Jak už bylo řečeno výše, cílem je postavit krásné, bohaté a fungující město. K tomu slouží několik objektů – cesty, železnice, elektrické vedení, dva druhy elektráren, hasiči, policie, tři druhy pozemků (pro obytné domky, obchody a továrny), parky, letiště, přístav a stadión. Vše, kromě parků, musí být propojeno elektrickou sítí, na jejímž konci stojí elektrárna. Ta, stejně tak jako továrny, kde lidé pracují, vypouští všelijaké oxidy dusíku a síry, což neblaze ovlivňuje zdraví obyvatel, takže všude musíte stavět parky. Každý rád nakupuje, chce mít obchody blízko a aby se k nim dostal, musí být celé město spojeno silnicí, v pozdějších obdobích je nutno postavit i železnici. Nesmíme zapomenou na hasičské a policejní stanice, které by měly být postaveny na každém kroku. Pokud se něco zvrtne, nefunguje nebo je něco špatně umístěno, obyvatelé se začnou z města odstěhovávat. A přesně naopak – jestliže město prosperuje, vyhýbají se mu katastrofy a výše daní je pro peněženky obyvatel na přijatelné úrovni, lidé se jenom hrnou.

Pro celou sérii SimCity jsou charakteristické desítky tabulek a grafů, které potřebuje každý správný starosta (ti, kdo bydlí ve velkých, lépe řečeno statutárních městech, si mohou slovo starosta nahradit slovem primátor). Na nejrůznějších mapách zase můžete sledovat znečištění ovzduší, vytíženost silnic apod. Všechny tabulky a kdovíco ještě nejsou SimCity nijak zvláště podrobné, ale svůj účel splňují na sto procent. Finanční prostředky se samozřejmě získávají z daní, jejichž výše se dá libovolně nastavit. SimCity si nehraje na nějakou super realistickou simulaci budování města. Vše je značně zjednodušeno tak, aby celá hra byla maximálně zábavná, což také je. I když po čase každý nalezl univerzální recept (díky jednoduchosti hry), jak postavit fungující město bez jediné chyby.

Cíl hry pro nás autoři nepřipravili. Staví se až do úplného zblbnutí, šílenství anebo do poslední fáze – roztřískání počítače kladivem, šroubovákem či vlastní hlavou (prostě vším, co je po ruce), nebo až do té doby, než je celá plocha zastavěná. A pokud vás stavění města od začátku omrzí, můžete si vybrat jeden z několika scénářů. V každém dostanete na starost nějaké město, které je sice už postavené, avšak topí se v dosti velkých problémech, jež máte za úkol vyřešit (obnova města po povodni, zemětřesení atd.). Tvrďáci si kdykoliv můžou zapnout jednu moc hezkou volbu – katastrofy. Patří mezi ně návštěva škaredé obludy, hurikány, povodně, zemětřesení a spousta dalších. Katastrofy jsou velmi nepříjemné a nelze se divit, že je skoro každý vypínal. Nic totiž nenaštve více, než když vám zničí půlku města zemětřesení a dílo zkázy dokončí tornádo. I když i toto měli autoři docela dobře vychytané – například jednu příšeru přitahují oblasti s vysokým znečištěním ovzduší. Pokud tedy stavíte hodně parků a dbáte o čistotu vzduchu, nemusíte se útoku této příšery obávat. To ale nic SimCity 200 nemění na tom, že proti některým pohromám se bránit nedá, a to je také asi jediná vada na kráse hry SimCity.

Hra SimCity vyšla v roce 1989, takže technické zpracování není její silnou stránkou. O hudbě se snad mluvit ani nedá, se zvuky to je lepší. A grafika? Obrázky mluví za vše. SimCity běží v šestnácti barvách, na město se díváte z vrchu, tedy z nefalšovaného 2D pohledu. Na druhou stranu – hra SimCity běhala opravdu na všem. Hardwarové požadavky mohou leckoho rozesmát – procesor 8088, 512 KB RAM a DOS 3.0. – ale v té době byla tři osm šestka opravdový luxus. Špatné technické zpracování nic nemění na tom, že SimCity je geniální a originální návyková hra a že závislost na ní si lze vybudovat během několika hodin hraní. Kéž by i v současnosti vycházelo více takovýchto titulů, místo neustálého přílivu desítek nudných a neoriginálních RTS, které si můžou game-designeři strčit za klobouk, v dnešních letních dnech za kšiltovku.

Maxis několik let usilovně pracoval na dalším pokračování, a tak v roce 1993 vydal SimCity 2000. Opravdu, ale opravdu nádherná izometrická grafika (požadavky rapidně vzrostly - 386, DOS 4.0, 4 MB RAM – na této konfiguraci se ale hra SimCity 2000 neuvěřitelně sekala) a desítky vylepšení přinutily každého zůstat několik hodin a dní SimCity 2000 před počítačem. Maxis vylepšil prakticky vše, takže z původního SimCity zůstala jen hlavní myšlenka. Především se zvětšila plocha, na které lze stavět, přibyly kopce, nevídaným způsobem se rozšířil počet budov (školy, zoo, několik druhů elektráren atd.) a celá hra jakoby ožila. Kromě elektrického proudu se musíte starat i o vyschlé krky simobyvatel (tedy o pitnou vodu), s čímž souvisí pohled „pod zem“, kde lze stavět také metro, jednu z mnoha dalších novinek. SimCity 2000 simuluje opravdu vše, co s městem souvisí, takže např. nespokojení státní zaměstnanci stávkují a o dění ve městě vás informují noviny. Prostě paráda. SimCity byla dosti jednoduchá hra, avšak SimCity 2000 by to chtělo jakoby vyrovnat, takže patří k velice komplikovaným a hutným budovatelským strategiím. Pokud se vám zdá hra The Sims těžká, vězte, že SimCity 2000 je opravdové peklo. Sice pořádně ohnivé, ale zato geniální a nesmírně zábavné. Někdo tvrdí, že SimCity 2000 je desetkrát lepší než SimCity, někdo zase říká pravý opak. Vyberte si sami.

A nyní se dostáváme k poslednímu dílu SimCity, který máme ještě čerstvě zapsán v paměti. Maxis si tímto dílem znepřátelil všechny fanoušky, protože nasliboval hory doly i doly hory, ale výsledek žádný. Hra SimCity 3000 vyšla v únoru 1999, v době masivního rozšíření 3D karet. Maxis rok před vydáním SimCity 3000 hlásal, že hráči budou mít možnost projít se po svém městečku v 3D pohledu, čímž se mělo SimCity dostat do SimCity 3000 jiné dimenze. Sliby chyby; Maxis se vymlouval na vše možné, hlavním důvodem prý byla zastaralost herního enginu, pravý důvod znám není. A tak Maxis vydal SimCity 3000 s úsměvem na tváři, avšak fanoušci se zas až tak nesmáli. SimCity 3000 vypadá opravdu fešně, šaty dělaj člověka, avšak pod maskou nové hry se skrývá staré známé SimCity 2000 pouze s několika málo novými nápady. Je velice podivující, že se hra SimCity 3000 umístila v žebříčku nejprodávanějších her v USA za rok 1999 na předních místech. (Inu... jiný kraj, jiný mrav.) Za šestnáct měsíců vyšel povedený datadisk SimCity 3000 unlimited, kterým si Maxis napravil svou reputaci a který byl zatím poslední hrou ze světa SimCity.

Psát závěr u her jako SimCity není ani potřeba. Těžko člověku hrou SimCity netčenému vysvětlíte, že ona škaredě vypadající hra patří k opravdovým skvostům. SimCity je prostě skvělá hra a poslední nenovátorský díl nic nemění na tom, že celá série SimCity patří k nejlepším budovatelským strategiím, ale to vám nemusím vykládat. Vždyť to určitě víte sami.

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

novinky 24. 3. 2024 19

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

novinky 23. 3. 2024 22

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

novinky 22. 3. 2024 10

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

novinky 26. 3. 2024 17

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

novinky 27. 3. 2024 28

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

novinky 28. 3. 2024 0

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

novinky 28. 3. 2024 6

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

novinky 27. 3. 2024 3

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

preview 27. 3. 2024 3

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...