ATV Offroad – zábava na čtyřech kolech

  12:00aktualizováno  12:12
Máte rádi terénní čtyřkolky? A máte rádi arkádové závodění? Na PS2 se před nějakou dobou objevil titul, který vám tohle všechno nabízí. Pěkně se na to kouká, příjemně se to hraje, nechybí ani multiplayer, co si tedy více přát. Tak něco by se určitě našlo, podíváme se tedy uvedené hře zblízka na zoubek.

ATV Offroad

Již před nějakým časem se v našich obchodech objevila hra ATV Offroad, která nabízela zajímavě vyhlížející off-roadové závodění terénních čtyřkolek. Říká se pozdě, ale přece, pročež si nyní tento projekt připomeneme.

ATV Offroad vyhlíží po vizuální stránce opravdu hodně dobře. Dočkáte se i typického odlétávání částic zpoza kol či zvířeného prachu a kouře z výfuků – to už však patří k takovému standardu tohoto žánru. Kulisa zdejších tratí je sice poněkud strohá, avšak všechny nabízené modely čtyřkolek (ATV = all terrain vehicle) jsou patřičně detailní a totéž se týká i jejich jezdců. Hezky a efektně je vyřešeno stínování a také fakt, že se na pozadí tohoto klání občas něco děje – např. jede tu vlak či přelétává letadlo.
K tomu tady máme ještě několik vpravdě působivých momentů. K těm nejvýznamnějším bezesporu patří velmi dobře zvládnutý fyzikální model, konkrétně tedy zohlednění nárazů do pevných objektů (zejména stromů, reklamních tabulí apod.), kteréžto vymrští vašeho řidiče ze sedadla a následně je příhodně animačně zpracováno, kterak plachtí vzduchem či si to šine po břiše po zemi (pravda, to druhé nepůsobí až tak věrohodně, ale což) a jeho kára pak volně a nikým neřízena sjíždí pomalu z kopečka. Takovýchto střetů se ostatně dočkáte nepočítaně, ale o tom až později. Také charakteristické naklánění jezdců v zatáčkách poskytuje hodně dobrý dojem o propracovanosti této fáze hry. Což se bohužel nedá říci o hudební části ATV, ATV Offroad jež tu poněkud zaostává. Zvukové efekty jsou sice vcelku prima, ale omezují se toliko na zvuk túrování vašeho motoru. A hudební doprovod? Musím říci, že mě tedy povětšinou ale vůbec nezaujal, byť přiznávám, že je ohodnocení tohoto aspektu hry spíše subjektivním dojmem. Nicméně přes skutečnost, že si na trati můžete sami vybrat soundtrack znějící posléze na pozadí vašeho závodění, nějak mi tu chyběl lepší výčet korespondujících songů k dění na obrazovce.

ATV Offroad nabízí několik herních módů. Zkraje tu můžeme připomenout tradiční Training, díky němuž se snáze dostanete do nuancí zdejšího závodění. Tedy ne, že byste to až zase tak nutně potřebovali, neboť v případě ATV se jedná o čistě arkádovou záležitost. Pro porozumění, co se tímhle má na mysli, asi tolik. Stačí jenom držet nohu na plynu, trochu ubírat v zatáčkách a hlavně technicky zvládnout doskok z četných terénních vln. Pakliže se výše uvedené naučíte, máte vyhráno.
Jinak příležitostně využijete i možnosti brždění a jízdy pozpátku (to v okamžiku, že vyjedete z předdefinované trati a protože se na zkratky nehraje, musíte se pěkně fofrem rychle vrátit zpět na okruh), pěkné je ohlížení se za svá záda pro zhodnocení momentální situace. Také potěší řada dostupných kamerových pohledů na vaše snažení, ke kterým není moc co dodávat, snad jen stručně: bez výhrad.

ATV Offroad

Pokročme k dalším herním režimům.
Maxxis Nationals nabízí sice jen klasické okruhy, ale jejich rozmanitost rozhodně potěší, takže si vaši pozornost nějakou dobu určitě udrží. Vedle trénování na zdejších oválech a multiplayerového klání při horizontálně rozděleném obrazu se tu dočkáte též vděčného Ghost módu, v němž zdoláváte své vlastní rekordy.
Pak je tu Stadium Supercross, což je de facto to samé co výše uvedené, jenom s tím rozdílem, že okruhy jsou na otevřených stadiónech. Tedy rovinky, jejichž převýšení je nulové, ale zase si uvedený deficit nahrazují přítomností četných hrbolů, což vás nutí k hodně technickému způsobu jízdy a dovednému zvládnutí skoků při jejich správném načasování.
Freestyle Competition je závodění v otevřené krajině, která rozhodně překvapí svou enormní rozlohou. Je tu nezbytný trénink, vítaný multiplayer a samotný závod, v němž provádíte ve vymezeném časovém limitu rozličné triky. Ač to zkraje vypadá, že toho náš jezdec moc neumí, pouhopouhá dvě tlačítka v kombinaci se směrovým křížem dokáží v praxi úplné divy. Ve vzduchu pak můžete provést pěkně pestrou paletu fint, při nichž se držíte řídítek jenom jednou rukou, nohy vyhazujete do stran a podobné kousky, za něž se nadějete žádaného bodového hodnocení. Tuto činnost (triky) samozřejmě lze provádět toliko během skoku ve vzduchu, takže vyhledáváte k tomuto účelu vhodná místa (odrazové plochy). Ještě malou poznámku k avizované rozlehlosti lokací. Chápu, že někde musí existovat neviditelná hranice, nicméně pokud jste na ATV Offroad této hranici odraženi zpátky takovým způsobem, který bych i ve střízlivém stavu přirovnal k hrubému vystřelení z děla (vaše vozítko jakož i vaše maličkost separátně plachtíte vzduchem stovky metrů), mám k uvedenému způsobu opravdu vážné výhrady a určitě se to dalo ošetřit lépe.
Dále tady je Cross Country Enduro, který vyjma standardního tréninku, multiplayeru a Ghost módu nabízí závod několika zúčastněných jezdců, kteří ve volné krajině projíždí vytyčenými brankami ve stanoveném pořadí - tedy něco na na způsob checkpointů. Jelikož zde není okruh pevně stanoven, řídíte se podle šipky na obrazovce, jež vás navádí vždy na nejbližší checkpoint. Protože zprvu neznáte profil trati, držíte se v houfu ostatních jezdců, kteří už tady evidentně kdysi byli, neboť cestu znají mnohem lépe než vy. Posléze vám však nebude jízda „naslepo“ činit významnější problém a díky členitému reliéfu krajiny dokonce můžete hledat alternativní cesty, což je skvělé. Ostatně stejně jako výběr jezdce a hlavně vaší čtyřkolky (lišící se v několika důležitých atributech jako je třeba stabilita), přičemž uvedené je dostupné i ve všech ostatních závodních režimech.
Nakonec tu zbývá představit hlavní herní mód - Pro Career. V něm se v sérii po sobě jdoucích závodních podniků (bodově hodnocených) musíte umístit vždy do žádaného místa, abyste mohli pokračovat dále. Ke zdejšímu sledu stále obtížnějších jízd na okruzích mám však několik připomínek. Chybí možnost nastavit si kupříkladu délku (počet kol) závodu - což ve zbyvších režimech lze, pohříchu není možné využít multiplayer a hlavně zamrzí jeden prazvláštní jev. Nelze vašim protivníkům ujet. To samé platí i obráceně. Hlavní peloton drží až na výjimky stále pospolu a byť se během etapy několikrát „vysekáte“ (téměř žádná časová penalizace, v okamžiku ATV Offroad jste zpátky na nohách, resp. na čtyřkolce), není zpravidla při celkové délce závodu žádný velký problém dohonit všechny vaše konkurenty. Což je trochu zvláštní jev. Na jednu stranu vás to příliš nemotivuje, stačí se jenom držet v závěsu, neriskovat a v klíčové zatáčce všem ukázat, zač je toho loket. Na druhou stranu jste neustále v centru dění a pořád vám všichni dýchají na záda, takže musíte být stále v pohotovosti. Pak stačí, když vám nějaký filuta přistane po vydařeném skoku na hřbetě a máte na chvíli po žížalkách. Jelikož je jeho dostižení vzápětí jen otázkou chvíle, můžete mu uvedené ihned oplatit. Což z tohohle podivného schématu přese všechno dělá poměrně zajímavě adrenalinovou záležitost. Pěkným rysem je ještě možnost určitého vyladění vašeho stroje před startem, kam patří např. vylepšení akcelerace či odpružení.

Co říci úplným závěrem. Pochválíme Editor, kdy v dané krajině stavíte vlastní checkpointové branky pro určení jiného charakteru trati. Pochválíme multiplayer a tady až pro čtyři hráče za vydatného přispění Multitapu. Jenomže i přes zmiňovaná pozitiva se zdejší arkádové závodění hodně brzy okouká a slibuje spíše jen příležitostnou možnost k odreagování. Jednoduché ovládání přímo navádí k tomu, že si k ATV sednete třebas jednou za čas s kamarádem a hned budete v obraze.
Chcete shrnutí? Máme tady další slušnou gamesu, na kterou se dobře dívá, pěkně se hraje, ale bez multiplayeru může rychle omrzet. Naopak s Multitapem je ATV nutností na každé herní párty.

ATV Offroad
Výrobce/Vydavatel Rainbow Studios/Sony
Platforma PlayStation 2
Multiplayer: ano, 2-4 hráči
Vibrace/Analog: ano/ano
Další ovladač: ano
Paměťová karta: ano, 123 kB
Verdikt: Solidní arkáda, která může velice brzy omrzet. Multiplayer však její životnosti významně napomůže.
Hodnocení: 65%

Autor:
Témata: Deficit, Vlak
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...