1914: The Great War - bitva v zákopech

  • 1
Tisíce kilometrů zákopů, bahno, plyn, oheň a všudypřítomná smrt. Tak probíhaly boje na západní frontě první světové války. Tento konflikt se však nějak autorů počítačových her nezdá a příliš mnoho her z let 1914 až 1918 nevzniká. Výjimky se ale najdou a jednou z nich je i tato strategie se skvělou grafikou a spoustou nápadů.
1914: The Great War

Zatímco druhá světová válka se díky filmařům i výrobcům her stává pojmem srovnatelným se starověkými hrdinskými eposy, její neméně krvavá a strašná předchůdkyně, první světová válka, označovaná též jako Velká, i přes svoji obrovitost a hrůznost zůstává jaksi v pozadí zájmu. Snad proto, že se v ní ještě nepoužívala ve velké míře moderní technika, nebo proto, že v době jejího začátku bylo uspořádání světa zcela jiné než v současnosti. V každém případě se rozvleklým zákopovým bojům nedostává zasloužené pozornosti. Trochu lépe jsou na tom letci, snad každý zná Manfreda von Richthofena alias Rudého barona a jeho trojplošník, který se stal symbolem leteckého simulátoru Red Baron. Ovšem zdá se, že autoři her začínají po Velké válce trošičku pošilhávat. Připravuje se zajímavá strategie v reálném čase No Man`s Land a také hra o níž nám dnes jde - tahová strategie 1914: The Great War.

Great War se zaměří na nejznámější část války, boje v tisících kilometrech zákopů západní Evropy. Vy se zhostíte role důstojníka, ryzího vojáka bojujícího za svou vlast a nějaké ty metály. Válčit budete buď v armádě císaře Viléma, tedy v německých ozbrojených sborech, nebo ve vojscích Spojenců. Čeká na vás třicet misí, 1914: The Great Warpatnáct za každou stranu, přičemž některé z nich byste měli mít možnost projít za obě armády. Po vašem boku stane více než šedesát různých jednotek čtyř národů - budou zde zástupci všechny velkých účastníků konfliktu - Němci, Francouzi, Angličané a Američané. Přičemž se bojů zúčastní i první tanky a letadla a ke slovu přijde i nejstrašnější zbraň tohoto konfliktu - plyn. Nebude se ale jednat o jen tak nějaké človíčky či stroje, které byste bez zaváhání posílali na smrt. Všichni bojovníci budou během bojů získávat zkušenosti a pokud přežijí dostatečně dlouhou, stanou z nich elitní jednotky. Možnosti vašich mužů ale nebudou omezeny jen na útok či útěk. Mají být schopni opravovat techniku, stavět překážky, zachraňovat a uvádět do provozu zničené stroje a prý ještě spoustu dalších věcí.

Tito vojáci, a samozřejmě také jejich výzbroj a výstroj či dopravní prostředky, mají být maximálně realisticky zpracováni ve 3D grafice. Stejně záležet si autoři chtějí dát na celé hře. Zákopy, ostnaté dráty, přelétávající letadla a hlavně nekončící bombardování to vše má být dokonale provedeno a atmosféra ohně, smrti a všudypřítomného bláta se na vás bude přímo valit. Zajímavě má být vyřešen samotný systém hry. Jak už jsme řekli, The Great War bude tahová strategie. Ve hře se proti sobě postaví několik bojujících 1914: The Great Warstran (v singleplayeru vždy jen dvě), jakmile se ta vaše dostane k tahu, v reálném čase určíte co mají vaše jednotky dělat, přičemž každá se může přesouvat a vykonávat určitou činnost jen jednou. Vaši bojovníci provedou zadané úkoly, vy zhodnotíte situaci, odklepnete konec kola a na řadu se dostane váš soupeř. Zdá se, že to bude systém hodně podobný legendárnímu UFO či Panzer Generalovi. Stejně mají probíhat i multiplayerové boje, v nichž se budou moci utkat až čtyři hráči.

Vzhledem k bombastické grafice (která má však na tahovku značné hardwarové nároky - minimum je Pentium III 600 Mhz, 64 MB RAM) a poměrně originálnímu námětu, by "Velká válka" mohla rozčeřit stojaté a již trošku zahnívající vody současných strategií. Necháme se překvapit, její autoři z německé firmy Trinode Entertainment plánují vydání hry ve své rodné zemi na druhou čtvrtinu letošního roku.


Témata: simulátor, UFO