Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1944: Battle of Bulge CZ

  12:03
Stratégové a znalci 2. světové války jásejte, je tu další dílko pro vás (v češtině Bitva v Ardenách). Již třetí díl série WWII Battle Colection spatřil světlo světa a vy si nyní můžete přečíst, jak se zdařil.
72

1944: Battle of the Bulge

Platforma: PC
Výrobce: Monte Cristo

Herní karta

1944: Bitva v Ardenách Hra 1944: Bitva v Ardenách je takticko-strategická hra, jejíž námět vychází ze skutečných událostí 2. světové války, které se odehrály v letech 1944-1945 a do dějin se zapsaly jako Bitva v Ardenách. Zdají se vám okolní obrázky povědomé? Možná proto, že se jedná již o třetí pokračování série WWII Battle Colection. První díl, pojmenovaný Desert Rats vs. Afrika Korps a druhý D-Day sklidily velký úspěch, ač se nejedná o žádné velko-rozpočtové projekty. Své milovníky si ale získaly pěkným zpracováním, přesnými daty a akcemi a v neposlední řadě i cenou. Hra využívá RTS enginu vývojářské společnosti Digital Reality a přejímá veškeré herní mechanismy z předchozích titulů. Navíc je zde i celá řada novinek, které by měly hráči usnadnit orientaci a ovládání ve válečné vřavě. Samozřejmostí jsou pak nové jednotky a zbraně.

1944: Bitva v Ardenách 1944: Bitva v Ardenách 1944: Bitva v Ardenách

Nyní se ale pojďme podívat na díl poslední, o kterém dnes bude řeč. 1944: Bitva v Ardenách Hned v úvodu si můžete vybrat, zda se vrhnete rovnou na kampaně, nebo jen do scénářů. Osobně doporučuji začít nejprve první kampaní, a postupovat dále v pořadí, jaké hra nabízí. Naučíte se tak lépe ovládat jednotky a manipulovat s hrou jako takovou. Pro ty kteří nehrály předchozí díly série, je zde samozřejmě také možnost výukových misí. Kampaně ve hře najdeme celkem tři, které jsou rozděleny do 20 misí pro jednoho hráče. Každá z kampaní se odehrává na jiném místě, první dává hráči příležitost bojovat proti Brandenburgskému regimentu poté, co přistane za nepřátelskými liniemi před bitvou v Ardenách, v lesích Huertgen v Normandii. Odsud se hra přesouvá k řece Meuse a k Bastogne, kde Američané podniknou protiútok s využitím své letecké převahy, to je obsahem druhé kampaně. Poslední kampaň vás zavede k tzv. Operaci Northwind, poslední německé ofenzívě. Stanete u útoku Spojenců u Rýna, a skončíte bitvou u Remagenu. Ve scénáři si pak můžete vybrat libovolnou misi, kterou jste již uhráli a tím si ji v tomto menu zpřístupnili.

Bitvu budete hrát za obě strany, tedy Osu nebo Spojence, bohužel si nemůžete vybrat kdy, počítač to udělá za vás.

Samotná hra mile překvapí jak hratelností, tak grafikou, tedy pokud jste ještě nehráli předchozí díly série, v takovém případě nic co neznáte, nečekejte. 1944: Bitva v Ardenách Po grafické stránce Bitva v Ardenách sice není žádný zázrak, přeci jen se jedná o dosti starý engine, ale detailní textury panáčku a vozidel vypadají hezky. Na první pohled poznáte s jakou jednotkou máte tu čest a pro ty, kteří by to nepoznali podle vzhledu jsou zde ještě ikony, které oznamují, jaké povolání postavička má. U vozidel tento ukazatel není, ale vzhledem k počtu to není tak nutné (přeci jen tank Sherman je od Jeepu či tanku Churchill MK snadněji k rozpoznání, než třeba takový pěšák od důstojníka). Většina misí se odehrává v okolí Arden v zimě roku 1944, tudíž se setkáte především se sněhem a zase sněhem. V několika prvních misích ale ještě narazíte na slunečné dny a travnatý porost bez jakéhokoli náznaku brzkého příchodu zimy. Na své pouti za rozdrcením jednotek OSY navštívíte několik vesnic, měst, zničíte desítky budov a budete bránit nebo dobývat mosty případně hory nebo lesy. Každá mise začíná pěkným retro-filmečkem, kde se dozvíte její skutečné historické pozadí. Bitvu budete hrát za obě strany, tedy Osu nebo Spojence, bohužel si nemůžete vybrat kdy, počítač to udělá za vás. Jednotlivé mise nemají bohužel návaznost, pouze se vždy odehrávají na stejném území.

Další zajímavostí je obsazování budov pokud jsou nepřátelé uvnitř, v takovém případě se jednotky střetnou tváří v tvář a začíná bitva na ostří bajonetů.

Každá jednotka má své unikátní vlastnosti, které využijete pokud jednotku necháte nastoupit do některého z vozidel. Každé vozidlo má totiž určitou kapacitu, kterou lze využít na „upgrade“ tím, že do vozidla pošlete pěší jednotku. 1944: Bitva v Ardenách Když necháte nastoupit například do tanku průzkumníka, zvedne se dohled a pokud přidáte ještě důstojníka a kulometčíka, stává se z něj pravá ocelová pevnost schopná zdecimovat nepřátelské řady. Přibyla také jednotka plamenometčík, která se velice osvědčila proti zabarikádovaným pěšákům v budovách, případně proti nepřátelským jednotkám v porostu. Další zajímavostí je obsazování budov pokud jsou nepřátelé uvnitř, v takovém případě se jednotky střetnou tváří v tvář a začíná bitva na ostří bajonetů. Souboje jsou v takovém případě zobrazeny ikonou, kde vidíte aktuální stav. Na obsazování je nejlepší použít jednotku kulometčíka a důstojníka. Inteligence jednotek zůstala od minule nedotčená, tudíž jednotky po dosažení cíle v klidu natočí své tělo/hlaveň od nepřítele a správnou pozici zaujmou až po prvním zásahu, případně projíždějí minovým polem, i když je označené atd. Nepřátelské jednotky také nevyužívají možnost obsazovat vozidla, která se poflakuji po mapě, a ani jsem si nevšimla, že by využili možnost opravit poškozené vozidla nebo léčit raněné vojáky. Jak je již z předchozích dílů zvykem, můžete si bitvu kdykoliv zastavit a rozdělit jednotkám úkoly. Jako v každé správné strategii zde neschází encyklopedie všech jednotek včetně detailního popisu, na co se která jednotka hodí nejlépe.

Pěší jednotky

Pěšák
Základní, ničím zvláštní pěší jednotka, přesto však nejdůležitější člen týmu. Jeho jedinou zbraní je puška.
Důstojník
Tito elitní vojáci jsou vůdci obyčejných pěšáků. Snesou těžší zranění a jsou odolnější vůči zásahům. Důstojníci ve vozidlech zlepšují jejich přesnost a zvyšují rychlost.
Kulometčík
Voják vybavený samopalem, který je schopen vážně zranit ostatní pěšáky. Jeho zbraň zraňuje několik jednotek zároveň (jsou-li dostatečně blízko u sebe) a v režimu boje tváří v tvář je nepřekonatelný. Pokud použijete kulometčíka ve vozidle vybaveným pevným kulometem, bude jeho útok výrazně zvýhodněn. Je také dobrým náhradníkem, pokud potřebujete zlikvidovat posádku vozidla a nemáte po ruce ostřelovače.
Průzkumník
Tento voják má ze všech v jednotce největší dohled a zároveň je sám velmi těžko odhalitelný ostatními jednotkami – proto průzkumníci neustále blikají. Je vybaven pouze obyčejnou puškou, proto se používá zejména na zjišťování pohybu nepřítele a špinavou práci za něj odvádějí další, především těžké zbraně. Pokud je ve vozidle přítomen, výrazně se zvýší dohled vozidla.
Ženista
Miny mohou odhalovat všechny pěchotní jednotky, ale odstraňovat je dokáže právě jen ženista. Tak jak jej může odstraňovat jen on, při pokládání min je to stejné. Jeden ženista zvládne položit maximálně 5 min. Miny můžete rozmisťovat nejenom v přírodě, ale například i v budovách a pod mosty.
Lékař
Je jedinou jednotkou ve hře, která dokáže uzdravovat raněné vojáky. Může je léčit i automaticky, pokud mu nastavíte volný pohyb, pak vyhledává zraněné vojáky sám. Pokud je ovšem zasažen, nemůže po určitou chvíli léčit ostatní.
Plamenometčík
Jak už název napovídá, jedná se o vojáka vybaveného plamenometem. Ve hře ho mockrát nevyužijete, ale občas se opravdu hodí. Jeho palebná síla proti pěším jednotkám je vskutku velká.
Odstřelovač
Voják vybaven speciální odstřelovací puškou Springfield MI903A4. Vhodný na odstraňování vojáků z věží, ale také z vozidel.
Bazukář
Disponuje zbraní vhodnou proti obrněným cílům a budovám.

1944: Bitva v Ardenách Hratelnost Bitvy v Ardenách je ucházející, v každé misi máte vždy za úkol něco jiného, i když ve výsledku se vždy jedná o eliminaci nepřátelských jednotek, ale to se od strategie očekává. Jednou musíte bránit vesnici do uplynuti časového limitu, jindy zase musíte v určitém čase vesnici dobýt, vyčistit celou mapu od nepřátel případně obsadit určité kvóty. Každou misi ještě zpestřují nepovinné sub-mise, například rozestavění jednotek v určených místech mapy atd. Na každou mapu máte přidělen určitý počet jednotek, občas do bojů dorazí posily, vesměs však po skončení sub úkolu. Vyváženost protistran se ale autorům moc nepovedla, možná to je jen můj subjektivní názor, ale jednotky spojenců jsou výrazně odolnější oproti německým, zejména co se vozidel týče. U vojáků nejsou takovéhle rozdíly patrné.

Multiplayer
Je jasné, že u takovéhle hry je multiplayer nutností. Toho si byli vědomi i autoři, takže o něj nebudete ochuzeni. Hrát můžete jak po lokální síti, kde je maximální počet hráčů stanoven na 8, tak přes internet. V každém herním režimu je možné využít libovolnou mapu.

Deathmatch – klasický režim, kde vyhrává ten hráč nebo tým, který zlikviduje své nepřátele.

Dobytí – Na mapách jsou v režimu dobývání rozmístěny na strategických pozicích vlajky. Obě soupeřící strany začínají na své chráněné základně. Cílem tohoto režimu je obsadit místa s vlajkami a udržet si jej. Podmínky pro vítězství se liší podle nastavených voleb. Buď je nezbytné obsadit všechny vlajky na mapě, držet jich většinu nebo obsadit stanovený počet vlajek v časovém omezení.

Boj o vlajku – Hráč, nebo tým se musí dostat k vlajce protivníka, zmocnit se jí a dopravit ji na svou základnu.

1944: Bitva v Ardenách 1944: Bitva v Ardenách 1944: Bitva v Ardenách

Hardwarové nároky nejsou nijak zvláštní, na zprovoznění Bitvy u Arden vám bude stačit procesor 1GHz + 512 RAM a grafická karta s 32 MB paměti. Pokud si ale budete chtít hru vychutnat na plné detaily, tak si připravte stroj lepší. Pro ty jedince, kteří angličtině nevládnou je určitě nespornou výhodou, že hra je lokalizována a to nejen manuál, ale veškerý psaný text, na který narazíte do našeho rodného jazyka. Při hraní jsem nenarazila na žádnou chybu co se překladu týká, a to ani při popisu jednotek. Dalším velkým plusem pro většinu milovníků strategií tohoto typu je jistě i cena, Bitva v Ardenách se prodává za hezkých 299,-.

Klady a zápory

Plus Přesná historická fakta
Plus Lokalizace
Plus Cena (299 Kč)

Mínus Chybí skirmish mód
Mínus Žádné velké změny oproti předchozím dílům

Verdikt
Pokud jste skalní stratégové a znalci druhé světové války, hra se vám určitě bude líbit. Bohužel jsme se nedočkali téměř žádných znatelných změn oproti předchozím dílům, což je velká škoda, ale pro zkrácení volného času, než vyjde nějaká pořádná strategie, Bitva v Ardenách poslouží dobře. Velkým plusem je již zmíněná povedená lokalizace a příjemná cena. Takže pokud nečekáte žádné zázraky, koupením tohoto titulu nešlápnete vedle.

Autor:

Hodnocení hry

Redakce

72 %

Čtenáři

81 %

Vaše hodnocení

Doposud hodnotilo 161 čtenářů

  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Snad každý je někdy hrál. Připomeňte si staré legendy mobilních her

Hry jsou s mobily spjaté už od jejich samotných počátků. Pojďme si připomenout největší herní ikony...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm her Fallout se prodává v akci za zhruba 650 korun

Uvedení postapokalyptického televizního seriálu Fallout, který vzniká na motivy stejnojmenné herní...

Blíží se beta World of Warcraft: The War Within, vstup zajistí epická edice

Populární MMORPG World of Warcraft se ještě během letošního roku dočká rozšiřující expanze The War...

Fanoušci oživují prokleté LawBreakers, střílečku, kterou skoro nikdo nehrál

Po pěti letech od vypnutí oficiálních serverů je opět možné zahrát si online střílečku LawBreakers...

90 %

RECENZE: Skvělé Balatro je žolík v letošním balíčku indie her

Pokerové Balatro nás překvapilo svou chytlavostí. Relativně nenápadná indie hra vzala základ z...

80 %

RECENZE: Loutkové sci-fi Harold Halibut působí jako balzám na duši

Více než deset let trvala tvorba výroba adventury Harold Halibut, na výsledku je to ovšem vidět....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...